Dodaj do ulubionych

Diabel ubiera sie w Tesco.

21.09.11, 19:48
wink

Rozrozniacie ubrania tanie, drozsze i te drogie?
Widzicie czy np. dzinsy sa za 40zl czy za 400, buty itd.?

Film 'Diabel Ubiera sie u Prady' rozpoczyna sie scenami, gdzie kilka kobiet wstaje rano i szykuje sie do pracy. Poranna toaleta, bielizna, ubrania, makijaz itd. I jest tam jedna czarna owca, ktora sie rozni od reszty wlasnie ubraniem jak i makijazem i fryzura. Nawet sniadanie jest 'nieeleganckie' wink

Pokazalam kiedys mezowi i pytam widzisz jaks roznice, na to on... to jedna i ta sama kobieta??? wink

Nie chodzi mi o wysmiewanie sie z osob, ktore kupuja tansze rzeczy.

Widzicie roznice czy nie?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 19:53
      Różnicę widać w niektórych rzeczach, np. torebkach, ale serio nie odróżnię czy torebka kosztowała 150 zł czy 500; w niektórych rzeczach można poznać jakość po materiale, ale czasem w sieciówkach rzeczy są strasznej jakości, a sporo kosztują.
      Na drogie dżinsy, ale i tanie- kurczę, jakoś dużej różnicy nie widzę;
      No ale pewnie nie mam wystarczająco modowego oka i w życiu bym takiej "patologii" na lotnisku nie wyhaczyła wzrokiem.
      • drinkit Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:10
        ale serio nie odróżnię czy
        > torebka kosztowała 150 zł czy 500

Skaj a skóra - bardzo łatwo rozróżnić.
        • edelstein Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:44
          Torebki za 500zl nie zawsze sa ze skorytongue_out
      • joanna266 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:11
        ubrania rozrózniam tylko na te które mi sie podobaja i na te które nie.czasem ekstra rzeczy wyhaczam na bazarze czasem w ciuchlandzie a czasem w eksluzywnym butiku.do ciuchlandów przekonała mnie moja kolezanka która mimo niezłej korporacyjnej pensyjki ubiera sie tyllko tam .kupiłam sobie tam mase swietnych ciuchow moze nie za grosik ale za smiesznie małe pieniadze w porównaniu z takim chociazby solarem czy wallisem.słowem nawet gdyby mi finanse nie pozwoliły i tak chodziłabym fajnie ubranasmilea ubranie kontra zawartosc portefela moze nieraz bardzo zaskoczycsmile
    • sylki Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 19:54
      Nie rozróżniam big_grin i w sumie się z tego cieszę tongue_out
      • platynowa_kostka_rubika Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 22.09.11, 12:44
        Odróżniam dżinsy (te najtańsze niemarkowe spierają się w charakterystyczny sposób i w ogóle wyglądają tak inaczej) i chamskie chińskie podróby np. Versacego. Tzn. widzę, że to nie oryginał jest (ze względu na tandetność wykonania). Tak poza tym to nie rozróżniam. Ani skóry od skaju, ani marek, nic.
    • 18_lipcowa1 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 19:57
      Dzinsy z bazarku odróznię od Levisów.
      Poznam tez dobre buty, z resztą ZERO rozróżnienia.,

> Rozrozniacie ubrania tanie, drozsze i te drogie?
      > Widzicie czy np. dzinsy sa za 40zl czy za 400, buty itd.?
      >
      > Film 'Diabel Ubiera sie u Prady' rozpoczyna sie scenami, gdzie kilka kobiet wst
      > aje rano i szykuje sie do pracy. Poranna toaleta, bielizna, ubrania, makijaz it
      > d. I jest tam jedna czarna owca, ktora sie rozni od reszty wlasnie ubraniem jak
      > i makijazem i fryzura. Nawet sniadanie jest 'nieeleganckie' wink
      >
      > Pokazalam kiedys mezowi i pytam widzisz jaks roznice, na to on... to jedna i ta
      > sama kobieta??? wink
      >
      > Nie chodzi mi o wysmiewanie sie z osob, ktore kupuja tansze rzeczy.
      >
      > Widzicie roznice czy nie?
      • marzeka1 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:05
        Tyle że mam Levisy i dżinsy nie z bazarku, ale i nie markowe- serio , różnicy specjalnie nie widzę.
        Pamiętam taki program Goka w TVNStyle, gdy zapraszał gwiazdy, bywał u nich w domu, oglądał ich garderobę, a potem w studiu prezentowano np. 5 kurtek/spodni/płaszczy itp. (od super marek do zwykłych, tanich sieciówek), gwiazda miała wybrać i uszeregować ubrania wg ceny. I co mnie zaskoczyło, bardzo wiele z nich nie potrafiło tego zrobić;
      • najma78 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:06
        Czasem rozroznie, jednak nie ma to wiekszego znaczenia, bo glownie chodzi o to nie co i za ile kto nosi ale jak to nosi.
    • tosterowa Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:07
      Myślałam, że będzie o Nergalu.
      • rubia88 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:33
        big_grin
      • eniac_woman Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 22.09.11, 09:35
        big_grin big_grin big_grin big_grin
    • drinkit Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:09
      Jakość ubrań i dodatków przejawia się właśnie w tym, że ją widać "gołym okiem". Oczywiście że łatwo rozpoznać ciuch z bazaru i ten z dobrego sklepu - po materiale, wykończeniu, fasonie, jak "się nosi", itp.
      • gryzelda71 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:11
        > Oczywiście że łatwo rozpoznać ciuch z bazaru i ten z dobrego sklepu

Ale już z dobrego sklepu i tego bardzo dobrego niekoniecznie.
        • drinkit Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:15
          W sumie zależy co. Płaszcz, garnitur - jak najbardziej. Bawełniana bluzka za 200 i za 800 zł - niekoniecznie.
          • gryzelda71 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:17
            Na wystawie tak,w tłumie już nie.Piszę o sobie.
          • joanna266 garnitur 21.09.11, 20:19
            na bank nie odróznisz garnituru od armaniego i vistuli.no chyba ze w metki zajrzysz albo w branzy modowej pracujesz.
            • joanna266 troszke mi sie słówka w zdaniu poprzestawiały 21.09.11, 20:21
              ale wiadomo o co kamansmile
            • jamesonwhiskey Re: garnitur 22.09.11, 13:28
              > na bank nie odróznisz garnituru od armaniego i vistuli.n

tani armani to akurat nie jakis potentat garniturowy
              ale widac roznice w welnie 120 i 150
              tak samo jak i w ciuchach , wzor fason , no poprostu to widac
              tak samo w koszulach z egipskiej bawelny az daje po oczach
        • pitahaya1 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:20
          O, dokladniesmile O ile odróznię torebkę za 150zl od torebki za 600zł, o tyle za diabła nie zauważę róznicy między tą za 600zł a 2500zł. Może, gdybym kupowała te za 2500zł...smile))
          Pomijam "perełki" z ciucholandów za 1zł.
          Choć raz chciałabym zobaczyć te ciucholandy, gdzie "koleżanka kupuje...". Pochowane jakieś czy co?
      • aqua48 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:17
        Kompletnie nie odróżniam marek, ale odróżniam jakość materiału, krój i ogólne wrażenie. Tak samo jak odróżnię dobre perfumy od tych po 20 zł za butelkę. Nie interesuje mnie czy torebka kosztowała 500 zł, czy 1500, albo 4500, ale ładną skórzaną odróżnię od skajowej.
        I nie klasyfikuję ludzi na tych co noszą na sobie majątek i latają co drugi dzień do fryzjera i tych co ubierają się w Tesco czy ciuchlandzie, i mają odrosty, tylko na takich co mają coś ciekawego do powiedzenia i takich co bredzą bez sensu...
      • tezee Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:28
        ja widzę bo ( abstrachując od stylu ) postaw taką Dodę , Edzię Górniak czy nawet tego Nergala którzy wydają krocie na dizajnerskie szmaty obok twojej sąsiadki winkale to musi być faktycznie wysoka półka kontra niska żeby powyższe było widoczne , bo już np na pierwszy rzut oka lepszości szmaty benettona czy miss sixty nad zarą nie zauważę tzn tych droższych i tanszych sieciówek.
    • maggi9 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:12
      Czasami po prostu widać, że ktoś jest ubrany "drogo" i bynajmniej nie mówię tutaj o obwieszeniu sie metkami( oryginalnymi bądź nie) Diora, Prady etc.
      Serio nie zauważyłaś takich osób? Często są to ubrania bardzo proste, skromne wręcz ale coś każe przypuszczać, że są z drogich i dobrych materiałów.I przy bliższej obserwacji widać gdzieś takie skromne logo albo coś typowego dla danej droższej ekskluzywnej firmy.
      Jak ktoś ma na sobie miks h&m'owo, lumpeksowy i w tym wszystkim ma np jakąś drogą rzecz to prawdopodobnie jej nie rozpoznam.Chociaż zależy co to jest.
      A i buty się bardzo rzucają w oczy.Dobre buty dość łatwo odróżnic od tandetnych.
      • martishia7 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:21
        O właśnie, chyba najlepiej to ujęłaś, więc pod Ciebie pozwolę się podpiąć. Jest coś takiego właśnie, że po rzeczy widać, nawet jeśli to najzwyklejsza mała czarna. I co do butów się zgodzę, po porządnych butach zazwyczaj widać cenę.
      • nutka07 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:26
        Zauwazam roznice.
        Watek zalozylam z ciekawosci jak to jest wsrod innych kobiet.
      • klara-poisencja Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:34
        maggi9-lepiej nie mogłabym tego ująć smile
    • wespuczi Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:16
      ladnemu we wszystkim ladnie wink
    • czarnaalineczka Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:19
      ni huhu
      ale ja patologia bez bidetu jestem
      • platynowa_kostka_rubika Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 22.09.11, 12:45
        To już wiem, czemu ja nie rozróżniam - też nie mam bidetu ;-> Łączę się z Tobą w byciu patologią wink
    • karro80 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:25
      Buty i torby zwykle widać(pomiędzy 40 a 400 to spoko wyczajęwink) -ale raczej nie zauważę róznicy pomiędzy torbą za 300-400 zł a za 2500. Jeansy - levisy czy d&g rozróżniam tylko po metce, i to jak zobaczę,bo ślepa jestem, a ludziom na zadki się rzadko patrzęwink
      Nie wszystko z tej wyższej półki faktycznie "wygląda".
    • noname2002 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:30
      Buty odróżnię bezbłędnie w dodatku zwykle wiem jakiej mogą być firmy, ale może dlatego, że mam lekkiego fioła.
      Na torebki nie zwracam uwagi.
      Ubrania, na pewno na pierwszy rzut oka widać "chińszczyznę"z rynku(po warszawsku bazarku)albo z tanich sklepów, kiepskie materiały,kiepskie szycie, na ogół jaskrawe kolory.
      Na markowych się nie znam, ale raczej widać, że coś było drogie, lepszy materiał, lepsze szycie, oryginalny pomysł.
      • pitahaya1 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:29
        noname2002 napisała:

> Ubrania, na pewno na pierwszy rzut oka widać "chińszczyznę"z rynku(po warszawsk
        > u bazarku)albo z tanich sklepów, kiepskie materiały,kiepskie szycie, na ogół ja
        > skrawe kolory.

Dodaj do tego:
        -tandetne dodatki (przetarcia, naszywki, napisy, suwaczki, cekiny, dżety, kwiatki, ćwieki i co tam wymyślą), których im więcej tym lepiej
        -takie materiały "made in China" z reguły kiepsko układają się na ciele, są domieszką ciort wie czego i poliestru
        -do tego kolory aż oczy bolą (białe z czarnym, róż z bordowym), kicz aż ręce skręca
        -fason "uniwersalny" dla nastolatki i jej matki, na ciążę i "po"
        -tu się pruje, tam ciągnie, tu szew skręca

I tak dalej.
    • minnie_su Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:32
      odrozniam bez najmniejszych problemow. jeansy seven of mankind odroznie od jeansow z h&m z odleglosci 10 metrow. tyle ze ze rownie czesto widze na ludziach ciuchy znakomitej jakosci znakomitych firm tak zle skomponowane ze soba, fatalnie dobrane do sylwetki, do wlasnej kolorystyki jak i ciuchy marnej jakosci, z sieciowek i bazarow, rewelacyjnie skomponowane i swietnie dobrane do typu "nosicielki". i na tych najbardziej lubie patrzec, tych ktorzy ubiora sie swietnie bazujac na tesco i h&m. bo oni naprawde wiele potrafia i zmienia swiat na ladniejszy.
    • rosapulchra-0 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:33
      Nie, w ogóle na to nie patrzę. No chyba, że ktoś moim zdaniem jest wybitnie brzydki, jak np. Rubik, ale i tak ciuchów nie dostrzegam i marek również.
    • kropkacom Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:35
      > Rozrozniacie ubrania tanie, drozsze i te drogie?

Rozróżniam niektóre konkretne firmy nie widząc metki. wink Zwłaszcza po dzieciakach widzę, gdzie się ubierają. Tak bezwiednie i bez jakiś konkretnych przemyśleń.
      • edelstein Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 20:55
        Rozrozniam.
    • sanrio Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:01
      no oczywiście że widać różnicę. na kilometr. Ale to tylko moja opinia, bo przecież wszystkie emamy są ponad to i dla nich jeden pies, że but z Tesco czy też z Ecco na przykład. Przecież jak tak można segregować!
      • kosheen4 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:08
        sanrio napisała:

> no oczywiście że widać różnicę. na kilometr. Ale to tylko moja opinia, bo przec
        > ież wszystkie emamy są ponad to i dla nich jeden pies

przecież piszą dziewczyny że rozróżniają, nie widzisz?
        ja poznam buty, sukienkę.
      • edelstein Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:09
        ccisnie mi sie na klawiature slowo na i...doskonale do ciebie pasukace,ale nie chce by mi post skasowalitongue_out
      • freakwave Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:58
        co wy z tym ecco to normalna srednia polka butowa ;D ceny nie powalaja mozna powiedziec dobra jakosc w dobrej cenie, dla mnie na rowni z geoxem.
        • clio_1 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 22.09.11, 09:20
          Weź pod uwagę że nie wszystkich stać na tą średnią półkę cenową i dlatego te buty uważane są za droższe i lepsze.
          Nie rozróżniam poszczególnych marek, ale jestem w stanie ocenić jakość ubrania i co za tym idzie, ogólne wrażenie jakie sprawia osoba (w zakresie estetyki). Czasami ciuchy średnich-dobrych marek są kiepskie jakościowo i wtedy osoba w nie ubrana sprawia dla mnie wrażenie trochę niechlujnej (krzywe szwy, materiał ciężki do wyprasowania itp.)
    • ewcia1980 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:17
      ja nie odróżniam z jakiej kolekcji/sklepu jest dane ubranie
      ale bez problemu odróżniam tanią rzecz od drogiej.
      chodzi właśnie o jakość materiału, wykończenie

a dżinsy - w pierwszej kolejności
      po fasonie, wykończeniu, szwach, napach.
      to po prostu widać
      sama mam dżinsy za 400 zł i za 100zł - różnice jest kolosalna

tak samo z bluzkami, swetrami czy sukienkami.

no i oczywiście BUTY!!

tak szczerze mówiąc to nie odróżniam torebek - bo nie raz ta super-ekstra skóra jak dla mnie wygląda paskudnie.
    • piekielna-diablica [...] 21.09.11, 21:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nutka07 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 22:16
        Dla nas tez smile
    • kub-ma Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:40
      Czasami, ale rzadko. Jakoś tak po jakości tworzywa widać.
    • hawa.etc Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:46
      Odróżniam materiały i wzornictwo - tandetne buty i torebki łatwo rozpoznać, bo brzydko się układają, szybko niszczą, mają ślady kleju, sztuczne brylanciki układające się w jakieś napisy, etc. Tego trudno nie zauważyć i nie chodzi o jakieś ocenianie ludzi. Rejestruję informację: "Ma buty z bazaru", ale na pewno nie przetwarzam jej w stylu "Ma buty z bazaru, na pewno jest patologią bez bidetu".
      Marek raczej nie rozpoznaję, chyba, że rzecz jest bardzo charakterystyczna i widziałam ją wcześniej w sieciówce, albo firma ma jakiś znak rozpoznawczy (np. Batycki). Cen nie rozróżniam, prawdopodobnie nie zorientowałabym się, która z przedstawionych skórzanych toreb kosztowała 800 zl, a która 4 tys. euro.

Inna sprawa, że ubrania od projektantów często są w złym guście. Według mnie dobrym przykładem jest Doda, która mimo radykalnej poprawy wyglądu i zwiększenia nakładów na ciuchy wciąż czasem ma napady "mentalnego solarium" za kilkadziesiąt tysięcy złotych.
      • zoria_polunocznaja Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 22:43
        od dzisiaj włączam "mentalne solarium" do repertuaru
        gratuluję, ujęłaś sedno sprawy smile
    • mathiola Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:48
      oczywiście że widzę różnicę. Ale nie muszę kupować dżinsów za 400 zł żeby były fajne. Wystarczy odpuścić sobie bazarek i iść do sieciówki. Będą ok. Na inne póki co nie stać mnie.
      Ale dawno temu zrozumiałam, że nie ma sensu wydawać na tanie ubrania, które po pierwszym praniu zamieniają się w szmatkę. Lepiej dać trochę więcej, ale raz a porządnie. I sieciówki w tym celu zupełnie mnie satysfakcjonują. Plus szmateksy, w których cała rozciągłość marek wink
    • kali_pso Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 21:59

Tak, zwłaszcza buty- wystarczy trochę spostrzegawczości...
    • ira_07 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 22:06
      Raczej nie, teraz w niektórych sklepach jest tyle szmat, że ciężko się połapać czy coś jest paskudne bo awangardowe, czy paskudne bo z bazaru.

Czasem można poznać po dżinsach, po butach, ale trzeba by się było dokładnie przyglądnąć: szwom, materiałowi itd. Na kimś ciężko poznać, bo, jak napisałam wyżej, nieraz dziadostwo potrafi być bardzo drogie, jakbym kiedyś w Heavy Duty nie zobaczyła plastikowych "balerinek" za ponad 100 zł to bym powiedziała, że kosztowały 10wink Ogólnie, jeśli nie porównamy najtańszej tandety i ubrań z najwyższej półki, a np. kozaki no name i kozaki Wojasa, to ja nie widzę.
    • wuika Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 22:22
      Ja jestem ślepa. I w ogóle jestem bezmodowa, nie znam się, nie rozpoznaję, nie gustuję, nie śledzę, w ogóle jestem na nie (z lenistwa i niechciejstwa).
    • kota_marcowa Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 23:01
      Ja w ogóle nie patrzę na metki. Zwracam uwagę ,a jakość materiału i wykonania, wbrew pozorom można kupic coś przyzwoitego za 40zł, albo szmatę za 400zł.
      Garnitury, krawaty i płaszcze kupuję z tych droższych, ale tu raczej widać różnicę wykonaniu.
      Tak samo widać różnicę między torebką czy butami ze skaju za 40zł, a tymi za 400, ale już między tymi skórzanymi za 500, a za 2500 już niekoniecznie.
      Jak ktoś ma dobre oko, to wypatrzy coś fajnego za niewielką kasę.
    • kawka74 Re: Diabel ubiera sie w Tesco. 21.09.11, 23:14
      Nie rozróżniam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka