Dodaj do ulubionych

Poddałam sie i jade

26.05.25, 11:19
Do Gdanska na MRI i do neurolożki.
Pisałam jak pogorszylo mi sie zdrowie ostatnio. Poszlam 6.05 do fastlege. Lekarz byl zaskoczony tym co zobaczyl. Ok, badania krwi na hormony, wit, enzymy watrobowe etc etc. Wszystko w normie. Idealnie. W miedzy czasie wyslal na cito skierowanie do kliniki neurologicznej. Czekalam 2 tyg i nic. Okazuje se ze system sie zawiesil. Ok, wyslano skierowanie jeszcze raz. Po dobie dzwonie do kliniki :skierowanie jest u neurologa,ktory rozwaza termin. Czekam juz 6 dzien i nic...
W miedzy czasie zaliczylam 2 norweskie SORy ( legevakt) z ostrym bolem ucha i polowy twarzy. Ok antybiotyk.
Drugi raz znow bol ucha, utrata słuchu, mrowienie twarzy I połowy skory głowy + opadnieta powieka. Lekarz nic nie widzi, twierdzi ze zmarszczki na czole sa na tej samej wysokosci. A ja patrze w lustro i lewe oko jest widoczne cale a na prawe opada powieka. Mowie mu obudzilam sie w nocy i nie wiedzialam gdzie jestem. A on, kropelki 2 x dziennie do ucha. God bedring.
Zaczynam myslec,ze oszalałam.
W piatek, w Gdansku mam konsultacje z neurolozka, potem rezonans. Tomografia wymaga skierowania, poprosze o SPECT zeby ocenic jak funkcjonuje dopamina. Niestety EEG tylko w Warszawie i gdzies tam,nie pamietam. Ale nie Gdansk.
Jestem rozźalona, zła, niewysłuchana. Zaczynam czuc sie jak wariatka,ze nikt nie widzi tego co ja.
Mowie,ze mam problemy z zejsciem ze schodow. Dlaczego? Bo mam sztywne miesnie i slysze OK. Po czym plucze mi lekarz ucho choc nie mam wydzieliny, widzi cos na blonie bebenka ale nie moze tego usunac. To pewnie zapalenie. I tak 2 x pod rzad. CRP 0. Dwoje roznych lekarzy, mezczyzn.
Wiecej czasu poswiecili pijakowi ktory uciekl z gabinetu i łazil do okola budynku bo palic mu sie chcialo. Polowa personelu go szukała.
A ja, no coz "God bedring Isabella"...
Tak, jestem rozżalona,wiec jesli chcecie napisac cos wrednego to nie piszcie. Nie mam siły na nic. Nie dobijajcie.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 11:25
      Pech, zdarza się. 3mam kciuki, by ci teraz pomogli i odpowiednio zdiagnozowali.
    • lilia.z.doliny Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 11:26
      Nie poddała się, tylko wykazałas wola walki o siebie i dużą siłą.
      Powodzenia smile
    • alicia033 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 11:37
      ode mnie głaski - dla Ciebie i czarnej Nataszy (dobrze pamiętam?). Nie jesteś wariatką, mam nadzieję, że tym razem trafisz na kompetentny personel i będzie to coś, z czym medycyna umie sobie skutecznie radzić.
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:05
        Tak❤️ , czarna Natasza ma sie tak dobrze,ze znowu budzi nas o 4 rano. Pewnie budzi nas do pracy. Ktos musi zarabiac na koteczka 😁
    • chatgris01 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 11:40
      Dużo zdrowia życzę, właściwej diagnozy i skutecznego wyleczenia. Trzymaj się! (i zdrowia dla kotki też).
    • szafireczek Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 11:40
      A jakie masz OB?
      Może to zapalenie nerwu trójdzielnego?
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:07
        szafireczek napisała:

> A jakie masz OB?
        > Może to zapalenie nerwu trójdzielnego?

CRP wynosi O. To badanie zamiast OB.
        Mysle ze w piatek po MRI bede wiedziala lepiej, przynajmniej czy mam zmiany i jakiego typu.
        • anajustina Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:33
          Trzymam kciuki za piątek. Dobrze, że sama działasz. I tak, to Ty masz rację.
          • szafireczek Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:44
            Dołączam się - dobrze zrobiłaś. Wypełnij tylko dokładnie ankietę przed badaniem - i gdybyś miała implanty, a nawet rzęsy sztuczne, które z reguły przyklejane są na taśmie magnetycznej - to zaznacz i powiedz personelowi, bo wprawdzie każą wypełnić, ale nie zawsze czytają . Powodzenia!
            • szafireczek Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:51
              Aha, tak mi się przypomniało - po badaniu wynik badania, czyli obraz musi jeszcze zostać opisany.
              • anajustina Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:00
                A to nie jest tak, że na opis się dość długo czeka? Nawet miesiąc?
                • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:06
                  2 tyg + czas na tlumacza przysieglego z norweskiego. Chyba,ze dostane od razu po angielsku.
                  • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:08
                    Tlumacz moj, nie to ze jest w pakiecie 😁
                    No ale po otrzymaniu opisu pojde do mego lekarza i mu przetlumacze a z pieczatka bieglwgo dostarcze pozniej.
            • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:37
              Dziekuje. Ja jestem jak Pamela Anderson zadnych makijazy i uzupelniaczy czy rzes.
              Od 2-3 tyg wygladam okropnie i jeszcze to oko...😢 ale i tak nie bede sie malowac.
              • szafireczek Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 15:05
                Najważniejsze, byś wyzdrowiała💚 W sumie to ucho jest zastanawiające - nie każdy ból jest bakteryjny, na wirusy nie pomoże antybiotyk, a może to jest właśnie powikłanie po zapaleniu ucha źle leczonym? W PL, jak to nie bakteria, to z reguły dostaje się na to steryd. Może powinnaś rozważyć też wizytę u laryngologa, jak już będziesz w Gdańsku?
    • szarmszejk123 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 11:56
      Odwrotnie- nie poddajesz się!
      Gdybyś się poddała, to byś uznała, że zwariowałas i przestała szukać, a przecież walczysz!
      Powodzenia! Nie daj się temu dziadostwo, cokolwiek to jest!
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:16
        Dziekuje, teraz patrze na moja sytuacje jak na walke a nie, nieudolna szarpanine z systemem.
        Od razu inaczej sie czuje. ❤️❤️❤️😁
        • szarmszejk123 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:57
          No, I tak trzymaj!
          Powodzenia ❤️😘
    • simply_z Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:11
      Powodzenia!
    • danaide2.0 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:17
      Najlepszego.
      EEG robię w Warszawie w Cepeleku, na NFZ, ale pewnie za kasę na cito się da. Cepelek jest rzut beretem od W-wy Centralnej, może dałoby się ogarnąć w jeden dzień. Badanie w sumie potwierdziło mi to, co MRI już pokazało. Tylko pewnie inaczej.
    • mocca25 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:20
      Sprawdź czy to nie porażenie Bella. Miałam, znam ten objaw powieki. Rehabilitantka powiedziała, że ostatnio ma wysyp tego
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:08
        O dzieki. Sprawdze.
    • srubokretka Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 13:41
      Nie czytalam twoich wczesniejszych wpisow, wiec mam za malo danych.
      Mi to wyglada na jkiegos pasozyta. Toksoplazmoza, bolerioza.
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:09
        Z badan krwi wykluczone.
    • montechristo4 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:05
      Napisałam odpowiedź o połowiczym kurczu lub dystonii twarzy. Nie wiem, czy się dodała. Jeśli tak, to przepraszam za powtórzenie
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:09
        Ok, dzieki poczytam.
    • nick_z_desperacji Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:25
      Powodzenia. Na prywatne badania prywatni lekarze mogą wystawić skierowania, nie wiem tylko, czy w Gdańsku da się od ręki znaleźć. Możesz spróbować podzwonić za wczasu po prywatnych czy możesz się dziś umówić prywatnie na piątek po neurolog i że wtedy donieść skierowanie
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:31
        Jesli MRI nie wykaze zmian to rozwazam Warszawe i EEG oraz Tomograf SPECT dlatego wezme skierowanie od neurolożki.
        Na razie niczego nie umawiam wiecej, czekam na piatek.
        Nawet bez opisu skanow jesli sa zmiany to beda widoczne na przekrojach czy to guz czy biale plamy przy MS ( stwardnienie rozsiane ). Jesli tak bedzie tp SPECT i EEG moga byc juz zbedne.
    • wrota.do.lasu Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:30
      Zapytam tylko o kleszcze....możliwe że cię użarł, mogłaś mieć kontakt z nimfą ( one się nie wczepiają) kzm nie wyjdzie po miesiącu ale może jakaś borelioza...?
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:34
        Kleszcza mialam raz, z siersi kota wlazl mi przy stopie ,owszem ugryzł ale po wyjeciu nie bylo zadnych sladow. Jutro odbieram badania z krwii na wydruku bo chce zabrac je do Gdanska.
        Wiec sprawdze dokladnie parametry jakie mi wyszly.
    • trina45 Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:48
      Rozumiem Ciebie i wspolczuje to samo jest w poj.nej Danii , ja na wpol zywa wsiadalam z rwa kulszowa do samolotu ,tutaj mnie olewali i lezalalm 2 miesiace na kanapie .W PL kolagen i blokada i wrocilam normalnie do domu.Za to pijanemu nacpanemu Somalijczykowi poswiecaja godziny , a on na koniec plunie im w twarz.Zycze duzo zdrowia.
    • aagnes Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 14:51
      Ze swojej strony polece neurologa Tomasza Nowakowskiego, przyjmuje też online, jest bardzo dobry, moze spróbuj z nim pogadać jak juz będą wyniki wszystkich badań.
      Grunt to diagnoza, bo tak to czlowiek chodzi zdezorientowany, od tego czuje sie gorzej i kółko się zamyka. Na pewno coś sie niedlugo wyjasni.
    • andace Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 18:34
      Polecam przed rezonansem zrobić badanie poziomu kreatyniny we krwi, jeśli w takcie rezonansu okaże się że jest konieczne podanie kontrastu, to wymagane jest to badanie.

Na opis rezonansu można czekać i 3 tygodnie, ale najważniejsze zabrać badanie na płycie, dobry neurolog nie potrzebuje opisu, sam sobie obejrzy i postawi diagnozę.
      • abidja Re: Poddałam sie i jade 27.05.25, 09:34
        Zrobilam 6.05. Poziom 65 czegos tam. W normie.
    • taje Re: Poddałam sie i jade 26.05.25, 19:06
      Powodzenia! W Polsce zwłaszcza jeśli idziesz prywatnie od razu zostaniesz wysłana na badania i często od ręki ci je zrobią.
    • ardzuna Re: Poddałam sie i jade 27.05.25, 00:40
      Trzymam kciuki, warto iść jeszcze do dobrego internisty. To może być choroba z zakresu neurologii, ale nie musi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka