ahhna 27.07.11, 14:59 Dziewczyny, jak pomóc? Ktoś ma jakiś wiarygodny namiar na rzetelna fundację, która dostarczy pomoc najbardziej potrzebującym? Jedni umierają z przeżarcia, drudzy z głodu. Trudno się z tym pogodzić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ahhna Re: Somalia 27.07.11, 15:14 Właśnie się zastanawiam. Weszłam na ich stronę, ale aktualnie nie mają akcji w Somalii, albo ja nie widzę. Mnie chodzi o organizację, która tam na pewno pojedzie i to zaraz i zadba o dystrybucję na miejscu. 191 państ teraz debatuje, ale zanim coś konkretnego z tego wyniknie, to masakrycznie dużo czasu upłynie. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Somalia 27.07.11, 15:16 podałam Ci niżej linka wybierz kryzys w Afryce Wschodniej Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Somalia 27.07.11, 15:11 nie ma skutecznego sposobu na to, żeby im pomóc. Pomoc z krajów rozwiniętych jest dystrybuowana kretyńsko. Trafia do przywódców, wojska, a w ostatniej kolejności do potrzebujących. A to przecież ryba a nie wędka - nie rozwiąze problemu. Oni tam nie mają z czego żyć. Trzeba im pomóc produkować żywnośc samodzielnie, a nie uzaleźniać ich od pomocy przywożonej w workach z zewnątrz. Jedynym skutecznym sposobem na zwalczenie plag głodu w Afryce jest zmania europejskiej polityki rolnej, która w obronie europejskich rolników nakłada ogromne cła na produkty sprowadzane z Afryki. Naszym rolnikom dopłaca się, żeby nie produkowali, a zamyka się dla taniej zywności z Afryki rynki zbytu. Chińczycy juz to zrozumieli, wchodza tam gdzie się da, tworzą farmy, otwieraja fabryczki z mikroprzemysłem. Zawierają ogromne kontrakty z rządami afrykańskich państw. Europa obudzi się za 50 lat. Z ręką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Somalia 27.07.11, 15:27 > ejskiej polityki rolnej, która w obronie europejskich rolników nakłada ogromne > cła na produkty sprowadzane z Afryki. Naszym rolnikom dopłaca się, żeby nie pro > dukowali, a zamyka się dla taniej zywności z Afryki rynki zbytu czyli chcesz wykonczenia europejskich rolnikow ? rozwania o afryce z europejskiej perspektywy to porazka na wstepie inny swiat inny sposob zycia , w europie jak ktos nie ma na jedzenie dla jednego dziecka to nie robi sobie 15stu nastepnych a w afryce widocznie im to nie przeszkadza po drugie zimbabwe pod rzadami burow jeden z najbogatszych krajow afryki, po odzyskaniu "niepodleglosci" zrojnowany kraj z chyba 80% bezrobociem oni sobie tam zbytnio ze soba nie radza poza tym sie ciagle wyzynaja z nie wiadomych powodow Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Somalia 27.07.11, 20:25 > rozwania o afryce z europejskiej perspektywy to porazka na wstepie Dokładnie. A mówienie Afrykanom jak mają żyć, w wykonaniu takiego Bono czy zwykłego Kowalskiego, to granda nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Somalia 27.07.11, 15:15 wyborcza pogrywając zdjęciami i liczbami powinna podać numery kont inaczej gie z tego wynika www.pah.org.pl/wspieraj-nas/121 www.doctorswithoutborders.org/ nie szukałam, ale pewnie gdzieś jest nr konta - to szpital z artykułu banadirhospital.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Somalia 27.07.11, 16:03 No nie podała. Ale nawet gdyby podała, to miałabym zagwozdkę, bo mnie nie chodzi o jakikolwiek numer, tylko numer organizacji, która najlepiej już tam jest i na pewno przekaże pomoc właściwym ludziom. To chyba ten PAH jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Tu jest numer przed tekstem 27.07.11, 17:20 wyborcza.pl/1,75248,10013592,Somalia_umiera_z_glodu.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f38b6ac2d2915e8&relation=parent&transport=fragment&frame=f4f53c44f48d71 Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: Somalia 27.07.11, 15:17 Ja wpłaciłam na UNICEF - łatwo znaleźć na necie i wpłacić na właściwy cel. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Somalia 27.07.11, 16:04 My wspieramy poprzez znajomych niemieckich misjonarzy ale faktycznie sytuacja jest bardzo skomplikowana politycznie. W jakims sensie to nie tylko tragedia ale i wstyd dla nas wszystkich, ze na doslownie na naszych oczach umiera z glodu tylu ludzi. I czujemy sie bezsilni choc przeciez "ludzi dobrej woli" pelen swiat ... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Somalia 27.07.11, 17:17 chyba pierwszy raz zgadzam się z łiskaczem znajomy zwiał stamtąd <zimbabwe>, odkąd trochę "się pozmieniało" i w jego ogromnym przedsiebiorstwie za cięzkie miliony, nowi "wlaścieiele" zrobili sobie imprezownię w nocy było zimno, to rozpalili ogien jako podpałka posłuzył im porąbany w drzazgi drogio sprzęt co zaś sie tyczy Somalii- problemow jest wiecej, znacznie więcej obawiam sie ponuro, że nie ma dobrych rozwiązań wieloetnia, pewnie wielodziesiątletnia praca u podstaw żeby wreszcie skonczyć z tą ich pie...ną "kultura" rzezania małych dziewczynek (( Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Somalia 27.07.11, 17:22 > chyba pierwszy raz zgadzam się z łiskaczem Ja niestety też Choćby wpompować tam grube miliardy, wszystko pójdzie na jakąś pier... wojnę, a ludzie nadal będą umierać z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Somalia 27.07.11, 17:28 Trudno sie pogodzic z tym, ze kolonializm wyrzadzil tyle zla i ze nie sposob sie otrzasnac z jego skutkow i konsekwencji, prawda? Ale przeciez jeszcze trudniej, lub wrecz niemozliwym, jest po prostu stac z boku i liczyc kolejne setki umierajacych z glodu ... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Somalia 27.07.11, 17:32 tonie kolonializm kazał wycinać wargi sromowe Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Somalia 27.07.11, 17:37 konwalka napisała: > tonie kolonializm kazał wycinać wargi sromowe Obyczajowosc to jest bardzo skomplikowana materia, na ktora wplywa wiele czynnikow i czesto dziesiatki/setki lat spolecznych doswiadczen. Przy ocenie najlepiej jest zachowac spokoj i starac sie nie oceniac wylacznie w oparciu o wlasna perspektywe, z natury wszak ograniczona. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Somalia 27.07.11, 17:41 moja ograniczona natura i ogląd na sprawę zostały nieco poruszone apelami policyjnymi w kraju, w ktorym żyję, a gdzie owych przejawów kultury somalijskiej jest całą masa ze względu na obecność emigracji apele-poparte zresztą gratyfikacją finansową w kwocie 20K -o zgloszenie sprawy o planopwanym zabiegu na dziewczynce Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Somalia 27.07.11, 17:44 fgm to zlozony problem i wrzucanie go tutaj to czysta demagogia. kolonializm i polityka postkolonialna jest zrodlem terazniejszych problemow afryki i niestety nie ma latwego ani praktycznie zadnego rozwiazania ktore mozna by bylo wprowadzic w zycie. jest to bardzo przykra konkluzja ale zostawienie afryki samej sobie (wlaczajac w to odciecie pomocy wszelkim rezimom wspieranym przez zachod i/lub chiny) moze byc rozwiazaniem, bardzo bolesnym i okupionym ogromna iloscia ofiar ale prowadzacym do prawdziwego i dlugoterminowego sustainability (nie mam pojecia jak sie to nazywa po polsku) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Somalia 27.07.11, 17:52 nie uwazam, ze dorzucenie do tematu pt somalia dopisku o obrzezaniu żenskim nosiło znamiona demagogii, choć otwierajacy post dot głodu w Afryce była to raczej bardziej intertekstualna uwaga, zgoda -może OFF toppic Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Somalia 27.07.11, 17:33 U nas w duńskiej tv pokazywali jak jakiś dziennikarz na miejscu w Somalii natrafił na magazyny pełne żywności -ziarna kukurydzianego i jakiegoś jadalnego oleju. Magazyny były wypchane po sufit towarem....ogromne góry jedzenia. Co sie okazało żywność ta leży tam od kwietnia, podczas gdy za rogiem siedzą matki ktorym dzieci umierają na rękach -pracownicy magazynu nie umieli wytłumaczyć dlaczego...a z zarządcami magazynów nie udało mu sie spotkać... Ja myśle że przekaże coś na PAH...i pozostaje mieć nadzieję że to dotrze do tych ludzi... straszne...na wojny w Iraku i Afganistanie poszła kosmiczna suma 1,5 bln dolarów... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Somalia 27.07.11, 19:23 > straszne...na wojny w Iraku i Afganistanie poszła kosmiczna suma 1,5 bln dolarów... Nie wiem, ile poszło na wojnę w Erytrei, ale sądzę, że dałoby się za to wyżywić sporo ludzi. I Princess niestety ma rację, że radykalne odcięcie pomocy jest jedyną szansą, by Afryka się ogarnęła i wzięła do roboty. Ale trudno to pisać, mając w pamięci zdjęcia tych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Somalia 27.07.11, 20:12 radykalne odcięcie pomocy jest j > edyną szansą, by Afryka się ogarnęła i wzięła do roboty. To tak nie zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Somalia 27.07.11, 17:40 Tam jest inna mentalność, ludzie żyją dniem dzisiejszym.Nie wierze że się coś zmieni, można tony wysyłać i psinco. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Somalia 27.07.11, 17:43 edukacja, edukacja, edukacja plus antykoncepcja Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Somalia 27.07.11, 17:49 na tej stronie jest info o akcji PAHu i nr konta... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80631,10013592,Somalia_umiera_z_glodu.html Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Somalia 27.07.11, 18:54 A mnie trafia kiedy znowu slysze o zbiorkach na biedne, glodujace dzieci. Po pierwsze, jak juz wspomniano, pomoc trafia do lokalnych watazkow, ew. prezydentow, ktorzy to sprzedaja. A prezydent ma na nowy , luksusowy samolot czy nowy transport broni. Organizacje , ktorzy pomoc dystrybuuja, nie sa zainteresowani, aby skonczyc problem glodu, bo straca racje bytu, a ich pracownicy place. Zauwazylyscie ze wychudzone sa dzieci, a matki wygladaja OK? Zas tatusiow wogole nie widac? Bo dystrybucja zywnosci wyglada tak, ze matka przynosi te zywnosc z darow tatusiwo, ktory siedzi przed namiotem i czeka za mu dadza jesc.; karmi tatusia, no bo to glowny zywiciel rodziny i musi byc dobrze odzywiony, zeby miec sile ( no i w razie czego piescia wymusi), potem resztki zjada mamusia, a na koncu jesli cos zostanie, dostaje sie dzieciom. Dlatego wlasnie dzieci wygladaja jak szkielety. A jak umra, to przeciez co z tego, kolejna dziesiatka juz jest, a w razie czego sie dorobi. Gdyby pokazali ojcow, zdziwilybyscie sie. Oni odkad pamietam Afrykanie zebrza o pomoc, ale potrzebna im jest pomoc systemowa, a nie dawanie wszystkiego za darmo. Czytalam reportaze, jak Europejczycy fundowali im budowe studni, sami zaiwaniali, a tamci sie przygladali, bo praca sie nie zhanbia. O tym, ze pracownicy dystrybujacy zywnosc prosili o pomoc w podniesieniu/przeniesieniu, a tamci tylko wzruszali ramionami. Dlatego nie pomagam pasozytom. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love bardzo wazne! 27.07.11, 19:21 Tekst linka a do lewaczki biscoti: Wschodnia Afryka, a zwlaszcza Somalia i Etiopia zostały zniszczone przez Arabow. Pierwsze kolonie zaczeli tam zakladac Arabowie i Persowie jeszcze w VII w. Okolo XIII wieku, nadbrzezne sułtanaty zaczely walczyc z sasiednia, chrześcijańską Etiopią (przy wsparciu ze strony Somalijczyków). Etiopia - mimo uzyskania pomocy militarnej Portugalii i mimo poczatkowych sukcesow, zostala jednak pokonana pod koniec XVI w. W efekcie wojen wywolanych przez Arabow i sprzymierzonych z nimi negroidalnych ludow Oromo wyznajacych islam oraz klanow somalijskich, zniszczona zostala infrastruktura i dobrobyt regionu. Sama Etiopia ulegla tez czesciowej islamizacji. Portugalczycy, ktorzy probowali w miedzyczasie zniszczyc somalijskie emiraty, zostali pokonani przez Arabów z Omanu i Zanzibaru. Do XIX wieku Europejczycy nie mieli dostepu do tych terenow. Dopiero w II polowie XIX wieku zaczeto zajmowac ten obszar. Jednak od setek lat byla to juz pustynia - na wlasne zyczenie mieszkajacych tam ludzi. Wiec twoje gadanie, o rzekomych krzywdach, ktorze poniesli Somalijczycy z rak Europejczykow, to takie typowe lewackie bajanie, jak to, ze Pizarro wymordowal 30 milioniow Inkow. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Co do linka 27.07.11, 19:29 wniosek z tego, że jedyna szansa to łączenie pomocy żywnościowej z edukacją i antykoncepcją. Nie chcąc nikogo urazić porównaniem, ale podobnie dożywianie kotów wolnobytujących ma sens tylko przy ich jednoczesnej systematycznej sterylizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Co do linka 27.07.11, 19:48 bezpański kot sam sobie czasem mysz upoluje. Problem z misjami jest taki, że juz kolejnde pokolenie tych ludzi umie tylko żebrać. To co ktoś wcześniej napisał o kulturze i dystrybucji żywności (tłuściuki tatuś przed chata, zasuszone dzieci zapiep***ce np. przy wypasie stad) to niestety czysty fakt. Często te dzieci są doprowadzane do takiego stanu przez rodziców, by wydębić więcej pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Somalia 27.07.11, 19:43 Mam bardzo podobne zdanie na ten temat jak na temat dawania zasiłków i zapomóg naszej ojczyźnianej patologii, bo sa dzieci, bo dzieci niczemu winne itp a w rezultacie najmniej z tej całej pomocy trafia do dzieci. dorośli robią z tego inny pozytek. Uważam, że w naszym otoczeniu, na naszej ziemi jest dość głodujących dzieci, że na prawdę można pomóc najpierw na naszym podwórku a potem myśleć dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Somalia 27.07.11, 20:11 > Uważam, że w naszym otoczeniu, na naszej ziemi jest dość głodujących dzieci, że > na prawdę można pomóc najpierw na naszym podwórku a potem myśleć dalej. Na naszym podwórku też pomagam,jedno nie wyklucza drugiego. Nie widziałam jednak nigdy TAK wyglądających dzieci na naszym podwórku. I tak właśnie: dzieci niczemu nie są winne. My wszyscy owszem. Nie pojadę tam sama i nie zorganizuję dobrej dystrybucji, ale jestem pewna, że są tacy, co to robią/zrobią i zamierzam ich wesprzeć, bo tylko tyle mogę. Zwróćcie uwagę, że wojna wojną, dystrybucja dystrybucją, ale jest tam jeszcze susza, najgorsza od lat 50. Trochę pewnie ciężej mają od nas już tylko z tego powodu, nie? Ci ludzie rozpaczliwie potrzebują oprócz jedzenia edukacji. Są badania, że tam gdzie zachęca się rodziny do edukacji zwłaszcza dziewczynki (rodziny dostają na to zachętę finansową), sytuacja całej rodziny, zwłaszcza dzieci, znacząco się poprawia. Ale edukacja też wymaga pieniędzy. Więc miłej kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Somalia 27.07.11, 20:27 Czasem po prostu trzeba nakarmić drugiego człowieka...ni mniej ni więcej....a gadki o rybie i wędce i edukacji schowac na inną okazję Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Somalia 28.07.11, 09:27 Całkowicie się zgadzam. Ale już po nakarmieniu znaleźć jednak tę inną okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Somalia 27.07.11, 20:12 Ja tam sie na suszy slabo znam ale perspektywa, ze nie bedzie padac do pazdziernika nawet w moim, pelnym wody w jeziorach, otoczeniu bylaby problemem. Szczegolnie gdyby to byl ciag dalszy braku opadow od kilkunastu miesiecy ... Porownania z "rodzima patologia" sa troche z Ksiezyca w tym kontekscie. Jak ktos nie chce dac, to nie daje - proste. Bardziej skomplikowanym (psychologicznie) jest dlaczego tak czesto ci, ktorzy nie daja, potrzebuja publicznie uzasadniac dlaczego tego nie robia. Hmmm... Co zas do Afryki, to Europejczycy w bardzo krotkim czasie potrafili dokonac tam rzeczy tak strasznych i tak dlugotrwalych w skutkach, ze mozna juz tylko jak w "Znaczy kapitanie" Borharda "siadl i wstydzil sie". I jeszcze dodam, ze jak czytam niektore teksty z polskiej prasy to az mi sie wierzyc nie chce, ze wlasnie dlatego czlowiek sie przesiedzial zeby rowniez ci, ktorzy je plodza mieli prawo do wolnosci slowa. No i maja ... Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Somalia 27.07.11, 20:39 Brednie. Nikt nie broni tu kolonializmu, faktem jednak jest, że Afryka przed epoką kolonialną to nie był sielski kontynent mlekiem i miodem płynacy. Plemiona wyrzynały się na lewo i prawo, a niewolnictwo kwitło stymulowane popytem Arabów ze wschodu i północy. Faktem także jest, że Europejczycy zostawiali kolonie w kwitnącym stanie, z rozbudowaną infrastrukturą, a miejcowi dysponowali elitami wykształconymi w metropoliach. Po kilkudziesięciu latach większośc tych krajów to ruina. Jeśli oskarżamy kolonializm, dlaczego wobec tego Indie i inne kolonialne kraje azjatyckie w większości potrafiły zwalczyć w dużym stopniu biedę i rozwinać się w sposób imponujący, a kraje afrykańskie tego nie potrafiły? Czyżby jednak przyczyna tkwiła w mentalności tubylców i ich chęci do pracy i nauki? A teraz czekam na lincz za wygłoszenie niepoprawnych politycznie i rasistowskich tez Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Somalia 27.07.11, 20:49 I jeszcze jedno, przypominasz mi tę sytą i wyjeżdzoną po świecie Szwedkę, która po iluś tam latach "nawróciła się" na ekoturystykę. Jak się żyje w kraju który powstał na grobach wymordowanych Indian? Zgagi nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Somalia 27.07.11, 20:50 des4 napisał: > Jak się żyje w kraju który powstał na grobach wymordowanych Indian? Zgagi nie m > asz? > Dokladnie taka sama jak Ty po wymordowanych Jacwingach. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Somalia 28.07.11, 09:21 > Jak ktos nie chce dac, to nie daje - proste. Bardziej skomplikowanym (psychologicznie) jest dlaczego tak czesto ci, ktorzy nie daja, potrzebuja publicznie uzasadniac dlaczego tego nie robia. Hmmm... Bi, dawałam na takie cele przez długie lata, ale zaczęło mnie dobijać poczucie beznadziejności. Nie mam tyle kasy, by wrzucać ją do studni bez dna, nie widząc żadnych efektów. I uwierz mi, bardzo bym chciała, żeby kasa pozbierana od milionów takich echtom, które mogą dać parę dych, rozwiązała problem głodu w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Somalia 28.07.11, 14:40 echtom napisała: > Nie mam tyle kasy, by wrzucać ją do studni bez dna, nie widząc > żadnych efektów. I uwierz mi, bardzo bym chciała, żeby kasa pozbierana od mili > onów takich echtom, które mogą dać parę dych, rozwiązała problem głodu w Afryce Ale dawac mozna w roznej formie. Nie musisz dawac gotowki jesli jej nie masz a dac cos chcesz. Daj np. troche swojego czasu. Nie wiem jak w PL ale u nas zawsze jest miejsce dla wolontariuszy potrzebnych przy pakowaniu np. tego co wysyla/zabiera Red Cross czy World Vision czy inna organizacja (zakladam, ze do jakiejs mozesz miec zaufanie) gdzies tam w swiat gdy jest taka potrzeba. Jak ktos chce dac, da chocby i godzine swojej pracy i juz o te godzine swiat jest lepszy Nie ludze sie, ze problem bedzie rozwiazany ale tyle jest przykladow na to, ze mozna jednak pomoc okreslonym jednostkom. I gdyby to ja byla gdzies stuck z 5 glodnych dzieci na pustyni to bym chciala byc ta jednostka, do ktorej akurat pomoc dotarla. Male kroki, male ambicje, takie na miare jednego, malego czlowieka ... Wiem, wiem - grzechy niereformowalnych optymistow Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Somalia 28.07.11, 15:01 > Daj np. troche swojego czasu. Na emeryturze bardzo chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love wg legendy susze w Harerze to kara boska za to, ze 27.07.11, 20:47 emir Nur zatknął głowę cesarza Klaudiusza przed miejską bramą * powaznie jest taka legenda * Klaudiusz to byl cesarz (w latach 1540-1559) chrzescijanskiego Cesarstwa Etiopii * Herer - miasto we wschodniej Etiopii, uznawane jest za czwarte święte miasto islamu * po zamordowaniu Klaudiusza, nadeszla wieloletnia susza i doszlo do straszliwego wyludnienia sułtanatów arabskich na tych terenach, stad ta legenda Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: wg legendy susze w Harerze to kara boska za t 27.07.11, 23:26 O to to, też mi się rzuciło w oczy że matki wcale nie wyglądają tak żle, nawet jak są szczupłe to daleko im do stanu wyniszczenia w jakim są dzieci....z drugiej strony w latach wielkiego głodu na ukrainie za czasów Stalina(nie tak dawno w latach 30) były przypadki że matki jadły własne dzieci... My po prostu nie znamy tego uczucia permanentnego głodu, i nie wiemy do czego może posunąć się człowiek w tym stanie... Odpowiedz Link Zgłoś