czarnaalineczka 20.07.11, 16:13 zajmuje sie tym ktoras emama ? jak wam idzie ? da sie zrobic bonsai z awokado i wisni ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shellerka Re: bonsai 20.07.11, 16:39 my dwa razy mieliśmy bonsaje z leroya. oba nam zdechły. to bardzo kłopotliwe roślinki. przynajmniej dla mnie. mój mąz je kocha, ja nienawidzę Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 20.07.11, 16:46 ale kupowaliscie gotowe ? nie z sadzonki czy pestki ? Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: bonsai 20.07.11, 16:56 gotowe. jak później wydzwaniałam po fachową pomoc do chodowców, to mi powiedzieli, że to był błąd, że nie kupuje się bonsai w centrach handlowych. bonsai wrażliwe są bardzo. poczytaj i poszukaj w necie. jest sporo stron chodowców, na których znajdziesz dobre rady. ja nie mam ręki do tego, chociaż podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 20.07.11, 17:16 do chodowcow wolalabym nie dzwonic na razie bede probowac zgodnie z intuicja a jak zamowie inne nasionka to moze bedzie instrukcja obslugi Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: bonsai 20.07.11, 17:34 nie wiem co mi ostatnio jest a nasionka skąd masz? i masz taką specjalną ziemię? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 20.07.11, 17:41 jeszcze nasionek nie kupilam ale mam mlode roslinki : awokado i cytryne ( z pestek ) no i je zaczne formowac mam tez pestki wisni i czekam az mi mango wykielkuje ( moze jak zaczne podlewac ) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: bonsai 20.07.11, 17:29 Kuzynka zafascynowana jest bonsai. kupiła u jakiegoś znawcy nad znawcami. popytam i dam ci znacia skąd ona to to ma. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 20.07.11, 17:32 ale kupila drzewko czy nasiona ? ja nie chce gotowca Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: bonsai 20.07.11, 17:34 Nasionka. Śmiałam się z niej jak dzika jak zobaczyłam paczkę. facet wysłał jej nasioneczko w wielkiej kopercie . a w środku cała lista co trzeba zrobić, czego nie robić itp. instrukcja obsługi większa niż przy pralce. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: bonsai 20.07.11, 17:34 Ja kiedys dostalam na urodziny. Razem z instrukcja obslugi i jakims sprzetem do przycinania. Drzewko zdechlo po jakichs 3 miesiacach. No, ale ja w ogole nie mam reki do kwiatow. Tylko storczyki mi rosna . Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: bonsai 20.07.11, 18:20 bonsai sa bardzo trudne do prowadzenia. Przedewszystkim trzeba sie nauczyc podlewac. Po drugie maja specjalna ziemie, trzeba przesadzac bo sie ziemia wyjalawia przycinac tez korzenie (wiedziec ktore) no i trzeba byc BARDZO cierpliwym. ciezkie. Odpowiedz Link Zgłoś
najeeli Re: bonsai 20.07.11, 21:40 ja kupiłam nasiona, posiałam i na razie wyrosła tylko jabłonka córki z e zwykłej pestki z jabłka a juz siedza ponad 3 tygodnie czarno to wiedzę, ale może cos zawaliłam Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 20.07.11, 22:30 moze sie jeszcze namysla moze kapturek naloz na przyspieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: bonsai 20.07.11, 22:24 muszę, po prostu muszę www.youtube.com/watch?v=6Cad53S2LkQBONSAAAAAAAAAAAAAAAAAAAIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 22.07.11, 08:53 zamowilam nasionka i sadzonke klonu kupie jeszcze fikusa i zaczne go drutowac kuzwa jaki sadyzm Odpowiedz Link Zgłoś
the_vicious_one Re: bonsai 22.07.11, 14:50 Osobiscie sie nie zajmuje, ale mam w domu zapalonego bonsaiste i miniaturowa dzungle Roslin w markecie nie kupuj, bo zdechna na 99% One nie sa przystosowane do zycia w naszym klimacie (no chyba, ze znacznie podniesiesz wilgotnosc w mieszkaniu). Nasiona sa niezla opcja, ale na efekt trzeba czekac jakies 50 lat. Wsrod hodowcow najwieksza popularnoscia ciesza sie drzewka "z odzysku". Idziesz sobie do lasu i szukasz drzewek, ktore kiedys byly zlamane; odrastaja sobie takie male od grubszego juz pienka. Bo idea jest taka, zeby pieniek byl gruby (np 8-10 letni), ale cale drzewko niewielkie. Zostawiasz sobie kilka odrastajacych galezi i formujesz je w ksztalt, jaki Ci odpowiada. To tez trwa lata, ale nie az tak dlugo, jak z nasion. Moj M uwielbia ubierac mnie we wspolna kradziez drzewek z lasu Jesli chodzi o podreczniki, to polecam wielka, slynna i cholernie droga ksiazke Johna Naki "Bonsai Techniques" Duzych przyrostow zycze Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 22.07.11, 14:59 > Wsrod hodowcow najwieksza popularnoscia ciesza sie drzewka "z odzysku". Idziesz > sobie do lasu i szukasz drzewek, ktore kiedys byly zlamane; odrastaja sobie ta > kie male od grubszego juz pienka. ale to nielegalne > Roslin w markecie nie kupuj, bo zdechna na 99% One nie sa przystosowane do zyci > a w naszym klimacie (no chyba, ze znacznie podniesiesz wilgotnosc w mieszkaniu) nie wystarczy wokol rosliny ? aha zeby nie bylo ja nie zamierzam kupic gotowych bonsai z marketu tylko zwykle np fikusy czy iglaki z kwiaciarni i na nich sie uczyc drutowania i cięcia > > Duzych przyrostow zycze dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: bonsai 13.08.11, 11:57 mam siewke klonu i listki brzydna i opadaja ale jakies nowe tez rosna helpunku Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: bonsai 13.08.11, 12:06 Ja dostalam juz gotowe, stosi na oknie w holu na pietrze juz ladnych pare lat, rosnie nie wiele, o ile wogole, liscie zrzuca na zimie na wiosne ma nowe i ladne. Ogolnie bezproblemowe jest, podlewam i odkurzam co jakis czas. Odpowiedz Link Zgłoś