Dodaj do ulubionych

Ptasie mleczko (R)

10.02.12, 14:08
to nazwa zastrzeżona. Pamiętajcie więc, że nie możecie jej używać bez znaczka (R) i odpowiedniej notki:
Rudak na temat ptasiego mleczka
Obserwuj wątek
    • hellulah Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 14:34
      Dzięki za linka!

Generalnie, horroszoł.

Co do ścigania blogerów - żenua i właśnie to, czego się można obawiać... zawracanie wody kijem i jakieś totalne pomieszanie z poplątaniem, wszak blogerka dawała przepis na ciasto, a nie tajną recepturę czekoladek z pianki w polewie.

Dobrze, że obecnie wytwory Wedla coraz mniej smaczne, w moim subiektywnym odczuciu, i bez żalu można ich starannie nie kupować.
    • kropkaa Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 15:00
      Mam w nosie ich Ptasie mleczko (R). Najpierw było 500g, potem zeszli do 450g, ale "normalną" i "oczywistą" wagą jest 420g i tyle też teraz waży jaśnie Ptasie mleczko (R). A ja nie lubię takich praktyk i bojkotuję Ptasie mleczko er, tzn. (R).
      • anika772 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 21:27
        Najpierw było 500g, potem zeszli do 450g, a
        > le "normalną" i "oczywistą" wagą jest 420g

Ohhh, nie znoszę tego. Jakby człowiek nie rozumiał, że trzeba zwyczajnie podnieść cenę, to nie, czarują ze zmniejszeniem gramatury.
        Ostatnio odkryłam, że mrożonki warzywne "schudły" z 450 do 400. Nie kupiłam, wzięłam inne. A byłam wierną, hurtową wręcz klientką tamtej firmy.
        Szczytem wszystkiego była mąka pełnoziarnista pewnej eko-firmy. Zrobili torebki 900 gramowe.

A propos tematu, czy nazwa "Delicje" też jest zastrzeżona?
        • mamand Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 21:48
          > A propos tematu, czy nazwa "Delicje" też jest zastrzeżona?

LU ma Delicje Szampańskie, delicji nie ma
          • anika772 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 22:09
            Jak to LU? Myślałam że to Wedel?
            • mamand Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 22:14
              od dawna już nie Wedel
              • anika772 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 22:43
                Ostatnie pytanie, i już Cię przestaję nękaćsmile
                Dlaczego na opakowaniu widzę napis "Wedel"..?
                • mamand Re: Ptasie mleczko (R) 11.02.12, 08:51
                  bo LU miało zgodę na używanie marki Wedel przez określony czas (chyba 10lat), ale już im się skończył, na delicjach reklamowanych przez Stenkę napisu Wedel już nie ma
    • a.va Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 15:28
      Ale się głupio rzucają, przerost formy nad treścią. A alpejskie mleczko jest dużo smaczniejsze.
    • nutka07 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 15:50
      Smakuje Wam obecne ptasie mleczko?

Ja przestalam kupowac, bo w smaku zaczelo bardzo odbiegac od tego co bylo kiedys.
      • nutka07 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 15:52
        *PTASIE MLECZKO®

Poprawiam zeby nie bylo...
        • imasumak Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 16:25
          Lepsze jest Mleczko Otmuchowskie (R) wink
          • imasumak A blogerka zamiast likwidować bloga 10.02.12, 16:27
            mogła ciasto zatytułować: "PTASIE MLECZK0"
            • yoma Re: A blogerka zamiast likwidować bloga 10.02.12, 20:27
              A blogerka zamiast zamykać bloga powinna była odpisać Lotte Wedel, żeby się cmoknęła, bo ani produkt nie jest podobny, ani ona, blogerka, nie prowadzi działalności komercyjnej.
              • mika_p Re: A blogerka zamiast likwidować bloga 10.02.12, 22:37
                Blogerka pewnie jest ofiarą histerii na tle antyACTA - z jednej strony "jesteśmy biedni, więc wolno nam piracić", z drugiej: "podpisali! już nic nie wolno!", z trzeciej pewnie nieczyste sumienie, z czwartej pewnie totalny brak pojęcia, co z takim fantem zrobić.

Admini platformy, jak rozumiem, autorzy zlinkowanego tekstu, tez się nie popisali - w pierwszym rzędzie powinni kancelarii odpisać, że przekazują sprawę autorce bloga, i podejmą kroki od swojej strony po 9 dniach, a równolegle poinformowac autorkę o owym piśmie, i - skoro uważają że to takie śmieszne - poradzić jej dokładnie, co ma zrobić, żeby było dobrze.
                • hellulah Re: A blogerka zamiast likwidować bloga 11.02.12, 10:39
                  Gdzie ty widzisz te nieczyste sumienie?!
    • aglod2 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 17:30
      A podobno polski socjalizm to najlepszy surrealizm. Co udowadniał ze świetnym skutkiem Bareja.
    • mamand Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 18:03
      Lotte Wedel nie jest jest jedynym właścicielem znaku towarowego ptasie mleczko, ma je np. F.C.Solidarność ale jakoś o tym nie piszą,
      • mamand Re: PS (R) 10.02.12, 18:06
        oni oczywiście też mogą używać (R)
        • yoma Re: PS (R) 10.02.12, 18:52
          Znak towarowy służy odróżnianiu towaru jednego producenta od drugiego. Nie ma takiej opcji, żeby dwóch niezależnie miało ten sam znak. Albo znaki się różnią, albo któryś ma licencję na używanie, albo używa nielegalnie. W subtelności typu znak wspólny nie będę się wdawać.
          • mamand Re: PS (R) 10.02.12, 20:15
            różnią się, wedel ma E Wedel Ptasie Mleczko a solidarność ma Ptasie Mleczko Solidarność, ale sprawa jest rozwojowa, a kolejna sprawa o wygaszenie znaku już w marcu
            • yoma Re: PS (R) 10.02.12, 20:28
              A dzięki za info, interesują mnie takie spory.
              • mamand Re: PS (R) 10.02.12, 20:35
                www.uprp.pl/uprp/_gAllery/25/39/25390/20110309sala1.pdf
                polecam się smile
    • kropkaa Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 18:49
      Gorzej, jak sobie krowa zastrzeże nazwę własną swej wydzieliny i od tej pory będziemy mieć Mleko®.
    • polifonia1983 Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 20:26
      czyli od teraz: oni mają wszystko, brakuje im chyba tylko ptasiego mleczka (R)...
    • woman_in_love ale co wg was mieli zrobic? 10.02.12, 21:17
      Fakt jest taki: "ptasie mleczko" - zastało zastrzeżone? zostało!

Więc pójdę jeszcze dalej. Skoro ktoś umieszcza przepis na własnoręczne wykonanie ptasiego mleczka, to przecież identycznie jakby umieścił przepis na coca-colę, czy cokolwiek innego, np. udostępnianie zakupionej przez siebie muzyki za darmo innym w necie. Zatem: zamieszczanie przepisu na podróbki ptasie mleczka uszczupla dochody Wedla. Jak bardzo? Można to bardzo precyzyjnie wyliczyć, korzystając z istniejących metod. Zatem: niech się blogerka cieszy, że nie dostanie kary 50 000 PLN.
    • joxanna Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 21:20
      Może niech zmieni przepis z ptasiego mleczka na panna cottę? Podobna, może nawet lepsza? Zaraz, zaraz, a czy to nie przypadkiem Ptasie Mleczko R Wedla skopiowało panna cotte? smile
    • vivibon Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 22:40
      Uwielbiam takie PR-owe wpadki, szczególnie jak sobie nie radzą w social media.
      Za wedlowskim wallem - od dzisiaj to dla mnie ptasimleczkor smile
    • pod.sufitka Re: Ptasie mleczko (R) 10.02.12, 23:57
      troche mnie to dziwi, przeciez milka tez sprzedaje ptasie mleczko wiec jak to jest z tym zastrzezonym znakiem towarowym..... aha juz sprawdzilam to drugie to mleczko alpejskie gdyby nie ta afera nie zwrocilabym uwagi. generalnie wtopa wedla oj wtopa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka