oasis331 27.07.11, 23:11 Proszę podpowiedzcie na jaki kolor pomalować ściany we wspólnym pokoju dziewczynki i chłopca ( 2 i 5 lat ). Pokój w kształcie prostokąta, ok 10 m2, z meblami w kolorze naturalnego drewna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonia-3 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 27.07.11, 23:17 Ja mam co prawda córkę, ale jej pokój ( meble sosnowe) jest pomalowany w dwóch kolorach. Sciana z oknem i przeciwległa w kolorze fioletowym ( lila), a dwie pozostałe w kolorze soczysta zieleń kończynowa. Polecam wizualizator na stronie Deckoralu. Można zobaczyć jakie kolory do siebie pasują, a jakie niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 12:09 Sciana z oknem i przeciwległa w kolorze fioletowym ( lila), a dwie po > zostałe w kolorze soczysta zieleń kończynowa zieleń kończynowa? Chodzi o kończyny denata? Ale ta zieleń raczej nie jest soczysta Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 13:32 Boskie Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 27.07.11, 23:24 my mamy na żółto. taki słoneczny żółty. nad łózkiem synka plakat z tomkiem (tomek i przyjaciel) i nalepki z toy story, nad łózkiem młodej jeszcze nic, ale planuję hello kitty, chociaż ona ostatnio tomka odkryła i ciągle "ciuch ciuch" i "łuuuu łuuu", więc może im tylko łóżka przestawię Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 27.07.11, 23:26 Ja w przeciwieństwie do Soni zastosowałabym bardzo stonowane, jasne kolory z powodu dwójki dzieci na małej powierzchni, co wiąże się z brakiem miejsca i ogomna ilością zabawek, zeszytów, książek, podręczników szkolnych (już za rok)itp. Proponuję biel lub chłodny odcień beżu. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jak najwięcej pochowac w skrzyniach, pudełkach, wykorzystać każdy cm kwadratowy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 27.07.11, 23:27 a i jeszcze tylko podpowiem, że w poprzednim mieszkaniu mieliśmy z mężem sypialnie malniętą na niebiesko. taki błękit śliczniusi w sam raz dla chłpczykowego pokoiku. ma sa kra. czułam się jak w cholernym akwarium. do tego mieliśmy w tym kolorze szafę i łóżko i dostawałam tam cholery jaśnistej, jak mawia moja babcia. więc nigdy nie pomaluję pokoju mego syna na niebiesko. co do różu - mam sypialnie machniętą na intensywną malinę. ma sa kra było fajnie przez rok. teraz - prawie trzy - chcę krzyczeć! Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 27.07.11, 23:51 blekit wpadajcy w szarosc, fiolet, oliwkowy, szary Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 08:31 całe pomieszczenie w intensywnym kolorze może przyprawić w najlepszym razie o ból głowy. jeśli cały pokój (łącznie z sufitem), to kolor delikatny, rozbielony, szaroniebieski, oliwkowy, złamana biel, lawendowy fiolet. jeśli kolor ma być intensywny, ograniczyłabym go do jednej powierzchni: jedna ściana, albo jej część, albo podłoga. a resztę - w tym samym kolorze, ale bardzo rozbielonym, lub w neutralnej złamanej bieli/ecru. Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 09:00 Pokój moich dzieci pomalowany jest w szerokie zielono- żółte pasy, sufit biały, odcienie bardzo ciepłe nie jaskrawe. Wygląda to super. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 09:33 własnie przemalowałam pokój corki na szary z lekka domieszką fioletu - polecam, bardzo uniwersalny kolor, do wszystkiego pasuje, idealny jako baza do kolorowych dodatków. Kolor dotyk mgły Duluxa. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 09:33 U nas dwie ściany w mocnym błękicie, dwie w soczystej zieleni. Meble sosnowe, do tego kolorowy dywan w literki i kolorowe zaslony. To pokój trzylatki i 5,5 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
tolcia2 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 10:20 u nas u dzieci są 2 kolory na ścianach trawiasto zielony na dole - ma być trawą i niebieski na górze - ma być niebem.. A na tym moja przyszła być moze bratowa namalowała zwierzaki i jest super Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 10:21 A może zapytaj dzieci jaki by kolor chciały. 5 - latek na pewno już jakiś ulubiony kolor ma. W przypadku 2-latków też widać często jakie mają preferencje kolorystyczne. Przecież to one będą tam mieszkać nie ty, zatem może uwzględnij ich preferencje kolorystyczne, a nie realizuj swoje wizje idealnego pokoju dla dzieci czy wizje forumowiczek Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 12:11 Tak mały pokój dla dwójki dzieci pomalowałabym na biało. Ewentualnie jasny błękit, oczywiście sufit na biało. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 12:20 Tak tak, a potem dać dzieciakom farbki i po pędzlu i zamknąć na pół dnia w pokoju. Efekt murowany (każdego zamuruje jak zobaczy) a i dzieciakom się na pewno własna twórczość będzie podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 bardzo jasne kolory bo to bardzo maly pokoj 28.07.11, 12:23 10 m dla 1 dziecka to maly pokoj a dla 2 tym bardziej. tylko bardzo jasne kolory i bardzo jasne meble wchodza w gre. bialy wskazany, moze lila , baaardz iojasny niebieski, mieta... ale wszystko pastelowe. moim zdaniem oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: bardzo jasne kolory bo to bardzo maly pokoj 28.07.11, 13:37 zgadzam się z Tobą tylko jasne, rozbielone kolory; żadnych fioletów, zieleni... nic ostrego 10m2 to naprawdę mało dla dwójki mój ma 22 tylko dla siebie, a i tak nie szaleję z kolorami na scianach, bo kolor w pokoju dzieciecym robią zabawki, zasłonki, dodatki... OT Lilka, nie wierzę, ze to już 31tc - przed chwilą forumowemu światu oznajmiałaś, żeś w ciąży! Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: bardzo jasne kolory...kaamilka 28.07.11, 23:32 ciaza ma to do siebie , ze chcac nie chcac dni biegna czekam na polowe wrzesnia, wtedy to juz naprawde rzadko pojawie sie na forum ku uciesze niektorych. i tak jestem tu rzadkim gosciem bo przygotowania mozg mi wypieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka baaardzo OT 03.08.11, 22:07 Polowa wrzesnia? To masz bozonarodzeniowe dziecko? Adam lub Ewa bedzie? Moj jest z konca sierpnia. Dwie kolezanki rodzily identycznie jak ja i daly na imie Mikolaj, bo.nasze dzieci w mikolajki robione Odpowiedz Link Zgłoś
hanadoma Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 28.07.11, 20:06 różowy i szary? pomalowałam tak pokój córki, ale myśle, ze dla dwójki też sie nada dekoral: bajkowy róz i bodajże platynowy szary. Wygląda bardzo ładnie. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier pomalowałabym na biało 28.07.11, 20:37 Pomalowałabym na biało bo w pokoju dzieci tak dużo sie dzieje pod względem kolorystycznym (zabawki, książki), że nie trzeba dodatkowych kolorów w postaci kolorowych ścian. Poszlałabym trochę z dodatkami - dywan, krzesła, poduchy. Odpowiedz Link Zgłoś
oasis331 Re: pomalowałabym na biało 28.07.11, 21:31 Wielkie dzięki za wszystkie rady. Żółte ściany są teraz i przy jasnych meblach nie wygląda to fajnie. Wszystko się zlewa i jest tak jakoś mdło. Co do preferencji dzieci to syn uwielbia niebieski, którego ja się obawiam bo według mnie da wrażenie "chłodu". Córka pewnie wybierze róż. Początkowo myślałam właśnie o takich intensywnych barwach jak limonka czy fiolet ale obawiam się, że za kilka m-cy wszyscy będą mieli takich ścian. Faktycznie pokój nie jest duży i chyba najlepszym rozwiązaniem będą delikatne pastele. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: pomalowałabym na biało 28.07.11, 23:34 a moze 2 sciany na bardzo jasny roz i 2 na bardzo jasny blekit. takie bardzo rozbielone? wtedy i syn i corka beda zadowoleni a efekt jasnych scian zostanie osiagniety ? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: pomalowałabym na biało 03.08.11, 22:23 Ja bym dala na sciany kolor bialy,a w kolorze niebieskim i rozowym,soczyste niech beda porobilabym kola np jedno pol na pol metra niebieskie i dwa pasujaco mniejsze i rowniez trzy rozowe,rozplanowalabym tak,by widac bylo gdzie spi jedno,a gdzie drugie dziecko.Ostatnio widzialam takie rozwiazanie w pokoju blizniakow.Bardzo fajnie to wyglafal. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Pokój dziewczynki i chłopca - jaki kolor ścia 03.08.11, 22:29 biale, plus tapeta, na przyklad taka: pieknych tapet jest duzo, drewniane meble ladnie sie wkomponuja, a dzieci swoja przestrzen moga zaaranzowac bardziej pod siebie pomysly w tym watku niektore sa.. oszalamiajace po prostu.. Odpowiedz Link Zgłoś