Dodaj do ulubionych

Aneks do dyskusji o Nergalu

21.09.11, 09:58
Nergalowska histeria zatacza coraz szersze kręgi tongue_out

lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,10323174,Religia_w_Poniatowej__Dzieci__musicie_potepic_Nergala.html
KK bez wrogów, nawet wymyślonych, po prostu nie potrafi egzystować. I jeśli jakiś dzieciak nie wie, kto to jest Nergal, to dzięki usłużnej katechetce szybko się dowie. Dobrze, że są na bieżąco tongue_out
Obserwuj wątek
    • kali_pso Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:00

...ciekawe, czy w zamian za głos dostaną jakieś np. ziarenka, na potwierdzenie, że pracę domową odrobiły i pokażą pani katechetcewinkp
    • katia.seitz Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:03
      Co za totalny bezsens.
    • kawka74 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:17
      Teraz, zamiast czarownicy, po dzieci będzie przychodził Nergal ;p
      'Umyj zęby, bo Nergal cię zje' ;pp
      • morgen_stern Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:19
        Raczej "zabierze do piekła" tongue_out
        • an_ni Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:23
          gdyby nie byl taki niski i drobny to bym nawet chciala wink
        • kawka74 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:37
          'Uspokój się, bo ci Nergal podrze ulubioną książeczkę'. ;p
          • czarnaalineczka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:45
            big_grin
        • hawa.etc Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 11:15
          > Raczej "zabierze do piekła" tongue_out

Nawet bym się pisała tongue_out
    • aneta-skarpeta Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:22
      wcześniej ta histeria mnie lekko bawiła, teraz zaczyna przerażać

to jakas masakra jest

jak ja spokojna jestem, to jakby mi dziecko taka pracę domową przyniosło to bym poszła kuźwa do niej osobiscie i nawtykała az miło- a wierzcie mi, jestem oaza spokojusmile
    • sumire Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 10:35
      to prawda. powtarzanie utrwalonych opinii bez zaprzątania sobie główki własnymi refleksjami baaardzo ułatwia życie.
      • aandzia43 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 11:19
        sumire napisała:

> to prawda. powtarzanie utrwalonych opinii bez zaprzątania sobie główki własnymi
        > refleksjami baaardzo ułatwia życie.

Nie tylko ułatwia, ale w ogóle czyni znośnym. Niektórzy ludzie są zaprogramowani na czarno-białą rzeczywistość i wyższy stopień skomplikowania postrzeganego świata powoduje takie zamieszanie w ich główkach, że natychmiast powracają do tego prostszego widzenia. Odrzucają niepasujące do schematu informacje już na poziomie percepcji. I znowu pod ich czaszkami panuje błogi spokój ;-/
    • ciociacesia ale nergal przeciez 21.09.11, 10:52
      nie kryje sie ze swoim satanizmem. jego poglady zyciowe to niemal cytaty z la veya
      • hexella Re: ale nergal przeciez 21.09.11, 11:25
        cytaty z la veya mogą świadczyć, że jest hedonistą. Facet, który deklaruje brak wiary w boga, nie może być wyznawca szatana.
        • morgen_stern Re: ale nergal przeciez 21.09.11, 11:28
          Dokładnie smile to są dwie siły, które istnieją równocześnie, a ich współistnienie (hipotetyczne tongue_out) jest ze sobą skorelowane. Jako ateistka nie wierzę ani w jednego, ani w drugiego, podobnie na odwyrtkę - myślałam, że to logiczne tongue_out
          • ciociacesia zadna religia nie jest do konca logiczna 21.09.11, 11:35
            a satanizm w gruncie rzeczy sprowadza sie do hedonizmu wlasnie - sam sobie jestem bogiem. tak z grubsza, bo nigdy mnie to na tyle nie interesowalo zeby sie zaglebiac
            • morgen_stern Re: zadna religia nie jest do konca logiczna 21.09.11, 11:40
              Taaak, zapomniałam o tym charakterystycznym braku logiki...
            • gaja78 Re: zadna religia nie jest do konca logiczna 21.09.11, 11:42
              ciociacesia napisała:

> a satanizm w gruncie rzeczy sprowadza sie do hedonizmu wlasnie - sam sobie jest
              > em bogiem. tak z grubsza, bo nigdy mnie to na tyle nie interesowalo zeby sie za
              > glebiac

To nie jest satanizm. Satanista podlega sile wyższej, tak jak chrześcijanin.
              • heca7 Re: zadna religia nie jest do konca logiczna 21.09.11, 11:56
                Jak ja się cieszę, że moje dzieci uczy normalny ksiądz a nie jakaś nawiedzona baba. Po znajomych widzę, że te katechetki z bożej łaski to poroniony pomysł. U jednych w prywatnej, bardzo drogiej szkole katechetka powiedziała, że do komunii przygotuje tylko te dzeici, które idą w parafii w której jest szkoła. Jak ktoś chciał dać dziecko tam gdzie mieszka to ona go nie będzie uczyćsurprised chyba zapomniała kto jej płaci. A w ogóle to chciałabym żeby religia była jak kiedyś w salce katechetycznej w kościele. Przynajmniej chodzili ci co chcieli i jakaś atmosfera była.
              • ciociacesia podepre sie cycatem 21.09.11, 12:10
                z wikipedii, coby udowodnic ze nie bredze do konca:
                Ruch satanistyczny zainicjował Anton Szandor LaVey w latach 60. XX wieku, w czasie rewolucji obyczajowej przełomu lat 60. i 70. Poszczególne grupy satanistyczne są dość zróżnicowane pod względem przekonań, jednak można wyróżnić dwa główne kierunki:

- satanizm teistyczny (czczący Szatana jako realne bóstwo mogące ingerować w bieg wydarzeń)
                - satanizm ateistyczny i deistyczny, w tym satanizm laveyański
                • morgen_stern Re: podepre sie cycatem 21.09.11, 12:33
                  A to przed latami sześćdziesiątymi XX w. nie było satanizmu? smile
                  • ciociacesia satanizm byl 21.09.11, 12:38
                    ale ruchu satanistycznego nie bylo.
                    • hexella Re: satanizm byl 21.09.11, 12:48
                      to jest trochę inaczej:
                      w biblii la veya jest odwołanie do szatana, jako istoty nadrzędnej. Szatan ustanowił w człowieku swiątynię i tym samym dał mu przyzwalenie na folgowanie wszelkim pragnieniom. Ruch satanistyczny, ktory jest wtórny do religii satanizmu- kultu szatana nie jest religią. Przypominam, że nergala oskarża się o satanizm religijny, którego on nie jest wyznawcą.
                      A hedonistów, cóż wielu ich pośród księżysmile
                      • bri Re: satanizm byl 21.09.11, 12:54
                        > A hedonistów, cóż wielu ich pośród księżysmile

Ale oni się nie obnoszą wink
                        • hexella Re: satanizm byl 21.09.11, 13:01
                          wiesz, okno mojego biura wychodzi na plac kościelny i plebanię konkatedry i uwierz mi, że się obnoszą. Nie werbalnie może, ale stanem upasienia i zmotoryzowania na pewnowink
                      • ciociacesia widzialas nowy teledysk 21.09.11, 12:56
                        'lucyfer'? bardzo to satanoistycznie wyglada. znaczy nie bardziej niz inne blackmetalowe twory, ale inne blackmetalowe twory nie wychylaja nochali poza niszowe periodyki
                        • falka32 Re: widzialas nowy teledysk 21.09.11, 13:06
                          > 'lucyfer'? bardzo to satanoistycznie wyglada.

I to jest argument tzw. mocny smile
                          • ciociacesia no ba 21.09.11, 13:11
                            jak cie widza tak cie pisza. a jaka burze wywolal udzial w tymze teledysku nieletniej. poszly nawet protesty do rzecznika praw dziecka. malenczuk gra lucka na tronie, nergal pije krew z kielichow ogolnie jest mrocznie
                        • morgen_stern Re: widzialas nowy teledysk 21.09.11, 13:06
                          Daj spokój, gdyby nie Doda, a teraz ta histeria nawet byście nie zająknęły o Nergalu.
                          • ciociacesia morgen 21.09.11, 13:12
                            ja nawet na koncercie bylam. na dwoch nawet. i zdjecie mam z Maltą
                            a moje ulubione zawolanie koncertowe obok 'pokaz cycki' to 'wiecej szatana' smile ale nie, black metal to nie moja bajka
                            • morgen_stern Re: morgen 21.09.11, 13:23
                              Hehe, albo "więcej szatana na wokalu!" smile
                              • ciociacesia Re: morgen 21.09.11, 13:25
                                szybciej mocniej i wiecej o szatanie]
                                na hurcie kiedys krzyczalysmy z kumpela wiecej sztana to zagrali jedyny kawalek z repertuaru ktory jakos tam o szatana zahacza. normalnie wysilek zostal doceniony. ale cycki pokazal tylko makak jak prowadzil juwenalia
                        • hexella Re: widzialas nowy teledysk 21.09.11, 13:10
                          nergal tez do niedawna się nie wychylał. Wychyliła go Doda, a on płynie z pradem, bo mu się przydarzyło prosperity.
                          A muzyka jest sztuką, często przekaz jest wielopłaszczyznowy, podlegający interpretacji, a nawet jeśli ktos odczyta to, jako namawianie do zła, to przeciez mamy wolna wolęsmile
                          • ciociacesia nie chodzi o namawianie do zla 21.09.11, 13:15
                            taki katolik wszak wierzy w osobowego szatana i powinien potepiac wszelkie przejawy bagatelizowania jego osoby (serial zniwiaz na ten przyklad) albo afirmacji, bo to zlo, prowadzi do opetan i takich tam
                            jak nergalowe wykorzysytwanie 5 minut w pelni rozumiem, niech sobie chlopak zarobi
                            • hexella Re: nie chodzi o namawianie do zla 21.09.11, 13:37
                              niestety nie potrafie spojrzeć na ten temat jak katolik i nie umiem poczuc tego swiętego oburzenia, albowiem nie wyznaję zadnej religii.
                              Jeśli zaś mowa o nergalu w odniesieniu do afery z jego obecnością w TV publicznej, to nie rozumiem czemu katolicy maja decydować za wszystkich zwłaszcza ,że nergal w tym programie jest mdły i grzeczny do bólu.
                        • gaja78 Re: widzialas nowy teledysk 21.09.11, 13:21
                          ciociacesia napisała:

> 'lucyfer'? bardzo to satanoistycznie wyglada.

No tak. A ponieważ Zbigniew Preisner zilustrował muzycznie staroegipską Księgę Umarłych, to Zbigniew Preisner jak nic jest wyznawcą staroegipskich bogów.
                          • ciociacesia no ba 21.09.11, 13:36
                            jaby sie z tym bardziej obnosil jak nic dostalby za promowanie balwochwalstwa i zlego.
                            w dyskusji o nergalu na forum branzowym dostalo sie nawet biednemu Kazikowi za sympatie do Swiadkow Jehowy
      • ira_07 Re: ale nergal przeciez 21.09.11, 13:07
        Człowiek niewierzący w Boga nie może być satanistą, to wbrew logice. Szatan to przeciwnik Boga, jak nie wierzysz w Boga, to skąd szatan?
    • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 11:56
      I właśnie takie przykłady powodują, że warto sobie uświadomić, iż walka o Nergala w TVP to grubsza sprawa, która będzie miała dla nas wymierne konsekwencje. Skądś się bierze zacięcie pani katechetki oraz twarde stawanie za nią murem w wykonaniu władz kościelnych. Z jakiegoś powodu podpisy pod protestem są bardzo ważne. Z jakiegoś powodu kuria widzi zasadność wykorzystywania dzieci. Podarta Biblia to pikuś, tu się dzieje gra o władzę w mediach.

Bo nie chodzi tak naprawdę o Nergala. Chodzi o to, co zapowiedział Dworak: weryfikację, czy telewizja publiczna ma prezentować różne światopoglądy, czy ma szanować światopogląd chrześcijański. Współistnienie tych założeń jest niemożliwe. Uważam, że to niezwykle wymowne, że przewodniczący KRRiT w takim momencie mówi o paradoksie istniejącym w przepisach od 17 lat w tonie pełnym nadziei, że w końcu się ta sprawa wyjaśni. Dworak pewnie dobrze waży słowa, więc jak już coś mówi, to zapewne ma ku temu powód. Jak sam mówi - zależy mu na zmianie przepisów.

Jeśli Nergal "przetrwa", to będzie to krok ku temu, aby priorytetem w mediach publicznych była różnorodność. Jeśli Nergal zniknie, to będzie to początek mediów publicznych tylko z nazwy, bo w istocie - wyznaniowych. Kościół o tym dobrze wie i dlatego tak się piekli. To przepychanka polityczna. Dla Kościoła - trochę "gra o życie" w mediach.
      • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:39
        wery
        > fikację, czy telewizja publiczna ma prezentować różne światopoglądy, czy ma sza
        > nować światopogląd chrześcijański. Współistnienie tych założeń jest niemożliwe.

O, a dlaczego niemożliwe? Nie można prezentować różnych światopoglądów szanując równocześnie światopogląd chrześcijański?
        A dlaczego media nie były tak łaskawe wobec wypowiedzi von Triera? Przecież to artysta.
        Może chodzi o to, że katolikom można dokopać a homoseksualistom, Żydom etc juz nie? Dlaczego penis na krzyżu to wyraz artyzmu a wyrażenie niepochlebnej opinii o np Żydzie to ksenofobia?
        teraz czekam na obrzucenie mnie inwektywami
        • morgen_stern Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:49
          A jak cię nikt nie obrzuci będziesz mocno zawiedziona? smile
          • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:52
            bardzosmile
        • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:52
          latulka napisała:

> O, a dlaczego niemożliwe? Nie można prezentować różnych światopoglądów szanując
          > równocześnie światopogląd chrześcijański?

A można - na przykładzie afery z Nergalem ?

Z resztą - to też nie jest takie istotne, czy można, czy nie można. Istotne jest to, że pan Dworak oficjalnie twierdzi, że nie można - czytaj: szykuje grunt do zmian w tej materii.

> A dlaczego media nie były tak łaskawe wobec wypowiedzi von Triera? Przecież to
          > artysta.

Przecież były łaskawe. Pana von Triera nie zdjęto z kinowych plakatów, w TVP był pokazywany już po swojej "nazistowskiej" wypowiedzi.

> Może chodzi o to, że katolikom można dokopać a homoseksualistom, Żydom etc juz
          > nie? Dlaczego penis na krzyżu to wyraz artyzmu a wyrażenie niepochlebnej opinii
          > o np Żydzie to ksenofobia?

Ponieważ penisem na krzyżu nikt nikomu nie wyrządza krzywdy ?
          • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:04
            bardziej chodziło mi o to, że jeśli jest się przeciw zatrudnieniu Nergala to część osób uważa że automatycznie jest się katolem o wąskich horyzontach. Tak samo jest jeśli jest się np przeciw adopcji przez pary homoseksualne. Czytałam o tym ostatnio art. i jakoś dalej jestem na nie. Ale to nie miejsce na taką dyskusję. I teraz dlaczego nie można mieć poglądów "niepopularnych" - powiedzmy- bez narażania się na inwektywy?
            • morgen_stern Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:07
              Nie zauważyłam, żeby w tym wątku ktoś kogoś obrzucał inwektywami, choć widzę, że bardzo tego pragniesz smile
              • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:12
                ale świat nie kończy się na tym wątku.
            • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:19
              latulka napisała:

> bardziej chodziło mi o to, że jeśli jest się przeciw zatrudnieniu Nergala to cz
              > ęść osób uważa że automatycznie jest się katolem o wąskich horyzontach.

Dlaczego używasz słowa "katol" w odniesieniu do katolików ? Przecież ma negatywny wydźwięk.

>Tak sam
              > o jest jeśli jest się np przeciw adopcji przez pary homoseksualne. Czytałam o t
              > ym ostatnio art. i jakoś dalej jestem na nie. Ale to nie miejsce na taką dyskus
              > ję. I teraz dlaczego nie można mieć poglądów "niepopularnych" - powiedzmy- bez
              > narażania się na inwektywy?

Na samem ematce są dziesiątki albo i setki dyskusji, gdzie ścierają się różne poglądy na wyżej wymienione tematy. I odnoszę wrażenie, że jednak znacznie więcej jest tych cierpliwie prowadzących wyważoną dyskusję, niż tych rzucających inwektywami. Tak więc szczerze mówiąc - nie wiem o co ci chodzi.
              • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:26
                Dlaczego używasz słowa "katol" w odniesieniu do katolików ? Przecież ma negatyw
                > ny wydźwięk.

Nie ja używam, ja tylko przytoczyłam.
          • ira_07 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:16
            > A można - na przykładzie afery z Nergalem ?

Problemem NIE JEST ŚWIATOPOGLĄD Nergala, ale sposób jego wyrażania. Naprawdę trudno to zrozumieć? Tak samo nie jest problemem uważanie zachowań homoseksualnych za grzech, problemem jest wyzywanie homoseksualistów, wzywanie do robienia im krzywdy, ośmieszanie ich itd (Co innego słowa: uważam, ze homoseksualny seks to grzech, co innego słowa: pedały do gazu). Problemem nie jest niewiara w Allaha, problemem jest niszczenie meczetów. Tak samo jak problemem nie jest wiara w Allaha, problemem jest wzywanie do nienawiści wobec niewiernych etc, etc.
            • bri Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 16:52
              Ale czy on w TVP wyraża swój światopogląd w obraźliwy dla kogokolwiek sposób? Chyba w tym programie tego nie robi.

Nie rozumiem po co taka pani Szczypińska zadała sobie trud odnalezienia i obejrzenia jego koncertu, wiedząc że obrazi on jej uczucia religijne. Gdyby przypadkiem się na niego natknęła bo darcie Biblii pokazali w głównym wydaniu Wiadomości, mogłaby mieć uzasadnione obiekcje. Ale tak? Równie dobrze ja mogłabym pójść do kina na Piłę chociaż takie filmy przyprawiają mnie o mdłości a następnie pozwać twórców, że mnie narazili na taką przykrość.
              • kawka74 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 17:00
                Zło trzeba tropić, moja droga, a nie czekać, aż pokażą je w głównym wydaniu 'Wiadomości' ;p
                • bri ROTFL n/t 21.09.11, 17:03
        • ciociacesia o co chodzi z von trierem? 21.09.11, 12:57
          bo ja bez telewizora
          • angazetka Re: o co chodzi z von trierem? 21.09.11, 13:19
            Na festiwalu w Cannes powiedział, że rozumie Hitlera i współczuje mu.
            • ciociacesia aua 21.09.11, 13:37
              ale wtopa
            • aneta-skarpeta Re: o co chodzi z von trierem? 21.09.11, 14:58
              mnie najbardziej rozbawilo jak von tier jechal do cannes chyba 2 tygodnie, bo ustalil trase w ktorej nie skreca w prawo ( lub w lewo)- niepamietam- bo tak jak nie lata samolotami tak nie lubi skrecac w jakąs stronę- detali nie pamietambig_grin

to jest mocno zbzikowany czlowiek
        • kepucha Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:20
          Zdaje się, że o penisa na krzyżu też była wojna...
        • sanciasancia Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:58
          > O, a dlaczego niemożliwe? Nie można prezentować różnych światopoglądów szanując
          > równocześnie światopogląd chrześcijański?
          Na razie problem jest przeciwny. Nie da się prezentować światopoglądów innych niż katolicki, nie obrażając ich -
      • ira_07 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:10
        czy telewizja publiczna ma prezentować różne światopoglądy, czy ma sza
        > nować światopogląd chrześcijański. Współistnienie tych założeń jest niemożliwe.

Dlaczego? Jeśli wszystkie strony się szanują to jest to możliwe. Czy nie da się prezentować poglądów ateistycznych czy buddyjskich bez obrażania innych? Da się. Co innego powiedzieć: nie zgadzam się, myślę inaczej, twoje rozumowanie jest dla mnie nielogiczne, a co innego powiedzieć: twoja wiara to g.wno.
        • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:13
          dokładnie tak
        • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:32
          ira_07 napisała:

> czy telewizja publiczna ma prezentować różne światopoglądy, czy ma sza
          > > nować światopogląd chrześcijański. Współistnienie tych założeń jest niemo
          > żliwe.
          >
          > Dlaczego? Jeśli wszystkie strony się szanują to jest to możliwe. Czy nie da się
          > prezentować poglądów ateistycznych czy buddyjskich bez obrażania innych? Da si
          > ę. Co innego powiedzieć: nie zgadzam się, myślę inaczej, twoje rozumowanie jest
          > dla mnie nielogiczne, a co innego powiedzieć: twoja wiara to g.wno.

Widzisz, sprawa jest nieco bardziej złożona.
          Nergal jako humanista nie widzi powodu, dla którego miałby uznawać wyższość jakiejś książki czy idei ponad człowieka jako takiego. Ze swojego punktu widzenia ma prawo posłużyć się książką jako narzędziem do realizowania swoich celów artystycznych.

Nergal jako humanista obrażałby katolików (w swoim pojęciu) prawdopodobnie dopiero wtedy, gdyby mówił: "jesteście bezwartościowi, bo jesteście katolikami". Natomiast zniszczenie przedmiotu kultu nikogo nie powinno obrażać, ponieważ przedmiot kultu jest sam w sobie nieistotny. Istotny jest człowiek.

Gdyby Nergal w ramach szacunku dla czyjejś religii zrezygnował z podarcia Biblii, to znaczyłoby mniej więcej tyle, co "uznaję wyższość tej książki ze względu na jej świętość dla innych oraz uznaję cudzą świętość za ważniejszą od mojej twórczości". A on jej najwyraźniej nie uznaje, bo on sam jest na szczycie piramidy swoich wartości. I co teraz ? Jak to rozwikłać ?

Ludziom się wydaje, że istnieją kompromisy między światopoglądami. A to pusty frazes, kompromisy zdarzają się niezwykle rzadko.
          • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:38
            Nergal - humanista??
            A dlaczego nie podarł innej książki? Prousta na przykład.
            Dla wielu osób Biblia to nie jest książka.
            • mondovi Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:39
              Wyjaśnia to w wywiadzie dla Newseeka.
            • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:45
              latulka napisała:

> Dla wielu osób Biblia to nie jest książka.

A co ?
              • latulka Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 13:57
                sama sobie odpowiedziałaś
                • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 14:02
                  latulka napisała:

> sama sobie odpowiedziałaś
                  >

Możesz jaśniej ?
          • gaja78 I jeszcze jest taka ciekawa rzecz 21.09.11, 13:41
            Szef Rady Etyki Mediów powiedział coś ważnego w swoim komentarzu dotyczącym Nergala w TVP2: ten człowiek kojarzy się z walką z białaczką. Faktycznie, jak ja go widzę w mediach, to pierwszym skojarzeniem jest białaczka (sorry panie Darski, to pewnie bywa niefajne dla pana) i cała ta kampania, jaką rozpętała Doda - żeby zapisać się do banku dawców szpiku.

Dlaczego ta niewątpliwa korzyść z pokazywania Nergala w TVP jest dla KK mniej ważna, niż potencjalna niekorzyść związana z aferą "biblijną" ?

Odpowiedź: bo tak właśnie funkcjonuje światopogląd chrześcijański. Życie doczesne jest mniej istotne, niż honor świętej księgi, czyli Boga.
            • falka32 Re: I jeszcze jest taka ciekawa rzecz 21.09.11, 16:40
              > Dlaczego ta niewątpliwa korzyść z pokazywania Nergala w TVP jest dla KK mniej w
              > ażna, niż potencjalna niekorzyść związana z aferą "biblijną" ?

W ogóle to chyba jest poważny problem, że ten szatanista został z białaczki wyleczony, zamiast umrzeć. A jeszcze poważniejszy problem, ze zgodnie ze swoimi zapowiedziami, nie nawrócił się po wyzdrowieniu. Więc pokazywanie go w tv jako żywego przykładu triumfu szatana może stwarzać dysonans poznawczy u katolików i stwarzać okazje do niepotrzebnych refleksji smile
              • ciociacesia to ty nie wiesz ze 21.09.11, 16:50
                - zdrowie
                - bogactwo
                - piękne kobiety

to 3 dary ducha złego?
                • wuika Re: to ty nie wiesz ze 21.09.11, 16:55
                  A dary ducha dobrego to co? Bieda, choroby i koślawi panowie?
                  • ciociacesia tak mozna na to patrzec 21.09.11, 16:57
                    w końcu od tej strony dostaje sie na ogół krzyz
                  • falka32 Re: to ty nie wiesz ze 21.09.11, 17:00

> A dary ducha dobrego to co? Bieda, choroby i koślawi panowie?

No, i jeszcze żony zamienione w słupy soli, dzieci, które trzeba złożyc w ofierze, wytłuczone całe rodziny ot tak, żeby sprawdzić jak ktoś zareaguje itp itd . Nie od dziś wiadomo, że jak ktoś biedny i brzydki, to dobry i błogosławiony, a jak bogaty, przystojny i utalentowany to na pewno złodziej i drań.
                    • wuika Re: to ty nie wiesz ze 21.09.11, 17:48
                      Wynika z tego, że jestem dobra i błogosławiona smile
              • gaja78 Re: I jeszcze jest taka ciekawa rzecz 21.09.11, 18:35
                falka32 napisała:

> Więc pokazywanie go w tv jako ży
                > wego przykładu triumfu szatana może stwarzać dysonans poznawczy u katolików i s
                > twarzać okazje do niepotrzebnych refleksji smile
                >

Święta prawda.
          • nangaparbat3 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 20:30
            A on jej najwyraźniej nie uznaje, bo on sam jest na szczycie piramid
            > y swoich wartości. I co teraz ? Jak to rozwikłać ?

Skrajny narcyzm?
            Spowodowany wypartym urazem z dziecinstwa?
            tongue_out
            • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 21:27
              nangaparbat3 napisała:

> Skrajny narcyzm?
              > Spowodowany wypartym urazem z dziecinstwa?
              > tongue_out

To samo można powiedzieć o ludziach domagających się usunięcia Nergala z TVP. I tak dalej ...
    • izabellaz1 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:02
      Najśmieszniejsze, że on ani razu przed tą burzą nie powiedział nic kontrowersyjnego, a ostatnio już coś tam wyraźnie na złość powiedział "diabelsko coś tam" big_grin

Zabawne, że to oni prowokują jego a nie odwrotnie.
    • lineczkaa Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:16
      Czyli już nie trzeba będzie czytać pudelka, wystarczy katecheza big_grin.
    • kawka74 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 12:36
      W dzisiejszej 'Polityce' Koza doskonale podsumował sprawę Nergala - polecam smile
    • iuscogens Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 18:38
      Praca domowa bez sensu, ale rodzice też mają nieźle nawalone w głowie, skoro uważają, że to "nawoływanie do nienawiści" - jakie to urocze kiedy ludzie posługują się pojęciami, których znaczenia nie znają.
      Katechetka po prostu przekroczyła swoje uprawnienia, choć sama sprawa jak najbardziej może być omówiona na lekcji religii. Z tym, że raczej nie w szkole podstawowej.
      • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 18:44
        iuscogens napisał:

> Praca domowa bez sensu, ale rodzice też mają nieźle nawalone w głowie, skoro uw
        > ażają, że to "nawoływanie do nienawiści" - jakie to urocze kiedy ludzie posługu
        > ją się pojęciami, których znaczenia nie znają.

A może właśnie znają i rozumieją.
        • iuscogens Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 18:52
          Ci opisani w artykule akurat nie znają.
    • estelka1 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 21:38
      Ech jakbym chciała obejrzeć-posłuchać pojedynku na poglądy i argumenty między Nergalem, a Szymonem Hołownią. Obydwu cenię, mam ich za mega inteligentnych ludzi. Z żadnym jakoś specjalnie poglądowo się nie zgadzam big_grin I niestety niestety, optuję za przewagą Szymona. Jakoś bardziej autentyczny mi się wydaje i mniej skażony szołbiznesem.
      • tosterowa Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 21.09.11, 21:44
        Hołownia jest całkiem inteligentny, gdyby każdy katolik taki był...
        Niedoczekanie ;P
      • katia.seitz Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:12
        > Ech jakbym chciała obejrzeć-posłuchać pojedynku na poglądy i argumenty między N
        > ergalem, a Szymonem Hołownią.

O to, to! Jestem bardzo za. Może jakaś petycja do TVP w tej sprawie? smile
        Choć też uważam, jak koleżanka poniżej, że Hołownia ma zdecydowaną przewagę intelektualną nad swoim kontrowersyjnym oponentem.

• morgen_stern Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:31
          Niezły pomysł! BTW spotkałam ostatnio Hołownię z Prokopem na ulicy, Prokop gadał przez telefon, ale Hołownia się paczał, gdyż albowiem dość ładnie owego dnia wyglądałam wink skinęłam głową i godnie oddaliłam się. Apostatce nie przystoi.
          • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:40
            morgen_stern napisała:

> Niezły pomysł!

Ale właściwie w jakim celu robić pojedynek ? Przecież panowie i tak się nie przekonają do niczego nawzajem, różnice są zbyt poważne u podstaw systemów wartości. Można ich zaprosić do poopowiadania o swoim punkcie widzenia, ale pojedynek nie ma żadnego sensu.

Może chodzi o to, że ten, który okaże się silniejszy i bardziej błyskotliwy utwierdzi nas w przekonaniu, jak mamy myśleć, bo sami mamy problem ze zdecydowaniem się i lubimy jak ktoś nam mówi, co jest dobrem i złem, co jest ważne i mniej ważne ?
            • morgen_stern Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:41
              Nie myślałam o pojedynku, raczej o ciekawej i prawdopodobnie zabawnej rozmowie.
              • gaja78 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:44
                morgen_stern napisała:

> Nie myślałam o pojedynku, raczej o ciekawej i prawdopodobnie zabawnej rozmowie.
                >

Estelka pisała o pojedynku.
    • malka37 Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:38
      Skandal w liceum, rok 2027

Gazeta Wyborcza w Lublinie, 21.09.2011.
      „Religia w Poniatowej. Dzieci, musicie potępić Nergala”

Katechetka na lekcji religii przekonywała dzieci, że należy zabierać głos w Internecie w sprawie wyrzucenia z telewizyjnego programu Nergala, wokalisty oskarżanego przez biskupów o satanizm. Rodzice są oburzeni.
      Incydent wydarzył się kilka dni temu w Szkole Podstawowej im. Stefana Żeromskiego w Poniatowej. – Nie mogliśmy uwierzyć, gdy córka pokazała nam zeszyt z religii z zapisanym adresem internetowym i powiedziała, że pani kazała zagłosować przeciw Nergalowi – denerwuje się ojciec uczennicy szkoły w Poniatowej. (…wink – Córka potraktowała to jak zwykłą pracę domową, ale dla nas było to nawoływanie do nienawiści.

Gazeta Wyborcza w Poznaniu, 9.06.2012
      „Procesja czy indoktrynacja?”

Podczas lekcji religii w śremskiej podstawówce katechetka spytała dzieci, czy wezmą udział w zbliżającej się procesji Bożego Ciała. Jej zachowanie spotkało się z ostrą reakcją rodziców. – To skandal i próba brutalnej indoktrynacji – mówi pani Bożena, matka jednej z uczennic. Sprawa prawdopodobnie trafi do kuratorium…

Gazeta Wyborcza we Wrocławiu, 24.05.2015
      „Historyk opowiadał dzieciom o chrzcie Polski”

Podczas zajęć z historii w jednym z trzebnickich gimnazjów nauczyciel zaczął opowiadać dzieciom o chrzcie Polski. Rodzice są oburzeni. – Niektórzy nauczyciele, pod wpływem miejscowego biskupa, wciskają wątki religijne na swoich lekcjach – mówi pan Robert, ojciec jednego z uczniów. Skandalem zajmie się prawdopodobnie wrocławskie kuratorium, a nauczycielowi grozi co najmniej nagana…

Gazeta Stołeczna, 13.06.2018
      „Afera wokół szkolnej wycieczki”

Skandal w jednym z warszawskich liceów. W planie szkolnej wycieczki do Krakowa znalazła się także wizyta w wawelskiej katedrze. – Jesteśmy ateistami. Nie życzę sobie, by moje dziecko odwiedzało jakikolwiek kościół – mówi pan Grzegorz, ojciec jednej z uczennic, który w tej sprawie zadzwonił do naszej redakcji. Oburzeni rodzice zamierzają poprosić o interwencję kuratorium…

Gazeta Wyborcza w Katowicach, 8.03.2023
      „Krzyżyk na lekcji”

W jednym z katowickich gimnazjów nauczycielka fizyki przyszła na zajęcia z krzyżykiem zawieszonym na szyi. Rodzice nie kryją oburzenia. – Moja 13-letnia córka wróciła do domu zapłakana i roztrzęsiona – opowiada pani Hanna, matka jednej z uczennic. – Po fizyce miała praktyczne zajęcia z aborcji i zupełnie nie mogła się skupić.
      Dyrektor szkoły podjął natychmiastową decyzję o dyscyplinarnym zwolnieniu nauczycielki…

Gazeta Wyborcza w Gdańsku, 18.11.2027
      „Skandaliczne słowa matematyczki”

„Mój Boże, znowu nic nie umiecie…” – miała powiedzieć na lekcji matematyki nauczycielka w jednym z sopockich liceów. Rodzice są oburzeni. – Ona nie powinna już pracować w szkolnictwie – mówi pan Janusz, ojciec jednego z dzieci. Jego zdaniem użycie sformułowania „mój Boże” godzi w zasadę świeckości szkoły. Kurator był nieco łagodniejszy w swojej ocenie: – Rozmawiałem z tą panią. Uzgodniliśmy, że będzie unikać tego typu fraz. Co najwyżej, w sytuacji skrajnego stresu, może powiedzieć „Mój Boże i moja Bogini”…

Marek Magierowski
      • morgen_stern Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 09:40
        Ojej, jakie zabawne... pękłam ze śmiechu...
        • mondovi Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 11:13
          czy zabawne nie wiem - faktem jest, ze moje dziecko nie chodzące na religię, było wycieczce przedszkolnej z katechetką - w ramach godzin obowiązkowych, zostało zaprowadzone do kościoła - ok, niech sobie poznaje kulturę i sztukę, niestety, zostało też nakłonione do klękania, nauczone modlitwy, żegnania się itp - bo jeśli nie włozy ręki do święconej wody i nie zrobi znaku krzyża, to pan Jezus nie wpuści go do swojego domku... Za to, że padł na kolana składając ręce dostał w nagrodę ciastka.
          • wuika Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 11:51
            Chyba bym katechetce zrobiła krzywdę suspicious A na pewno min. złożyła skargę do dyrektora placówki.
            • mondovi Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 12:04
              Oczywiście, że złożę skargę, i do dyrektorki i do kuratorium, z katechetkę porozmawiam, podobnie jak z wychowawczynią syna, która też była jako opiekun w kościele.
              • ciociacesia zagryzlabym dla zasady 22.09.11, 12:24

• wuika Re: zagryzlabym dla zasady 22.09.11, 12:27
                  A jak byłaby niesmaczna?
                  • ciociacesia wszystko jest smaczne 22.09.11, 13:19
                    z czosnkiem
                    • wuika Re: wszystko jest smaczne 22.09.11, 13:26
                      Dżem truskawkowy i wata cukrowa też? smile
                      • ciociacesia no ba 22.09.11, 14:41
                        i zasmażka!
    • totorotot Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 14:22
      jak tylko kościół zmusi nergala do ucieczki i zaszycia się gdzieś w ucieczce przed widłami i pochodniami, służę mu moją piwniczką. panie nergalu, jeśli pan to czyta, to ja ze zwykłej, katolickiej, bezinteresownej bynajmniej życzliwości proponuję panu pomoc. będzie pan mógł wychodzic z piwniczki w godz. 9-17 gdy mój mąż będzie w pracy. ja wówczas mogę pana obracać. wróć. nawracać.
      • ciociacesia jakbym miala wybierac 22.09.11, 14:49
        to stanowczo wole Petera. jakis taki bardziej jest
      • aurelia.k Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 16:34
        Zdradź gdzie ta piwniczka, to wpadnę z wódą. Wróć! Wodą. Święconą...
        • totorotot Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 21:34
          aurelia.k napisała:

> Zdradź gdzie ta piwniczka, to wpadnę z wódą. Wróć! Wodą. Święconą...

i będziemy go golutkiego myć? wróc. obmywać grzechy?
          • tfu.tfu Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 22.09.11, 23:53
            teraz przez Was nie zasnę, Wy grzeszne niewiasty wink
          • aurelia.k Re: Aneks do dyskusji o Nergalu 23.09.11, 11:34
            z pewnością będzie wniebowzięty big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka