07.02.12, 21:25
Czy podczas pełni czujecie się inaczej niż zwykle?
W pracy dziś rozmawialiśmy i wyszło, że jedna nie może spać, druga je bez opamiętania, trzecia puchnie i waży o 1,5 kg więcej, na co kolega podsumował, że chyba na głowę upadłyśmy, że wydaje nam się, iż czujemy wpływ księżyca smile
Obserwuj wątek
    • tosterowa Re: Pełnia 07.02.12, 21:30
      Kolega ma rację wink
    • nini6 Re: Pełnia 07.02.12, 21:34
      Podczas pełni mam problem z zaśnięciem i budzę się w nocy kilka razy.
      • dorota.alex Re: Pełnia 07.02.12, 22:34
        Mam identycznie. I nie mogę znieść gdy księżyc w pełni świeci mi na łóżko - mam wrażenie, że jego "światło" parzy mnie przez kołdrę.
    • aandzia43 Re: Pełnia 07.02.12, 21:38
      Jak byłam młoda to i owszem, źle sypiałam w okolicach pełni i miałam dziwne sny. Teraz jestem stara i nic nie zakłóca mego snu. Nawet galopujące po mnie koty. W ogóle wiek dojrzały jest OK. Szkoda tylko, że nie trwa zbyt długo i nie kończy się dobrze ;-P
      • allela Re: Pełnia 07.02.12, 22:06
        Jak byłam mała lunatykowałam kiedy była pełnia. Teraz gorzej śpię, czasami się budzę zdrętwiała.
    • donkaczka Re: Pełnia 07.02.12, 22:09
      nie moge spac, przewalanie sie do 4 rano to norma
      i od paru lat tak mam w kazda pelnie, nie musze za okno patrzec, jak mnie nosi o 23, to wiem, ze pelnia
    • ga-ti Re: Pełnia 07.02.12, 22:11
      A ja bardzo lubię patrzeć sobie na księżyc, zwłaszcza w pełni. W rodzinnym domu księżyc zaglądał mi do okna i jakoś tak się zżyliśmy smile Niczego dziwnego nie zauważam.
      • ga-ti Re: Pełnia 07.02.12, 22:48
        No może mój wzmożony apetyt... tongue_out
    • kub-ma Re: Pełnia 07.02.12, 22:13
      rozamund napisała:

> W pracy dziś rozmawialiśmy i wyszło, że jedna nie może spać, druga je bez opami
      > ętania, trzecia puchnie i waży o 1,5 kg więcej,

O matko, jestem pod wrażeniem. smile

> na co kolega podsumował, że chy
      > ba na głowę upadłyśmy, że wydaje nam się, iż czujemy wpływ księżyca smile

Chyba przyłączę się do stanowiska kolegi smile
    • shellerka Re: Pełnia 07.02.12, 22:28
      tak. księżyc ma na mnie ogromny wpływ.
      zwiększony apetyt, zawsze w okolicy pełni dostaję okres, obojętnie czy z tabsami anty, czy bez - kiedy bez, to idealnie w pełnię.
      puchnę, ale też mam większe pragnienie, jeśli więcej piję, to mniej puchnę.
      gorzej sypiam
      mam porąbane sny, ale często też prorocze, albo raczej wyjaśniające pewne problemy, które mnie dręczą.

moja córka uwielbia gadać do księżyca - zwłaszcza tego w pełni.
    • sueellen Re: Pełnia 07.02.12, 22:55
      mam rolety tak szczelne, ze w pokoju panuja egipskie ciemnosci, do tego okno od ogrodu, drzewa zaslniaja, brak swiatel z ulicy. Nawet bez rolet ksiezyc nie straszny.
      • anna_geras Re: Pełnia 08.02.12, 10:37
        www.matkapolka.com.pl/ciekawostki/fazy-ksiezyca-a-aktywnosc-czlowieka.html
        • methinks Re: Pełnia 08.02.12, 11:11
          Jakis link do badan na ten temat? Bo takie bzdury to ja moge na poczekaniu wymyslac.
    • mantha Re: Pełnia 08.02.12, 10:52
      Zdecydowanie tak - przedwczoraj i w niedziele mialam taki nerw, ze serce mi walilo bez powodu, a wscieklizna az dlawila w gardle, od poniedzialku zaczelam jesc (nie, to zle slowo ŻREĆ -ale i to nie do konca oddaje ilosc zjadanego pozywienia) - przy czym nie bylo mowy o najedzeniu, Wieczorem wreszcie spojrzalam za okno - patrze ksiezyc jak smok. zatem stwierdzam ostatecznie i definitywnie - pelnia ma na mnie wplyw - i to fatalny.
      • methinks Re: Pełnia 08.02.12, 11:14
        Korelacja nie dowodzi zwiazku przyczynowo-skutkowego. Rownie dobrze tego dnia pod Twoim domem mogl przejezdzac maserati i moglabys potem twierdzic, ze na Twoje samopoczucie wplynelo nagle pojawienie sie samochodu sportowego.
    • malwa51 Re: Pełnia 08.02.12, 12:50
      nie, puchne jedynie od zatrzymania wody w pewnym momencie cyklu. Obojetnie, ile przy tym pije, zdarzalo sie ze nie jadlam prawie wcale, a 3-4 na plusie i tak, znika po okresie, tj waga wraca do normy.
      Nie lubie"jaskrawej" pelni, jak ksiezyc swieci prosto w lozko. Syn sie ewakuuje, bo nie lubi jak mu tak noca w twarz ktos swieci wink
      Oboje nie lubimy zreszta zbyt jaskrawego swiatla, mnie boli od niego glowa.

moze te twoje kolezanki co jedza, puchna i nie spia (tu moze akurat im ksiezyc w okno zaglada?)po prostu sa w takim momencie cyklu? niektore kobiety maja wzmozony apetyt, nieraz na konkretne smaki, slodki, kwasny
      ja nie czuje sie dobrze od wysokiego cisnienia, mam objawy od ukl. krwionosnego, kolatanie serca itp.

A wracajac do pelni -lubie na nia patrzec, zwlaszcza jak taki ogromny, bezowo-przydymiony ksiezyc (wrazenia z wczoraj) stoi tuz nad horyzontem. Niesamowite....
      • carbonka Re: Pełnia 08.02.12, 14:34
        Nie mogę spać jakieś 3-4 dni przed pełnią i 1 dzień po, wstaję zmęczona... Jeśli mi się uda jakimś cudem zasnąć to budzę się co 15 minut. Mam dość, przestawiłam łóżko a i tak mi łysy dziad świeci na moją połówkę...
    • nglka Re: Pełnia 08.02.12, 14:39
      nie mogę spać; tak jak i moja córka
    • katia.seitz Re: Pełnia 08.02.12, 14:40
      >>trzecia puchnie i waży o 1,5 kg więcej

Czyżby akurat zawsze wtedy, podczas pełni, była tuż przed okresem wink?
      Cykl księżycowy często pokrywa się z kobiecym (28 dni...), więc jakby nie patrzeć, różne takie "zależności" są prawdopodobne wink
    • morgen_stern Re: Pełnia 08.02.12, 14:43
      Mam kłopoty z zaśnięciem, budzę się często w nocy.
      A była teraz pełnia?
      • katia.seitz Re: Pełnia 08.02.12, 14:50
        Była wczoraj, pięknie to wyglądało (zanim się niebo zachmurzyło).
        • morgen_stern Re: Pełnia 08.02.12, 15:07
          To dlatego przedwczoraj przewracałam się z boku na bok smile
    • gosiablo Re: Pełnia 08.02.12, 14:48
      Czy to się nam podoba czy nie księżyc ma wpływ na rożne rzeczy w naszym życiu. Nie chce mi się robić naukowych wywodów tylko przypomnę że to księżyc powoduje zjawisko przypływów i odpływów, a organizm człowieka to w 50- 75 % woda.
    • alfa36 Re: Pełnia 08.02.12, 14:50
      Ja nie mogę spac, dziecię się rzuca, tylko mąż tak czy siak spi.
    • to.ja.esmeralda Re: Pełnia 08.02.12, 15:08
      Jeszcze robale...przy pełni szlejąwink dziwne, ze dotąd nikt o nich nie wspomniałsmile
    • wuika Re: Pełnia 08.02.12, 15:44
      Zawsze się śmiałam z nawiedzonym, średniowiecznym bab, co to każdą histerię i w.k.u.r.w tłumaczą pełnią, no bo bez przesady suspicious Po czym z zapisków po porodzie, gdzie zapisywane były m.in. moje godziny snu wynikało jasno, że każda pełnia, to dla mnie ogromne kłopoty z zaśnięciem, choćbym nie wiem, jak była zmęczona, zaśnięcie zajmuje mi np. 2 godziny (a normalnie głowa do poduszki i za 2 minuty mnie nie ma). Chyba muszę więc moją teorię zweryfikować wink
      • wuika Re: Pełnia 08.02.12, 15:50
        Nawiedzonych i średniowiecznych, ofkorz big_grin
    • klubgogo Re: Pełnia 08.02.12, 17:49
      Wpływ pełni na życie człowieka jest ogromny, poczynając od zwykłych dolegliwości Twoich koleżanek, po wzrost aktywności osób z zaburzeniami psychicznymi, skłonnościami samobójczymi czy morderczymi. Dawniej też jakoś tak ludzie żyli według faz księżyca, rośliny nadal sadzi się w określonym czasie, itd, itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka