Dodaj do ulubionych

ile zapłacić?

27.11.11, 13:02
Sprawa wygląda tak. Pewna Pani zadeklarowała się mi pomóc. Nasze dzieciaki są w tej samej grupie przedszkolnej. Pani będzie odbierała z przedszkola swoje dziecko jak i moje. Dzieciak będzie u niej spędzał od 1,5 godzin do 3. Dzieciak jest samodzielny tzn nie trzeba go ubrać, rozebrać czy obsłużyć w toalecie. Pani też nie będzie zapewniała mu wyżywienia. Ja będę odbierała go ok 15. Pani nie chcę za to pieniędzy jednak ja tak nie chce. Wiem, że w mojej miejscowości panie pracujące płacą 5 zł na godzinę jednak opiekunki robią przy nich dużo tzn karmią, przewijają, usypiaja, chodzą na spacery itd. Sama nie wiem jak do tego podejść i ile zapłacić. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: ile zapłacić? 27.11.11, 13:17
      Zapłać te pięć złotych za godzinę, albo umówcie się na jakąś okrągłą kwotę tygodniowo. Jeśli Twoje dziecko będąc u pani zechce coś jeść albo pić, to przecież mu nie odmówi. Jak da coś swojemu, to i Twoje dostanie bez obciążania jej budżetu, możesz m. innymi tym argumentować to, że chcesz jej płacić.
      • estelka1 Re: ile zapłacić? 27.11.11, 13:28
        Ewentualnie jakby Pani się upierała przy swoim, po prostu kupuj jakieś jogurty, soczki, owoce itd. Twoje dziecko będzie mogło w razie potrzeby zjeść, bez obciążania budżetu tamtej pani, a i ona nie będzie musiała kupować dla swojego malucha. Chociaż nie ukrywam, że najbezpieczniej byłoby płacić pani za opiekę.
        • 3-mamuska Re: ile zapłacić? 27.11.11, 13:45
          Okolo 40- 50zl,tygodniowo niewazna ile godzin.czasem wyjdzie 7.5 godziny a czasem 15.
          Mysle ze taka pieniadze beda ok.No chyba ze tygodni z mniejsza ilosca godzin bedzie zdecydownie wiecej wtedy za godzine 4- 5zl.
          Twoje dziecko jest w pelnie samodzielne,ale to obowiazek,pani nie bedzie moga sobie zmienic planow,isc do znajomej,czy lezec tylkiem do gory czy isc spac.
    • lilly_about Re: ile zapłacić? 27.11.11, 14:06
      Przede wszystkim powinnaś dogadać się w tym temacie z kobietą.
      • llaallaaiippoo Re: ile zapłacić? 27.11.11, 14:09
        lilly_about napisała:

> Przede wszystkim powinnaś dogadać się w tym temacie z kobietą.

A myślisz, żebym nie wolała aby zaproponowała ile? Nie lubię takich sytuacji.
        • lilly_about Re: ile zapłacić? 27.11.11, 14:11
          Chodzi mi bardziej o to, że może babka faktycznie nie chce pieniędzy. Tylko to trzeba raz a wyraźnie ustalić. Wówczas możesz raz na jakiś czas zrobić jej lub dziecku prezent.
          • andaba Re: ile zapłacić? 27.11.11, 14:42
            Ja myślę, że ta kobieta może faktycznie nie chcieć pieniędzy.

Jeżeli sama wyszła z taka propozycją, to co dla niej za problem - zabiera po prostu jedno dziecko więcej, potem przez 3 godziny dzieciaki się razem bawia, ona dogląda, czy krzywddy sobie nie robią, ewentualnie im poczyta czy pobawi się z nimi - w sumie nic więcej niż robiłaby przy swoim, a nawet mniej, bo bardziej prawdoodobne, że dzieciaki zajmą sie sobą.

Nie nalegałabym, najwyżej co jakis czas dała pani czekoladę lub siatkę mandarynek, jako podziekowanie za grzeczność, a nie jako zapłatę.

• alicjak-2 Re: ile zapłacić? 27.11.11, 15:26
              jak nie chce pieniedzy to prezent jak najbardziej od czasu do czasu dla dziecka albo dla niej jakies kosmetyki + przekaski dla dzieci
    • kropkaa Re: ile zapłacić? 27.11.11, 15:42
      Zdecydowanie bym się upierała, by rozwiązać tę kwestię jednoznacznie.
      Za rok czy dwa możesz się dowiedzieć, że pani wychowywała i żywiła dziecko ZA DARMO, prawie ubierała i bóg jeden wie, co jeszcze.
      • llaallaaiippoo Re: ile zapłacić? 27.11.11, 17:25
        kropkaa napisała:

> Zdecydowanie bym się upierała, by rozwiązać tę kwestię jednoznacznie.
        > Za rok czy dwa możesz się dowiedzieć, że pani wychowywała i żywiła dziecko ZA D
        > ARMO, prawie ubierała i bóg jeden wie, co jeszcze.

No właśnie!! Dlatego też chcę płacić tylko nie wiem ile. 50 na tydzień nie będzie mało???
        • llaallaaiippoo Re: ile zapłacić? 27.11.11, 17:25
          Jeśli to ma jakieś znaczenie to będę pracowała za najniższą krajową.
          • pulcino3 Re: ile zapłacić? 27.11.11, 17:44
            a nie mogłabyś zamiast kasy ugadać się że ona będzie mogła do ciebie swoje dziecko podrzucać w momencie jak będzie taka okazji- tzn, ty będziesz miala czas, a ona będzie potrzebować gdzieś wyskoczyć bez dziecka. Jeśli u ciebie krucho z kasą to raczej "fizycznie" staraj się jej zrewanżować
        • kropkaa Re: ile zapłacić? 27.11.11, 18:13
          Ciężko mi powiedzieć, bo to zależy od sytuacji Twojej, pani, miejscowości, w której mieszkacie. Jeśli opiekunka bierze 5 zł, to policz 4 zł, razy planowaną ilość godzin i płać stawkę stałą co miesiąc (nie ma sensu bawić się w liczenie, bo czasem wyjdzie kilka godzin mniej, czasem więcej, zależy chociażby od miesiąca), w miarę okrągłą - 183,50 niekonieczniewink
          Jeśli takie są u Was stawki, to 50 na tydzień nie będzie mało, weź jednak pod uwagę, że jak dasz 50 zł, to nie wygląda to na oszałamiający zarobek - w takiej sytuacji płać za cały miesiąc - 200 zł jednak lepiej wygląda i jest to już kwota, za którą można coś konkretnego kupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka