shellerka 09.06.11, 19:42 czy wino z zakrętką automatycznie = syf? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia.stefa Re: wino z zakrętką 09.06.11, 19:45 Nie. Zresztą jeszcze parę lat i wszyscy będą używać zakrętek. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: wino z zakrętką 09.06.11, 19:47 Oczywiście. Tak jak i wino z marketu. I poniżej 200zł Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: wino z zakrętką 09.06.11, 19:49 Niemiaszek-winiarz od którego kupuję regularnie żalił się, że żabojady wykupują na pniu najlepsze korki i reszcie świata trafiają się jakieś badziewiaste, stąd przeszli na zakrętki. Ich wina nie nazwałbym syfem Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: wino z zakrętką 09.06.11, 20:14 Głupot Ci nagadał. Większość średniej klasy win francuskich ma lipne korki, bo jadą na opinii z lat świetności i zachwytu nad winami francuskimi. Znacznie lepsze korki mają wina afrykańskie, chilijskie czy argentyńskie Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: wino z zakrętką 09.06.11, 21:17 naomi19 napisała: > Nie, absolutnie. > A dlaczego pytasz? ponieważ chcę wiedzieć. a na poważnie - kupiłam zamiast kwiatów na ślub znajomych i w domu zorientowałam się, że wino ma nakrętkę. kupiłam dwie butelki i generalnie jedną otworzyłam i całkiem całkiem, ale wolałam się upewnić. mąż we mnie ziarno niepokoju zasiał, bo wg niego nakrętka o winie za dobrze nie świadczy, ale kazał mi się upewnić u ematek -- like to cook with wine. sometimes i even put it in the food Odpowiedz Link Zgłoś
ha-ya Re: wino z zakrętką 09.06.11, 20:19 Nie. Wlasnie takie jedno pije i ostatnia rzecz jaka bym o nim powiedzial ,to to ze jest kiepskie Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: wino z zakrętką 09.06.11, 20:19 Nie. W U.K. wiele razy widziałam wina z górnej półki właśnie z nakrętką. Ale szczytem, moim zdaniem, jest wino nie w kartonikach, czy plastikowych woreczkach, ale w małych puszkach, jak cola czy piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Wino w kartonie 09.06.11, 21:30 Przynieśli ostatnio znajomi na grilla. Było całkiem niezłe, chociaż przyznam, że na początku miałam obiekcje, żeby go próbować Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: wino z zakrętką 09.06.11, 21:58 Absolutnie nie. Korek powoli staje się towarem deficytowym, wielu producentów win przechodzi na zakrętki. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_obyczajna z drugiej ręki 09.06.11, 22:14 mam kontakt z ludzmi prowadzacymi winnice i powiem Wam, że juz niedługo wina z zakrętką będa dominować na naszych połkach. Debata korek prawdziwy, korek sztuczny czy zakretka prowadzono w swiecie winiarskim kilka lat temu. Relacjonuje ja nawet Matt Skinner w swojej encyklopedycznej ksiazce "Wino moja pasja". Według mojej wiedzy korek naturalny stanie sie niszowym ponieważ a/ jest droższy b/powoduje (w okolo 10% win) tzw. "przekorkowanie". Korek sztuczny tez nie daje dobrych rezultatów i bywa nieznośny w użyciu. Także nakrętka to juz w niedalekiej przyszłości bedzie standard. Skoro tak mówią Francuzi, Włosi i Chilijczycy to ja im wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: wino z zakrętką 10.06.11, 07:19 nie, mój brat przywozi mi z Francji wina i coraz częściej zdarzają się z zakrętkami. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: wino z zakrętką 10.06.11, 09:33 nie, piliśmy już kilka takich, wszystkie było bardzo w porządku niemniej pierwsze wrażenie, jak spod folijki zobaczy się zakrętke, ups:0 Odpowiedz Link Zgłoś