Dodaj do ulubionych

8 największych mitów na temat dziecka

12.10.11, 14:27
Malucha się nie pierze.

Nieprawda, malucha się pierze ale po upraniu się go nie wyżyma. big_grin
Obserwuj wątek
    • nazwakontazajeta Inna rada 12.10.11, 14:35
      Mit: dziecka nie można suszyć po kąpieli w kuchence mikrofalowej.
      Fakty: można, ale tylko do poziomu "3" na gałce. Do kuchenki włożyć mu można zabawki, ale nie metalowe.
    • maja2005 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 12.10.11, 16:29
      Dziecko do pierwszego roku życia nie powinno w ogóle leżeć na plecach, ponieważ jego szkielet jest zbyt miękki i elastyczny. Człowiek, czy to się komuś podoba czy nie, pochodzi od małpy i kiedyś do poruszania się używał czterech a nie dwóch kończyn. Dlatego człowiek najpierw raczkuje a potem dopiero chodzi. Jego układ szkieletowy również pochodzi od małpy i w pierwszym okresie, człowiek powinien przyjąć postawę małego zwierzęcia, jedynie wówczas nie będzie mieć problemów z układem kostno-mięśniowym.
      Położenie malucha na plecach, to jak położenie żółwia na skorupie. Nie dochodzi do prawidłowego rozwoju merytoryki. I akurat to jest poparte badaniami w ilościach kilkuset.
      Nie ma natomiast potwierdzonych badań naukowych, których wyniki potwierdzałyby, że u dzieci śpiących na brzuchu częściej dochodzi do nagłej śmierci łóżeczkowej. Natomiast są te, które mówią, że rzadziej dochodzi do kolek.

Muzyka klasyczna, łagodna, jazz nie ma za zadanie rozwoju dziecka ale jego wyciszenie, które z kolei pozwala na rozwój. Dziecko na nadmierne bodźcowanie reaguje dysocjacją (zamrożeniem) a tym samym zahamowaniem rozwoju. Tutaj też mogę przedstawić (tym razem) tysiące badań potwierdzających to co napisałam.

W przypadku noszenia dziecka, chodzi tutaj o bezpośredni (cielesny) kontakt z matką. Małe dziecko buduje więź i poczucie bezpieczeństwa jedynie poprzez kontakt cielesny połączony z kontaktem wzrokowym i słuchowym. Dopiero gdzieś od trzeciego-czwartego roku życia, zaczyna mu wystarczać sam kontakt słowno-wzrokowy. Dlatego nie trzeba dziecka nosić, można z nim usiąść, ale musi czuć bliskość całego ciała matki. Nie tylko do końca czwartego miesiąca, ale czwartego roku życia.

Proponuję autorowi sięgać po aktualną wiedzę naukową a nie marketingową.
      • jamesonwhiskey Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 12.10.11, 16:42
        >Człowiek, czy to się komuś podoba czy nie, pochodzi od małpy i kiedyś do poruszania się >używał czterech a nie dwóch kończyn.

istotna roznica czlowieka i malpy to wlasnie dlugosc konczyn przenich i mozliwosc stania na tylnych
        takze doucz sie troche a nie wymyslasz jakies herezje
      • witek7205 Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 12.10.11, 17:41
        maja2005 napisała:
        "Nie dochodzi do prawidłowego rozwoju merytoryki..."

CZEGO?!
        • opary.absurdu Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 18.10.11, 20:30
          >>CZEGO?
          No jak to czego, pani pisze o meteorytach.
          • niussia82 Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 18.10.11, 21:54
            > - dlaczego bliskość matki? Nie może to być bliskość ojca, babci, dziadka, rodzeństwa czy innej kochającej troskliwej osoby? Chyba ktoś tu hołduje stereotypom.

Otóż nie. Nie chodzi o bliskość kogokolwiek tylko jednej, najważniejszej, osoby zwanej naukowo obiektem przywiązania. I cokolwiek by nie mówić to najczęściej jest to właśnie matka.
        • gonzor Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 19.10.11, 12:34
          przecież półinteligent domyśli się, że motoryki - czepiasz się
      • krystyna_anna Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 12.10.11, 18:28
        Za dużo lektur szkodzi .... widać to po Twoim przykładzie .
      • olowas1 Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 12.10.11, 18:34
        maju,
        Fajnie. Powiedzmy, że Ci wierzę.
        Dwie uwagi:
        - człowiek nie tyle pochodzi od małpy, co ma z małpą wspólnego przodka. To nie jest to samo. Ale same uwagi o motoryce przekonujące;
        - dlaczego bliskość matki? Nie może to być bliskość ojca, babci, dziadka, rodzeństwa czy innej kochającej troskliwej osoby? Chyba ktoś tu hołduje stereotypom. smile
        Pozdrawiam. Olgierd
      • a_weasley Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 12.10.11, 22:48
        maja2005 napisała:

> Muzyka klasyczna, łagodna, jazz nie ma za zadanie rozwoju dziecka
        > ale jego wyciszenie, które z kolei pozwala na rozwój.

A także pozytywne uwarunkowanie dziecka na melodię, którą słyszało wielokrotnie będąc idealnie bezpieczne w ramionach taty/mamy czy zgoła w łonie mamy.
        Jaka to melodia, rzecz drugorzędna, byle spokojna. Dla mojej córki taką melodią, gwarantowanie uspokajającą, jest Lili Marleen. Nuciłem jej to jeszcze na porodówce, działa do dziś.
      • wichrowy Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 13.10.11, 09:15
        Ja nie przyznaję się do tego ,że jestem kuzynem małpy.
      • rilwen1 Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 18.10.11, 11:48
        maja2005 napisała:

> Dziecko do pierwszego roku życia nie powinno w ogóle leżeć na plecach, ponieważ
        > jego szkielet jest zbyt miękki i elastyczny. Człowiek, czy to się komuś podoba
        > czy nie, pochodzi od małpy i kiedyś do poruszania się używał czterech a nie dw
        > óch kończyn. Dlatego człowiek najpierw raczkuje a potem dopiero chodzi. Jego uk
        > ład szkieletowy również pochodzi od małpy i w pierwszym okresie, człowiek powin
        > ien przyjąć postawę małego zwierzęcia, jedynie wówczas nie będzie mieć problemó
        > w z układem kostno-mięśniowym.

Co ma ewolucja do raczkowania?

> Położenie malucha na plecach, to jak położenie żółwia na skorupie. Nie dochodzi
        > do prawidłowego rozwoju merytoryki.

Chyba motoryki.

> Nie ma natomiast potwierdzonych badań naukowych, których wyniki potwierdzałyby,
        > że u dzieci śpiących na brzuchu częściej dochodzi do nagłej śmierci łóżeczkowe
        > j. Natomiast są te, które mówią, że rzadziej dochodzi do kolek.

Oczywiscie, ze sa.

> Muzyka klasyczna, łagodna, jazz nie ma za zadanie rozwoju dziecka ale jego wyci
        > szenie, które z kolei pozwala na rozwój. Dziecko na nadmierne bodźcowanie reagu
        > je dysocjacją (zamrożeniem) a tym samym zahamowaniem rozwoju. Tutaj też mogę pr
        > zedstawić (tym razem) tysiące badań potwierdzających to co napisałam.

Dziw bierze, ze trzeba bylo tysiaca badan, zeby to stwierdzic. Zal tylko tych dzieci, na ktorych je przeprowadzono smile

> Dopiero gdzieś od trzec
        > iego-czwartego roku życia, zaczyna mu wystarczać sam kontakt słowno-wzrokowy. D
        > latego nie trzeba dziecka nosić, można z nim usiąść, ale musi czuć bliskość cał
        > ego ciała matki. Nie tylko do końca czwartego miesiąca, ale czwartego roku życia.

Dzieci maja rozne osobowosci. Matki tez - niektore "bliskosc calego ciala" i podobne teksty rezerwuja dla partnera.

> Proponuję autorowi sięgać po aktualną wiedzę naukową a nie marketingową.

To to samo.

• ledzeppelin3 Re: 3 z 8 informacji są mitami na obalenie mitu 18.10.11, 12:11
        > Położenie malucha na plecach, to jak położenie żółwia na skorupie.

To w końcu od żółwia czy od małpy????
    • lasiczka85 8 największych mitów na temat dziecka 12.10.11, 19:20
      hahaha kładzenie dziecka -noworodka i maluszka na plecach na poduszce może doprowadzać do nieprawidłowości w rozwoju kręgosłupa dlatego powinno się kłaść najmłodsze dzieciątka na płaskim dosyć twardym podłożu, nie dawać miękkich poduszek. Co do śmierci łóżeczkowej to taka ze mnie gadzina że uwielbiam programy naukowe i oto nie dawno oglądałam program temu poświęcony i otóż kładzenie dziecka na brzuchu sprzyja śmierci łóżeczkowej gdyż niektóre niemowlęta mają słabo rozwinięty układ nerwowy który po prostu w sytuacji gdy dziecko ma przytkaną buzię i nosek zaczyna oddychać powietrzem ze zwiększoną ilością C02 nie reaguje na to przez co dochodzi do uduszenia dlatego dobry pediatra czy położna zaleca kładzenie dzieciątka na brzuchu ale podczas dnia gdy dziecko czuwa co pomoże w przypadku kolek bądź by ich uniknąć. Co do reszty to mam 3 dzieciaków wszystkie do tej pory tule i noszę i są bardzo samodzielne a przy tym mają poczucie bezpieczeństwa.Kąpie je wtedy gdy tego potrzebują a jak nie to co 2-3 dni i żyją tak samo z butelkami i smoczkami wyparzałam tylko nowe potem to już tylko myłam jak zwykłe naczynia i nie chorują na nic no może jakieś przeziębienie 2-3 razy w roku więc rzadko. Pieluch nie zmieniałam w nocy nawet gdy były przelane co rzadko się zdarzało-bo wolałam nie rozbudzać dzieciaków a zmiana pieluchy trwa i je rozbudza sprawdziłam. A ten smoczek to naprawdę inteligent wymyślił przecież dziecko już starsze co się przewraca w spaniu szybciej zgubi taki smoczek niż normalny i na pewno będzie mu ta zabawka przeszkadzać no chyba że ją można odpiąć, ale z drugiej strony po co dawać 5 razy tyle kasy za taki smoczek jak do zwykłego też możemy sobie przywiązać misia............ ludzie nie wpadajmy w panikę małe dziecko to nie jajko które raz dwa się stłucze ! dajmy sobie i dzieciakom trochę swobody a nie wariujmy że musi być wysterylizowane,co 5 minut zmieniona pielucha, czyste ubranko itp itd... i uwierzcie wrzucenie na luz daje więcej radości z rodzicielstwa niż patrzenie na to co jeszcze zrobić by sobie i dziecku życie utrudnić...
      • raind Re: 8 największych mitów na temat dziecka 12.10.11, 19:54
        @Lasiczka80ileśtam

Jestem pełen podziwu dla Twojej twórczej interpretacji zasad interpunkcji języka polskiego.
        • raind Re: 8 największych mitów na temat dziecka 12.10.11, 19:56
          ...ale poza tym zgadzam się z Tobą całkowicie smile
        • lasiczka85 Re: 8 największych mitów na temat dziecka 12.10.11, 20:02
          No przepraszam bardzo za to że nie mam doktoratu z języka polskiego po prostu brakło mi na to czasu... smile
          • raind Re: 8 największych mitów na temat dziecka 12.10.11, 20:04
            Tak to jest, gdy natłok myśli wyprzedza palce na klawiaturze. Rozumiem.
            • lasiczka85 Re: 8 największych mitów na temat dziecka 12.10.11, 20:19
              Wiesz może nie tyle natłok myśli co obowiązków a co za tym idzie chęć jak najszybszego napisania tego co się ma do powiedzenia w danym temacie. Ale mimo wszystko musisz przyznać że i tak moja polszczyzna nie jest najgorsza patrząc na ogół wypowiedzi nie tylko na tym forum....[nawiasem mówiąc jestem Ślązaczką więc dziękuje za zrozumienie wink ] No ale nic -koniec w tym temacie bo zaraz ktoś się uczepi, że urządzamy sobie prywatne pogaduchy. Pozdrawiam Cie serdecznie smile
          • yacop "po prostu brakło mi na to czasu..." 13.10.11, 09:13
            Było trzeba trochę później dzieci robić. tongue_out
            • lasiczka85 Re: "po prostu brakło mi na to czasu..." 13.10.11, 09:48
              Ta później dzieci robić.... nie dla mnie nie chciała bym się obudzić w wieku 40 paru lat i nie móc zajść w ciąże bo nauka i kariera była ważniejsza! Mam wykształcenie studia też zaliczyłam ale może akurat nie w tym kierunku następne będą za jakieś 4-5 lat ale już wtedy będę mogła spokojnie się uczyć i robić karierę nie myśląc o tym czy w ogóle uda mi się zajść w ciążę i czy urodę zdrowe dziecko bo wiadomo im kobieta starsza tym zwiększa się ryzyko wad wrodzonych,komplikacji w trakcie ciąży i porodu. Więc wybrałam taką drogę i nie żałuję bo mam pracę,wykształcenie i cudowne dzieciaki.
      • loftlovestory Re: 8 największych mitów na temat dziecka 18.10.11, 16:53
        26lat i 3 dzieci, kiedy zdazylas je zrobic?
    • a_weasley Wady zgryzu 12.10.11, 22:44
      Pewnie już gdzieś o tym pisałem.
      Kiedy się rodziłem, lekarze zalecali, żeby niemowlę spało na płaskim, bez poduszki, bo inaczej będzie miało wadę zgryzu.
      Moja mama grzecznie się zastosowała.
      Kiedy dwa lata później rodził się mój brat, lekarze zalecali, żeby niemowlę śpiąc koniecznie miało coś pod głową, bo inaczej będzie miało wadę zgryzu.
      Mama się zastosowała.
      Obaj mieliśmy wady zgryzu.
    • mateusz.c Syndrom czapeczki 12.10.11, 23:06
      To jest najwiekszym mitem, niezależnie jak ciepło na dworze czapeczka (najlepiej wełniana) musi byćsmile
      • bathroommaster Re: Syndrom czapeczki 19.10.11, 10:29
        ... i ti dobrze przybita, żeby nie spadała.
    • sto-szesc 8 największych mitów na temat dziecka 13.10.11, 01:45
      "Nieprawda. Nie ma badań dowodzących jednoznacznie,...". Ciekawa logika. Skoro nie ma badań, to znaczy, że nie wiadomo, a nie, że nieprawda.
      • coppermind Re: 8 największych mitów na temat dziecka 18.10.11, 10:55
        samica tego nie pojmie - musi mieć listę zaleceń do bezmyślnego wykonywania i tyle sad
        • lasiczka85 Re: 8 największych mitów na temat dziecka 18.10.11, 17:45
          coppermind napisał:

> samica tego nie pojmie - musi mieć listę zaleceń do bezmyślnego wykonywania i t
          > yle sad

heh bez komentarza ........... każdy i tak sobie pomyśli swoje na temat tego "inteligenta który raczył wypowiedzieć swoje głębokie przemyślenia..........
    • el_elefante 8 największych mitów na temat dziecka 12.01.12, 13:55
      To nie jest 8 największych mitów. To jest osiem mitów, które udało się autorowi wyszukać - skądś i w sposób zdawkowy skomentować. Gdyby znalazł jeszcze jeden mit, tytuł "artykułu" brzmiałby: 9 największych mitów na temat dziecka.
    • paulinapaprzycka 8 największych mitów na temat dziecka 17.04.12, 17:27
      witam wszystkie mamuśki! chciałabym polecić świetne kółko dla niemowląt które nie tylko ułatwi kąpiel w wannie ale i zapewni bezpieczną i pełną wrażeń zabawę w wodzie !!! więcej w filmiku na youtube- kółko dla niemowląt 2.wmv wystarczy to wkleić w wyszukiwarkę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka