lannntana 26.11.11, 11:45 www.ofeminin.pl/zycie-rodzinne/ostatki-2011-ostatki-adwentowe-f84770.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: W niedzielę SĄ Ostatki 26.11.11, 12:00 to ja napisze artykul,że w poniedziałek jest Karnawał-też uwierzysz? W tym roku ostatki były w marcu,a w 2012 beda w lutym Korzystaj lepiej z wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Ostatki Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: W niedzielę SĄ Ostatki 26.11.11, 12:57 A nie ma? u mnie jest,karnawal zaczyna sie tu 11.11 o godzinie 11.11 i trwa do srody popielcowej przynajmniej nie musze sie ostatkami w listopadzie przejmowac “Mój takie bajki opowiadał piąte razy w miesiącu.Auto okazało się mieć na imię Kasia“ by wioskowy_glupek Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: W niedzielę SĄ Ostatki 26.11.11, 12:14 A Boże Narodzenie będzie już za tydzień. Internet wszystko przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: W niedzielę SĄ Ostatki 26.11.11, 12:51 Tak się upierając przy adwentowych ostatkach, pragnę tylko nadmienić, że adwent to się zawsze w niedzielę zaczynał. Więc ostatki w takim układzie powinny wypadać w sobotę. Tylko nie wiem, czy w tym roku jest to dziś, czy za tydzień Z drugiej zaś strony, patrząc na kalendarze adwentowe z czekoladkami, to wg. nich adwent zaczyna się 1 grudnia, czyli ostatki adwentowe=andrzejki, a te w tym roku przypadają w środę. Ot zagwozdka Ale jak usłyszę za jakiś czas o środzie popielcowej adwentowej to chyba już się nie zdziwię Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: W niedzielę SĄ Ostatki 26.11.11, 14:13 A Ty przeczytałaś chociaż artykuł, który linkujesz? Ostatni akapit polecam szczególnie: "Nazwa 'ostatki (adwentowe)' 2011 w odniesieniu do czasu rozpoczynającego adwent, nie jest jednak nazwą poprawną, gdyż ostatki, zwane inaczej zapustami, to tradycyjnie ostatnie dni karnawału, a więc czas poprzedzający bezpośrednio Środę Popielcową, następnie Wielki Post oraz Wielkanoc." Odpowiedz Link Zgłoś