Dodaj do ulubionych

Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia

26.01.12, 15:51
Zasugerowana poprzednim wątkiem mam do Was pytanie:

Jak w znajomych Wam szkołach jest rozwiązany problem usprawiedliwień oraz informacji o stopniach, jeżeli uczeń liceum ma skończone 18 lat?

Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Kara
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 15:52
      Moja siostra w liceum usprawiedliwia sobie sama nieobecności od kiedy jest pełnoletnia.
    • kali_pso Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 15:55

U mnie czegoś takiego nie ma, ale powiem Ci co mówią moi uczniowie na temat praktyki - bywa różnie. Niektórzy chcą usprawieliwień od rodzica nadal, innym( rzadziej) wystarczy usprawieliwienie ucznia. No chyba, że pobyt jest bardzo długi i w grę wchodzi hospitalizacja to zwolnienie od lekarza jest praktykowane...i moi uczniowie to wiedzą lepiej niż ematki, jak widaćwinkP
      • aurinko Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 16:00
        "Bez względu na to, co o tym myślą rodzice, w dniu osiemnastych urodzin ich dziecka,
        zmienia się bardzo wiele. W świetle prawa jest ono już dorosłe i samo za siebie
        odpowiada, a rola rodziców jest od tej chwili ograniczona. Nie mogą już chodzić na
        wywiadówki, dostarczać usprawiedliwień nieobecności
        i w ogóle nie powinni się
        takimi sprawami interesować. Wielu rodziców to oburza, uważają, że jest
        niewychowawcze, z gruntu niesłuszne i wysoce szkodliwe."

źródło: OCHRONA PRAWNA DZIECKA tom III Prawa dziecka w szkole, str. 16.
        • pina_colada88 Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 16:05
          Myślicie, że jest to gdzieś respektowane? U mnie afery byly, zwlaszcza o nieusprawiedliwione godziny, bylo podrabianie usprawiedliwień...
          Po 18 rzecz jasna.
          • damakama jest respektowane 26.01.12, 16:19
            jak najbardziej - u mnie w szkole to powszechnie obowiązująca zasada - usprawiedliwiają się i zwalniają sami, podobnie jest z ocenami - jeśli uczeń to zastrzeże - rodzice nie są informowani o ocenach (tak samo jest we wszystkich znanych mi szkołach średnich)
          • ira_07 Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 16:20
            My usprawiedliwialismy się sami. LO skończyłam 6 lat temu.
            • mewa000 Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 17:44
              My musieliśmy przynosić usprawiedliwienia od rodziców, do tego za każdym razem wychowawczyni sprawdzała podpis pod usprawiedliwieniem z podpisem rodzica w dzienniku, czasami jak miała jakieś wąty dzwoniła do rodziców czy aby na pewno to oni napisali uncertain

Ale to był przypadek szczególny, tzn ta moja wychowawczyni. Nawet w 5 klasie nie wolno nam było błyszczykiem ust pomalować, nie wspomnę juz co się działo jak nakryła którą z wytuszowanymi rzęsami czy ubraną latem w koszulkę na ramiączkach uncertain
              • verdana Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 18:12
                W LO mojego syna wywolałam dziką awanturę, niesmiało nadmieniając, ze dzienniki elektroniczne , do których wgląd mają rodzice sa nielegalne, jesli uczeń skonczył 18 lat i nie wyraził zgody.
                matki niemal jednoglośnie stwierdziły, zę to sa dzieci i to one decydują, czy będa oglądały stopnie, czy nie, a poki dziecko chodzi do szkoły, one mają prawo za nie decydować.
                Dobrze, ze wychowawczyni zachowała rozsadek stwierdzając, ze prawo to prawo.
                • nabakier Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 19:16
                  U nas to samo- był ryk, kwit, lament, i ogólne "dopóki mieszka pod naszym dachem, dopóty będzie mnie słuchał, szczeniak"- załamka.
                  Ale mogą usprawiedliwiać się sami. Niestety, wywiadówki istnieją nadal.
                  • edelstein Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 19:45
                    Ja tez bede chciala wiedziec czy chodzi do szkoly itd.po ukonczeniu 18,jak nie to do roboty wybocha,utrzymuje tak dlugo jak sie uczy i widze efekty tej nauki.
                  • kara_mia Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 19:57
                    Niestety, wywiadówki istnieją nadal.

Czy jest jakiś obowiązek chodzenia na wywiadówki dziecka, które skończyło 18 lat?
    • marta-zs Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 18:13
      LO skoczylam 7lat temu. Usprawiedliwienia po 18 pisałam sama, na wywadówki nie chodziłam(choc moglam), mama tez nie miala takiej potrzeby.
    • baltycki Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 20:35
      W 13-tej klasie moje corki usprawiedliwialy sie same, same zwalnialy sie, wywiadowek nie bylo..
      Malo, w 12-tej klasie nauczyciele zwracali sie do pelnoletnich uczniow/uczennic "pan", "pani" gdy pelnoletni nie zyczyli sobie "tykania" przez nauczycieli (rzadkie przypadki), w 13-tej juz wszyscy uczniowie byli pelnoletni i nauczyciele obowiazkowo nie zwracali sie do swoich uczniow/uczennic po imieniu ale "pan", "pani" , co nie przeszkodzilo wychowawcy zwrocic sie do mojej corki slowami "Pani ma mine jak obrazona watrobianka pani D."smile
      • panna.w.paski Re: Zwolnienie lekarskie do szkoły_po 18r zycia 26.01.12, 21:04
        Bałtycki, uwielbiam ten zwrót, choć uważam, że polskie strzelić focha też jest niczego sobie.
        Pozdrowienia dla Ciebie i Twojej kiszki wątrobianej smile
        Co do tematu - dopiero z ematki dowiedziałam się, że miałam takie prawa..LO skończyłam 7 lat temu.

Oto mój podpis dodawany automatycznie do postów, które napiszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka