utalia 16.05.04, 00:33 Dzisiaj oglądając Eurowizję dowiedziałam się, żę Izrael jest w Europie.... Człowiek się całe życie uczy. Co Wy na to? Pozdrawaim Utalia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igga-81 Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 12:34 owszem jest, coprawda nie geograficznie, ale w sensie kulturowym jak najbardziej! i dlatego uczestniczy we wszystkich europejskich imprezach typu mistrzostwa europy w piłce nożnej, eurowizja itede Zresztą tak samo Turcja! Odpowiedz Link Zgłoś
mamamajki Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 14:08 a w naszej "telewizji polskiej" wciąż oglądać możemy dni kultury żydowskiej wręczanie orderów dla sprawiedliwych itp itd mało tego,że wszędzie są to jeszcze wszysko mogą - a co z tego, że świat mówi Szaronowi NIE! Asia mama Mai Odpowiedz Link Zgłoś
ziazia17 Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 14:24 przeszkadza ci to? Gdyby świat mówił nie inaczej wyglądałaby pozycja żydów na świecie. Ja osobiście uważam, że to bardzo inteligentni ludzie (pomijajc wojnę) pozdro ziazia17 Odpowiedz Link Zgłoś
jotka34 Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 18:08 Mamomajki Nie oburzaj się na Żydów, wszak nasze chrześcijaństwo się od nich wywodzi. Jezus był Żydem i Jego matka też. Dla Boga jest to ciągle naród wybrany, przeczytaj choćby List do Rzymian z Nowego Testamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 18:13 Nie wiem czy to bylo do mnie czy poprzedniczek ale przeszkadza mi, ze Izrael jest w Europie, bo nie jeest! Nic nie mam do Zydow, owszem sa inteligentni tak jak wiele nacji... ale nie sa Europejczykami i koniec basta. To jakas paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 19:28 mamamajki napisała: > a w naszej "telewizji polskiej" wciąż oglądać możemy dni kultury żydowskiej > wręczanie orderów dla sprawiedliwych itp itd > mało tego,że wszędzie są to jeszcze wszysko mogą - a co z tego, że świat mówi > Szaronowi NIE! Jaki świat? Świat Libanu, Jemenu, Libii, Arabii Saudyjskiej etc? To się zgodzę. Chociaż ja bym zaryzykowała stwierdzenie, że my należymy do innej kultury. Przeszkadza Ci oglądanie nagradzania "sprawiedliwych wśród narodów świata"? Ręce opadają i słów brak. Trudno dorosłej osobie tłumaczyć pewne rzeczy, ale trudno też tak obrzydliwe posty ignorować (to do mamymajki) Utalio nikt nie twierdzi, że Izrael leży w Europie. Natomiast jest częścią kultury europejskiej, nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć w jakim stopniu i jako taki jest zaliczany do Europy (mentalnie). Magda Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 20:53 melka_x napisała: > > Jaki świat? Świat Libanu, Jemenu, Libii, Arabii Saudyjskiej etc? To się zgodzę. Ignorowanie innej kultury jest tez brakiem kultury...... > > Chociaż ja bym zaryzykowała stwierdzenie, że my należymy do innej kultury > Przeszkadza Ci oglądanie nagradzania "sprawiedliwych wśród narodów świata"? > Ręce opadają i słów brak. Trudno dorosłej osobie tłumaczyć pewne rzeczy, ale > trudno też tak obrzydliwe posty ignorować (to do mamymajki) Kazdy ma prawo myslecwedlug "swojej woli" i wyrazac swoje zdanie .....zupelnie tak jak ty -dziwne ze "niektore dorosle osoby" tego nie rozumieja a moze nalezy ignorowac ich posty tez?...... > Utalio nikt nie twierdzi, że Izrael leży w Europie. Natomiast jest częścią > kultury europejskiej, nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć w jakim stopniu i jako Kultura zydowska jako taka jest czescia europy natomiast kraj Izrael "czysto fizycznie" nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 21:55 > Ignorowanie innej kultury jest tez brakiem kultury...... Ignorowanie innych kultur nie jest brakiem kultury, wielu kultur po prostu nie znamy. Co wiemy np. o kulturze nomadów z Mongolii? Ja wiem niewiele, podejrzewam, że Ty też, na tej postawie nie wysnuwam jednak wniosków o Twoim braku kultury Może jednak chodziło Ci o brak szacunku dla innych kultur? Jeśli dobrze zgaduję.. to gdzie w moim poście znalazłaś coś co o tym świadczy? Powiedziałam tylko, że świat arabski nie jest całym światem. Z tym chyba się zgodzisz? > Kazdy ma prawo myslecwedlug "swojej woli" i wyrazac swoje zdanie .....zupelnie > > tak jak ty -dziwne ze "niektore dorosle osoby" tego nie rozumieja Niektóre dorosłe osoby rozumieją to tak: są zdania wobec których przyzwoity człowiek nie powinien zostać obojętny. I takim było zdanie mamymajki o sprawiedliwych wsród narodów świata, czyli ludziach, którzy ryzykowali własne życie żeby ocalić cudze. a moze nalezy > > ignorowac ich posty tez?...... Na to pytanie musisz sobie sama odpowiedzieć. > Kultura zydowska jako taka jest czescia europy I właśnie dlatego uznajemy, że mentalnie Izrael przynależy do Europy. > natomiast kraj Izrael "czysto > fizycznie" nie.... Kraj Izrael nie jest bytem fizycznym w ścisłym rozumieniu tego pojęcia, ale rozumiem, że cudzysłów zastępuje pojęcie "geograficznie". Owszem Izrael geograficznie na pewno nie jest częścią Europy, ale widzisz tu kogoś kto twierdzi inaczej? M. Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia7 Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 22:09 I chyba właśnie to miała na myśli Utalia... Odpowiedz Link Zgłoś
matka_wariatka Re: Izrael w Europie???? 17.05.04, 08:23 Melka_x napisała:I takim było zdanie mamymajki o sprawiedliwych wsród narodów świata, czyli ludziach, którzy ryzykowali własne życie żeby ocalić cudze. - Ja programu nie ogladałam(czy to jest o żydach w Izraelu?) ale widziałam inne które pokazuja palestyńskie dzieci umierajace z braku lekarzy czy strzelających izraelskich zołnieży do małych palestyńskich chłopców i dużo, dużo innych rzeczy, o których nie miejsce i pora na dyskusję.........jak pokazują sprawiedliwych to może pokazali by tych „niesprawiedliwych”?? ......Melka nie wszyscy muszą lubić ten program Mruffka napisalas : Izrael to nie europejska demokracja- moze nie, ale mozna ja trochę do polskiej porównać bo i tu trochę brakuje do tej jak to nazwałas „europejskiej demokracji” i Izraelska demokracja jest nie porównywalna z jej sąsiadami czy innymi krajami arabskimi System w Izraelu nie jest tak skąplikowany albo korupcyjny jak byś chciała to przedstawić, a „zwalanie wszystko na „lidera zbrodniarza” jest raczej tanim usprawiedliwieniem swoich „marnych” czynów ktorych wiekszość popiera. A poza tym uważam że mam prawo krytykowac politykę Izraela i przy tym nie ublizając (!) tym sprawiedliwym ludzą co to nie popierają Sharona (bo z pewnością tacy w Izraelu są) i innym ludzią wyznania żydowskiego na całym świecie. Ale moze mamy informację z różnych zrudeł............ A poza tym utalia zgadzam sie z tobą że Izrael geograficznie w Europie nie leży.... Pozdrawiam serdecznie Matka_wariatka Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Izrael w Europie???? 17.05.04, 11:37 > - Ja programu nie ogladałam(czy to jest o żydach w Izraelu?) ale widziałam >inne które pokazuja palestyńskie dzieci umierajace z braku lekarzy czy > strzelających izraelskich zołnieży do małych palestyńskich chłopców i dużo, > dużo innych rzeczy, o których nie miejsce i pora na dyskusję.........jak > pokazują sprawiedliwych to może pokazali by > tych „niesprawiedliwych”?? ......Melka nie wszyscy muszą lubić ten > program Matko_wariatko mamamajki mówiła o "sprawiedliwych wśród narodów świata", czyli ludziach, którzy w czasach Holocaustu z narażeniem własnego życia ratowali Żydów (także tysiące dzieci, które niczym się przecież nie różnią od naszych, a które gdyby nie ci sprawiedliwi skonczyłyby w komorach gazowych). Nikt nikogo nie zmusza do oglądania programów o nich, ale protestowanie przeciw informacjom o nagradzaniu takich ludzi i to protestowanie w takiej formie jak uczyniła to mamamajki jest powtórzę: obrzydliwe i granatem mnie od tego poglądu nie oderwiecie )) A ocena obecnego konfliktu izraelsko - palestyńskiego nie ma tu nic do rzeczy, aczkolwiek pamiętajcie, że to nie Izraelczycy walczą metodami bomby w szkolnych autobusach z dziećmi. Dłuższa dyskusja na ten temat nie jest możliwa na tym forum, od tego są Aktualności. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mamamajki Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 22:29 Pytasz się jaki świat????????? ORGANIZACJA NARODÓW ZJEDNOCZONYCH To mało???? około 50 rezolucji potępiających "wybryki" Szarona !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 22:40 mamomajki jestem przeciwna temu co dzieje się na bliskim wschodzie, przeciwna z całą pewnościa jego polityce, ale nie bedę oceniała przez to całego narodu! ma on zarówno swoich sprzymierzeńców jak i oponentów i uważam że patrzenie na Izraelczyków tak ogólnie, takie generalizowanie jest błędne... to tak jakby potępiać wszystkich Niemców za Hitlera i wszystkich serbów za Miloszevicza. A chcąc niechcąc kultura żydowska dała podwaliny dzisiejszej kulturze europejskiej i należy o tym pamietać ( i pamieta sie biorąc pod uwagę ich we wszystkich europejskich imprezach) Odpowiedz Link Zgłoś
mamamajki Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 22:54 iggo-81 Hitlera już nie ma, Miloszevicz właśnie odpowiada za swoje zbrodnie a Szaron JEST premierem a skoro JEST ma poparcie a kto go popiera ??? kto go wybrał i jego politykę??? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
gosiash Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 23:13 Szarona można nie popierać, ale z drugiej strony jak by Ci zamachowcy wnieśli bombę do autobusu, którym Twoje dzieci jechały właśnie do szkoły, to pewnie inne miałabyś zdanie na ten temat! Jasne, Palestyńskie dzieci też giną, ale bardzo często dlatego, że ich rodzice wysyłają je przeciwko uzbrojonym Izraelczykom. Generalnie rzecz biorąc wszelki fanatyzm jest baaaardzo groźny i przerażający. A tak w ogóle, to nawet jeżeli jesteśmy przeciwni polityce Izraela, to dlaczego zaraz potępiani są wszyscy Żydzi mieszkający na całym świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 23:17 Mamomajki, Izrael to nie europejska demokracja. Wiele krajow tamtej szerokosci geograficznej ma zagmatwany sytem wyborow i tak rozwinieta korupcje, ze posadzanie nacji o popieranie lidera-zbrodniarza jest po prostu uchybianiem czci sprawiedliwych ludzi... I swiadectwem braku wiedzy na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamajki Re: Izrael w Europie???? 16.05.04, 23:57 Mrufko - no co ty? a sondarze opini publicznej? wg nich 80 procent żydów popiera Szarona Maja fruwa tu i tam Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Izrael w Europie???? 19.05.04, 00:52 Maju, moj maz jest z panstwa sasiadujacego... u nich cytuja inne sondaze... A masz na mysli jakies konkretne, miedzynarodowe, obiektywne? Odpowiedz Link Zgłoś
matka_wariatka Re: Izrael w Europie???? 17.05.04, 08:26 Uhhhh....coś pochrzaniłam i mój post znalazł sie pod postem jagusia7 a nie na końcu..... Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Izrael w Europie???? 17.05.04, 08:48 a jaki my mamy wpływ na decyzje Kwaśnieskiego? wiele ludzi, tak jak ja!, jest przeciwnym naszemu uczestnictwu w wojnie w iraku, ale cóż z tego? nic to nie zmienia.. i co? powinniśmy piętnować Izraelczyków za to na co nie mają bezpośredniego wpływu?? oni są w takim samym stopniu ofiarami jak ci biedni palestyńczycy, ofiarami władzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matka_wariatka Re: Izrael w Europie???? 17.05.04, 10:19 igga-81 napisała: > powinniśmy piętnować Izraelczyków za to na co nie mają > bezpośredniego wpływu?? oni są w takim samym stopniu ofiarami jak ci biedni > palestyńczycy, ofiarami władzy!!! To nie takie proste igga. Osadników na terenach okupowanych to Sharon ”siłą” zwozi i pod karabinem trzyma no i zmusza ich do „walki „ z palestyńczykami Tam nie wszystko jest biale albo czarne.......zresztą jak wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Izrael w Europie???? 17.05.04, 11:55 to są w końcu takie podziały umowne... a Turcja, która, co prawda, geograficznie "zahacza się" o Europę malutkim swym kawałkiem, ale kulturowo jest klasycznym krajem środkowej Azji? a w firmie, gdzie niedawno pracowałam (wydawnictwo), do grupy pd tytułem Europa była zaliczana również Australia :o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 do matki wariatki 18.05.04, 18:51 chodziło mi głównie o to, że zarówno jedna jak i druga strona padła ofiarą ideologicznej indoktrynacji, są marionetkami władzy poprostu! a dobrze zdaje sobie sprawe z tego że nie należy generalizować! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matka_wariatka do Melik i Mrufkaa 19.05.04, 11:15 Melka jakieś 20 lat temu po Europie (napweno bylo w Polsce też)krążyły filmy pokazujące jak bardzo skrzywdzeni żydzi nie dostali żadnej pomocy od ludnosci tych krajow w których sie wojna toczyła. Najbardziej zostali opluci właśnie polacy. Pokazywani byli ludzie wysmiewający się z żydów idących na śmierć w Oświecimiu i dużo, dużo innych nie dobrych rzeczy, Nic, ale to nic, nie wspomniano o tych „sprawiedliwych” jednostkach które z narażeniem życia swego i swojej rodziny pomagali żydom. A przeciesz w Aleji „sprawiedliwych” Yad Vashem i Jerusalem minimum 1/3 imion - to polskie imiona po mimo że właśnie w Polsce była NAJWIEKSZA kara za przechowywanie żydów,niż w innych krajach europy. Więc ten program o którym mowisz jest jagby trochę nie na miejscu, jest jagby „zamknieciem buzi” tym ludzią któży krytykują Izrael – zwłaszcza że Amnesty International oskarża Izrael o „zbrodnie przeciw ludzkosci” jak kiedys oskarżono Niemcy. Ale przecież ty i ja mamy już wyrobione zdanie którego nie zmienimy.......chodz ja rekomenduje ci też oglądanie Aktualnosci bo wiesz historii nie możemy zmienić (ty i ja wyciągnełyśmy tylko różne nauki z tego), ale przyszłość tak...... Mrufkaa chcesz mi powiedziec ze naród który inteligencją i nauką zdobył cały świat (w każdym rządzie jest ktoś wyznania żydowskiego) nie może zrobić porządku w własnym rządzie i kraju???? Zwroć uwage że tak naprawdę to te kraje które krytykują postępowanie Izraela robią to dość „nie śmiało” może dlatego że żyd nie bedzie krytykował żyda na „forum światowym” ?...... nawet jeżeli nie myśli tak samo......... a sądaże nigdy nie są obiektywne.....ale możesz poczytać raporty Amnesty International organizacji ideowej, nnie związanej politycznie ani nie związanej z żadną grupą narodowościową ani etniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
kulju Moze nie dokonca na temat... 25.05.04, 15:55 Kanada...wiecej sie mowi o tym jak Polacy tepili Zydow i jak po wojnie wygnali ich z Polski, niz o pomocy, jaka Zydzi w czasie wojny uzyskali od Polakow, ktorzy czesto z narazeniem zycia ich chowali po stodolach. A ze chowali i pomagali im, to wiem od mojej babci...A ze wygnali z Polski...w czasach komunizmu...chyba wielu Polakow chcialoby w tym czasie wyjechac do Stanow, tylko, ze jakos ich nikt nie chcial "wypedzac". Magda Odpowiedz Link Zgłoś