niedowyr Precz z bachorem! 31.12.11, 18:00 Ktos zwrocil uwage na istotna sprawe - kolo dwoch lat dziecku mozna wszystko wytlumaczyc i wynegocjowac, jesli w restauracji widzicie wrzeszczacego trzylatka to problem jest z rodzicami, nie z dzieckiem. Inna celna rzecz ktora ktos zauwazyl - szacunek nalezy sie wszystkim, dzieciom tez (ba, moze zwlaszcza!). Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 18:00 A to jakiś obowiązek odbierać telefony od wujaszka? Się zrywa kontakt z wujaszkiem i po problemie. Jak się obrazi to nawet lepiej, przestanie dzwonić i problem rozwiąże się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 18:25 Pisemko chyba całkiem całkiem, ja taki humor lubię, i byłoby fajnie, gdyby nie kontekst, a kontekst taki, ze dzieci należą do grup najbardziej dyskryminowanych, tak bardzo, że większość z nas w oole tego nie dostrzega. Ot choćby właśnie pani psycholog cytowana w artykule: Dlatego psycholog nie widzi niczego nagannego w tym, że ktoś miałby ochotę mieszkać w domu bez małych dzieci albo wybrać wakacje w hotelu bez maluchów. Podobnie, jak rodzice przedszkolaków będą szukali ośrodka wypoczynkowego z placem zabaw i animatorami. - Ciekawe co by powiedziała na domy i hotele bez psychologów - nie każdy lubi kontakt z tą akurat grupą zawodową. Ważne, aby jedni i drudzy szanowali siebie i swoje odmienności. Tolerancja i różnorodność są ogromną wartością w życiu - podkreśla Minta. [/i] Pani psycholo najwyraźniej mówi, że szacunek i tolerancja to po prostu segregacja i wykluczenie. Dla mnie zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
horatio_valor Precz z bachorem! 31.12.11, 18:35 Bardzo słusznie. Wszelkie miejsca publiczne powinny być oddzielone jak z paleniem - przedziały dla palących i niepalących, tak samo dla ludzi z dziećmi i bez dzieci. Ostatnio w pociągu usiadł koło mnie taki mały gnojek, który wiercił się i kopał mnie przez trzy godziny, budziłem się mniej więcej co 30 sekund. Przesiąść się nie było gdzie. Tak samo jak nie życzę sobie wdychać smrodu czyichś "wiarusów" bez filtra, tak nie mam ochoty być narażonym na kontakt z bachorami, które kopią, biegają, wrzeszczą, pierdzą, plują i zadają kretyńskie pytania. Tak jak mam prawo do pierwszego, mam i do drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 18:46 A zwróciłeś mu uwagę? Zachowujecie się wszyscy jakbyście okres dzieciństwa przespali w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
laura988 Re: Precz z bachorem! 02.01.12, 16:58 Teraz dzieciom nie wolno zwracać uwagi. kiedy zwróciłam uwagę córce koleżanki, że się nieodpowiednio zachowuje (ja jadłam, a ona stała naprzeciwko i dłubała w nosie, że mało mi się nie zwymiotowało), to jeszcze ja zostałam opieprzona, że się wtrącam w wychowanie Odpowiedz Link Zgłoś
horatio_valor Re: Precz z bachorem! 03.01.12, 00:21 > A zwróciłeś mu uwagę? No wybacz, komu?! Dzieciakowi?! A po jakiemu? W jego języku (głyy głyy, ze ze buuu)? Bo po ludzku jeszcze nie zrozumie. Tatusiowi? Nic by to absolutnie nie dało. Facet wyglądał kulturalnie i sympatycznie, mitygował co chwilę bachora, ale przecież takiego nie upilnujesz. Musiałby go kajdankami do czegoś przykuć, i to za wszystkie kończyny. > Zachowujecie się wszyscy jakbyście okres dzieciństwa przespali w szafie. Zachowujecie się, jakby wszyscy z definicji kochali Wasze uzewnętrznienia. Ja wiem, że jak to mówią, "własna kupa nie śmierdzi", ale to nie jest jeszcze powód, by wszystkich dookoła raczyć jej aromatem. A weź przypasuj sobie to zachowanie np. do palenia: wyobraź sobie, że uwielbiam palić wyjątkowo smrodliwe cygara (połączenie machorki, końskiego włosia i ścinków opon), robię to bez przerwy i nie dam się przekonać, że innym ludziom może to przeszkadzać, bo przecież JA to bardzo lubię. Zatem zasiadłszy w przedziale wyjmuję swoją ulubioną używkę i zaczynam się nią raczyć, przy czym przez trzy godziny odpalam jedno od drugiego, żeby się fajczyło bez przerwy. I co? Przyjemnie? Odpowiedz Link Zgłoś
thorngorn Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 19:00 Społeczeństwo składa się z ludzi dużych i małych. Jeśli się nie odnajdujesz w tym społeczeństwie to przecież nie musisz jeździć pociągami, prawda? Nikt wtedy Cię kopał nie będzie. Tak wogóle pomysł osobnych (obowiązkowych) miejsc dla ludzi z dziećmi wydaje się być nędzną prowokacją. Przywodzi na myśl czasy jakiegoś p..... apartheidu. Rozumiem, że ktoś może nie chcieć mieć dzieci - kwestia wyboru. Ale za chiny nie rozumiem agresji tych ludzi wymierzonej do tych co dzieci posiadają lub co gorsza do samych dzieci. Tak samo nie rozumiem agresji ludzi dzieciatych skierowanej do niedzieciatych. Odpowiedz Link Zgłoś
horatio_valor Re: Precz z bachorem! 03.01.12, 00:46 > Społeczeństwo składa się z ludzi dużych i małych. Tak, ale nie na równych prawach. Ludzie mali są pod opieką ludzi dużych, którzy do pewnego wieku są za tamtych odpowiedzialni na najrozmaitsze sposoby i mają obowiązek ograniczać swobodę tamtych. Różne elementy społeczeństwa mają swoje określone miejsce. Tak samo w społeczeństwie są ludzi chorzy psychicznie i agresywni dla otoczenia, których miejsce jest w specjalnych miejscach, gdzie się ich leczy i gdzie nie zrobią krzywdy sobie i innym. Czy należy ich eliminować? Oczywiście nie. Są pewne ograniczenia dla osób, które mogą sprawić kłopot sobie i innym. I to jest ten przypadek. Dzieci mają miejsca, gdzie mogą przebywać, i takie, gdzie nie mogą. Na przykład nie mogą wałęsać się bez opieki po poboczu drogi, po torach kolejowych albo na dachu wieżowca. > Jeśli się nie odnajdujesz w t > ym społeczeństwie to przecież nie musisz jeździć pociągami, prawda? Nikt wtedy > Cię kopał nie będzie. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikomu do głowy nie przychodziło, że palenie papierosów może komuś przeszkadzać. Paliło się wszędzie - od pokoi dziecięcych przez szpitale po urzędy. Czy ludziom mniej to przeszkadzało? Myślę, że nawet bardziej, bo więcej było papierosów bez filtra. Ale jakoś posunęliśmy się cywilizacyjnie od tego czasu. Jeśli nie odnajdujesz się w cywilizacji, która się posuwa do przodu, to mogę przyjść do Ciebie do domu na noc, siedzieć przy Twoim łóżku i jarać szlugi jeden za drugim przez całą noc. Bez filtra takie. > Tak wogóle pomysł osobnych (obowiązkowych) miejsc dla ludzi z dziećmi wydaje si > ę być nędzną prowokacją. Przywodzi na myśl czasy jakiegoś p..... apartheidu. Kolejny nierozumiejący pojęć. Apartheid polegał na przymusowym rozdziale ludzi ze względu na ich cechy naturalne, niezależne od nich, co miało służyć specyficznej ideologii. Zakaz wstępu dla dzieci do pewnych miejsc to ograniczenie funkcjonalne, dotyczące wszystkich, którzy spełniają określony warunek, w tym wypadku bycie z dzieckiem. Dokładną analogią jest palenie papierosów - jeśli jesteś palaczem, to możesz powstrzymać się od palenia i jechać gdzie chcesz. Ale jeśli masz ochotę palić, to musisz zgodzić się na określone niewygody (poszukanie odpowiedniego miejsca, dopłata itp.). Coś za coś. > Rozumiem, że ktoś może nie chcieć mieć dzieci - kwestia wyboru. Ale za chiny ni > e rozumiem agresji tych ludzi wymierzonej do tych co dzieci posiadają lub co go > rsza do samych dzieci. Rzeczywiście, masz kłopoty z postrzeganiem świata, jeśli nie pojmujesz, że kopiący pędrak koło kogoś, kto aktualnie ma ochotę sobie słodko podrzemać, nie jest darem niebios, tylko dyskomfortem. Zrób małe ćwiczenie: jeśli masz ochotę posłuchać muzyki, to czy pracujący młot pneumatyczny w odległości 30 cm od Ciebie będzie a) korzystny b) niekorzystny? I drugie: jeśli stoisz zziębnięty nago pod prysznicem i masz ochotę na ogrzanie się strugami wody, to czy pracująca armatka śnieżna w odległości 30 cm będzie a) korzystna b) niekorzystna? Spróbuj sobie na te pytania w spokoju ducha odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosmadrzejszy Gratuluje 05.01.12, 20:24 Masz piekny umysl i wspaniale, racjonalnie ujales temat. Mam watpliwosci czy sam bylbym w stanie tak to zrobic. Gdzie sa tacy ludzie jak Ty i dlaczego jest ich w Polsce tak malo??? Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Wzorce z USA ? To jakas pomylka ! 31.12.11, 19:09 Mieszkam w USA od blisko 30 lat. Artykul ten implikuje, ze wzorce na "Bachora" zostaly wziete z USA czy Anglii. Tymczasem, moje doswiadczenia z kultura amerykanska pokazuja, ze pismo typu Bachor bylby tu rowniez szokujacy, podobnie jak w Polsce. Na tyle szokujacy, ze, o ile sie orientuje, w USA czegos takiego w ogole nie ma. Na pewno nie ma tego w glownym nurcie kultury. Kid-free stref w mainstream praktycznie w ogole tu nie ma. Kiedy ostatnio jakas siec restauracji postanowila stac sie kid-free, podnioslo sie dosc duze larum w mediach, podobnie jak w Polsce. Zatem, nie wiem skad owe panie redaktorki twierdza, ze czerpia wzorce z kultury amerykanskiej. O ile znam kulture amerykanska, jest ona bardzo kid-friendly, a nie kid-free. Cale to zjawisko przypomina mi zjawisko slepego nasladowania w Polsce tego co jest w USA czy na Zachodzie, niezaleznie czy jest to prawdziwe czy tez nie. Czesto ludziom wydaje sie ze jakos jest w USA, ale to tylko percepcja. A naprawde jest zupelnie inaczej. Ludzie na forum pisza, ze dzieci ciagna od nich forse. A juz kupili im to, i to, i to, i to. Ale jest to jedna wielka sprzecznosc. Najwyrazniej sadza, ze wychowywanie dzieci polega na kupowaniu rzeczy, i dlatego tez uzaleznili swoje dzieci od kupowania i przedmiotow tworzac przy okazji ze swoich dzieci materialistyczne potworki. Ale wychowywanie nie na tym polega. Zamiast kupowania przedmiotow powinni skoncentowac sie na spedzaniu czasu z dziecmi w sposob ktory umozliwi im umyslowo, fizyczna stymulacje, rozwijanie zainteresowan. Posiadanie rzeczy jest drugorzedne, jak nie trzeciorzedne. Odpowiedz Link Zgłoś
barclient003 Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 19:23 Ciekaw jestem czy Gazeta.PL będzie też tak ochoczo pisać o gazetkach w których postuluje się "strefy bez Żydów, gejów i Kazimieru Szczuki" Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 19:41 W Wielkiej Brytanii tradycja obszarów, do których nie mają wstępu dzieci jest mocno osadzona w tamtejszej kulturze. - Kiedyś nie wpuszczono nas z mężem do angielskiego pubu o godzinie szesnastej bo towarzyszył nam siedmiolatek - wspomina 35-letnia Joanna z Warszawy, która kilka lat mieszkała z rodziną na Wyspach. - W restauracjach w sobotni wieczór słyszeliśmy grzeczne, ale zdecydowane: "Sorry but children are not allowed", dzieciom wstęp wzbroniony. Że co????? W zyciu się z czymś takim na wyspach nie spotkałam! Wszędzie są za to wysokie krzesła i nierzadko przewijaki. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_mlotek Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 23:44 dokładnie. Każda najmarniejsza restauracyjka ma krzesła do karmienia, przewijaki (często zarówno w męskiej jak i w damskiej toalecie) Dzieci nie wpuszcza sie do BARÓW, bo tak stanowi prawo licencyjne. I nie ma do tego nic zdanie gości baru. Po prostu PUB - miejsce gdzie podaje się alkohol to nie jest miejsce dla dzieci i już. nie jest wiec to antydziecizm tylko "antypatologizm" - no tak ale polska parka - jakto nie moge z dzieckiem do baru? - smutne Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2012 Precz z bachorem! 31.12.11, 19:43 Osobiście uważam, że w społeczeństwie powinno być miejsce dla każdego. Doskonale rozumiem, co czują sfrustrowane matki i jeszcze maja odwagę o tym pisać, nawet z dozą humoru, niezrozumiałego dla wszystkich (byle tylko nie przekroczyć cienkiej linii i nie obrażać czyichś uczuć). Co do samej istoty macierzyństwa, to faktycznie jest to instynkt, któremu należy zaufać. Nie należy natomiast zmuszać reszty społeczeństwa do ponoszenia skutków naszych zachowań. Jest okres w życiu kobiety,kiedy kupki dziecięce pachną, a towarzystwo małych dzieci jest naturalne i oczywiste, ale nie wszyscy czują to samo i tak samo przez całe życie. Po odchowaniu swoich dzieci unikam jak ognia towarzystwa małych dzieci (podobnie jak przed ciążami) i nie rozumiem, jak można zmuszać innych do towarzystwa rozdartych bachorów. A więc powinny być zarówno lokale (restauracje, kina itp.) dostosowane do małych dzieci ale też takie, w których małe dzieci nie są akceptowane (bo dorośli chcą odpocząć od dzieci), podobnie jak lokale dla palaczy i niepalących, parki dla psów biegających luzem i miejsca,gdzie psów nie wolno wprowadzać, ścieżki rowerowe i drogi tylko dla samochodów (a nie dla rowerów). Taka lista może być dużo dłuższa. Tego typu problemy pojawiają się w miejscach, gdzie żyje dużo ludzi i często ich upodobania i interesy są różne, wykluczające się wzajemnie. Jeżeli nie stworzymy sobie świata,gdzie będzie miejsce do życia dla każdego, zawsze będą takie problemy. A każdej kobiecie, która urodziła dziecko należy się szacunek,podziw i życzliwa pomoc, żeby nie zwariowała od tego macierzyństwa, które stawia dotychczasowe życie na głowie. Matki, nie rezygnujcie ze swojego życia, cieszcie się dziećmi, bo dar życia jest czymś magicznym, ale żądajcie od otoczenia (rodziny,znajomych, środowiska) pomocy w tym tak trudnym okresie. A największe wsparcie będzie zawsze ze strony drugiej matki, więc jeżeli możecie się wspierać pisząc humorystyczne gazetki, to bardzo dobrze. I na pewno nie jest to szerzenie nurtu "antydziecięcego" jak piszą niektórzy, to tylko humor, który jest wsparciem w tak trudnym okresie życia kobiety. Trzymam kciuki za wszystkie matki i za mądrość społeczeństwa - jesteśmy różni i uczmy się szanować tę różność, nie narzucając jedynie słusznej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 19:55 Fakty sa takie: 1. W Polsce dzieci sie nie lubi. 2. Jak Polak czy Polka juz dziecko ma, to to dziecko robi mu za zlotego cielca, a rzeczony Polak czy Polka w podskokach wokol niego zasuwa. Rozwiazanie - nie koncentrowac sie tak na dziecku i traktowac normalnie. Bedzie zdrowiej dla rodzicow, spoleczenstwa, ale przede wszystkim dziecka (tysiace zlotych zaoszczedzone na terapii i prozaku w przyszlosci). Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta kiedy pis powola komisje w sprawie okladki? 31.12.11, 20:28 Ciekawe kiedy jakis katooszolom doniesie do prokuratury za okladke z dzisaskiem wampirkiem i maryjka rozpruta. Jakies palenie gazety i protesty przed redakcja, ekskomunika itd? Odpowiedz Link Zgłoś
xyz00001 Re: kiedy pis powola komisje w sprawie okladki? 05.01.12, 03:09 wibrator (niezależnie w którą dziurę wkładany) Ci się popsuł, czy po prostu główka zbyt niewydolna? Czy ten antypis ciągle wystarczy debilom? żadnego sensu? żadnej logiki? trudno było wytrzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
slupikk Precz z bachorem! 31.12.11, 20:47 Załosne są te wypociny sfrustrowanych, zakompleksionych baboli Odpowiedz Link Zgłoś
mmechauchat Precz z bachorem! 31.12.11, 20:50 zabawne, że ludzie boją się głośno powiedzieć bachor a wpi******ć dziecku się nie wstydzą. w tym kraju króluje hipokryzja! Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Precz z bachorem! 31.12.11, 21:23 Komentarz,proszę bardzo,suki dla takich samych suk,zezwierzęcenie,nic więcej,strefy dla takich mać powinny być na antarktydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Precz z bachorem! 31.12.11, 21:52 Miało byś o trendzie w społeczeństwie a wyszła reklamówka pisemka satyrycznego. Ne dla mnie, ja nawet nie wiem kto to jest dziennikarka kultury. Ale do rzeczy, nie wiem jak w Anglii ale kiedyś w Polsce w lokalach gdzie serwowano alkohol nie można było wchodzić po 22.00. Nie chodziło o pijących, że im dzieci przeszkadzały ale właśnie o te dzieci, to nie miejsce dla nich. Dziwi mnie postawa wyborczej, z jednej strony promują karmienie piersią w każdym miejscu jak to określają "przestrzeni publicznej", piętnują miejsca gdzie wprowadza się jakieś zakazy a tu promują strefy wolne od dzieci. Nie wiem jak to ma się z wolnościami obywatelskimi, ale to takie wyborcze. Jak pojawiła się w Polsce selekcja w lokalach to promowali to jakie takie fajne i zachodnie, ale jak w jakimś klubie nie obsłużono murzyna czy homoseksualistę to już nie była ta amerykańska fajna selekcja, to już był katolski rasizm. Tu tak samo, jak gdzieś ktoś nie chce oglądać cycków karmiącej kobiety to zaściankowość i fałszywa pruderia, seksizm który nie pozwala kobietom wyjść z domu. Ale jak koleżanki z roku z dziennikarstwa redaktorek wyborczego edziecko zakładają pisemko to trzeba na siłę go promować i na siłę kreować ruch. Oby wam nie wyszło jak z polskimi oburzonymi, dmuchaliście balon, wieściliście rewolucję a jedynym balonem okazał się brzuch Kalisza Odpowiedz Link Zgłoś
persephonix Precz z bachorem! 31.12.11, 22:00 rozumiem to calkowicie, siedzac w restauracji place za dobre jedzenie, spokoj i aromaty, niekoniecznie kupy w dzieciecej pieluszce, odglosy pomijam, glownie mamusiek ktore zachowuja sie gorzej niz bachorki. Co gorsza wiele mamusiek nie czai ze mozna miec poczucie humoru i jak zazartujesz z pasozyta to smiertelnie sie obrazaja, do tego dochadza watki na forum dla mam ' co jak moje dzxiecko sie obudzi w sylwestra?' - majac na wzglecie rozwoj umyslowy mamusi lepiej dla dziecka zeby sie nie obudzilo... wogoole Odpowiedz Link Zgłoś
thorey Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 22:38 A co jak jej dziecko obudzi się w Sylwestra? Jak to co? Rozedrze japę na całe piętro, a ja wtedy zadzwonię po policję, bo mi wzask bachora spokój zakłóca. Proste! Odpowiedz Link Zgłoś
forumonline Precz z bachorem! 31.12.11, 22:35 popieram !!!! izolować dzieciorobów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Precz z bachorem! 31.12.11, 23:17 Albo was, bezdzietnych frustratów. Zróbcie sobie getta i starzejcie się tam we własnym sosie. Tylko na starość nie drzyjcie jap, że nie ma komu pracować na wasze emerytury i tyłków wam podcierać. Odpowiedz Link Zgłoś
re_x pytanie pomocnicze.. 31.12.11, 22:49 co by było jakby takie czasopismo powstało wcześniej? być może redaktorów by nie było na świecie jakby ich "rodzice " wzięli sobie przestrogi do serca...niestety taka jest kolej rzeczy- prokreację mamy w genach...a jakbyśmy byli monogamiczni to już dawno rasa ludzka by nie istniała..więc prokreacja jest celem nadrzędnym człowieka! Odpowiedz Link Zgłoś
mniklasp Re: pytanie pomocnicze.. 01.01.12, 01:39 Jezelei takie pismo pojawia sie w Polsce czy gdzie indziej to znaczy ze to jest chore spoleczenstwo. Takiego pisam nie ma np w USA poniewaz nikt tak nie czuje jakie te trzy kobiety ktore powinny byc leczone psychicznie. Gdyby sie nawet pojawilo to mysle na pierwsze wydanie i Urzad ds Rodziny zabronil by taki biznes. Do p. Joanna to ta pani niewiele wie o swiecie lub nie chce wiedziec lub jest na zasadzie 'a ja zadam" , wszedzie na swiecie, w norlmalnym swiecie, dzieciom nie wolno wchodzic do baru gdzie dorosli pija alkohol ,tak jest w Japoni, USA, Anglii i Maroku i Indiach i Wloszech i jescze w okloo 100 krajach.Hello p, Joasiu gdzie ty zyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: pytanie pomocnicze.. 02.01.12, 10:57 re_x napisał: > co by było jakby takie czasopismo powstało wcześniej? być może redaktorów by ni > e było na świecie jakby ich "rodzice " wzięli sobie przestrogi do serca... Jakie przestrogi? O czym Ty, człowieku, piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Precz z bachorem! 01.01.12, 10:02 precz z dyskryminacją! Ja mam ochotę iść do kina z bachorem! trzylatkiem! do teatru! przejechać się z nim kolejką w lunaparku! i nigdzie mi nie pozwalają. Nawet urżnąć się w jego towarzystwie nie mogę! Skandal. A jak biorę gnoja na kajak, to sprawdzają, czy ma kamizelkę! Czy ja nie mogę sobie swojego młodego utopić? Mój ci on! Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Precz z bachorem! 01.01.12, 11:13 Przesada. Jeśli dziecko potrafi się zachować zawsze jest dobrze widziane. Wczoraj byliśmy w restauracji, były 2 małżeństwa z małymi dziećmi (4) i dzieci zachowywały się bez zarzutu. Po prostu wychowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn bycie bachorem to wina rodziców 01.01.12, 11:45 Za zachowanie dziecka ponoszą odpowiedzialność rodzice, to że jest "bachorem" to wina zasad i nawyków, które mu przekazali (a raczej nie przekazali). Jeśli dziecko wyje i płacze, przeszkadza, to głownie dlatego , że tatunio z mamunią o nim "zapominają", zachowując się, jakby się raz na millenium mogli gdzieś wyrwać jak pies z łańcucha. Jak się dziecko posadzi w knajpie, pełnej obcych ludzi, a następnie je olewa przez kilka godzin, to każde w końcu zacznie płakać/wyć/ niszczyć. Dlatego to, że "bachor" jest "bachorem" to 100% wina jego opiekunów i nie mają oni uważam , żadnego prawa do focha, gdy ktoś nazwie rzeczy po imieniu. Dzieci przyzwyczajone do wyjść z rodzicami, czujące się bezpiecznie, zaopiekowane, zachowują się po prostu normalnie i tyle. Chyba tylko u nas wszystko jest takie czarno/białe. Za granicą z dzieci w przestrzeni publicznej absolutnie nie robi się problemu, ale też rodzice wiedzą, że dziećmi należy się w owej przestrzeni ZAJMOWAĆ. Dzieci jest pełno wszędzie ALE: 1. W odpowiednich godzinach (czytaj: nie po nocy) 2. W odpowiednich miejscach (czytaj: nie w barach typowo alkoholowych, dyskotekach itd) 3. najważniejsze- jak dziecko zaczyna się nudzić, płakać itp.- opiekunowie reagują NATYCHMIAST Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: Precz z bachorem! 01.01.12, 11:27 Może na starość dziwczaję, ale dla mnie ten artykuł jest szokujący. Nie znoszę przede wzystkim słowa bachor. Dla mnie dziecko jest cudem, darem. Ale pewnie wiek robi swoje i nie znam się na żartach i nie umiem zachowac dystansu. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
mit17 Precz z bachorem! 01.01.12, 11:35 TO ROZSADNIEJ WRESZCIE POSTULOWAC BARDZO WLASCIWE HASLO - PRECZ Z PLEMNIKAMI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn a co do pisemka, to ma się sprzedawać:) 01.01.12, 12:05 i dlatego taki a nie inny język- ja tam wolę chłostanie biczem ironii niż kilka przaśnych wulgaryzmów, al paniom redaktorkom widocznie... nie staje (talentu a do chłostania biczem ironii, satyry czy czego tam innego to dobrego pióra trzeba, oj dobrego a okładka jest po prostu brzydka- reasumując, to taki "Fakt" macierzyński czy inne "Skandale"- ma gorszyć, irytować, aby się SPRZEDAWAĆ i nabijać kiesę paniom redaktorkom z nadwagą pociążową a do poziomu pisania/mówienia o dzieciach tak mało sympatycznie jak Woody Allen na przykład nie dojdą, choćby zgięly sie w parasol Odpowiedz Link Zgłoś
yustine Precz z egoistami! 01.01.12, 12:37 Małe dzieci - przyszłość narodu. Nie rodźmy ich, a niż demograficzny pogłębi się tak, że za kilkadziesiąt lat Polska będzie narodem starców, z deficytem świeżych umysłów, generujących postęp czy rąk do pracy, napędzających gospodarkę. Traktujmy nasze dzieci tak, jak redaktorki portalu radzą, a one na starość tak samo potraktują nas. Tak, macierzyństwo to poświęcenie, poświęcenie się drugiemu człowiekowi w imię szlachetnych celów, tak, nie każdego jest na nie stać... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn weź kropelki, one tylko tak piszą dla zmyły:) 01.01.12, 12:51 same są Matkami- Polkami i umysliły se cosik zarobić na takich, co się przejmują Odpowiedz Link Zgłoś
yustine Re: weź kropelki, one tylko tak piszą dla zmyły:) 01.01.12, 13:11 Tak, wiem, że piszą to z przymrużeniem oka i z ironią i należy podchodzić do ich artykułów z dystansem, ale wiem też, że jest dużo ludzi z antydziecięcym nastawieniem, sama mam takich znajomych, którzy twierdzą, że dzieci mieć nigdy nie będą, (z różnych powodów - strach przed porodem, lub, "po prostu" nie potrzebują ich, stawiają tylko na swój własny rozwój), że dzieci nie lubią i rozmawiając o nich nazywają ich potworami... Nie potrafię zrozumieć takich ludzi, bo ja sama przepadam za dziećmi, uważam je za wspaniałe, szczere, ciekawe świata i nierzadko mądrzejsze od dorosłych istoty, pracuję z nimi i zawsze będę stawała w ich obronie... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: weź kropelki, one tylko tak piszą dla zmyły:) 01.01.12, 13:25 Widzisz, ty lubisz dzieci, ktoś nie. Ty masz do tego prawo, on też. I rzecz nie polega na tym, aby przyjmować postawy: bachory to potwory- precz/walnięte mamuśki/bezdzietni frustraci/egoiści - tylko uszanować swoje poglądy. Każdy ma swoje priorytety- jeśli rozmawiasz o dzieciach z zaprzysięgłym bezdzietnym, jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Z doświadczenia wiem, że znajomi bezdzietni nie wchodzą z reguły na temat dzieci, bo ich on po prostu nie interesuje, zajmują się innymi sprawami i tyle. A u nas w Polsce często włąśnie ci bezdzietni są "wywoływani do odpowiedzi" i muszą się tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: weź kropelki, one tylko tak piszą dla zmyły:) 03.01.12, 08:25 O to to.... Panie chcą zwyczajnie zaistnieć i zarobić. Nie dajmy się prowokować. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Precz z egoistami! 02.01.12, 11:03 yustine napisała: > Małe dzieci - przyszłość narodu. Nie rodźmy ich, a niż demograficzny pogłębi si > ę tak, że za kilkadziesiąt lat Polska będzie narodem starców, z deficytem śwież > ych umysłów, generujących postęp czy rąk do pracy, napędzających gospodarkę. Tr > aktujmy nasze dzieci tak, jak redaktorki portalu radzą, a one na starość tak sa > mo potraktują nas. Tak, macierzyństwo to poświęcenie, poświęcenie się drugiemu > człowiekowi w imię szlachetnych celów, tak, nie każdego jest na nie stać... Widzisz, a ja postaram się robić wszystko, żeby macierzyństwo nie było dla mnie poświęceniem. Tak, nie stac mnie na to BTW - jak redaktorki portalu radzą traktować dziecko? Bo ja nie zauważyłam, żeby one cokolwiek radziły. Chyba że ich teksty poważnie traktujesz jako rady, ale wtedy hahahha sorry, nie, chyba nie mówisz poważnie hahahaha nie sądziłam, żeby ktokolwiek, kto ma poukładane w głowie... nie, no weź Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Precz z egoistami! 03.01.12, 00:42 > Małe dzieci - przyszłość narodu. Nie rodźmy ich, a niż demograficzny pogłębi si > ę tak, że za kilkadziesiąt lat Polska będzie narodem starców, z deficytem śwież > ych umysłów, generujących postęp czy rąk do pracy, napędzających gospodarkę. Jakbyś nie zauważyła, to na razie nie ma pracy dla tych rąk, które już są gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Precz z szatanem ! 01.01.12, 17:58 A czy "ksiądz" boniecki nie jest przypadkiem patronem tego pisma ? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Precz z szatanem ! 02.01.12, 11:00 tychik1 napisał: > > A czy "ksiądz" boniecki nie jest przypadkiem patronem tego pisma ? A kim jest "ksiądz" boniecki? Ja kojarzę jednego Bonieckiego, ale on jest księdzem normalnym, wiesz, bez cudzysłowu. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Precz z bachorem! 02.01.12, 10:56 "Bachor" akurat nie wpisuje się w antydzieciowy nurt opisywany przez autorkę tego artykułu. Za psycholożkę, która się w nim wypowiada - bardzo mi wstyd. Lubię Monty Pythona, lubię Bachora, dzieci mam dwójkę i też je lubię A komentarze pod tekstem przypominają mi, dlaczego niektórzy ludzie działają mi na nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Precz z bachorem! 02.01.12, 11:20 Zgadzam się z Mniemanologią- jak do, groma pana, ma się pismo Bachor do nurtu antydzieciowego??? Bachor to czarny humor rodzica, nurt wrogi dzieciom jest czymś zupełnie innym. Jak zwykle, pomieszanie z poplątaniem, pani redaktorka typowa dla 'Dziecka" pseudointeligentka chciała pewnie dobrze, ale biedactwo nie rozumie takich pojęć jak "ironia" i wrzuca wszystko do jednego wora Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Precz z bachorem! 02.01.12, 11:57 Otóż to. Ale ludzie łykają to jak młode pelikany. Przykre. W ten sposób widać, jak złapią się na każdą manipulację i na każda bzdurę, a każde dzieło, którego twórca nie dołączy wielkiego emotikonu, bo liczyć będzie na inteligencję oglądających, spotka się z potępieniem i udawanym współczuciem "dziecią". I to dotyczy zarówno autorki, jak i komentujących. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Precz z bachorem! 02.01.12, 22:55 kwejk.pl/obrazek/794160/nienawidzimy,dzieci.html Odpowiedz Link Zgłoś
agnen Re: Precz z bachorem! 03.01.12, 12:12 > "Bachor" akurat nie wpisuje się w antydzieciowy nurt opisywany przez autorkę te > go artykułu. > Za psycholożkę, która się w nim wypowiada - bardzo mi wstyd. > Lubię Monty Pythona, lubię Bachora, dzieci mam dwójkę i też je lubię > A komentarze pod tekstem przypominają mi, dlaczego niektórzy ludzie działają mi > na nerwy Zgadzam się (nawet ilością dzieci). Na Bachorze jest ostrzeżenie, że to nie poradnik i jak nie masz poczucia humoru to nie właź. A akcja "porzucać po ludzku" była genialna Odpowiedz Link Zgłoś