Dodaj do ulubionych

audiobook-do doświadczonych

02.08.11, 08:48
Czy książki nagrywane na takich płytach są czytana "jak leci"-czy podobnie jak film --jest to jakaś interpretacja.Wczoraj nabyłam audiobooki ulubionego autora-i nie mogę przez nie przebrnąć.Nie wiem czy po prostu te tytuły mi nie odpowiadaja- czy może jest to cos "na podstawie" książki
Obserwuj wątek
    • minnie_su Re: audiobook-do doświadczonych 02.08.11, 09:37
      polskich nie znam. te ktore znam, nie byly albo czytane "jak leci" albo byly to wybrane czesci powiesci (czyli ktos tam uznawal, co jest wazne i konieczne a co nie i niekoniecznie ja bylam tego samego zdania). no i samo czytanie jest jakas tam interpretacja - modulacja glosu, intonacja - mnie czesto przeszkadza sposob w jaki czytajacy to robi.
    • opium74 Re: audiobook-do doświadczonych 02.08.11, 09:40
      to zalezy...
      ja jako pierwszego audiobooka kupiłam Millennium /wszytkie 3 tomy wink/
      lektor jest GENIALNY, spotkałam się z opiniami że ludzie kupują ksiązki nie patrząc na tytuł tylko na to że to on własnie czyta.

Później kupiłam Topora /4 roże dla../ i nie mogę przebrnąć pomimo że same opowiadania bardzo lubię.

Ponoć świetny jest harry Potter czytany prze Piotra Fronczewskiego

zacznij może od czegos czytanego przez dobrego aktora...

chociaż mam znajomego który słucha audiobooków czytanych przez automat - dla mnie nie do przyjęcia smile
      • iwoniaw O właśnie - lektor 02.08.11, 14:53
        Dla mnie dużo zależy od czytającego; przy czym nie zawsze są to bardzo znani i mający ugruntowaną opinię aktorzy, niektórych z ciekawości znalazłam w sieci i od tej pory moimi ulubionymi postaciami w pewnych filmach/serialach są ci z drugiego, czy wręcz trzeciego planu wink . Skoro autorce wątku nie podpasowały książki ulubionego autora to podejrzewam, że muszą być kiepsko czytane.
        Ja lubię słuchać, gdy mi ktoś głośno czyta, a ja mogę w tym czasie spokojnie poleżeć z maseczką albo np. prasować.
      • monique76 Re: audiobook-do doświadczonych 02.08.11, 15:14
        Potwierdzam - Harry Potter czytany przez Fronczewskiego to rewelacja. jedna czesc czytana jest przez Zaborowskiego - no i tu jest znacznie gorzej.
        • hawa.etc Re: audiobook-do doświadczonych 02.08.11, 16:21
          Nie przez Zaborowskiego, a przez Wiktora Zborowskiego. Ale co do meritum się zgadzam - facet czyta tak, jakby nie rozumiał po polsku. Ma złą intonację, niewyraźnie mówi, byłam bardzo rozczarowana. To dziwne, że uznany aktor może mieć takie kłopoty z prostym tekstem. Poza tym zaskoczyło mnie to, że nikt nie kontroluje sposobu wymawiania przez aktorów obcobrzmiących nazw własnych. To przynosi czasem śmieszne efekty.

Mnie samą wkurzają też Jacek Kiss i Anna Gajewska.

Jeśli chodzi o pytanie autorki - na okładce dźwiękoksiążki powinna być adnotacja, czy produkt jest adaptacją jakiegoś utworu, całością książki, czy jej wersją skróconą. Audiobooki gazety wyborczej są jednak bezlitośnie obrzynane, a słuchacza pozbawiono informacji na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka