Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

31.10.11, 10:14
Hej!
Wiem, że to pytanie może nadaje się bardziej na forum zdrowie itp, ale tu jest Was więcej i może prędzej dostanę odpowiedź.
No więc chodzi mi o to, ile trwa rezonans dokładnie kolana i kiedy dostaje się wyniki? Przez telefon mi tego nie powiedzą a nie wiem czy załatwiać sobie na dłużej opiekę dla młodego czy to jednak trwa chwilę? No i kiedy dają wyniki, od razu czy się czeka ileś dni?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Rezonans magnetyczny 31.10.11, 10:21
      Pewnie co najmniej kilkanaście minut, mój kręgosłupa szyjnego trwał ok 30 minut.Opis - zależy od miejsca gdzie robisz, może być tak że na twoją prośbę lekarz zrobi od razu - czekasz wtedy z 20 minut lub robią później i do odbioru za średnio 3 dni.
    • dorry Re: Rezonans magnetyczny 31.10.11, 10:25
      >Przez telefon mi tego nie powiedzą

Jak to nie powiedzą?
      O kolanie nic nie wiem, ale rezonans odcinka lędźwiowego trwa ok 20 min, głowy - ok 25min + czas oczekiwania na badanie, jeśli jest obsuwa. A wyniki to już różnie, w niektórych ośrodkach od ręki (dodatkowo 20 min oczekiwania), a w innych po kilku dniach.
      • ona3010 Re: Rezonans magnetyczny 31.10.11, 10:31
        nie powiedza czy nie probowalas??

rezonans z kontrastem ok 10min
        na termin czekalam 7 dni a wyniki po 3 dniach
        • zuzann-a Re: Rezonans magnetyczny 31.10.11, 10:42
          ona3010 napisała:

> nie powiedza czy nie probowalas??
          >
          > rezonans z kontrastem ok 10min
          > na termin czekalam 7 dni a wyniki po 3 dniach

7 dni???? Kurde, ja gdzies na poczatku wrzesnia zostalam wpisana na liste oczekujacych i do tej pory nie mam wyznaczonego terminusad
    • sokhna Re: Rezonans magnetyczny 31.10.11, 10:42
      W zaleznosci od sprzetu: 10-20 minut. Wyniki zazwyczaj po kilku dniach.
      • mewa000 Re: Rezonans magnetyczny 31.10.11, 11:32
        Na taką nieprzyjemną babkę akurat trafiłam, ze mi powiedziała że wszystkiego dowiem się na miejscu.

Ja na termin czekałam 4 dni, tzn umawiałam się we czwartek i jadę dziś ale to prywatnie, bo na nfz terminy na przyszły rok a ja muszę mieć rezonans jak najszybciej.

Może zadzwonię tam teraz jeszcze raz i akurat odbierze ktoś bardziej gadatliwy
        • aqua48 Godzinę! Weź coś do czytania! 31.10.11, 16:15
          Miałam rezonans kolana, trwał bite 60 minut, przysypiałam w trakcie, bo nikt mi nie powiedział, że się tak wynudzę. Dobrze też wziąć mały jasiek pod głowę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka