Dodaj do ulubionych

Chwilówka, sms, co dalej?

03.01.12, 19:58
Otrzymałam dziś sms o treści: "Odmowa udzielenia pozyczki chwilówki zapraszamy za 3 miesiace". Problem w tym, że od kilku lat nie składałam żadnego wniosku na kredyt/ pożyczkę/ cokolwiek. Próbowaliśmy z mężem dodzwonić się na numer z którego otrzymałam wiadomość, albo nie odbierają, albo połączenia są po prostu odrzucane. Zadzwoniłam na policję coby się zapytać co w takiej sytuacji zrobić, krótko mówiąc spuścili mnie na drzewo, kazali sobie szukać samemu sprawcy. Obawiam się, że ktoś próbuje wyłudzić kredyt na moje konto, przyznam że w tej sytuacji nie wiem co mam zrobić. Co byście zrobiły na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • circa.about Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:05
      Próbowałaś wpisać ten nr telefonu w google? Może tak uda się ustalić, jaka firma Ci ten sms przysłała..
      • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:08
        Tak, to jest pierwsze co w ogóle zrobiłam.
        • lidia341 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:09
          Możliwie, że bank pomylił numery. Pomyślałaś o tym?
          • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:19
            Chwilówki udzielają najczęściej instytucje pozabankowe a nie banki. I nie sądzę, żeby normalny bank wysłał wiadomość z komórki a potem nikt nie odbierał telefonu czy wręcz odrzucał połączenie. W dodatku dostałam takie smsy 2 razy.
            • imasumak Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 23:24
              Zadzwoń z innego numeru.
    • marzeka1 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:14
      A jest u ciebie w mieście taka firma? Bo w moim kilka miesięcy temu otworzyli właśnie "Chwilówki" - jeśli jest, przejedź się do firmy.
      • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:18
        Jest kilka takich firm. Następnym problemem jest to, że mieszkam jakby w dwóch dość znacznie oddalonych od siebie miastach.
        • mewa000 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:26
          Mi sie wydaje, że jakby ktoś chciał na Ciebie wyłudzić kredyt to by nie podawał Twojego nr tylko swój. Może się po prostu pomylili? np przestawili ostatnie cyfry numeru
          • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:43
            Nie wiem co o tym myśleć, jeszcze nikt nie odbiera tego telefonu... Najgorsze jest to, że składałam sporo pełnych pakietów dokumentowych w związku z rozmaitymi rekrutacjami, były tam również ksera dokumentów. No cóż, mam pietra.
    • mruwa9 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:49
      Zloz doniesienie na policji , a w firmie, z ktorej dostalas sms, zloz oswiadczenie, ze nie staralas sie o kredyt i nie zamierzasz starac.
      • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:57
        Tyle że nie mam możliwości ustalenia, jaka to firma.
        • mruwa9 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 20:59
          ale doniesienie na policji zloz, o probie wyludzenia. Co by sie potem nie dzialo, bedziesz miala podkladke, ze to nie ty.Nie mowiac o tym, ze to jest przestepstwo (wyludzenie i falszerstwo).
          • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 21:02
            Tak zrobię, w końcu policja ma większe możliwości identyfikowania numeru.
          • estelka1 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:08
            Szczerze mówiąc, jakoś nie widzę w tym próby wyłudzenia. Bardziej prawdopodobna jest zwykła pomyłka. Przecież nawet nie wiesz, czy na pewno ten sms jest od firmy znajdującej się w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania.
            • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:20
              Nie wiem, to fakt. Ale wiem że jest wielu oszustów.
    • kura28 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:29
      To może być taka dziwaczna forma reklamy.
      Liczą na to, że teraz zaczniesz walczyć aby jednak tę pożyczkę otrzymać wink
      Zaskakująco dużo osób się łapie na tego rodzaju sztuczki.
      • a.va Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:34
        Bez podania nazwy firmy, która się reklamuje i z numerem telefonu, którego nikt nie odbiera? To by była mało skuteczna reklama...
        • kura28 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:42
          Autorka wątku zaangażowała już sporo swojego czasu i wysiłku żeby ustalić nazwę firmy i wyjaśnić sytuację (wpisywanie w google, wątek na forum) czyli akcja przyciąga uwagę lepiej niż zwykła ulotka czy ogłoszenie.
          Jeśli wysłali na chybił trafił kilkaset takich smsów to naturalne, że teraz nie odbierają telefonów i nie słuchają wyjaśnień o pomyłce. Wystarczy, że za parę dni wyślą kolejne info, że np. jednak przyznali pożyczkę, tylko trochę mniejszą kwotę.

Nie upieram się przy tej opcji z reklamą, wskazuję ją jako jedną z możliwych opcji obok zwykłej pomyłki.
          • a.va Re: Chwilówka, sms, co dalej? 03.01.12, 22:51
            Makiaweliczny plan, ale całkiem niezły big_grin Kura, powinnaś w reklamie pracować.
            • aniaturek0409 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 08:42
              a może ktoś Ci kawał zrobił, albo Cię nie lubi i chciał Cię wkurzyć.
              • malwa51 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 12:47
                Hm. To moze byc czesc pierwsza jakiejs durnej akcji (patrz kura) i ujawnia sie z nazwa w ktoryms z kolei smsie. Jezeli to faktycznie odpowiedz na cokolwiek, to kompletnie nieprofesjonalna (powinna zawierac nazwe firmy - automatycznie dolaczana do "naglowka" smsa oraz nazwisko osoby rozpatrujacej sprawe). Na wszelki wypadek nie kasuj. Co to za numer jest w ogole? Typu 78543 (wpisalam te cyfry na chybil trafil, nie sprawdzajcie wink) czy wygladajacy na prywatny?
                • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 13:15
                  Normalny numer komórkowy, 6 cyfer + kierunkowy.
            • kura28 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 10:55
              No myślę, że po lekturze tego wpisu headhunterzy się w kolejce do mnie ustawią wink
    • carmela_soprano Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 10:59
      Pracuję w instytucji finansowej. Wysyłamy do klientów maile i smsy. Regularnie zdarzają się sytuacje, w których zgłasza się do nas nie-klient z informacją, że dostaje od nas wiadomości kierowane do innej osoby. Sprawa jest prosta - do konta osoby nr 1 przypisany numer telefonu, osoba 1 zmienia numer, zapomina powiadomić bank, mija np rok, operator GSM zwraca numer do puli, kupuje go osoba 2, po czym zaczyna dostawać komunikację osoby 1.
      • gku25 Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 11:54
        Ale ja mam ten numer od 7 lat.
    • zdzisnadzis Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 12:53
      kompletnie sie nie znam na tych chwilówkach..poważnie ktos możne sobie wziąć taki kredyt na podstawie jakiegos skserowanego świstka dokumentu??? wydaje mi sie ze chyba to nie jest takie proste i bez dowodu, czy innego oryginalnego dokumentu chyba by sie nie obeszło..
    • aleska Re: Chwilówka, sms, co dalej? 04.01.12, 21:01
      Myślę, że ktoś tam starał się o chwilówkę i do kontaktu podał twój numer telefonu - wystarczy że się pomylił w jednej cyfrze i sms dotarł do ciebie, zamiast do tego ktosia.

Ja bym nie panikowała, to wcale nie musi oznaczać wyłudzenia. Zgłosiłabym się do najbliższego punktu chwilówek (może mają jakąś infolinię?) i powiadomiłabym ich, że wysłali smsa na błędny numer telefonu - najlepiej na piśmie (reklamacja, albo coś w tym rodzaju).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka