Dodaj do ulubionych

Co robić? Ach, co robić?

27.08.11, 09:59
Dwa domy. Ta sama cena.
Dom nr jeden: duży, nawet mogę się pokusić, że bardzo duży. Piękny ogród, taras, osobno jadalnia, osobno salon. Wielka łazienka, duże sypialnie, dwa piętra. Parkowanie tylko na ulicy, a że dom obok szpitala, to z miejscem może być problem, szczególnie w ciągu dnia.
Dom nr dwa: zdecydowanie mniejszy, mniejsze pokoje i mniej tych pokoi, jedno piętro, bez tarasu, ogród bardzo ładny, garaż, miejsce parkingowe, nowy, przytulny, taki ciepły od wejścia - nie wiem, czy mnie rozumiecie.
Już mieliśmy płacić zaliczkę na ten pierwszy dom, ale pół godziny przed umówionym spotkaniem zobaczyłam ten drugi. I teraz mam dylemat, no taki dylemat, że jak wróciliśmy do siebie, to normalnie zasnąć nie mogłam, a jak już zasnęłam, to mi się oba domy śniły. Normalnie zgłupiałam sciana
W dużym przeraża mnie wizja ogrzewania. Jest gazowe, pani twierdzi, że dom ciepły, jest w środku szeregu, więc 'obudowany' z obu stron. Kilka rzeczy jest w nim do wymiany, kilka do naprawienia. Mniejszy jest nowszy, remonty odpadają, dzielnica ta sama, sprzątania mniej, biegania po schodach mniej, ale duży jest akurat dla naszej rodziny, niemałej w końcu suspicious
Mam czas do poniedziałku na podjęcie decyzji.
Pomożecie? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 10:11
      bierz drugi.
      dzieciaki dorosną zbyt szybko jak na oczekiwania rodziców, wyprowadzą się, a w efekcie zostaniecie we dwoje na wieliej chałupie którą w dalszym ciągu trzeba bedzie sprzątać i ogrzewac.
      nie warto.
    • aandzia43 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 10:11
      Jeśli tylko mniejszy dom nie byłby zdecydowanie za mały na moją rodzinę, wybrałabym właśnie ten. Miejsce do parkowania, brak biegania po schodach, łatwiejszy do ogrzania, nowszy, przytulny, a taras możesz sobie dobudować wink
      • mewa000 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 10:17
        Też wzięłabym ten mniejszy, o ile oczywiście Wam taki wystarczy.
    • paris4 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 11:07
      brać mniejszy, wygodniejszy, łatwiejszy w obsłudze
      duże domiszcza są przereklamowane
    • czarnaalineczka Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 11:15
      ten z garazem
    • melmire Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 11:18
      Drugi. Kolo szpitala spokoju nie uswiadczysz, kiedys tak mieszkalam, caly czas jezdzily karetki na sygnale.
      • rosapulchra-0 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 11:23
        Teraz mieszkam obok szpitala, akurat w moim przypadku to był trafiony wybór wink
        • czarnaalineczka Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 11:25
          pooooczta
    • lilly_about Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 11:27
      Jestem fanką mniejszych domów. Jeśli nie masz siedmioosobowej rodziny, to po kit ci dwa piętra.
    • figrut Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 13:12
      Nigdy nie wiesz jak finansowo Ci się życie potoczy. Ja patrzę od strony praktycznej. Mniejszy i również ocieplony dom, to mniejszy koszt ogrzewania. Garaż masz choćby na zimę i na przechowanie samochodowych "drobiazgów". Remonty starego - tu nigdy nie wiesz ile wpakujesz, bo jedno ruszysz i po tym okazuje się coś jeszcze do remontu. Mam znajomych, którzy wybudowali duży, piętrowy dom, ale przez pół roku mieszkają tylko na górze którą ogrzewają, bo na cały im nie starcza.
    • naomi19 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 15:53
      Mniejszy. Ile ma metrów?
      • rosapulchra-0 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 16:07
        Pierwszy ma ponad 200 m, drugi ok. 130.
        • madame_zuzu Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 16:47
          Brałabym ten mniejszy. Powody podały dziewczyny wyżej smile
          Łatwiej ogarnąc 130 niż 200m. Poza tym odpadają schody ( dla mnie to byłoby utrapienie). Koszty utrzymania mniejsze. Parking i garaż, to wielkie zalety.
          A dzieci...faktycznie szybko dorosną i polecą do własnych gniazd.
          • lucysienna Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 18:03
            Brać suchy, bez najmniejszych śladów wilgoci, z dobrymi oknami, szczelnymi drzwiami czyli taki o jaki tutaj baaardzo trudno. O tym ile będziesz w nim mieszkać nie myśl , bo wbrew zapewnienia landlady czy landlorda, ze wynajem jest na długo zawsze możesz spodziewać się wypowiedzenia i wtedy szukanie zaczyna się od nowa.
    • majenkir Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 18:28
      Ale chcesz kupic czy wynajac?
      • rosapulchra-0 Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 18:47
        Wynająć.
        Sprawa się rozwiązała na tyle, że mniejszy został już wynajęty, więc został ten większy. Ale szukamy jeszcze.
        • majenkir Re: Co robić? Ach, co robić? 27.08.11, 18:50
          rosapulchra-0 napisała:
          >Ale szukamy jeszcze.

Czyli wychodzi na to, ze ten duzy jednak sie Wam nie podoba. CZyli nie zaprzataj nim sobie w ogole glowy.
          • papalaya o ja cię p...lę 27.08.11, 18:54
            co jeszcze będziecie konsultować na forum internetowym?

nie masz męża, rodziców teściów, przyjaciół, został ci tylko lans na forum?
            • rosapulchra-0 Re: o ja cię p...lę 27.08.11, 19:02
              jesteś głupszy niż ustawa przewiduje uncertain
              • i_love_my_babies Re: o ja cię p...lę 27.08.11, 20:03
                lansować, to się można wśród znajomych, a nie na anonimowym forum
            • czarnaalineczka Re: o ja cię p...lę 27.08.11, 20:08
              no tak sie sklada ze ty akurat nikogo nie pie...sz bo cie nikt nie chce big_grin
    • czar_bajry Re: Co robić? Ach, co robić? 28.08.11, 00:45
      Opcja numer dwa, jedynki bym nawet nie brała pod uwagę.
      Idź do 1 w godz. szczytu, od razu odejdzie Ci ochota...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka