Dodaj do ulubionych

Czy to faux pas?

27.05.11, 23:19
Zaprosiłam z mężem znajomych na grilla i właśnie w ten dzień mąż obchodził urodziny. Owym
znajomym nie powiedzieliśmy o urodzinach, wyszło to jakoś w rozmowie w trakcie imprezy. Chcieliśmy zorganizować miłe spotkanie, nie świętować z powodu urodzin. Znajomi zdziwieni, pytali dlaczego nie powiedzieliśmy wcześniej, złożyli życzenia i po sprawie. I teraz moje pytanie czy to był nietakt, źle się zachowaliśmy? Zarzuciła mi to osoba nie mająca związku z imprezą. Słusznie?

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Czy to faux pas? 27.05.11, 23:24
      wg mnie , nie. Byli inni goście? i wiedzieli o urodzinach? mieliście taki plan, że to jednak urodziny? obochodzi mąż urodziny? Jeśli dzień był wybrany przypadkowo to nie, to nie była wpadka. Ale jeśli znajomi czepliwi to i do tego się czepną.
      • cygarietka Re: Czy to faux pas? 27.05.11, 23:34
        Nie było innych gości, tylko Ci znajomi, dzień wybrany przypadkowo. Męża urodziny wyprawiamy rzadko. Nie czepiali się znajomi tylko ktoś z rodziny zwrócił uwagę, że jesteśmy dziwni.

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
      • saga55-5 Re: Czy to faux pas? 27.05.11, 23:37
        Nie widzę w tym nic niestosownego.
        Może nie obchodzicie urodzin, może po prostu chcieliście się spotkać ot tak sobie, nie narażając gości np. na jakiś wydatek typu prezenty.
        Poza tym, u mnie jest tak, że we wspólnym i bliskim gronie wiemy kto, kiedy, czy robi imprezę, czy życzenia wystarczą itp.
    • saga55-5 cygarietka 27.05.11, 23:43
      Daj sobie na luz co i kto mówi.
      Dziwni też muszą być na tym świecie wink
    • cherry.coke Re: Czy to faux pas? 27.05.11, 23:57
      Moim zdaniem zaden nietakt to nie jest.
      Nietaktem byloby pominiecie kwestii urodzin, kiedy tak naprawde robicie huczna impreze, i wtedy ci zaproszeni na zwyklego grilla zostaja znienacka wrzuceni w jej srodek smile
    • gacusia1 Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 02:06
      Nie wiem czy to takt,czy nietakt ale postapiliscie glupio. Zupelnie bez sensu. Gdyby to byly urodziny jakiejs DAMY,ktora sobie nie zyczy obchodzenia kolejnego roku na plus to ok...ale facet?
      nastepnym razem tak nie robcie wink
    • aurita Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 07:32
      czy mieszkasz w Polsce? w Polsce nie swietuje sie raczej urodzin po 18 roku zycia tylko imieniny.
      • chloe30 Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 10:11
        aurita napisała:

> czy mieszkasz w Polsce? w Polsce nie swietuje sie raczej urodzin po 18 roku zyc
        > ia tylko imieniny.

ja mieszkam w Polsce i wszyscy znani mi ludzie świętują urodziny - to od regionu a nie wieku zależy
      • angazetka Re: Czy to faux pas? 29.05.11, 10:58
        A to nowość. WSZYSCY w moim otoczeniu obchodzą urodziny, imieniny tylko symbolicznie.
        • aurita Re: Czy to faux pas? 29.05.11, 13:30
          nikt ze znajomych i rodziny nie obchodzi urodzin (mazowieckie i podlaskie)...imieniny jak najbardziej
          • angazetka Re: Czy to faux pas? 29.05.11, 13:38
            No widzisz. U mnie też te dwa województwa, a zasada dokładnie odwrotna.
    • klubgogo Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 07:36
      Nie mieliście obowiązku mówic o urodzinach. Byłam parę razy na imprezach, kiedy ujawniła się podobna okolicznośc, wznieśliśmy toast i po krzyku.
    • katharsisss Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 08:26
      Moim zdaniem dobrze zrobiliście, bo wspomnienie o urodzinach przed imprezą sugerowałoby, ze jest to przyjęcie urodzinowe. Wypadałoby wtedy zapewnić jakieś lepsze jedzenie, a gości zobowiązałoby do kupna prezentu.
      A kto powiedział, że w Polsce nie świętuje się urodzin? Ja jeszcze nigdy nie byłam na imieninach (chyba że mamy lub cioci), nie znam nikogo kto by imieniny wyprawiał, a mam znajomych w wieku lat 25-35.

• wyssana.z.palca Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 08:31
      Nie wiem czy to nietakt czy nie, ale mnie na miejscu gości zrobiłoby się głupio w momencie w którym dowiedziałabym się o urodzinach. Ktoś wyżej napisał, że w Polsce się ich nie obchodzi, a ja pytam- serio? W moim otoczeniu/ regionie (?) to urodziny są ważniejsze od imienin..
      No a już skoro nie chcieliście mówić o tych urodzinach, to faktycznie trzeba było NIE MÓWIĆ do końca i gości w niezręcznej sytuacji nie stawiać.
      • a.nancy Re: Czy to faux pas? 30.05.11, 09:19
        > No a już skoro nie chcieliście mówić o tych urodzinach, to faktycznie trzeba by
        > ło NIE MÓWIĆ do końca i gości w niezręcznej sytuacji nie stawiać.

zgadzam się w 100%.
    • najma78 Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 08:53
      I teraz moje pytanie czy to był nietakt, źle się zachowaliśmy?

Nie, IMO nie popelniliscie faux pas. Tez tak czasem robimy, nie swietujemy naszych urodzin szczegolnie, zyczenia nam wystarcza a milo spotkac sie z lubianymi znajomymi przy okazji.
    • kol.3 Re: Czy to faux pas? 28.05.11, 15:42
      Są ludzie, którzy we wszystkich upatrują nietaktu, i uwielbiają oceniać pod tym kątem swoich znajomych. Dowartościowują się w ten sposób.
      • heca7 Re: Czy to faux pas? 29.05.11, 08:26
        Ani ja, ani nikt z mojej rodziny nie obchodzi urodzin. W rodzinie męża tak samo i bratowej tak samo i żony jej brata i męża szwagierki też wink Wszyscy obchodzą imienieny. Widocznie to zależy od miejsca.
        • aurita Re: Czy to faux pas? 29.05.11, 13:31
          dziekuje Ci heco bo juz myslalam ze zwariowalam big_grin
    • default Re: Czy to faux pas? 30.05.11, 09:31
      Phi, urodziny to nic, my zaprosiliśmy znajomych i sąsiadów na grilla i dopiero w trakcie imprezy wyszło na jaw, że tego dnia rano wzięliśmy ślub, więc w zasadzie jest to grill weselny.... Ale nikt się nie obraził i nie wypominał nietaktu, tylko wódki więcej poszło, bo każdy chciał koniecznie wznieść toast "za zdrowie młodych" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka