Dodaj do ulubionych

Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu?

15.12.11, 12:08
Lub jak kto woli w co ją ubieracie? smile I jaka będziecie mieć w tym roku? Mi się marzy pachnąca z lasu ale szkoda mi wycinać drzewko, więc sztuczną postawię. Młodej zamarzyły się ciasteczka na choince więc się zrobią. Może któraś z Was zlituje się i poda jakiś sprawdzony przepis na choinkowe ciasteczka?
Obserwuj wątek
    • madzia.7 z lasu??? 15.12.11, 12:56
      kupilismy zywa choinke...
      przy stacji beznyznowej kolo nas sprzedaja..
      ubrana na kolor- zloto-czerwno w bombki, i lancychy..i lampki
      zadncyh ciastek..ale zrobilam domek z piernika..dzieki temu ladnie pachnie w domu swierza choinka i piernikiem
    • aneta-skarpeta Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 13:37
      ale masz swiadomosc, ze choinka "z lasu" to choina hodowana specjalnie na ta oakzje i wyrzucona bedzie naturalnie sie rozkladala, a sztuczna nawet jakbys uzywala ją 10 lat to bedzie sie rozkladala z pińcetwink

my mamy zywą, co roku miala naturalne, jadalne ozdoby, ale w tym roku mamy psa wiec smakolyki odpadająwink
      • edelstein Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 13:49
        “Z lasu“nie,za wyciecie drzewka bez pozwolenia grozi mandat.Ja choinke zywa dostane,te choinki sa ze szkolek lub ze specjalnych miejsc np pod liniami wysokiego napiecia.Widzialam piekna choinke sztuczna,80euro taka 1,5metra.Miala mankament nie pachniala,wiec pozostaje przy zywych drzewkach.Moja mama byla najlepsza,kupila sztuczna,bo muala dosc opadajacych igiel,wyszlo w praniu,ze sztuczna tez te igly gubila.Wiec w rezultacie nie opuszcza piwnicywinkU mnie wylacznie bombki i swiatelka srebrno fioletowe.Nie lubie choinek z piernikami,cukierkami,recznie robionymi lancuchami i bombkami kazda z innej bajki,wielokolorowymi.Dla mnie to choinki koszmarki.
        • chipsi Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 14:25
          Aleście się tego lasu uczepiły big_grin Nie, nie wiem że choinki się hoduje, do tego wierze w Mikołaja ;P To taki skrót myślowy, że żywa choinka, z lasu... powiedzmy gąszczu hodowlanych drzewek w szkółce.
          A z lasu, takiego prawdziwego, choinkę też kiedyś miałam. Brat przytaszczył jak był smarkaty. Kosztowało go to sanki. Porzucił je jak go leśniczy gonił, ale choinki nie oddał big_grin
        • aneta-skarpeta Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 14:37
          no a ja wlasnie takie lubie
          lubie jak na choice i lancuch dziecka i bomba po mamie i ciasteczka

cos takiego
          https://www.ideashomeconcept.com/wp-content/uploads/2010/12/2011Christmas-Tree-Design-Concept.jpg

natomiast nie lubie takich sklepowych jak z wystawy
        • zefirek1612 Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 18:13
          Choinka sztuczna, 1,80 m, zdobyta w internecie za dwie czekolady milka,stroimy plastikowymi bombkami (jak szklane wyglądają) od mojej mamy, im już nie potrzebne a u nas jak najbardziej bo Pola z choinki ściąga.
    • anika772 Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 13:43
      Sztuczną. Stroimy ozdobami które są w domu od lat, (czasami coś dokupuję), łańcuchami zrobionymi przez dzieci, suszonymi plastrami cytryn i pomarańczy, piernikami. Pierniki robię wg przepisu silije.
      • hankaskakanka Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 13:59
        moja żywa, ubrana na pstrokato jak to choinka wink i z piernikami i pomarańczami suszonymi smile
        te jedno/dwukolorowe kojarzą mi sie z marketami wink
    • sefora74 Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 14:04
      Nie znoszę sztucznych choinek nawet najpiękniejsze nie mają zapachu i są takie plastikowe.
      Dla moich synów to ogromna atrakcja jechać z tatą, wybrać i z dumą przywieść do domu naszą choinkę - to rodzj rytuału świątecznego. Zamiast sztucznej wolałabym ładny "żywy" stroik. Ubieramy w kolorach czerwonym i złotym (dokładnie odcienie starego złota).
    • beataj1 Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 14:07
      Sztuczna - żywa jest nieprzyjazna dla użytkownika bo kuje podczas ubierania i rozbierania smile
      Choinka jest nieduża ma około metra i stoi na stole. Miejsce w salonie na dużą choinkę jest ale nie podobają mi się takie wielkie choinki do sufitu.
      Ubrana w bombki i łańcuchy co roku inny zestaw kolorystyczny - w zeszłym roku była czarno fioletowa w tym skłaniam sie ku biało srebrnej.
      Absolutnie nie podobają mi sie choinki eko ubrane w suszone owoce, ręcznie robione łańcuchy cukierki sianko czy co tam kto jeszcze w domu znajdzie. Ale to ja smile

Każdy ma taka choinkę jaka mu sie podoba...
    • shellerka Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 14:11
      złote i czerwone łańcuchy, jeden łańcuch z kolorowego papieru, robiony wspólnie przez mojego synka i moją mamę, trzy ozdoby (takie pamperki) z mojej "dziecinnej" choinki (są ze mną już trzydzieści lat), do tego bobmki nietłukące w kolorze złotym i czerwonym i takie plastikowe jabłuszka i złote gwiazdki, a na czubku srebrna gwiazda, którą córeczka dorwała w tym roku w leroy merlin i uparła się ją kupić.
      no i dwa komplety lampek.
    • polaola Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 14:50
      Nie przepadam za sztucznymi choinkami (choc czasami widywalam swietnie zrobione, do zludzenia przypominajace zywe drzewka).
      Kupuje zywa choinke na Boze Narodzenia (tak jak kupuje bukiet kwiatow na Swieta Wielkanocne czy inne okazje).
      W tym roku choinke postanowilismy przystroic ozdobami w ksztalcie zwierzat lesnych, grzybkow, platkow sniegu, szyszek. Czesc ozdob kupilismy, czesc zrobilismy sami.
    • pszczolaasia Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 15:20
      moze nie z lasu ale prawdziwa. w bombki i lancuchy zrobione wspolnie z dziecmi oraz figurkami z masy solnej.
    • rulsanka Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 15:30
      Wytniemy sami w pobliskiej szkółce (za opłatą) Latem spalimy ją na ognisku.
      Choinka będzie ustrojona na kolorowo i pstrokato.
      sztuczna to śmierdzący toksyczny śmieć, który rozkłada się setki lat i truje.
    • petiber Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 15.12.11, 23:52
      Choinka zywa, wysokosc 2,5 m, ustrojona na kolorowo. W tym roku jakos strasznie zaczely mnie razic idealne choinki z jednokolorowymi bombkami - bez wzorkow znaczy sie (niedajboze w dwukolorowym wariancie - zlot/burgund, itp.) i postanowilam powrocic do starej tradycji "kazda bombka inna"... widzialam na miescie piekne grzybki, cup cakes, balwany i takie rozne ... tylko ceny na razie nieludzkie i do przecen musze wytrzymacsad
      • myelegans Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 16.12.11, 03:28
        Zawsze zywa i zawsze pstokata, ustrojona przez dziecko jego tworczoscia.
    • upartamama Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 16.12.11, 14:00
      co roku kupuję choineczkę ze szkółki. W tym roku świer syberyjski zostanie ubrany jak co roku w bombki, lampki - w tym roku dzieci pierwszy raz zrobią papierowy łańcuch. Będą też cukierki.
    • sueellen Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 16.12.11, 14:19
      Mamy sztuczną. Chłop mi od razu zakomunikował, że on mi tego
      - nie przyniesie
      - nie ubierze
      - nie sprzątnie igieł
      - nie rozbierze
      - nie wyrzuci

a choinka jest w ogóle dziwacznym wymysłym i u niego w domu NIGDY nie było. Co ciekawe, u jego sióstr też nie było/ Hiszpanie nie mają choinek sad
      Dwa BN nie mieliśmy choinki. W tym roku mamy. Sztuczną, ale kupioną "z wyższej półki", naprawdę ładną.
      • azjaodkuchni Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 16.12.11, 17:02
        Kupiłam drzewko co pachnie cytryną wsadziłam do doniczki postawiłam na stole wsadziłam do środka bałwanki i miśki na sznurku fajna jest. To nasza pierwsza emigracyjna choinka. smile
    • imasumak Re: Czym stroicie choinkę? Sztuczna czy z lasu? 16.12.11, 17:22
      Choinka z lasu, zazwyczaj duża sosna albo świerk smile. W tym roku zobaczymy - mąż pojedzie po nią w przyszłym tygodniu.
      A stroimy ją w pierniki, bombki zbierane w rodzinie od wielu, wielu lat, w różnych kształtach i kolorach, w ręcznie robione łańcuchy i aniołki.
      Do tego lampki i gwiazda świecąca, którą zrobił 30 lat temu mój Tata smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka