czarnaalineczka 29.04.11, 08:27 wciagnelam sie wkurza mnie ten serial ,ale juz sie nie moge doczekac kolejnego odcinka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowa_hu_hu Re: gra o tron 29.04.11, 08:31 Ale co cie wkurza? Jak dla mnie super! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: gra o tron 29.04.11, 08:34 w/g mnie ZAJEBISTY.chociaz z zamordowaniem wilkora to przesadzili ale rozumiem ze to adaptacja książki.porywający.... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: gra o tron 29.04.11, 10:41 Poryczałam się ,Wilkory mi szkoda bardzo www.dailymotion.pl/video/xfysde_gra-o-tron-10-minut-zza-kulis_shortfilms Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: gra o tron 29.04.11, 11:34 gabi683 napisała: > Poryczałam się ,Wilkory mi szkoda bardzo Oj tak, egzekucja Damy mnie też chyba najbardziej ruszyła, ale to dopiero początek ..... A Wilkory są piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 29.04.11, 08:46 wkurza mnie ze sie zafiksowali na numerkach od tylu wkurza mnie sztuczne podniesienie wieku dzieciakow ( w ksiazce sansa ma 11 lat arya 9 brand 7 a jon 14 ) glupio zrobiona scena pierwszego razy daennrys i drago Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 29.04.11, 09:38 jeszcze mi snow dany brakuje i zwalili totalnie scene jak daennrys i drago zmienili pozycje w ksiazce to bylo baaardzo wazna scena a tu wlasciwie zwykly numerek Odpowiedz Link Zgłoś
damajah Re: gra o tron 13.06.11, 16:51 W książce było na zewnątrz i wszyscy patrzyli Na zewnątrz bo wszystko co ważne musi się dziać pod gołym niebem. To była scena poczęcia dziecka - ja z filmu bym nie przykumała Pierwszy sex między nimi - beznadziejny w filmie. Generalnie jednak serial bardzo mi się podoba chociaż bez książki nie łapałabym wielu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: gra o tron 13.06.11, 17:22 fakt - w książce Drogo był za pierwszym razem delikatny i taktowny. Nie zamierzał skrzywdzić Dany i zadbał o jej przyjemność . Na filmie wyszło dziko i mechanicznie. Ale może chodziło o to, żeby podkreślić, jaki z Drogo dzikus??? Odpowiedz Link Zgłoś
mindon_eldaliewa Re: gra o tron 29.04.11, 12:52 czarnaalineczka napisała: > wkurza mnie sztuczne podniesienie wieku dzieciakow ( w ksiazce sansa ma 11 lat > arya 9 brand 7 a jon 14 ) a Rickon ma 3 latka, w serialu to dziecko (w sumie tylko raz się pojawiło) ma jakieś 7 Ale poza tym jest dość wierny, i zachwyca widokami Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 29.04.11, 13:38 chyba zeby sie widzowie nie bulwersowali ze takie male dzieci a takie rzeczy musza ogladac ale whyyy whyyyy zepsuli najwazniejsza scene sexu dany i drogo Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: gra o tron 04.05.11, 22:30 Rickon w I tomie trylogii ma ledwie 2 lata, w serialu- 6... Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: gra o tron 20.07.11, 09:04 czarnaalineczka napisała: > wkurza mnie ze sie zafiksowali na numerkach od tylu W ksiazce tez sie zafiskowali > wkurza mnie sztuczne podniesienie wieku dzieciakow ( w ksiazce sansa ma 11 lat > arya 9 brand 7 a jon 14 ) W ksiazke sansa ma 13 lat, bran 8 > glupio zrobiona scena pierwszego razy daennrys i drago fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: gra o tron 29.04.11, 08:37 a i jeszcze uwazam ze zmuszanie ludu do czekania kolejny odcinek cały tydzien to zwykła podłosc ze strony hbo Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 29.04.11, 10:10 > a komu kibicujecie ? Rodzinie Starków,choć znam smutne losy niektórych z nich. Lubię też Tyriona choć jest bratem tej żony psa Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 29.04.11, 10:15 ze starkow najbardziej lubie snowa i arye na sanse mam uczulenie Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: gra o tron 29.04.11, 09:06 Oglądam, ale nie czytałam. Warto przeczytać? Idę zaraz do księgarni, to może bym sobie kupiła.. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: gra o tron 29.04.11, 09:20 Zaczęłam oglądać ze względu na Seana Beana, uwielbiam tego aktora. No i wsiąkłam, czekam na kolejne odcinki. HBO jest mistrzem w produkcji seriali, wcześniej z wypiekami na pysku ogladalismy genialne "Zakazane Imperium" Według mnie najlepszy serial ostatnich paręnastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 29.04.11, 09:32 Właśnie wczoraj pochłonęłam książkę.Biorę się za następne. Lubię takie klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 29.04.11, 09:37 na razie sa 4 ksiazki z czego 2 podwojne Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 29.04.11, 10:02 Pierwszy tom prawie 850 stron. Szybko się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: gra o tron 29.04.11, 10:30 Grube, ale czyta się ekspresowo. W polskiej wersji tłumacz parę razy dał ciała, podejrzewam, że z pośpiechu, bo są to błędy wręcz szkolne i strasznie odstają od całkiem zgrabnej całości. Książka mnie wciągnęła na tyle, że nawet nie miałam wielkiego absmaku z tych wpadek. Nie kibicuję nikomu, napawam się wiernością ekranizacji i wkurzam na nieścisłości Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 29.04.11, 10:42 >i wkurzam na nieścisłoś > ci > a ktora niescislosc cie najbardziej wkurza? Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: gra o tron 29.04.11, 10:02 i mnie wciągnęło. Ja dodatkowo nagrywam sobie odcinki. Uwielbiam seriale HBO. Mistrzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 11:26 czyim synem jest Jon Snow ?? bo juz spac przez to nie moge Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 11:32 Oooo kochana,równie dobrze mogłabyś zapytać "kto zabił JFK?" Jest mnóstwo teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 11:48 ale wyjasnilo sie w dotychczasowo wydanych ksiazkach ? w ogole sie wyjasni ?? chyba list do Martina napisze Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 12:01 Co prawda jeszcze wszystkiego nie przeczytałam ale z forum wiem,że sprawy nie wyjaśniono. www.ogienilod.in-mist.net/forum/index.php A czy się wyjaśni to chyba tylko autor wie. Ma być siedem części. Premiera najbliższej jest w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 12:25 jak mozna sie tak znecac nad czytelnikami ale facet jest geniuszem kogo obstawiasz na 2 glowy smoka? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 12:41 > kogo obstawiasz na 2 glowy smoka? Wiesz co,spotkałam się z tym stwierdzeniem ale zupełnie nie mam pojęcia o co chodzi.Chyba coś przeoczyłam.Pierwszy tom dopiero przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 12:46 bo ja troche zygzakiem czytam znaczy najpierw z wszystkich serii rozdzialy o daenerys ( mam fiola na punkcie tej postaci) generalnie chodzi o to ze Targaryenowie sa prawdziwymi wladcami wiec na tronie powinna zasiasc ostatnia (?) z nich czyli daenerys dany ma 3 smoki ( tak jak w herbie Targareynow) zeby zdobyc tron musi uderzyc na smokach razem z 2 towarzyszami ( daenerys jest pierwsza glowa smoka , potrzebne sa jeszcze dwie) no i wlasnie kto to bedzie ? jon (targareyn ?) najbardziej prawdobodobny (?) i kto ? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 15:06 Ty jesteś dalej niż ja.Ale dojdę i do tego. Mam niestety tylko e-boki,które się ciężko czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 15:13 tez ebooki nie jestem dalej ogolnie jeszcze calego tomu pierwszego nie przeczytalam gdzies na 3/4 jestem ale rodzialy z dany juz do konca nawalnicy mieczy zaliczylam teraz wracam znowu do gry o tron Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: do tych co czytaly ksiazke 03.05.11, 08:16 Czy mogę pokornie prosić o przesłanie ebooków? Byłabym niezmiernie wdzięczna. W razie czego podaję adres email: chylamon@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: do tych co czytaly ksiazke 04.05.11, 10:41 Do Calineczki to było czy do mnie? Jeżeli ona jeszcze nie wysłała to wyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: do tych co czytaly ksiazke 04.05.11, 21:30 Witaj, nic nie dostałam, będę niezmiernie wdzięczna za przesłanie ebooków na adres: chylamon@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: do tych co czytaly ksiazke 04.05.11, 22:44 > Jeżeli ona jeszcze nie wysłała to wyślę. Ja tez moge prosic na gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
darthkamar Re: do tych co czytaly ksiazke 19.08.11, 20:12 Jedną głowę znam - to prawdopodobnie Tyrion. Drugą głową może być Azor Ahai, ale... pewna nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
green.anna Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 20:20 > Premiera najbliższej jest w lipcu. Ma byc w lipcu - ale autor juz tyle razy przekladal (pierwsza byla zapowiadana na kilka lat temu) ze juz nie wierze . Ja serial nagrywam i potem obejrze hurtem - oszczedzam sobie tak meki czekania do nastepnego tygodnia. Pozdrawiam wszystkich, a zwlaszcza fanow fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 21:34 a twoj typ na rodzicow jona ??? ja chyba do autora napisze zeby sie dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 21:46 Jak Królowa opowiadała o swoim dziecku,które umarło to pomyślałam,że może to Jon.A ojcem jest Stark. Spotkałam się też z opinią,że jest synem Lyanne (siostry Starka) i Rhaegara,który ją zgwałcił czyli Jon może być smokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: do tych co czytaly ksiazke 03.05.11, 12:23 > Spotkałam się też z opinią,że jest synem Lyanne (siostry Starka) i Rhaegara,któ > ry ją zgwałcił czyli Jon może być smokiem. To jest IMO nawet prawdopodobne, ale z tego co o nim wiemy, raczej nie zgwałcił, tylko zwyczajnie romans mieli. Rhaegar wygląda na całkiem porządnego gościa (choć to okazuje się stopniowo). Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 03.05.11, 12:46 ceresi w ksiazce nie miala dziecka , nie wiem po cholere dodali to w serialu znaczy byla w ciazy z robertem ale usunela Jon jest podobny do Aryi i na bank jest Starkiem Ned powiedzial do niego moze nie masz mojego nazwiska ,ale masz moja krew a ned to honorowy czlowiek wiec by Jona nie oklamal tylko teraz ktorego starka ( albo ktorej ) jon jest synem Lyanna wydaje sie najbardziej prawdopodobna bo wiemy ze przed smiercia wymogla na Nedzie jakas obietnice ( czyli" zajmij sie moim dzieckiem" by pasowalo) Rhaegar jej nie gwalcil , to tylko Robert tak mysli L+R=J niby prawdobodobne ale nie za latwe ? no i autor zaprzecza ( ale moze klamac) A inni starkowie Brandon albo Benjamin tylko z kim? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: do tych co czytaly ksiazke 16.06.11, 12:12 Jak to zrobić, żeby: - Jon był podobny do Neda (w książce wielokrotnie podkreśla się to podobieństwo), ale jednocześnie Ned nie musiał zdradzać Cat. - Ned wielokrotnie wspomina, że obiecał coś Lyannie - a Robert nienawidzi wszystkich potomków Rhaegara, za to że ten zgwałcił Lyannę podczas bitwy pod Tridentem - a Ned nie potrafi zaakceptować zabijania dzieci. Czyim więc synem jest Jon? Kto będzie dwrugą głową smoka (obok Dany)? I kto zasiądzie na żelaznym Tronie??? Ja mam swój typ wink > Ned powiedzial do niego moze nie masz mojego nazwiska ,ale masz moja krew > a ned to honorowy czlowiek wiec by Jona nie oklamal > tylko teraz ktorego starka ( albo ktorej ) jon jest synem > Lyanna wydaje sie najbardziej prawdopodobna bo wiemy ze przed smiercia wymogla > na Nedzie jakas obietnice ( czyli" zajmij sie moim dzieckiem" by pasowalo) > Rhaegar jej nie gwalcil , to tylko Robert tak mysli > L+R=J niby prawdobodobne ale nie za latwe ? > no i autor zaprzecza ( ale moze klamac)autor moze klamac ,bo nie chce zdradzic jednej z tajemnic. Po przeczytaniu tych 2 wypowiedzi to by sie moglo nawet zgadzac,ze Jon jest synem siostry Neda bo "Jon był podobny do Neda "> Ned powiedzial do niego moze nie masz mojego nazwiska ,ale masz moja krew > a ned to honorowy czlowiek wiec by Jona nie oklamal"No tak, ale jesli jest synem jego siostry to nosi w sobie Neda krew przez pokrewienstow siostry. A Robert kazal zabic wszystkich nawet male dzieci,wiec Ned ukryl syna siostry jako swojego bekarta, a jednoczesnie jednego ze smokow. Odpowiedz Link Zgłoś
green.anna Re: do tych co czytaly ksiazke 30.04.11, 23:34 Nie mam typa. Jakos bardziej interesuje mnie kwestia, czy Tyrion znajdzie (a raczej jak i kim ona teraz bedzie, bo spodziewam sie iz sie pojawi ) swoja 1. zone. (Nie wiem czy i jak to sie pojawilo w serialu, ale czytelnicy ksiazek wiedza o czym mowie). Do konca 4. tomu to nie nastapilo. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do tych co czytaly ksiazke 01.05.11, 11:38 tyrion jeszcze nie wspomnial o zonie chyba w nastepnym odcinku to bedzie jak ona miala na imie ? bo na razie tyrion nie mowil a je dopiero pierwsza czesc czytam Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: do tych co czytaly ksiazke 13.06.11, 16:34 Ja mam swój typ. Jak to zrobić, żeby: - Jon był podobny do Neda (w książce wielokrotnie podkreśla się to podobieństwo), ale jednocześnie Ned nie musiał zdradzać Cat. - Ned wielokrotnie wspomina, że obiecał coś Lyannie - a Robert nienawidzi wszystkich potomków Rhaegara, za to że ten zgwałcił Lyannę podczas bitwy pod Tridentem - a Ned nie potrafi zaakceptować zabijania dzieci. Czyim więc synem jest Jon? Kto będzie dwrugą głową smoka (obok Dany)? I kto zasiądzie na żelaznym Tronie??? Ja mam swój typ Dance with Dragons w Stanach juz 12 lipca )) Odpowiedz Link Zgłoś
kiira_korpi Re: gra o tron 03.05.11, 02:17 Właśnie połknęłam pierwsze dwa odcinki i czuję się wciągnięta. A zastanawiałam się, czy robić do niego podejście, bo pierwsze zapowiedzi na Hbo nie były powalające. A teraz nie mogę się doczekać dalszego ciągu. Przy okazji taka refleksja mnie naszła, jak bardzo się cieszę, że żyję w obecnych czasach i mogę samostanowić o sobie. Inaczej byłabym pewnie czyjąś żoną, z małżeństwa zawartego pod przymusem, albo nałożnicą. A gdybym miała to nieszczęście urodzić się jako córka np. rzeźnika, to w ogóle miałabym przechlapane. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 03.05.11, 09:46 ja tam bym sie z Daenerys zamienila Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 03.05.11, 10:15 Jeżeli już to tylko ze względu na khalo Drogo.Strasznie mi się on w filmie podoba. I w każdej pozycji ... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 03.05.11, 10:20 dla posladkow drogo przede wszystkim ale smokami i wladza jaka potem osiagnela tez nie pogardze Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1970 Re: gra o tron 03.05.11, 10:13 Obejrzałam pierwszy odcinek nic ciekawego nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 03.05.11, 15:56 Dla wrażliwych dziewczynek polecam Klan,Marianno. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1970 Re: gra o tron 04.05.11, 11:11 O wiele ciekawszy był serial Filary Ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: gra o tron 03.05.11, 16:06 Naczytałam się w tym wątku i mnie skusiłyście. I jestem zła ! Bo kolejny wciągający serial do kolekcji. I znowu trzeba czekać co tydzień albo nawet i więcej jak jakieś przerwy się trafią. Jestem straszliwym serialowym nałogiem . I się zastanawiam nad książką... Tylko boję się, że szybciej przeczytam niż w serialu będzie szło i wszystko będę wiedziała. A ja lubię nie wiedzieć . Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: gra o tron 03.05.11, 22:23 Książki - rewelacja. Jestem w trzecim tomie, a czytam od pierwszego odcinka w HBO Na razie nie widzę rażących błędfów w tłumaczeniu, wartko i płynnie się czyta. Pozdrawiam |Ola Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka trzeci odcinek 04.05.11, 10:15 troche mnie rozczarował za malo scen z daenerys a te ktore byly zle zrobione ( po kij tyle czasu tracic na rozmowe o zarciu ;/) reszta ok , szczegolnie tyrion sie rozkreca i pokazuje ze jest madrzejszy niz wszyscy lordowie razem wzieci Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya na dzień dzisiejszy 04.05.11, 10:29 czyli przed polskim wydaniem tańca ze smokami sytuacja przedstawia się z grubsza następująco: Robert nie żyje, Ned zabity, Rob zabity, żona Neda okaleczona i obłaąkana, syn Cersei i Jaime nie żyje Rob władcą Muru, Arya błaka się w ukryciu, Drogo nie żyje, Dany władczynią zamorskich krain Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 10:37 Papalaya,zaraz Cię obtańcują za spojlerowanie,choć osobiście mi to nie przeszkadza.Uprzedzaj. Może wiesz co się stało z wujem Jona,Benjenem?Wrócił on zza muru? Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 10:41 nie wrócił, wieści brak, Jon wybral się na poszukiwania, ale wrócił z niczym Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:24 Ale ciała nie znaleziono zapewne,więc jest nadzieja.Nie mam pojęcia,dlaczego mnie to tak interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:29 moze dlatego ze to stark Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:00 jak rob moze jednoczesnie nie zyc i byc wladca muru ? ktory syn niezyje ? starszy czy ten maly ? czyim synem jest jon no i kto bedzie 2 glowami smoka? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:02 ups, moja pomyłka, nie żyje Rob, Lordem Komendantem Muru jest Jon Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:03 Jon jest oczywiście bękartem Neda Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:08 >>ktory syn niezyje ? starszy czy ten maly ? Pewnie o Joffa chodzi. To kto w takim razie na tronie zasiada? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:12 dokładnie, Joff zginął podsumowując, trwa ogólna rozpizducha, wszyscy walczą ze wszystkimi, najprawdopodobniej to Dany powróci do Westeros i weźmie towarzystwo za mordę niewyjaśniony jest też motyw ataku Innych na Mur i Północ w każdym razie nie zanosi się na to aby historia kończyła się na Tańcu ze Smokami, zresztą kolejne dwa tomy w przygotowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:08 o głowach smoka w ksiażce nie było mowy, małe smoki wykluły się za starożytnych jaj, ktore Dany dostała w prezencie ślubnym, ród Targaryenów pochodzący od uchodźców ze zniszczonej Valyrii był w jakiś sposob "związany" ze smokami i mógl się z nim komunikować Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:10 czytalas ksiazke?? oczywiscie ze bylo o glowach smoka a jon raczej na bank nie jest synem neda ned tak tylko wszystkim powiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:14 Nie było o głowach smoka. Jon jest nieślubnym synem Neda, przynajmniej na dzień dzisiejszy, do najnowszego tomu nic się w tej sprawie nie zmieniło i zadnego zwiazanego z wyjaśnieniem jego pochodzenia wątku w ksiażce nie było Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:21 mam ci zacytowac kilkanascie fragmentowze zdaniem " trzy glowy ma smok " ? trzy glowy smoka ma znaczenie symboliczne pierwszymi trzema glowami byli Aegon i jego siostry ( i zony) "trzy glowy ma smok " to jedna z wrozb ktore daenerys uslyszala od czarnoksieznikow oznacza to ze dany ( pierwsza glowa smoka) moze zaufac 2 pozostalym glowom smoka czyli 2 mezczyznom z ktorymi obejmie wladanie nad siedmioma krolestwami a co do jona to mow ze jeszcze nie wiadomo z nie ze jest bekartem neda Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:28 jeśl traktować to jako przenośnię, póki co nie ma kandyatow do trojkącika Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 11:31 no nie ma oczywistych ale ktos sie jakos klaruje? kogo ty typujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 13:09 a co z tyrionem? znalazl Tyshe ? co z shea ? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 13:29 no papalaya, prosze cie od 2 maja czytam sobie Gre o tron. Diabelstwo wciaga. Niestety. nie wiem, jakie Wy macie odczucia, ale 3 odcinejk serialu nie byl powalajacy. Za to poprzednie - cud, miód, orzeszki. Oderwac sie nie moglam od tv. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 13:43 sam cykl jako calośc jest bardzo dobry, jednak ze względu na rozmiar i mnogość wątków, już w czasie czytania drugiego tomu zaczęlam mieć te bardziej i mniej ulubione np. rzeczy zwiazane z Murem i wyprawą Jona na poszukiwanie stryja czy też zdrada Greyjoya i zniszczenie Winterfell bardzo mnie wciągneły, natomiast wyjazd Sansy na dwór Martella czytałam aby nie stracić czegoś ważnego dobre są też watki ucieczki Aryi i jej "odliczania" kolejnych postaci przeznaczonych do "skasowania" jak też wątek przemiany Jaime po odcięciu mu ręki Odpowiedz Link Zgłoś
katarz-ynka68 Re: na dzień dzisiejszy 19.09.14, 13:27 papalaya napisała: > natomiast wyjazd San> sy na dwór Martella czytałam aby nie stracić czegoś ważnego > > > O czym Ty piszesz, Sansa nigdy nie była w Dorne. Uciekła do Vale, czyli najpierw do Paluchów Baelisha, a potem do Orlego Gniazda Arrynów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: na dzień dzisiejszy 04.05.11, 14:06 milego czytania i dziel sie wrazeniami no wlasnie pisalam juz ze 3 odcinek mnie rozczarowal i najbardziej sie rozni od ksiazki jak do tej pory no i sexu brak za to glos nani gdy opowiada historie jest niesamowity Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: na dzień dzisiejszy 08.05.11, 22:24 pochłonęłam "Grę", jestem w trakcie "Starcia" kurcze, ma facet łeb. Tak rewelacyjnie zarysowanych postaci to juz dawno nie widziałam. Najwspanialsze jest to, że się kibicuje każdej ze stron i nic nie jest do końca czarne czy białe. Ulubieńcy: Bękart, Karzeł, Daenerys. Oczywiście sposób, w jaki zakończyła się "Gra" wywołał malowniczy opad mojej szczęki. Łaaaaaaał ))))))))))) Gosciu pisze genialnie Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: na dzień dzisiejszy 09.05.11, 10:03 > Gosciu pisze genialnie Genialnie tylko za wolno Prędzej się wnuków doczekam niż dokończenia cyklu. Albo gościu kojfnie wcześniej i będziemy mieli przerypane Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: na dzień dzisiejszy 13.06.11, 16:44 Albo gościu kojfnie wcześniej i będziemy mieli przerypane Odpowiedz Link Zgłoś
ola A gdyby tak się stało.... 13.06.11, 19:07 Jakbyś skończyła tę opowieść, czarnaalineczko? ciekawa jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A gdyby tak się stało.... 13.06.11, 19:13 a wcale pisalabym dalej az do mojej smierci ale na tronie na pewno zasiadlaby corka dany przynajmniej na jakis czas Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: A gdyby tak się stało.... 16.06.11, 15:17 >>ale na tronie na pewno zasiadlaby corka dany Jedna tak przepowiedziała Dany,że nie będzie miała dzieci. Smoki będą jej dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A gdyby tak się stało.... 16.06.11, 15:28 no ale takie inne wywrozly ze w jej lonie pedzi rumak ktory przemierzy swiat i uczyni wszystkich ludzi swoim stadem je**** wrozki Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: A gdyby tak się stało.... 16.06.11, 15:36 hihihihi w sumie masz rację,Martin niekoniecznie wróżek słucha Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A gdyby tak się stało.... 16.06.11, 15:40 moge ci na priv napisac moja teorie ale ostrzegam ze normalna to ja nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: A gdyby tak się stało.... 16.06.11, 16:17 Dostałam. Coś w tym jest. Właśnie to w tej sadze jest najlepsze.Wszystkiego można się spodziewać.Nic nie jest takie oczywiste jakby się wydawało. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Re: gra o tron 04.05.11, 21:28 Jeśli któraś z Was ma ebooki to będę niezmiernie wdzięczna za przesłanie na adres: chylamon@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 04.05.11, 21:50 Już się ładują,zaraz będziesz je miała. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya zaraz was zlinczują 04.05.11, 22:05 na ty forum w dobrym tonie jest być superzgodną z prawem, każda tu kupuje tylko legalne pliki, a od chomika i peba odwraca się ze wstrętem... jednym słowem uprawiacie zbrodnię złodziejstwa Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkam73 Strasznie Wam dziękuję!:-) 04.05.11, 22:27 Mam dzisiaj imieniny, więc to najwspanialszy prezent! Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: gra o tron 05.05.11, 21:57 thorgalla napisała: > Już się ładują,zaraz będziesz je miała. A czy ja tez moge prosic.Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: gra o tron 09.05.11, 10:25 thorgalla napisała: > Poszły Tak wiem doszly ,wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: gra o tron 04.05.11, 22:43 Nie oglądam . Ze złosci na Martina. A wy i tak zostaniecie z samymi pytaniami, bo nic się nie wyjaśni, o! A Martin pewnie wczesniej umrze niż do końca napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 04.05.11, 22:48 szkoda ze przez net nie mozna komus wlosow wyrwac nie umrze !!!! a jak umrze to sama dalsza czesc napisze Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 05.05.11, 10:25 do ktorej postaci jestescie podobne ? taa wiem dziecinne ale co tam ja zrobilam juz wiem czemu tak daenerys lubie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka spoilery 05.05.11, 21:49 www.youtube.com/watch?v=8T84d-lRNLs fajne sceny batalistyczne sie zapowiadaja www.youtube.com/watch?v=7siXNPnyOL8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: spoilery 06.05.11, 00:07 Zacznie się siekanina Ja kończę Starcie królów.A jeszcze tyle przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: spoilery 06.05.11, 00:12 >>www.youtube.com/watch?v=7siXNPnyOL8&feature=related To jest mix z różnych filmów bo widziałam boskiego Orlando a on raczej nie będzie grał w GoT. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka 8 odcinek 13.06.11, 18:16 czy tylko mi sie wydaje ze w scenie walki Drogo zapomnieli o brzuchu Dany ? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: 8 odcinek 14.06.11, 13:30 W 9 brzuch już ma i nawet rodzić będzie. Nie mogę się smoczków doczekać,w następnym odcinku będą. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: 8 odcinek 14.06.11, 13:36 najpierw ma urodzic martwe dziecko potem drogo wykituje Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: 8 odcinek 14.06.11, 13:54 > najpierw ma urodzic martwe dziecko > potem drogo wykituje A potem smoki się wyklują (wiem,wiem,mam obsesję ;0 ) Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: 8 odcinek 14.06.11, 14:00 nie tylko ty ja koniecnzie chce zobaczyc Niespalona ciekawe jak bedzie lysa wygladala Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: 8 odcinek 14.06.11, 14:05 nieee to przydomek dany po wyjsciu ze stosu Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: 8 odcinek 14.06.11, 13:37 no wlasnie z co dalej ? na 10 odcinku gra o tron sie konczy bedzie starcie krolow ? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: 8 odcinek 14.06.11, 14:03 Chyba jeszcze nie nakręcili więc kolejny sezon nie prędko. Jeżeli masz konto na FB to zajrzyj tu www.facebook.com/graotron Właśnie skończyli rozdawać wejściówki na spotkanie z Martinem. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: 8 odcinek 14.06.11, 14:05 Doczytałam,że w lipcu zaczną kręcić.Może na Gwiazdkę się wyrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: 8 odcinek 14.06.11, 17:35 ma być tak, że każdy tom to osobny sezon. Ale co ile te sezony mają chodzić to nie wiem. Boję się ze jeden na rok będzie trudno dotrzymać. To nie Klan, żeby to nakręcić rachu ciachu w jednej hali... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: 8 odcinek 14.06.11, 19:33 A to pewnie nie wiesz,że dzisiaj i jutro w Warszawie jest spotkanie z Martinem. Szkoda,że nie jestem bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: 8 odcinek 20.06.11, 10:26 wiem, wiem że był. Spotkanie w Niedzicy wogóle wylało miód na moje serce. I Martin puścił farbę o PLiO, i Grzędowicz zapowiedział, że kończy 4 tom "Pana Lodowego Ogrodu". Przebieram juz nogami... Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Kilka pytań 16.06.11, 10:58 Obejrzałam wczoraj 3 odcinki . Ledwo dzisiaj wstałam ale jak obejrzałam 1 odcinek no to przecież nie mogłam nie obejrzeć 2 i 3 prawda? O co chodzi z tym murem? przywdziewaniem czerni? dlaczego oni mają celibat? Czy mnie się zdaje czy tam siostra z bratem się bzyka? ( żona króla ) czy dzieci królowej i króla to faktycznie króla dzieci czy jej brata? A co to za blondyni niby od smoka? Chodzi mi o tą panne co to zaślubiła się z tym przystojnym dzikusem. Prosze mi nie pisać co będzie z jej bratem, którego pobiła chyba w 3 odcinku! Ile jest odcinków wyemitowanych? Jest jakaś książka o tym? gruba? ( mam nadzieję że tak ) i wszystko jest wyjaśnione w tej książce? wszystkie potrzebne tomy ( o ile są tomy ) zostały już wydane? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 16.06.11, 11:26 Zmiłuj się Sadosia > O co chodzi z tym murem? przywdziewaniem czerni? dlaczego oni mają celibat? Mur oddziela Królestwo od Dzikich,służą na nim najczęściej różnego rodzaju bandyci,gwałciciele i takie tam i za służbę darowana jest im kara.Celibat to jedno z praw. Czerń to kolor ubrań,dlatego nazywani są Wronami. > Czy mnie się zdaje czy tam siostra z bratem się bzyka? ( żona króla ) czy dziec > i królowej i króla to faktycznie króla dzieci czy jej brata? Nie tylko są rodzeństwem ale bliźniaczym na dodatek.I tak,bzykają się.Dzieci Roberta (króla) nie są. > A co to za blondyni niby od smoka? Chodzi mi o tą panne co to zaślubiła się z t > ym przystojnym dzikusem. Prosze mi nie pisać co będzie z jej bratem, którego po > biła chyba w 3 odcinku! Ta blondynka i jej brat są ostatnimi z rodu Targaryen,który został niemal w całości zgładzony przez Roberta Baratheona (obecnego króla).Podobno mają w sobie krew smoka.Reszta to spojler więc nie napiszę. > Ile jest odcinków wyemitowanych? 9, w poniedziałek będzie 10,ostatni.Następny sezon chyba wiosną. > Jest jakaś książka o tym? gruba? Oczywiście,że jest.Pod tym samym tytułem.Bardzo gruba,ma 850 stron Tu masz wykaz książek tej sagi pl.wikipedia.org/wiki/Pie%C5%9B%C5%84_Lodu_i_Ognia Są bardzo grube i wciągają jak bagno. >wszystkie potrzebne tomy (o ile są tomy ) zostały już wydane? Niestety nie,autor żyje i pisze nadal.Niedługo ma się ukazać Taniec ze smokami. Potem jeszcze 2 i saga będzie ukończona. >wszystko jest wyjaśnione w tej książce? Kochana,im dalej w las tym więcej drzew.Co raz więcej pytań i niewiele odpowiedzi. Ostrzegam Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 11:33 Wiedziałam, że te dzieciaki to nie króla. Tak wiem, że to oczywiste ale wolałam dopytać bo wczoraj oglądałam od północy ( doszłam do wniosku, że jeden odcinek i spać ale jak tego małego wypchnęli przez okno a ja aż krzynęłam " o ty chamie ty " to musiałam obejrzeć kolejny odcinek i tak skończyło się o 3 nad ranem więc mam trochę opóźniony zapłon i muszę dopytac ) Czyli książka jest to jest co czytać. Ok Dziękuję bardzo. Póki co jest 8 dostępnych odcinków zostało mi 5 do obejrzenia czyli muszę sobie dawkować powoli póki książki nie kupię. Hmm.... a to wszystko Twoja wina bo żeś wstawiła tego przystojnego dzikuska! A powiedz mi powiedz czy on to trochę stanie się człowiekiem do swojej żony czy ciągle będzie taki dzikus? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 16.06.11, 11:41 > A powiedz mi powiedz czy on to trochę stanie się człowiekiem do swojej żony czy > ciągle będzie taki dzikus? Viserys (blondyn) "sprzedał" Daenerys Drogo aby odzyskać tron Siedmiu Królestw więc o miłości nie można było mówić ale Dany rozkochała męża w sobie.Już jej nie będzie bzykał od tyłu ale się z nią kochał. Jeżeli chcesz to mogę podać stronę gdzie są dostępne wszystkie odcinki i nowe ukazują się dosyć szybko (z polskimi napisami). Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 11:44 Oj tak tak poproszę. bo ja na kinolive.pl oglądam i tam jest 8 odcinków ale zanim dodadzą nowe odcinki to minie trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 12:21 Reflektuję Thorgallo KOCHAM CIĘ! Najpierw mnie sama wciągnęłaś w ten serial a teraz jeszcze chcesz mnie uraczyć ebookami Dobra z Ciebie kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 16.06.11, 12:50 Nie dziękuj mi bo będziesz przeklinać. Rodzina nie dojada,mieszkanie brudem obrasta,dzieci i zwierzęta chodzą samopas a ematka książkę czyta. Ebooki poszły,mam nadzieję,że bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 13:04 Doszły dziękuję! Moja rodzina przyzwyczajona, że matka z książką w ręku siedzi Pozatym mąż na szkoleniu, dzieciaki zaraz jada na wieś. psy jadą z nimi. zostają tylko koty. Dom nie ucierpi tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: Kilka pytań 16.06.11, 12:40 Uśmiechnę się i poproszę równiez ebooka na @ gazetowego Miałam wszystkie, ale wzięly mnie sie skasowały przypadkiem i nie pamiętam skąd je miałam Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Ebooki 16.06.11, 13:10 Thea Zuzu wysłałam Wam ebooki. sprawdźcie pocztę czy są Odpowiedz Link Zgłoś
kiira_korpi Re: Ebooki 17.06.11, 01:07 Sadosiu moja kochana <wazelinka>, a weź Ty i mnie wyślij, please. Właśnie skończyłam 9 odcinek i jestem w szoku, jak tam akcja zakręca i ile tam volt. Muszę przeczytać książkę, bo umrę Odpowiedz Link Zgłoś
ahnesa.m Re: Kilka pytań 16.06.11, 18:13 kurcze, nie znałam kinolive, dzięki wielkie sadosiu! może dzięki temu zniknie moja góra rzeczy do prasowania Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 16.06.11, 18:17 znaczy sie zostawisz wlaczone zelazko pojdziesz ogladac a w tym czasie gora prasowania splonie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ahnesa.m Re: Kilka pytań 16.06.11, 18:27 no nie, ekran mam przed sobą i najwyżej jak będą momenty to mogę dziurę wypalić ale inaczej to nawet nie mam motywacji, żeby żelazko włączać Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Kilka pytań 16.06.11, 11:46 sadosia75 napisała: > Wiedziałam, że te dzieciaki to nie króla. Tak wiem, że to oczywiste ale wolałam > dopytać bo wczoraj oglądałam od północy ( doszłam do wniosku, że jeden odcinek > i spać ale jak tego małego wypchnęli przez okno a ja aż krzynęłam " o ty chami > e ty " to musiałam obejrzeć kolejny odcinek i tak skończyło się o 3 nad ranem : > / więc mam trochę opóźniony zapłon i muszę dopytac ) Mialam to samo,mysle zobacze 1 odcinek i do spania, no i skonczylo sie jak u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska pytanko 16.06.11, 12:38 Czy Sansa wyjdzie za Joffreya? Chyba nie po tym co zrobil,ale moze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: pytanko 16.06.11, 12:51 Nie wyjdzie,będzie miała innego męża.Założę się,że nie wpadniesz na to,kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
next_exit Re: pytanko 16.06.11, 13:13 Throgallo ja rowniez poprosze o ebooki, oprocz "Gry o tron", bo te mam Odpowiedz Link Zgłoś
m.i.n.e.s Re: pytanko 16.06.11, 14:12 thorgalla ja tez prosze o ebooki na m.i.n.e.s@op.pl bo juz nie chce przezywac takich zaskoczen, jak w 9 odcinku. Wnerwilam sie i to porzadnie, nawet moj maz byl smutny Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: pytanko 16.06.11, 14:23 > Wnerwilam sie i to porzadnie Nie Ty jedna.Amerykanie wkurzyli się na twórców serialu za zabicie Edda a przecież to nie ich wina a Martina.Jakby przeczytali wcześniej to by szoku nie było.Uważali,że jak jest on na plakacie i okładce książki to na pewno nie zginie. He he he Martin lubi uśmiercać główne postacie. Wyobrażam sobie co będzie dalej bo trup ściele się gęsto. Ebooki wysłałam Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanko 16.06.11, 15:31 nedd stracil glowe bo jej nie uzywal Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: pytanko 18.06.11, 01:57 Aż szkoda, że tu nie ma przycisku "lubię to" Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: pytanko 16.06.11, 18:09 thorgalla napisała: > Nie wyjdzie,będzie miała innego męża.Założę się,że nie wpadniesz na to,kogo. A kogo? ,kobieto to jednak musze nastepna noc zarwac i doczytac,ciezko bo ja lubie z kasiazka w lozku , a przy komputerze to tak nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: pytanko 16.06.11, 18:11 Wyślę Ci na gazetowego bo byłby straszny spojler Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: pytanko 16.06.11, 18:14 thorgalla napisała: > Wyślę Ci na gazetowego bo byłby straszny spojler No to juz lece czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: pytanko 20.06.11, 14:40 Jeszcze do tego nie dotarłam, ale stawiam na Sandora Clegana )) Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: pytanko 20.06.11, 14:40 ola napisała: > > Jeszcze do tego nie dotarłam, ale stawiam na Sandora Clegana )) ... jest między nimi chemia, znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanko 20.06.11, 14:43 nie chociaz ladna bylaby z nich para Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: pytanko 21.06.11, 12:46 hehe, ja wlasnie znalazlam, czyja zona bedzie salsa jesli ktos lubi spojlery - to najlepiej zagladnac do wikipedi, heh, wszystko tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: pytanko 21.06.11, 16:08 niestety też już wiem szukałam w necie zupełnie czegoś innego i wyskoczyła mi ta informacja. ehhh, zepsułam sobie niespodziankę Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanko 16.06.11, 15:29 nie ale powiedzmy ze blisko i tka nie zgadniesz Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Kilka pytań 16.06.11, 13:47 sadosia75 napisała: > Wiedziałam, że te dzieciaki to nie króla. Tak wiem, że to oczywiste ale wolałam > dopytać bo wczoraj oglądałam od północy ( doszłam do wniosku, że jeden odcinek > i spać ale jak tego małego wypchnęli przez okno a ja aż krzynęłam " o ty chami > e ty " to musiałam obejrzeć kolejny odcinek i tak skończyło się o 3 nad ranem : hehe wiedziałam, że tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Kilka pytań 16.06.11, 14:57 sadosia75 napisała: > Wiedziałam, że te dzieciaki to nie króla. Tak wiem, że to oczywiste ale wolałam > dopytać bo wczoraj oglądałam od północy ( doszłam do wniosku, że jeden odcinek > i spać ale jak tego małego wypchnęli przez okno a ja aż krzynęłam " o ty chami > e ty " to musiałam obejrzeć kolejny odcinek i tak skończyło się o 3 nad ranem : Sadosia, ja identycznie No jak można było przestać w tym momencie oglądać, no jak? Dzisiaj oczy na zapałkach, ale nic to, kolejne odcinki już ściągnięte czekają Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:18 Ty też ledwo przytomna? mam 6 odcinków do obejrzenia. i nie wiem czy zostawić na weekend, żeby nie chodzić jak neptyk przez 2-3 dni? czy jednak usiąść dziś i obejrzeć no nie wiem no Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:30 usiadz obejrzyj jak nie obejrzysz na niczym sie nie skupisz bo bedziesz sie zastanawiac co sie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:35 Aj baby no. najpierw podajecie używkę a później nie chcecie pomóc człowiekowi z początków uzależnienia wyjść. a fe ! Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Kilka pytań 16.06.11, 20:19 > Są bardzo grube i wciągają jak bagno. leiej bym tego nie ujęła właśnie zaczynam trzeci tom; oczywiście zaraziłam fascynacją koleżankę, film oglądamy razem (wieczorne poniedzialki stały się już tradycją ), gdy tylko skonczylam drugi ton - drapnela go szczesliwa do domu i pewnie czyta z wypiekami na twarzy ja mam to samo z trójką Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka sadośka juz po tobie :D 16.06.11, 15:06 wciagnelo cie i nie pusci jak zdobedziesz ksiazki to olejesz psy koty meza i dzieci i bedziesz czytac i czytac i czytac dostaniesz parnoi pomartinowskiej i to nie jest uleczalne witaj w klubie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:18 > O co chodzi z tym murem? przywdziewaniem czerni? dlaczego oni mają celibat? mur to sciana z lodu z budowana 8 tys lat przed akcja ksiazki oddziela westeros od "tego co za murem " malo ludzi wie dokladnie "co " tam jest wiedomo za zyja tam dzikie plemiona ale tez "inni" zwani tez bialymi wedrowcami sa to jakies zombiaki zabijajace ludzi plus cala masa innych potworow i groznych bestii czesc mieszkancow westeros nie wierzy w bestie i innych a one naorawd eistnieja i budza sie gdyz "winter is coming " !dlaczego zyja jak w zakonie i dlaczego slubuja i "komu sluza " nocna straz ma za zadanie pilonowac zeby to co za murem nie przelazlo do westeros straznikiem moze zostac kazdy bez wzgledu na pochodzenie , majatek czy popelnione wczesniej zbrodnie nie wazne czy bogaty czy biedny czy bekart czy lord czy gwalciciel czy bezdomny dzieciak wszyscy maja jeden cel sluzyc krolestwu dokladnie sluzyc krajowi a nie krolowi niezaleznie od tego jaki dupek na tronie siedzi straz mu nie podlega sluzy tylko wylacznie mieszkancom chroniac ich przed tym co za murem dlaczego celibat ? zeby nie mieli dzieci , zon bliskich zeby nie musieli stawac przed dylematem sluzba czy rodzina obowiazek czy milosc ( ale ja sie pozniej przekonasz dylematy i tak beda ) zlamanie slubow to oczywiscie sciecie łba Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:27 > Czy mnie się zdaje czy tam siostra z bratem się bzyka? ( żona króla ) czy dziec > i królowej i króla to faktycznie króla dzieci czy jej brata? tak byzka sie z bratem blizniakiem i nie tylko sie bzyka ale naprawde go kocha ( chociaz on ja bardziej siostra jest jedyna kobieta ktora w zyciu bzykal dzieic sa oczywiscie Jamiego cersei miala jedno dziecko z robertem ( czarnowlose) w filmie umarlo we wczesnym dziecinstwie w ksiazce cersei specjalnie poronila >A co to za blondyni niby od smoka? Chodzi mi o tą panne co to zaślubiła się z tym >przystojnym dzikusem blondi i dany sa ostatnimi targerynami czyli rodem ktory zdobyl westeros Aegon ( pierwszy tego imienia ) razem z siostrami ( i jednoczesnie zonami ) wpadli do westeros na smokach zrobili jatke i zjednoczyli krolestwo ( wczensiej istnialo 7 oddzielnych krolestw i siedmiu krolow po wygranej Aegon z tysiaca mieczy swoich wrogow wykul (za pomoca goracego odechu Balerona ) zelazny tron o ktory toczy sie gra Targarynowie mieli wladze nad smokami gdyz sa jakos " genetycznie " z nimi zwiazani A drogo byl super tylko go kijowo przedstawili w filmie w ksiazce za pierwszym razem byl czulu i delikatny i Dany sama chciala Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.ktos Re: Kilka pytań 17.06.11, 11:13 > cersei miala jedno dziecko z robertem ( czarnowlose) > w filmie umarlo we wczesnym dziecinstwie > w ksiazce cersei specjalnie poronila wcale nie poroniła:p miała skrobankę Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 17.06.11, 11:21 ojp przeciez napisalam ze specjalnie poronila wziela jakies ziola czy cos skrobanki ( lyzeczkowania macicy ) nie miala Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 17.06.11, 13:16 O specjalnych poronnych ziołach wspomina się parę razy i dotyczy to różnych kobiet. Np. żoneczka Joffa piła herbatę miesięczną, rutę na poronienie wypiła też prawdopodobnie siostra Cat (jak jej tam było?) po bzykanku z Littefingerem (on biedy myślał,że to z Cat się bzyknął) Co do Cersei ja tego nie pamiętam ale czytałam na forach,że ta rozmowa o dziecku Roberta tylko w filmie była. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 17.06.11, 13:51 No właśnie Lysa. Z niech też kawał cholery. Myślę,że to nie Lannisterowie zabili jej męża tylko ona z Paluszkiem. Karmienie 6 latka piersią? a fuj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kilka pytań 17.06.11, 21:27 JEeeeezu, obrzydliwe to bylo, nie? normalnie nie mam nic do karmienia, ale ta scena akurat jak wprowadzili Karła a dzieciak jej na cycku wisial byla okropna. ciekawe czy aktor grający tego synka nie ma jakiejs traumy... Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Kilka pytań 18.06.11, 08:45 Cycek był sztuczny, to widać. A scena w założeniu miała być obrzydliwa. Nie spojlerując po minie Cat widać, że nie jest to normalne zachowanie tamtejszych matek. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kilka pytań 18.06.11, 12:34 Jezu, nie wiem, nie przyglądałam się bo mnie zemdliło niemalże Ja wiem przeciez ze scena została ułożona zeby podkreslic niezbyt stabliny stan umysłu kobity no, nie trzeba mi tłumaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
katarz-ynka68 Re: Kilka pytań 19.09.14, 13:52 thorgalla napisała: > O specjalnych poronnych ziołach wspomina się parę razy i dotyczy to różnych kob > iet. > Np. żoneczka Joffa piła herbatę miesięczną, > rutę na poronienie wypiła też prawdopodobnie siostra Cat (jak jej tam było?) po > bzykanku z Littefingerem (on biedy myślał,że to z Cat się bzyknął) > > Co do Cersei ja tego nie pamiętam ale czytałam na forach,że ta rozmowa o dzieck > u Roberta tylko w filmie była. Cersei powiedziała Nedowi, że gdy zaszła w ciążę z Robertem, to Jaime sprowadził do niej kobietę, która ją "oczyściła". Co to znaczy, trudno zgadnąć. Może to być albo aplikacja miesięcznej herbaty albo jakaś operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:28 Okrutne! z tym ścięciem łba. a dopytam jeszcze W 1 odcinku na samym początku pojechali ( no chyba ci strażnicy ) sobie w las. i widzieli trupy ułożone w kształt koła a w środku jakieś znaki ( później żona tego lorda co to teraz przy królu jest ułożyła ten sam znak z lalek. wnioskuję, że chodzi o tych ich bogów tak? ) i kto to kładł? czy lepiej nie wiedzieć? bo później jak reszta przyszła zobaczyć ( a było ich 3 ) to już ciał nie było. więc o co chodzi? o to, że "winter is coming"? i ci inni już wychodzą? Albo wiesz co Nie mów mi nic a nic. obejrze sama i zobacze o co chodzi. ale powiedz zdecyduj sama bo jak widać ja nie potrafię Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 16.06.11, 15:38 w westeros nie ma normalnych pol kalendarzowych czyli w ciagu roku wiosna lato jesien zima raczej cos jak zmieniajace sie pory lodowcowe lato moze trwac kilka lub nawet kilkadziesiat lat podobnie zima Arya np urodzila sie w lecie i jeszcze nigdy nie przezyla zimy Jon chyba jedna krotka zime zaliczyl teraz nadchodzi zima po bardzo dlugim lecie przewiduje sie ze bedzie bardzo dluga i bardzoi straszna i "inni" maja sie obudzic ( zreszta juz widac ze sie budza ) co do religii w westeros oficjalnie wierzy sie w 7 bogow ale jest to religia dosc nowa starkowie np wierza nadal w "starych bogow " czcza drzewa ( z oczmi ) w swietych gajach w calym westeros wiekszosc starych gajow zostala wycieta wiadomo ze jest w winterfel w orlim gniezdzie i jeden w krolewskiej przystani ci starzy bogowie sa "prawdziwi " i chyba ich wplyw bedzie decydujacy w walce z innymi Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 16.06.11, 17:49 Ty tak ładnie umiesz opisywać Ja takiego talentu nie mam,dlatego zawsze nienawidziłam pisać wszelkich wypracowań. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 16.06.11, 17:54 ja nienawidzilam bo mi narzucali idiotyczne tematy o jakis kmicicach czy innych robakach jakbym napisala wypracowanie tak jak chce to by mnie chyba ze szkoly wywalili Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Kilka pytań 16.06.11, 18:24 > jakbym napisala wypracowanie tak jak chce to by mnie chyba ze szkoly wywalili : Ja czasem natchnienie miałam i coś tam wytworzyłam ale nauczycielom to się nie podobało. Na szczęście szkołę mam za sobą a dziecięciu wypracowań nie będę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Kilka pytań 20.06.11, 10:34 co do religii w westeros oficjalnie wierzy sie w 7 bogow ale jest to religia dosc nowa starkowie np wierza nadal w "starych bogow " czcza drzewa ( z oczmi ) w swietych gajach o czerwonej kapłance zapomniałaś Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Kilka pytań 20.06.11, 10:36 ale ona zza waskiego morza chyba jest Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Kilka pytań 20.06.11, 10:58 No jest, ale na Smoczą Skałę przepłynęła, Stannisa i jego urodziwą małżonke przekabaciła. Nie wiem jak tam dalej będą się sprawy miały (jestem pod koniec Starcia Królów, więc mi nie mów), ale z formalnego punktu widzenia jest to jakaś mniejszość religijna w Westeros, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 16.06.11, 13:40 Tutaj macie mapę Westeros.Będzie się lepiej czytało,wiedząc,gdzie co jest. Mapa Westeros Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: gra o tron 16.06.11, 16:40 Czy mogłabym poprosić o wysłanie ebooków NIe mam kiedy do księgarni podjechać Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: gra o tron 16.06.11, 18:13 To Drogo ummrze myslalam ze czarownica go uzdrowi ,a ten rytulal to okropienstwo,czego on wnosl ja do tego naiotu ,nikt mial nie wchodzic.A ten polecial z nia ,a przeciez nie rodzi sie w 5 minut mogli poczekac,az mnie skreca ze dziecko tez urzem,no cholera,gdzie jakies dobre wydarzenia beda. Ja zamiast isc gotowac objad to siedze i zwami dyskutuje cholera no A moze dzieciaki kanapki pojedza (sami sobie zrobia) a ja poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: gra o tron 16.06.11, 18:27 A to nie dobre wydarzenie? Nie żyje morderca i gwałciciel. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: gra o tron 16.06.11, 18:42 morderca ??? eee a kogos zamordowal ? no i nie ma dowodow ze kogos zgwalcil Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 16.06.11, 18:55 Drogo mordercą i gwałcicielem????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 21:55 Khalem Drogo został za dobre serduszko? W książce zdobywanie miasteczka było bardziej obrazowe a Dorthakowie to banda sk*******, których jedyną zaletą jest to, że ich wódz elegancko kocha swoją żonkę. Szkoda, że nie pokazali jak jego wojownicy zabawiali się z uciekającymi dziećmi. I co zrobiliby z dzieckiem Dany gdyby miało pecha się urodzić. W serialu to sobie jeżdżą po stepie i taka miła końska rodzina. I nawet jego przechwałki można bokiem puścić. Zaraz mi powiecie, że "taka kultura" ale jakby mi "taka kultura" pod dom przyszła to odpowiedziałabym w zrozumiałym im języku. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:02 > Khalem Drogo został za dobre serduszko? khalem zostal za zabijanie innych wojownikow dothrackich ( czyli wg ciebie gwalcicieli i mordercow ) wiec powinnas sie cieszyc ze tylu mordercow zginelo >Zaraz mi powiecie, że "taka kultura" ale jakby > mi "taka kultura" pod dom przyszła to odpowiedziałabym w zrozumiałym im języku. no taka kultura i jakbys tam byla to bys w tej kulturze zyla i ja akceptowala i wg jej praw zyla a na chlopa sobie wybrala najwiekszego morderce i gwalciciela , a nie jakies cieple kluchy ps a;le wiesz ze to tylko film i ksiazka ? po Starku rozumiem ze tez nie plakalas ? w koncu tez morderca i gwalciciel Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:07 Z zasady nie płaczę po postaciach literackich Stark jednakowoż nie czyni z mordowania i gwałcenia (jeśli do takiego doszło- w Westeros w przeciwieństwie do Dorthaków nie było to powszechnie akceptowane) sensu swego życia. Nie rozumiem tylko, czemu większość widzów i czytelników utożsamia się z tą kulturą, a nie pasterzami, którzy żyli sobie nie wadząc nikomu, a którym rozwalono całe życie, a z kobiety biorącej słuszną zemstę robi potwora. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:16 a kto z niej otwora robi ? no i nie ona go zabila drogo zerwal jej opatrunek ( bo go piekusial ) i zalozyl inny chlodzacy i ten chlodzacy pogorszyl zakazenie Mirri tylko odprawila potem Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:19 > Stark jednakowoż nie czyni z mordowania i gwałcenia (jeśli do takiego doszło- w > Westeros w przeciwieństwie do Dorthaków nie było to powszechnie akceptowane) > sensu swego życia. to tym gorzej bo nie tylko zrobil cos zlego to jeszcze cos czego normalnie sie u nich nie robilo khalasary zyly jak drapiezniki i tak dzialaly w westeros ludzie udawali kulturalnych cywilizowanych i honorowych a zachowywali sie o wiele gorzej i okrutniej niz dorhakowie Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:23 Drapieżniki się tępi jak zaczynają przeszkadzać A co do Westeros- gdzie Stark kogoś zgwałcił? I mimo wszystko... dla mnie w walce o władzę mniejszym złem jest zabicie paru przy kolacji niż tysięcy na polu bitwy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:31 kto tepi te drapiezniki ? inne drapiezniki ? przeciez tak wlasnie dzialaly khalasary > I mimo wszystko... dla mnie w walce o władzę mniejszym złem jest zabicie paru p > rzy kolacji niż tysięcy na polu bitwy. przy rebeli roberta zginelo wiecej niz pare tysiecy dodaj do tego chlopow umierajacych z glodu bo zolnierze zabrali wszystko co sie dalo zjesc > A co do Westeros- gdzie Stark kogoś zgwałcił? no fakt rzeczywiscie nie gwalcil on tylko bzykal dziwki ( czyt dziewczyny ktore mogły albo sie prostutuowac albo umrzec z glodu po tym jak zolnierze pozabijali im rodziny ) rzeczywiscie swiety wszystko fajnie w bialych rekawiczkach i "honorowo " za to robert sie nie kryl z gwaltami ( lacznie z gwalceniem zony ) Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:41 Dorthakowie zaś zabijają i gwałcą- kompleksowa usługa! Chyba, że jakiś roślinożerca się szarpnie. Na to, że Ned korzystał z usług prostytutek poproszę cytat. Takoż o pozycji prostytutek, która bywała naprawdę różna. Robert gwałtów na Cersei się wstydził, sam przyznaje, że to coś złego (inna sprawa, że ta rozlazła galareta nie umie z tym nic zrobić). Ja nie twierdzę, że Westeros było lepsze- po prostu sprzeciwiam się romantyzowaniu faceta, który w końcu dostał za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 16.06.11, 22:49 jest fajna scena kiedy przy oblezeniu krolewskiej przystani kiedy cersei tlumaczy Sansie co ci honorowi szlachetni rycerze z nimi zrobia w razie przegranej i poczytaj inne opisy gwaltow przez zolnierzy westerowskich albo przez westerowski prosty lud ( 50 chlopa gwalcacych szlachcianke ) to ja juz wole konskich wojownikow > Na to, że Ned korzystał z usług prostytutek poproszę cytat. na polowaniu tuz po przyjezdzie roberta ned i robert powiadaja o starych dobrych czasach >Robert gwałtów na Cersei się wstydził, s > am przyznaje, że to coś złego (inna sprawa, że ta rozlazła galareta nie umie z > tym nic zrobić). no biedny misio bil gwalcil ale sie wstydziusial az sie chce mu medalik z kartofelka wystrugac > Ja nie twierdzę, że Westeros było lepsze- po prostu sprzeciwiam się romantyzowa > niu faceta, który w końcu dostał za swoje. nie dostal za swoje tylko dostal zakazenia Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 09:40 A czy ja tu Roberta czy kogokolwiek bronię? Ty wyskoczyłaś z argumentem, że w Westeros byją Murzynów Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:10 bo ty wyskoczylas z podkreslaniem ze dobrze ze khal umarl bo byl gwalciciel i morderca wiec najlepiej zeby wszyscy w pierwszym odcinku zgineli bo toc sami zli ludzie sa tylko by serialu nie bylo a khal byl super Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:17 > a khal byl super A no był! Boziu 9 odcinek obejrzałam ( tak znowu przez Was zarwałam noc ) i ten głupek z Khalisi poszedl do tego głupiego namiotu! no po co ? po co? Ludzie co wy ze mną robicie? ja od lat świetlnych tak żadnego serialu nie przeżywałam! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:20 > ten głupek z Khalisi poszedl do tego głupiego namiotu! no po co ? po co? khaleeshi no bo ona rodzi a miri jest akuszerka Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:25 się szczegółów czepiasz no khalisi czy khaleeshi co za różnica no? i co on sądził, że ona w 2 minuty urodzi? tylko ona jedna tam była? a reszta uratowanych kobiet? niby one nigdy porodu nie widziały? Reszta wydarzeń namiotowych będzie w 10 odcinku tak? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:28 > Reszta wydarzeń namiotowych będzie w 10 odcinku tak? no chyba ze w nastepnym sezonie hihi > i co on sądził, że ona w 2 minuty urodzi? tylko ona jedna tam była? a reszta ur > atowanych kobiet? niby one nigdy porodu nie widziały? jak zauwazylas rozpierducha jest jeden z dorthakow zaatakowal Dany w namiocie byla bezpieczna bo wiekszosc bala by sie tam wejsc Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:33 Ależ z Ciebie mądra kobieta ja ledwo kojarząca dzisiaj przez te nocne oglądanie. Ale jedno mnie niepokoi... nie wiesz ile odcinków ma jeden sezon? to źle bardzo źle. myślałam, że wiesz wszystko to może wiesz czy stukniętą królową i jej synka ktoś pogromi? bo mi na nerwy działają Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:42 nastepny czyli 10 odcinek to juz ostatni i nie wiem kiedy nastepne sie pokaza > to może wiesz czy stukniętą królową i jej synka ktoś pogromi? bo mi na nerwy dz > iałają ale to spojlery ( z ksiazki oczywiscie) Joffrey umrze jako prawiczek ozeni sie i na wlasnym weselu zginie ku mej nieskrywanej radosci cersei twarda babka jest i sie trzyma mocno ja ja lubie troche moze jak przeczytasz ksiazke to tez ja polubisz albo przynajmniej powspolczujesz latwego zycia to ona nie miala Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:56 Dobra to Ty mi nic już nie mów zabiorę się za książkę i się sama dowiem Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:13 Zapowiedź 10 odcinka www.youtube.com/watch?v=N2VDXgUInl4 Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:19 Thorgalla ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to Ty mnie tak tym serialem omamiłaś? Czekam na 10 odcinek cierpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:37 Wiem wiem,pójdę za to do piekła.I nie tylko za to Trochę informacji o sezonie drugim Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:31 ale zdajesz sobie sprawe z tego ze czytanie ksiazek martina wywoluje nieodwracalna paranoje ? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 11:13 Jeżeli uważasz,że tu sami mordercy i gwałciciele to wynocha na Modę na sukces albo inny Klan.Tam nikogo takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:06 Ale chyba nikogo nie zabił??? Tym bardziej nie zgwałcił??? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:10 No jak nie jak tak zabił ochroniarza z burdelu a do gwałtu prawie, że na moni doszło !sodomia i gomora w tym klanie! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:12 i alkoholizm propaguja codziennie koniaczek Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:17 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nie wiedziałam. Klanu od 8 lat nie oglądam. No to cofam bo to niebezpieczne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:21 Gra o tron jest bardziej spokojna od klanu ! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Nie płakałam po Drogo! 17.06.11, 12:11 łeee to on nie zabil gangstera ? buuu Odpowiedz Link Zgłoś
ola A ja nie płakałam po Starku 20.06.11, 11:03 każdemu wolno płakać lub nie płakać, po kim mu się podoba. Ja nie płakałam po Starku i Cat, bo cóz poradzić, na głupotę lekarstwa nie ma. Po Drogo tez nie, bo gdyby nie jego śmierć (w ksiązce zresztą zadana z zupełnie innych rak), to kto wie czy Dany zdecydiowałaby się wleźć w ogień po smoki? Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 12:27 No przeciez w ksiazce Drogo tez zabila Dany. To jest bardzo wierna ekranizacja. Swietnie dobrani sa aktorzy, b mi odpowiadaja, a Sansa - rewelka. Czy ktos wie, czy Robba Westerlingowie wrobili w malzenstwo z ich corka? Jakos to szybkie malzenstwo dziwnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 12:30 pisałam to przed emisją ostatniego odcinka. Jakoś mi się wydawało, że już w 9 odcinku padło, że Drogo nie żyje. Wczoraj obejrzałam 10 i fakt - scena nakręcona zgodnie z książką. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 14:12 sam sie wrobil tak go pocieszala ze sie musial zenic Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 18:04 a czytalas pozniej o starej Westerlingowej, jak corke ksiezycowa herbatka poila? nie wierze, ze corki krolowi do lozka nie wepchneli, skoro mieli okazje i Westerlingowa zbyt szybko sie z jednorekim Jaimiem dogadala kto wie, moze cichcem pozwolila corce byc w ciazy i dlatego tak glosno gadala o tej herbatce poronnej? Martin to cwaniak, ja juz mu nie ufam a Arya´e jak dla mnie mogl usmiercic, jej watek wieje nuda, podobnie jak Dany Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 18:06 wepchneli czy nie z wyra jej nie wywalil dla mnie moglby istniec tylko watek Dany Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 18:24 watek Dany jest nudnawy, akcja z Drogo byla do bolu przewidywalna, lepszy jest Jon Snow, Jaimie i Cersei, a takze Tyrion. Sansa tez mnie bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 18:37 mnie by ubawilo jakby w sanse piorun strzelil Jon mnie troche wkurza ale go lubie a Dany uwielbiam i to ona powinna byc krolowa -- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby się dildem posługiwać tak jak radiem. Jedno i drugie służy rozrywce. — Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 20:48 mnie najbardziej krasnal bawi Jona lubię bardzo Sansa mnie irytuje a reszta mnie nudzi Arya szczegolnie Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 20:55 no fakt, jakos nie bardzo komedia ale krasnal jest nie do wyjęcia i ten jego porazajacy intelekt wyrazajacy sie w specyficznym poczuciu humoru uwielbiam te postac Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 20:59 tez go uwielbiam kreci mnie niesamowiecie spoiler a sansa to debilka skonczona jest ze go nie przeleciala Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 22:29 Ciekawe czym by sie zarazila od takiego wielbiciela panienek w hrabalowskiej definicji tego slowa. Noz dajcie spokoj, rozwoj postaci Sansy od przyglupiego dziewczatka, przez probujaca przetrwac mloda kobiete jest ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 22:34 na etapie poczatku 3 tomu - nadal przyglupawa ta Sansa no co poradze, ze mnie irytuje nie lubie tej postaci Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 22:37 geny ryby -- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby się dildem posługiwać tak jak radiem. Jedno i drugie służy rozrywce. — Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 21.06.11, 22:45 nic nie wskazuje na to zeby zlapal jakiegos syfa wiec spokojnie nic by jej sie nie stalo a moze by zmadrzala Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: A ja nie płakałam po Starku 22.06.11, 10:18 > Noz dajcie spokoj, rozwoj postaci Sansy od przyglupiego dziewczatka, przez prob > ujaca przetrwac mloda kobiete jest ciekawy. a ten rzekomy rozwoj to kiedy sie zacznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ja nie płakałam po Starku 23.06.11, 16:15 czarnaalineczka napisała: > > Noz dajcie spokoj, rozwoj postaci Sansy od przyglupiego dziewczatka, prze > z prob > > ujaca przetrwac mloda kobiete jest ciekawy. > > a ten rzekomy rozwoj to kiedy sie zacznie ? ja tam dalej nie zauwazam tego rozwoju nadal koszmarnie glupia wolno sie uczy dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: A ja nie płakałam po Starku 29.06.11, 09:46 jestem w momencie jej ślubu z Wiecie Kim. Jakoś zwyżki inteligencji tez nie zauważyłam. Genów matki się nie przeskoczy, co poradzić... Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A ja nie płakałam po Starku 03.07.11, 21:55 a ja na etapie, gdy sądzi się wiecie kogo za coś, czego nie zrobił (i równocześnie podejrzewa się o to jego żonę) i kurde, dalej nie zauważam błysku inteligencji Sansy z to zsczyna mnie fascynować życie za murem (i ten tajemniczy jezdziec, co to Sama... ) Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: A ja nie płakałam po Starku 22.06.11, 06:59 Bo się głupia komedii romantycznych naooglądała i marzył się jej rycerz na białym koniu a nie paskudny karzeł.Idiotka Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: A ja nie płakałam po Starku 10.09.11, 21:25 czarnaalineczka napisała: > > > > > > a sansa to debilka skonczona jest ze go nie przeleciala no kretynka pierwszej wody... wciaz to powtarzam no ja...ja ...ja bym .. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka o Jonie Snow (znowu) 17.06.11, 12:29 dupa zbita jon nie jest smokiem jak ktos slusznie zauwazyl w komentarzu na yt Jon poparzyl ręke ratujac lorda dowodce przed zombiakiem i co teraz ? nawet jesli R+L=J to smokiem nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: o Jonie Snow (znowu) 17.06.11, 12:43 Podejrzewam,że nic nie wymyślimy w tej kwestii.Musimy czekać na książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: o Jonie Snow (znowu) 17.06.11, 17:53 A jest jeszcze tem satruszek niewidomy ze muru co z Jonem rozmawial w 9 odcinku,ze nic zrobic nie mogl jak zabijali resze jego rodziny,bo przysiegl byc w strazy. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: o Jonie Snow (znowu) 20.06.11, 14:38 Niekoniecznie. Nie każdy Targaryen nie boi się ognia. Viserysa zabił ogień, a przecież był bratem swej siostry i synem swego ojca... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: o Jonie Snow (znowu) 20.06.11, 14:42 nie zaprzeczam ze jest Targaryenem ale skoro sie poparzykl to nie jest smokiem ( viserys tez nie byl smokiem) a zeby rozkazywac smokom chyba trzeba miec ich krew tak jak Dany Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: o Jonie Snow (znowu) 20.06.11, 21:12 POpatrz co znalazłam. Jest zapis czatu z Martinem.Padło pytanie: Granny -- Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: o Jonie Snow (znowu) 20.06.11, 21:20 albo martin robi sobie z nas jaja albo mozna "sterowac" smokami inaczej\ albo albo albo i to w martinie kocham i nienawidze Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: o Jonie Snow (znowu) 21.06.11, 12:06 hmmmm nie mogę znalexć żadnego fragmentu w ksiażce, który by mówił o instrukcji obsługi smoków. Nie jestem więc pewna, czy był postawiony warunek niespalalności dla głów smoków. Nie mogę też znalexc żadnej informacji o odporności na ogień u przodków Dany, oprócz Aegona Smoka. Martin potwierdza moją intuicyjną koncepcję, ze nie. Ale z powodu braku danych trudno mi tej tezy bronic. Ważne sa dwie rzeczy: - jestem całym sercem za Jonem, więc moze i naginam zasady na jego korzyść. - Martin moze sobie wykonać w dwóch ostatnich tomach dowolna woltę w stosunku do tego, co wczesniej napisał, a my będziemy gryźć poduchy z wściekłości i dalej zarywac noce Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: o Jonie Snow (znowu) 21.06.11, 12:15 no u przodkow nie ma no ale nie wszyscy przodkowie mieli smoki > Ważne sa dwie rzeczy: > - jestem całym sercem za Jonem, więc moze i naginam zasady na jego korzyść. no i za Jonem swiadczy sen Dany o Rhaegerze mowiacym nad kołyską niemowlecia o lodzie i ogniu (wieczorem napisze fragment ) a Jon lączyłby ogien ( taergaryn) i łód ( Stark) -- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby się dildem posługiwać tak jak radiem. Jedno i drugie służy rozrywce. — Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: o Jonie Snow (znowu) 21.06.11, 12:25 tu jest fantastyczna dyskusja na ten temat: www.ogienilod.in-mist.net/forum/viewtopic.php?t=888&sid=4c41f7d94832bb2b14be5f79f85a8f02 jak widać może to być każdy i nikt, choć Jon prowadzi w rankingu. (Są nawet teorie, że mały Aegon żyje...) Rzeczywiście, teraz mi się przypomniało, że wrona przepowiedziała, że Bran będzie latać... Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu ola 21.06.11, 20:28 Czy cały zestaw książek kupowałaś przez neta, czy stacjonarnie? Jeśli przez net to podasz mi namiary na tę księgarnię ? ( na priva). Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: ola 22.06.11, 08:54 Kupowałam ze strony wydawcy - Zysk i S-ka. Najtaniej mają. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Spojler fotograficzny 20.06.11, 10:00 Słodki ten smoczek. Czarnaalineczka i masz Niespaloną. Dziwne,że włosów nie straciła. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Spojler fotograficzny 20.06.11, 10:03 buuuu powinna byc lysa ale smieszny smoczek Odpowiedz Link Zgłoś
ola Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 11:42 Mozecie mi wytłumaczyć, mozliwie bez spojlerów, dlaczego na Murze jest wiecznie zima, Mur zrobiony z lodu itd, a jak Jon wyjeźdza na północ (m.inn do Crastera) to ciągle leje i kwitną róże??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 11:48 bo mur jest na polnocy (zobacz sobie mapke westeros ) u nas tez nad morzem srodziemnym jest ciepelko a na biegunie zimno Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 12:06 czarnaalineczka napisała: > bo mur jest na polnocy > (zobacz sobie mapke westeros ) > > u nas tez nad morzem srodziemnym jest ciepelko a na biegunie zimno chyba mnie nie zrozumiałaś. Znam mapkę Westeros i widzę, że Mur jest na północy, a Dzicy (w tym Crasten) są jeszcze bardziej na północy, tak? Czy się mylę? Więc jeśli Jon pojechał za Mur szukać Benjena, to chyba posuwa się na północ a nie na południe? Powinno być więc coraz zimniej, a jest coraz cieplej, tak? Albo to kwestia tego, ze jest cieplejsza jesień przed nadejściem długiej zimy (tak jak opowiadała Stara Niania) albo Martin cos pochrzanił. Tak czy owak u Dzikich powiniem padać śnieg a nie deszcz. Albo to okaże się dalej. Stąd moje pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 12:38 bo ziemia jest okragla chyba Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 12:46 wightsvsdragons.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/westerosworld.gif Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 14:05 Może i ziemia jest okrągła, ale Nawiedzony LAs, w którym lezy wioska Crastera, nie jest aż tak daleko na północ od Muru, zeby być juz na innej półkuli. Tak więc dalej nie rozumiem, dlaczego pada w nim deszcz i kwitną róże. No nic, czytam dalej. Może dalej to się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 14:22 a w ktorym konkretnie miejscu jestes ? moze to czary jakies Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 14:32 Starcie Królów. Jon ze Starym Niedzwiedziem i 100 innymi Wronami przejezdza Mur by odnaleźć Bena i dowiedzieć się, kim są zimne trupki, które zaatakowały Mormonta. W nawiedzonym Lesie wioski Dzikich stoją opuszczone, oprócz jednej, w której mieszka Crasten ze swoimi żonami. Crasten mówi Staremu Niedzwiedziuowi, że Mance Ryder ściąga ludzi nad Lodowa Zatokę, by formować armię. Wokól leje deszcz i kwitną róże. Wydaje mi się to bez sensu. Niby jesień przed długą zimą bywa cieplejsza, ale te róże ... p.s Sugestię, że pomyliłam północ z południem traktuję jako potwarz. Powinnam się obrazić Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 14:36 nie obrazaj sie nic takiego nie sugerowalam myslalam ze oni dalej zaszli ja czytam troche niekonwencjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 14:49 a ta wioska nie jest przypadkiem w dolinie ? bo w dolinie cieplej niz w gorach Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 14:56 Jest w Nawiedzonym Lesie. Czy w dolinie czy w górze - Martin nic o tym nie wspomina Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 21:01 a moze mur jest na biegunie polnocym Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Thorgalla, Czarnaalineczka... 20.06.11, 11:49 Mur to lód plus magia. Czarnaalineczka pisz więcej,masz talent Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: gra o tron 20.06.11, 11:46 Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu To już koniec.Na długie miesiące. Smoczki są przecudowne,choć na prawdę tylko jeden był widoczny dokładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: obejrzałam :D 20.06.11, 23:59 noż ku...! i co, i dalej dopiero na wiosnę?? ja protestuję!! !! !! Odpowiedz Link Zgłoś