Dodaj do ulubionych

Szlachetna Paczka wystartowała.

19.11.11, 15:24
Czy w tym roku któraś z Was bierze udział? I jeżeli tak jakie kryteria bierzecie pod uwagę? Ja na razie się zastanawiam, dla mnie kryterium będzie starszy wiek.
W wieku 80 czy 70 lat nie ma możliwości sobie dorobić.
A Wy? Jakie kryterium przyjmujecie?
Obserwuj wątek
    • kali_pso Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 15:59

..ale nadal nie jest medialnywink
    • ruda_henryka Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 16:10
      Tak, raczej bierzemy udział. Rozeznajemy za ile kasy możemy zrobić paczkę i wybieramy kogoś z okolicy. Robiliśmy już paczkę i starszym samotnym osobom i rodzinom z dziećmi.
    • spicy_orange Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 18:14
      nigdy nie brałam udziału, nie za bardzo się orientowałam o co chodzi. Poczytałam i wnioski mam raczej niezbyt pozytywnie nastrajające.
      1. nie mam z kim zrobić takiej paczki - gdybym nawet znalazła chętną osobę w pracy (raczej mało prawdopodobne) to na 100% pojawiłby się konflikt: dla kogo, a ja już znalazłam.
      2. Zgłoszenie zrobienia paczki wyłącza daną osobę/rodzinę z dalszej pomocy, tzn, że ja jako zgłaszająca chęć zrobienia paczki powinnam maksymalnie zaspokoić potrzeby wypisane dla danej osoby, bo oprócz mnie już nikt tego nie zrobi. Mnie na to zwyczajnie nie stać, mimo, że częściowo na pewno bym pomogła, bo mam do dyspozycji powiedzmy 800zł. Ale skoro osoba której chcę pomóc potrzebuje i żywności i odzieży i pościeli i pralki i chemii i jeszcze parę rzeczy, to przekracza moje możliwości, więc powstaje takie fifty-fifty: zgłosić się i dać wszystko na co mnie stać za te 800zł, czy się nie zgłosić i liczyć, że ktoś inny to zrobi. Zostawia mnie to z dyskomfortem, że chcę a nie mogę.
      3. domyślam się, że namiarów żeby pomóc poza "Paczką" raczej nie dostanę.
      4. może jest gdzieś na forum coś w rodzaju "zróbmy to razem"? Tzn. daję ogłoszenie: szukam osoby, która wspólnie ze mną zrobi paczkę dla osoby i tu link do profilu potrzebującego. Ktoś się zgłasza, umawiamy się na rozmowę i lecimy?
      • pierr-dzioszek naprawdę chciałam pomóc 19.11.11, 20:39
        pomyślałam,że może w tym roku zrobię jakąś paczkę. Szukałam starszej osoby w moim regionie,ale nie znalazłam. Same wielodzietne rodziny. Nie wiem,dla mnie to jakaś masakra,rozmnażać się beztrosko,nie mając nawet podstawowych warunków. Najbardziej zadziwiła mnie rodzina z JEDENAŚCIORGIEM!!! dzieci,mieszkająca w dwóch pokoiczynach. No,fak. Na tyle dzieci to może sobie pozwolić ktoś bardzo zamożny. Jaki los czeka te biedne dzieciaki??
        • kropkacom Re: naprawdę chciałam pomóc 19.11.11, 22:15
          Alleluja i do przodu! Witamy coroczny wątek podtrzymujący dycha świąt BN big_grin

Pierdzioszku, bardzo chciałabym ci wierzyć, ze chciałaś zrobić paczkę. Myślę jednak, że chodziło tylko o napisanie tych pięknych kilku słów. Normalnie kocham święta w katolickiej Polsce tongue_out
          • naomi19 Re: naprawdę chciałam pomóc 20.11.11, 14:21
            Zgadzam się z kropką. Osoba, która chce pomóc nie ocenia, nie ośmiesza, nie wyśmiewa, a zwyczajnie pomaga. Bez komentarzy.
            • 3-mamuska Re: naprawdę chciałam pomóc 23.11.11, 23:08
              naomi19 napisała:

> Zgadzam się z kropką. Osoba, która chce pomóc nie ocenia, nie ośmiesza, nie wyś
              > miewa, a zwyczajnie pomaga. Bez komentarzy.
              Dokladnie!!!!
          • rosapulchra-0 Re: naprawdę chciałam pomóc 20.11.11, 19:35
            Kropka! Ty cholero, lepiej nie dało się tego ująć! smile
        • gazeta_mi_placi Re: naprawdę chciałam pomóc 19.11.11, 22:45
          W moim regionie też dość mało starszych osób, ale coś się znajdzie.
        • kali_pso Re: naprawdę chciałam pomóc 19.11.11, 23:07

Tak, to jest coś co kocham na tym forum- tutaj, kiedy ktoś pomaga lub tylko chce pomóc z miejsca poczytuje sobie prawo do osądów, krytycznych komentarzy itp...to jest jakaś jednostka chorobowa?wink
        • ewenekgosia Re: naprawdę chciałam pomóc 20.11.11, 15:07
          pierdzioszku akurat pomagam zrobic paczke dla tej rodziny- wciagnela mnie kolezanka ktora te rodzine zna osobiscie.
          nie wiem nie wiem czy liczba zacmila ci mozliwosc czytania, ale.
          dwoje dzieci juz sa na swoim i ch pomoc nie dotyczy.
          dwoje studiuje i ma stypendium prezydenta miasta ktore dostaje sie za bycie swietnym studentem.
          to nie jest domek niezaradnych pijakow, tylko ciezko pracujecych uczciwych ludzi, ktorzy maja duzo dzieci. Po prostu. Kolezanka mowi ze nigdy w zyciu nie pomyslalaby ze czegos im otrzeba.
      • claudel6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 23:23
        jest forumowa akcja Gwiazdka:
        forum.gazeta.pl/forum/w,615,130573996,130573996,Akcja_Gwiazdka_2011.html
        gdzie można zrobić prezent dzieciom - na jedno dziecko przeznaczamy 50 zł (tzn. orientacyjnie, mozna więcej).
      • kruszynka.net spicy_orange 21.11.11, 03:53

Proszę

• kruszynka.net Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 21.11.11, 03:55

Proszę

• sharpless6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 22:10
      też wybralabym starsze osoby
      • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 22:16
        Bezpieczniej na schronisko dla piesków dać. Im nikt kilku ciąż i lenistwa nie zarzuci.
        • gazeta_mi_placi Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 22:44
          A Ty Kropko komu w życiu pomagasz? Może przygarnęłaś bezdomnego psa do domu, może wspomagasz wielodzietną rodzinę, albo miejscowy dom samotnej matki, o osoby starsze nie pytam bo wiem, że ich nie lubisz.
          • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 22:48
            > A Ty Kropko komu w życiu pomagasz?

Tobie. Po co założyłeś ten wątek jestem ciekawa. Tak naprawdę...
            • jdylag75 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 22:56
              Dostał polecenie służbowe?
              • sharpless6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:01
                Wolałybyście jakby pisał o d....Maryni?
                • kali_pso Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:04

..a myślisz, że tutaj jakaś głębia się wyłania?winkp
                  • jdylag75 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:09
                    big_grin ano
                  • sharpless6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:11
                    Myśle,że gazet wciągnął się w pomaganie, bo nawet był na pomocnych emamach, można się zarazić.
                    • kali_pso Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:14

oooo tak, pomocny ci on jest, bez dwóch zdań...duch BN go widocznie natchnąłwinkP
                    • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 09:00
                      Gazeta łazi po wszystkich forach. Dla sportu. Ktoś jeszcze ma wątpliwości? Naprawdę?
                    • claudel6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 23:25
                      gdzie rozpiep.. watek na temat akcji Gwiazdka.
                • rosapulchra-0 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 19:36
                  Zawsze pisze o czyjejś dupie. Maryni również.
        • lapandora Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 08:44

no tak, z jednej strony masz rację, niczyja sprawa ile kto ma dzieci, a z drugiej...
          w mojej okolicy: 34 letnia kobieta, samotnie wychowująca 5 dzieci (najstarsze 15 lat, najmłodsze 2 lata), mieszkają na 35 m2, KAZDE dziecko jest upośledzone psychicznie...

Ja jej bardzo współczuję, dzieciom też, ale do rozmnażania też trzeba mieć rozum!
          • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 08:57
            Pewnie, ze trzeba mieć rozum. Niech więc i na święta nie ma ani o ociupinkę lepiej, prawda?
          • iuscogens Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 14:17
            A cóż to jest to upośledzenie psychiczne??
    • yenna_m Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:09
      nie, nie pomagam i pamietajac przegiecia z lat ubieglych - pomagac nie bede

mam ogromne watpliwosci dotyczace tego, czy dary/paczki trafia do rzeczywiscie potrzebujacych ludzi

(tak, wiem, ze to podłe, tak mam po prostu i tego nie przeskocze)
      • phantomka Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 19.11.11, 23:24
        Yenna_m, a do kogo mają trafiać? To jedna z lepiej zorganizowanych akcji, bo potrzebujący nie są z ulicy, z reguły zgłaszają ich szkoły, mopsy, itp. Wolontariusze też weryfikują ich sytuację.
        • pierr-dzioszek A ja już wiem,komu pomogę 20.11.11, 09:21
          Schronisko w Celestynowie. Wielodzietnej patologii pomagać nie będę, wolę zwierzętom. Może też zajrzę do Azylu pod Psim Aniołem.
        • melancho_lia Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 14:54
          Tak, ale z drugiej strony jak się czyta o rodzinie, gdzie np. są schorowani rodzice plus np. dwoje czy troje dorosłych juz dzieci (np. 25+) i żadne z nich nie ma pracy to mi to jednak nie pachnie najlepiej. I ta weryfikacja chyba nieco kuleje.
          Są rodziny, które faktycznie tej pomocy potrzebują, gdzie widać, że bieda jest wynikiem jakiegoś nieszczęścia (ciężkiej choroby, wypadku, śmierci), ale wiele niestety jest takich, gdzie moim zdaniem przede wszystkim zadu nikomu się ruszyć nie chce.
          • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:01
            Z tego co się orientuje to WOLONTARIUSZE, docierają głównie do rodzin (właśnie) wielodzietnych, niepełnych, z chorymi lub niepełnosprawnymi dziećmi lub członkami rodziny, osób starszych i samotnych. Dlaczego sądzicie, że czytając suche opisy tych rodzin wiecie więcej niż widzieli i wiedzą WOLONTARIUSZE tej akcji?
            • melancho_lia Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:05
              Widzisz, to może warto by jednak by te opisy nie były takie suche? A zresztą zauważyłam, że jeśli w grę wchodzi jakas niepelnosprawność czy choroba to jest to wspomniane w opisie. A jak jest tylko opis, że nie mogą znaleźć pracy to ja niestety omijam taki układ.
              • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:12
                > A jak jest tylko opis, że nie mogą znaleźć pracy to ja ni
                > estety omijam taki układ.

Masz do tego prawo. Tutaj jednak nie chodzi o to aby komuś dać nauczkę, coś zademonstrować. Pomagać tez trzeba umieć. Czemu nie popatrzeć na to z tej strony: no jaką pomoc mnie stać? Patrzysz tylko na stronę: kto na moją pomoc zasłużył.
                • melancho_lia Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:17
                  Widzisz, potrzebujących jest tylu, że trzeba jednak wybierać, prawda? I to nie chodzi o to by coś zademonstrować, tylko o to, że w momencie kiedy wydaje mi się, że ktoś może bez większych trudności poprawić swoją sytuację sam, to nie widze powodu by takiej osobie pomagać w pierwszej kolejności.
                  Wole pomóc komus, kto widać, że sam się stara, niż komuś kto siedzi i czeka, aż samo mu z nieba spadnie.
                  • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:25
                    Niestety struktura biedy w Polsce jest taka, a nie inna. Bezrobocie, wielodzietność, bycie emerytem, rencistą. Skąd wiesz kto się jak stara. Oceniasz.

• melancho_lia Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:40
                      Nie wiem, jak kto się stara, ale po to jest opis by dać pewien obraz sytuacji. A jesli z opisu nie wynika by brak pracy u dorosłej osoby nie był wynikiem splotu nieszczęść to niestety wskazuje na to, że jest wynikiem lenistwa.
                    • claudel6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 23:27
                      "bycie emerytem, rencistą.:"
                      to jest mit. emeryci nie należą do najuboższych grup w Polsce. a już na pewno nie renciści.
                  • moofka Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:31
                    > Wole pomóc komus, kto widać, że sam się stara, niż komuś kto siedzi i czeka, aż
                    > samo mu z nieba spadnie.

jakby biedny nie był głupi, to by nie był biedny - parafrazując znane porzekadło
                    czytam opisy rodzin i sie dziwuje, moje prawo
                    w mojej okolicy wolontariusze nie sa specjalnie zaangazowani
                    pamietam ze z kolega z pracy przeczytalismy opisy rodzin i chcielismy podarowac cos duzego, nie pamietam co, ale sie nie udalo
                    koordynujac taka akcje, warto miec pomysl na dostawe do magazynu
                    a nie rozlozyc raczki i powiedziec se sami dojedzcie, mozna miec i chciec dac
                    ale juz logistyka dostawcza i czas moze przerastac checi darczyncy
          • asia_i_p Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 23:28
            W tym roku wyjątkowo mało jest takich rodzin - większość jest bardzo dobrze zweryfikowana, moim zdaniem.
    • olik81 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 09:32
      wlasnie przejrzlama profile rodzin w mojej okolicy
      co roku to robie i co roku niestety potrzeby tych rodzin przerastaja moje mozliwosci

o ile rozumiem potzreby typu spodnie,buty,sr.czystosci to zyczenia typu Oilantum czy chomik Zhu ZHu mnie rozwalaja(wiem,dzieci tez maja marzenia ale gdybym byla "klientka" tego typu akcji nie smialabym o tak kosztowne rzeczy prosic,sama nie kupuje Oilantum dla swoich dzieci), a przy opisach odziezy czy butow jak widze zyczenia co do rodzaju materialu i koloru to uwazam to za przegiecie! darowanemu koniowi.... itd!
      niektore rodziny z tych opisanych znam i zlosc mnie zbiera bo to co robia ze swoim zyciem to raczej nie jest madre (przyjmnowanie pod dach dziewczyn/narzeczonych syna,sprowadzenie sie 19letniej corki mezatki,ktora wlasnie skonczyla szkole itd) a potem co roku wyciagaja reke o pomoc
      no i te wielodzietne rodziny gdzie matka ma gora 30 lat a ojciec pije.....roznie sie w zyciu dzieje ale to dla mnie zwykla patologia i jak wie jak nogi rozkladac to niech wie jak potem dzieciom swieta zrobic
      • yenna_m Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 09:44
        olik81 napisała:

> wlasnie przejrzlama profile rodzin w mojej okolicy
        > co roku to robie i co roku niestety potrzeby tych rodzin przerastaja moje mozli
        > wosci
        moje tez
      • mama_kotula Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 09:47
        Cytat
        zyczenia typu Oilantum czy chomik Zhu ZHu mnie rozwalaja(wiem,dzieci tez maja marzenia

Wiesz, ja chętniej kupię Oilatum (czy odpowiednik jakiś typu Emolium) i dołożę całe stado chomików ZhuZhu, niż np. buty Nike i markowe dżinsy dla synka, o które ze 2 lata temu prosiła mama - chora rencistka, bo z renty synkowi kupić nie mogła, a bardzo chciała.
        A synek lat 32 i cały świat mu kłody pod nogi, bo nikt pijaka do pracy nie chce przyjąć...

Ogólnie mam mieszane uczucia, co do tej akcji. Po prostu.
        • olik81 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 09:56
          dobresmile
          biedne chlopisko jak sie pokaze bez butow Nike!sad(((
          szkoda mi troche bo pomysl akcji ok ale wlasnie jak widze liste "niezbednych" rzeczy to zaraz sie zniechecam
          znam o wiele wiecej rodzin ktore nie poprosza a potrzebuja i nie beda wydziwiac ze "łóżeczko dla niemowlecia nie musi byc nowe"-cytując jedna z potrzebujacych

--myślałam żeby wstawić suwaczek tutaj ale potem uświadomiłam sobie,że to debilne
          • kropkacom Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 10:11
            Myślę, ze tak naprawdę źle oceniacie intencje organizatorów. Tu nie chodzi o dawanie wędki. Zabawa w Mikołaja. Spełniamy marzenia. Nie wyciągamy z biedy. Zapytani ludzie odpowiadają. Tak, wolontariusze znajdują i pytają. A obrażanie się, że takiego rodzaju bieda jest w Polsce... No cóż... Jest. A ludzie nadal nie jarzą, że zabawa w świętego Mikołaja jest jaka jest. Może to dlatego, ze wszyscy mamy mniej niż w starej Europie i inaczej nie potrafimy? Pewnie tak.
          • mama_kotula Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 10:14
            Cytat
            "łóżeczko dla niemowlecia nie musi byc nowe"

A ja, jak napisałam, mam mieszane uczucia.
            Bo z jednej strony no tak, świat jest tak urządzony, że jedni mają mniej, drudzy mają więcej i ci pierwsi powinni być w jakiś sposób nastawieni, że będą jechać na second handzie.
            A z drugiej strony, jak widziałam zbiórkę dla potrzebujących, to mi było zwyczajnie wstyd. Bo niektórym ludziom się wydaje, że pozbędą się z domu śmieci - tak, dokładnie, to były śmieci, np. popsute zabawki, niekompletne puzzle, do połowy zużyte (sic!) pudełko kredek czy plasteliny, podarte ciuchy, których nawet się wyprać nie chciało (ponieważ ci biedacy nie mają prawa nic wymagać, darowanemu koniowi i tak dalej) - i przez to będą tacy szlachetni i sobie napompują poczucie własnej wartości.
            • gibon301 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 11:07
              mam podobne odczucia, i faktycznie jeżeli ktoś ma mieć takie podejście to lepiej niech w ogóle nie pomaga... co do samej szlachetnej paczki ja uważam, że jak się chce pomóc to można,trzeba tylko trochę cierpliwości i dobrych chęci. rodziny są naprawdę z bardzo zróżnicowanymi potrzebami. poza tym ja osobiście nie widzę nic zdrożnego w tym, że ktoś np napisze, że chciałbym granatowy sweter z wełny czy czarny płaszcz z kapturem - po to są te wywiady u rodzin aby dobrze poznać ich potrzeby - teoretycznie darczyńca szukając rzeczy dla rodziny jeżeli może wybrać i kupić (zakładając że kupuje a nie oddaje własny) sweter a nie czerwony to dlaczego taka informacja miałaby się nie pojawić. Jeżeli nie jestem w stanie zorganizować granatowego swetra to daje inny i myślę, że obdarowany i tak się ucieszę. Co do chomików i innych prezentów dla dzieci - jak najbardziej to rozumiem, sama mając dziecko chciałabym aby nic mu nie brakowało, te dzieci żyją zazwyczaj w skrajnej biedzie, ale widzą co się dookoła dzieje i co mogłyby mieć, też mają marzenia i dlaczego karać rodziców za to, że pozwalają sobie głośno powiedzieć, że syn czy córka marzy o chomiku lub innej modnej zabawce? rok temu robiłam dwie paczki z rodziną i miałam ogromną radość spełniając takie marzenia tych biednych dzieci i kupując im pet shopy, szczekające pieski, etc a to że uważam, że tak naprawdę te zabawki niewiele są warte to już inna sprawa. ale radość wszyscy mieliśmy wielką mając świadomość, że dzieci w końcu będą miały nieco radośniejsze święta. chciałabym jeszcze na jedno zwrócić uwagę - często jest tak, że rodzice prosząc o zabawki dla dzieci często nie chcą nic dla siebie. ja pomagam co roku i co roku mam nadzieję, że będzie nas więcej a rodzin mniej (choć tych niestety co roku przybywa...)
          • kannama Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 11:09
            mnie zastanawia powtarzajacy sie schemat....pan Mariusz nie pracuje bo ma za niskie kwalifikacje, żona p. Joasia nie może podjąc prawy bo opiekuje sie w domu dziecmi...dlaczego faceci nie moga opiekowac sie dziećmi?
            • nutka07 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:03
              Bo maja za niskie kwalifikacje wink
            • naomi19 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 14:30
              Jakie kwalifikacje są potrzebne do pracy fizycznej? Tak tylko pytam, nie wiem.
            • olik81 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 19:21

kannama napisał:

> mnie zastanawia powtarzajacy sie schemat....pan Mariusz nie pracuje bo ma za ni
              > skie kwalifikacje, żona p. Joasia nie może podjąc prawy bo opiekuje sie w domu
              > dziecmi...dlaczego faceci nie moga opiekowac sie dziećmi?

no wlasnie,czy posiadanie dzieci powoduje ze nie mozna pracowac??confused
              • fantyna78 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 19:32
                Pani Alicja (37 l.) i Pan Jan (38 l.) wychowują wspólnie dziewięcioro dzieci: Ewę (17 l.), Adama (16 l.), Olę (15 l.), Kasię (13 l.), Pawła (11 l.), Anię (7 l.), Arka (5 l.), Jacusia (3 l.) i Rafałka (1,5 roku).
                Ta jedenastoosobowa rodzina mieszka w bardzo małym dwupokojowym mieszkaniu. Jest tam bardzo ciasno skromnie. Pracuje jedynie Pan Jan - zarabia miesięcznie 1200 zł. Miesięczne koszty utrzymania mieszkania to ok. 500 zł (czynsz + opłaty).

no nie wierzę po prostu.
                • jolunia01 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 21.11.11, 13:50
                  fantyna78 napisała:

> Pani Alicja (37 l.) i Pan Jan (38 l.) wychowują wspólnie dziewięcioro dzieci: E
                  > wę (17 l.), Adama (16 l.), Olę (15 l.), Kasię (13 l.), Pawła (11 l.), Anię (7 l
                  > .), Arka (5 l.), Jacusia (3 l.) i Rafałka (1,5 roku).
                  > Ta jedenastoosobowa rodzina mieszka w bardzo małym dwupokojowym mieszkaniu. Jes
                  > t tam bardzo ciasno skromnie. Pracuje jedynie Pan Jan - zarabia miesięcznie 120
                  > 0 zł. Miesięczne koszty utrzymania mieszkania to ok. 500 zł (czynsz + opłaty).
                  >
                  > no nie wierzę po prostu

Coś w tym jest. Popatrzyłam u siebie. Nie stać mnie na zaspokojenie oczekiwań żadnej zgłoszonej rodziny, chociaż mogę się "dołożyć" do kogoś. Rozejrzę się po lokalnym forum.
                  Niemniej zastanawiam się, czy NAPRAWDĘ do akcji wybiera się tych najbardziej potrzebujących, czy tylko obrotniejszych. Przykłady (wycinam imiona):
                  "Pani X (29 l.) i pan Y(38 l.) wraz z siedmiorgiem dzieci: A (11 l.),B(10 l.), C(8 l.), D (7 l.), E (4 l.), F (2 l.) i G (2,5 miesiąca) tworzą szczęśliwą, kochającą się rodzinę.
                  Przyczyną trudnej sytuacji jest wielodzietność... "

A cóż by innego.

I dalej: "... rodzina mieszka w małym wynajmowanym mieszkaniu. ... Po odjęciu opłat za mieszkanie dochód w przeliczeniu na jednego członka rodziny wynosi 290 zł."

A to już nie jest aż tak bardzo mało.

I inny przykład:
                  "Pani Z (47 l.) i pan T (56 l.) wychowują trójkę synów: H (19 l.), J (16 l.) i K (14 l.)
                  Od 2001 roku pan Wojciech jest bezrobotny. Nieustannie szuka pracy. ...."

No, żeby przez 10 lat nie znaleźć to sie trzeba bardzo starać.

Wiem, wiem, podła jestem i sumienia nie mam.
                  • attiya Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 21.11.11, 14:14
                    bi....pewnie wszyscy uwzięli się na niego, musi pewnie dobrze zapieprzać w pracy a wolałby siedzieć i mecze oglądać
                    jak to Triss w ubiegłym roku napisała? Sprawny dołem ale już górą nie za bardzo
                    rączki i nóżki tez pewnie do kanapy się przykleiły
                • attiya Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 21.11.11, 14:11
                  zapas prezerwatyw przydałby się im
                  nie ma to jak radosne rozmnażanie
                  pani widocznie zamiast iść do pracy woli rodzić dzieci
        • landora Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 11:26
          Przejrzałam rodziny w moim regionie, niektóre rzeczywiście miały pecha w życiu i nawet chętnie bym im pomogła, ale ich potrzeby przerastają moje możliwości - pralka, lodówka, odkurzacz...
          Natomiast uderzyła mnie jedna rodzina, gdzie rodzice wychowują 5 dzieci. Z tej piątki tylko jedno ma poniżej 18 lat... Reszta "aktywnie szuka pracy, ale jakoś nic nie może naleźć"...
          • mama_kotula Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:10
            Cytat
            ich potrzeby przerastają moje możliwości - pralka, lodówka, odkurzacz...

W takim przypadku sprawdzają się akcje wspólne ze znajomymi - o ile nie jestem w stanie wypluć się z 1000zł na lodówkę, o tyle jestem w stanie wyłożyć 100. I jeśli moich 9 znajomych też jest w stanie wyłożyć 100, to tę lodówkę można sfinansować.
            • spicy_orange Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:25
              pod warunkiem, że się ma znajomych w mieście gdzie się mieszka wink
              • mama_kotula Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:28
                spicy_orange napisała:
                > pod warunkiem, że się ma znajomych w mieście gdzie się mieszka wink

Dlaczego akurat w mieście, gdzie się mieszka?
                • donkaczka Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:35
                  tez sie zastanowilam, w koncu przelewy dzialaja ogolnokrajowo
                  • spicy_orange Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:53
                    nie chce robić przelewu, tylko paczkę
                    • mama_kotula Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:55
                      spicy_orange napisała:
                      > nie chce robić przelewu, tylko paczkę

Spicy, ale nie robisz przelewu osobie potrzebującej, tylko każdy robi przelew na jedno konto (kogoś ze znajomych), właściciel konta wypłaca tę kasę idzie i kupuję tę nieszczęsną lodówkę, pralkę czy odkurzacz, nie?
                • spicy_orange Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:52
                  Paczkę trzeba dostarczyć osobiście do punktu ich zbierania (każda osoba potrzebująca jest przypisana do konkretnego magazynu), więc to raczej logiczne, że się szuka kogoś w okolicy. Ja mam o tyle lepiej, że na śląsku mam kilkanaście miast blisko siebie więc dojazd te 30 km nie jest jakimś problemem - problemem jest to, że wśród znajomych z pracy nie widzę nikogo, z kim dałoby się wspólnie coś zrobić. No może jedna koleżanka. Ale ona ma mi bardzo za złe, ze pomagam psom w schronisku zamiast dzieciom a teraz wybrałam starszego samotnego pana, inwalidę a nie dzieci, więc pewnie się nie przyłączy. Znajomi ze studiów z którymi utrzymuję kontakt też są rozwaleni po świecie a na śląsku mam raptem 2 koleżanki, którym się nie przelewa, wiec nawet nie będę im głowy zawracać.

Jest tu jakaś mama albo niemama ze śląska która się przyłączy do sfinansowania starszemu panu uchwytu nad wannę, pralki, kilku sztuk odzieży i obuwia, żywności, chemii i telefonu kom? Wykładam 800zł, tak jak wcześniej mówiłam. Jak ktoś ma poważną propozycję to zapraszam
                  • mama_kotula Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 12:54
                    Cytat
                    Paczkę trzeba dostarczyć osobiście do punktu ich zbierania (każda osoba potrzebująca jest przypisana do konkretnego magazynu), więc to raczej logiczne, że się szuka kogoś w okolicy.

No ale to hurtem całym stadem będziecie tę lodówke dostarczać? big_grin
                    • spicy_orange Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 13:00
                      na razie nie ma stada, jestem sama. Osoba znaleziona przeze mnie jest z Katowic tak jak ja - magazyn w Katowicach. Mam do dyspozycji auto dostawcze z kierowcą który mi ewentualnie wszystko zawiezie do magazynu.. Szukam kogoś kto mi pomoże sfinansować całość. Obecność przy zawożeniu mile widziana - żeby nie było, że sobie coś zawłaszczyłam wink

Pan jest niepełnosprawny po wypadku w pracy, nie ma renty, po opłaceniu rachunków zostaje mu 135zł.
                      • tyggrysio Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 18:30
                        Jeśli masz konto na facebooku to zajrzyj tutaj, może znajdzie się coś, czego potrzebujesz:
                        www.facebook.com/pages/Szlachetna-Paczka-Centrum-Ogłoszeniowe-Darczyńców/221035667969683
      • 79werka Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 13:06
        Może nie kupujesz Oilatum , bo nie masz potrzeby ... uruchom trochę wyobraźnię .. niektórym dzieciom , nawet ubogim potrzebne są emolienty do kapieli , bo zwyłe mydło za 1 zł, ale tani płyn do kąpieli po prostu zaszkodzi ( pogorszy stan skóry ) . I czasami jest to wybór kąpile w Oilatum albo tylko w czystej wodzie ( Zupełnie pomijam tu moją opinię na temat Oilatum jako emolientu )
      • jowita771 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 17:04
        > o ile rozumiem potzreby typu spodnie,buty,sr.czystosci to zyczenia typu Oilantu
        > m czy chomik Zhu ZHu mnie rozwalaja

Akurat Oilatum to niekoniecznie fanaberia. Może dziecko ma AZS i musi używać emolientów?
      • seniorita_24 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 18:06
        Moje dziecko nie może używać innych kosmetyków do kąpieli czy smarowania buzi niż emolienty więc dobrze rozumiem prośbę o Oilatum. O ile maluchowi nie sprawi różnicy jakiej firmy ma np. body to czuje że go piecze twarz. W przypadku malucha z wrażliwą skórą wybór kosmetyków nie jest kwestią lansu i ulegania reklamie tylko faktyczna potrzebą.
        • olik81 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 19:19
          no tak,napewno ma AZS jak polowa dzieci w Polsce,szkoda,ze nikt o tym nie wspomnial w opisie rodziny a i chusteczki do pupy nie sa ze wskazaniem,ze dziecko ma delikatna skore
          moja dziecko ma skaze,delikatna skore i plyn dzidzius rownie dobrze daje rade jak Oilantum a kosztuje cale 7 zl...
          poprostu uwazam,ze jak kogos nie stac na cos to szuka tanszego substytutu wiec proszenie o oilantum tyo poprostu iscie na latwizne-mnie nie stac wiec jak maja kupowac to niech kupia

myślałam żeby wstawić suwaczek tutaj ale potem uświadomiłam sobie,że to debilne
    • estelka1 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 14:12
      U mnie zawsze pierwszeństwo mają osoby starsze, rodziny w których z losowych przyczyn pogorszyła się sytuacja materialna oraz rodziny, w których rodzice pracują, a mimo to dochód w ich rodzinie jest bardzo niski
    • naomi19 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 14:19
      W wieku 80 czy 70 lat nie ma możliwości sobie dorobić
      Muszę Cię zmartwić, mając 67 lat (czyli prawie 70) będziesz jeszcze pracować.
      Co do paczki- nie wiem o co chodzi, tzn gdzieś kiedys się obiło o uszy, ale kompletnie nie znam szczegółów.
      • sharpless6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 14:48
        O ile zdrowie pozwoli i nie będziesz na rencie, leki mojej babci kosztują 300 zł miesięcznie.
        • naomi19 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 16:36
          Ja będę na rencie z pewnością, bo w moim zawodzie nie dam rady długo pociągnąć.
    • mancipi Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:07
      my uczestniczymy-kolega, który aktywnie działa w paczce wybiera rodzinę, której w danym roku się pomaga i zaprasza chętnych do współdzielenia kosztów. ponieważ ufamy jego wyborowi to nie mamy oporu (zazwyczaj wybiera rodzinę którą zna ze swojej działalności w wolontariacie i po prostu wie, że warto im pomóc), a przez to że w akcji bierze udział więcej osób to zazwyczaj wystarcza na zakup sprzętu agd itp. gdyby nie to to też miałabym opory, bo opisy niektórych "potrzebujących" budzą pewne wątpliwości
    • beverly1985 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:20
      Robie paczke za znajomymi od poczatku istnienia akcji. Odrzucamy rodziny, gdzie dorosle dzieci nie pracują.
      Natomiast co do rodziców, którzy teoretycznie mogliby pracowac, ale nie potrafia znaleźć pracy- kiedys miałam podejscie "jak sobie pościelesz", teraz jednak mi się zmieniło. To nie jest wina dzieci, że mama czy tata są nieogarnięci i zrobili sobie 3-5 dzieciaków i teraz nie maja ich w co ubrać. Rozwiązaniem nie jest karanie ich tylko pomoc.
      • sharpless6 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 15:25
        wlaśnie. Czasami też są rodziny u ktorych bieda piszczy a oni nie poproszą o pomoc
      • estelka1 Re: Szlachetna Paczka wystartowała. 20.11.11, 17:34
        Oczywiście nie jest winą dzieci, że rodzice są mało ogarnięci i nie zapewniają im podstawowych rzeczy. Tylko, że stała pomoc takim rodzinom, robi im więcej krzywdy, niż pożytku. Bo po paru latach (tak, pomoc udzielana bywa latami) okazuje się, że ci rodzice są mało ogarnięci jeśli chodzi o szukanie pracy, za to są doskonale zorientowani, gdzie ubiegać się o pomoc. Pomoc rodzinom, gdzie rodzice są zdrowi i sprawni powinna być doraźna. Co prawda szlachetna paczka w założeniu jest właśnie taką pomocą, ale czasami jak słyszę o świątecznych potrzebach niektórych rodzin, to pusty śmiech mnie ogarnia.
    • rosapulchra-0 Jeśli naprawdę któraś z was chce pomóc, 20.11.11, 19:54
      to zapraszam na priwa.
      Znam bardzo potrzebującą rodzinę, Ona niewidoma ze stwardnieniem rozsianym, czworo dzieci, on ledwie wiąże koniec z końcem. Ludzie bardzo wartościowi i warci wszelkiej pomocy.
      • mama_misi okiem wolontariusza 21.11.11, 19:50
        Wolontariusz dociera do rodziny. Rozmawia z nią, poznaje jej potrzeby. Szlachetna paczka wybiera rodziny które nie są na "utrzymaniu" opieki. Sama w tym roku odwiedziłam 9 rodzin, pod opieką mam 3, mąż 2. Są to bardzo starannie wybrane rodziny, takie które zwyczajnie sobie nie radzą ale się starają. I takie jest założenie SZP. To nie mogą być rodziny roszczeniowe, które uważają, że im się należy... Moje rodziny poza tym, że są ubogie wychowują jeszcze dziecko z mukowiscydozą... często są wielodzietne... lub zwyczajnie rzeczywistość je przytłacza...
        Cieszę się, że tyle osób wspiera SZP, fajnie że taka akcja istnieje bo daje nadzieję.
        • alcea3 Jesli ktos chce pomoc a nie ma "pary" 21.11.11, 21:26
          Forum lipcowych mam chce pomoc potrzebujacej rodzinie.

forum.gazeta.pl/forum/w,43618,130835776,130835776,Szlachetna_paczka_kto_dolaczy_.html
          Jesli ktoś chce się dołozyc moze smiało to zrobic, wszystkie wydatki pod ptrzeby rodziny zostaną wspolnie ustalone i udokumentowane.
          Kazda złotówka się liczy,

Kontakt do mnie na forum lub alcea3@gazeta.pl

PS niektóre komentazre są poniżej krytyki... poczytajcie te opisy, ludzie głodują, dzieci marzną, bo nie ma na opał... Zreszta zawsze najbardziej cierpią one bo są bezbronne crying
          • naomi19 Re: Jesli ktos chce pomoc a nie ma "pary" 21.11.11, 22:04
            alcea, do kiedy można wpłacać Ci pieniądze/przesyłać materiały? Co już macie?
          • owianka Re: Jesli ktos chce pomoc a nie ma "pary" 22.11.11, 11:23
            Alcea, którą rodzinę z tamtego wątku wybrałyście? Bo druga rodzina nadal jest widoczna, może ją w każdej chwili wybrać ktoś inny:
            www.szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/action,step4,ids,3,idw,634,idf,14446.html#position
            Jestem wstrząśnięta ich sytuacją. Państwo prędzej zabierze im dzieci na swój garnuszek niż pomoże znaleźć mieszkanie - przecież to niedorzeczne.

Jeśli wybierzecie tę rodzinę, chętnie się dorzucę w miarę możliwości.
            • praleczka_live Re: Jesli ktos chce pomoc a nie ma "pary" 22.11.11, 13:02
              Biorę udział jak co roku w naszej forumowej akcji Gwiazdka (pod innym nickiem).
              Akcja Szlachetna Paczka jakoś mnie odstrasza. Nie stać mnie, żeby całościowo pomóc danej rodzinie. Uważam, ze lepiej pomagać sukcesywnie przez cały rok, drobniejszymi kwotami.
              W tak dużej akcji pewnie też łatwiej o jakieś nadużycia i przekręty.

Swoją drogą ciekawe, że na forum emama są właśnie dyskryminowane rodziny z dziećmi big_grin
            • alcea3 Re: Jesli ktos chce pomoc a nie ma "pary" 22.11.11, 19:45
              Dziewczyny Napisałam kilku z Was na maile.
              Zalinkowałam ta rodzine, poniewaz szczegolnie wbilo mnie w fotel sad
              Na razie jestesmy na etapie zbierania informacji ile kto moze pomoc i jaka kwotę moze przeznaczyc,
              Nie wybierzemy rodziny dopoki nie bedziemy znac kwoty, poniewaz nie chce dopuscic do sytuacji, ze klikniemy na rodzinę, wybierzemy ja a potem okaze sie ze braknie nam finansow na jej potrzeby sad
              Jesli chcecie pomoc piszcie proszę informacje jaka kwotę jestescie przeznaczyc do mnie na priv, jesli uzbieramy odpowiednia wtedy wybierzemy. Jesli ta rodzine juz zdazy ktos wybrac, zostanie na pewno wiele innychsad
              • alcea3 Re: Jesli ktos chce pomoc a nie ma "pary" 22.11.11, 19:47
                Zwroccie uwage,ze kwwota musalabyc uzbierana naprawde spora.
                Materialy budowlane (niestety nie pisze ile - sprobuje sie dowiedziec) ubrania,zywnosc, koldry, oraz lozko pietrowe.
    • powerextension Coroczny wysyp jurnych rencistów 23.11.11, 02:32
      To niebywałe!
      Przejrzałam rodziny - liczba prawie obłożnie chorych kobiet w przedziale wiekowym 30-45 jest porażająca. Oczywiście, żadna z nich z uwagi na liczne choroby nie może pracować, ale uwaga - ma siły i zdrowie się rozmnażać i to tak, że każda z obecnych tu ematek, bo takim secie by padła trupem - 6,7, 8, 9, 10, 11 sztuk na stanie. Pozazdrościć!
      Oczywiście nie można nie doceniać udziału twórczych ojców tych rodzin, których inwalidztwo wyklucza założenie sobie gumy za 3,99 zł (3 sztuki), opiekę nad spłodzonym już potomstwem i pracę zarobkową, natomiast dobrze koegzystuje ze sprawnością seksualną. Też pozazdrościć beztroskiego bzykania.
      • alcea3 powerextension 23.11.11, 20:58
        Bije strasznea empatia z Twojej wypowiedzi niestety sad
        • bobusie Re: powerextension 23.11.11, 22:54
          Empatia empatią - a ile widziałaś razy, jak rodzina, którą wspiera MOPS za twoje pieniądze - zamiast kupić dziecku jedzenie, to ojciec po kilka piw dziennie łyknie? A matki samotne po kilkoro dzieci - to za przeproszeniem, gdzie tatuś/tatusiowie i dlaczego państwo z niego kasy nie wyciśnie, choćby pracą społeczną? Dlatego osobiście popieram akcję Szlachetna paczka - pomaga kto chce (uważam, że najsensowniej nie samemu, bo rzeczywiście można nie sprostać - ale dołączyć się np. do szkół), ankieterzy szczegółowo i na miejscu weryfikują rodziny, paczka trafia do ich rąk, a nie gdzieś tam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka