07.03.12, 12:25
drogie emamy,
nie dawajcie na imię swoim dzieciom Amelia!!!
to ogromna krzywda dla dziecka
teraz kazdy słysząc Amelia to się może uśmiechnie pod nosem, i pomyśli niedouczona mamusia, a potem rówieśnicy będą na taką dziewczynkę wołać niedorozwój albo jeszcze gorzej.
pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_(medycyna)
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Apel 07.03.12, 12:29
      Na żadną ze znanych mi Małgorzat nikt nie mówi "perła". Na mnie nikt nie mówi "baranek". Nie przesadzasz aby?
      • zmierzajaca Re: Apel 07.03.12, 12:32
        no jasne że nikt na Ciebie perła nie mówi, ale zapewniam Cię ze gdyby Twoje imię oznaczało np brak odbytu, to byś całą szkołę a i potem była tak określana
        • angazetka Re: Apel 07.03.12, 12:42
          Lepiej "brak odbytu" niż "brak mózgu"...
          • katia.seitz Re: Apel 08.03.12, 12:38
            big_grin
            Ananalia rzeczywiście nieco ładniej niż Anencefalia smile
      • sadosia75 Re: Apel 07.03.12, 12:36
        Od dziś prosze mówić do mnie Perło Podlasia big_grin
        • lelija05 Re: Apel 07.03.12, 12:39
          Brzmi jak nazwa wina big_grin
          • sadosia75 Re: Apel 07.03.12, 12:41
            Powiedziałabym,że głodnemu chleb na myśli i taka nazwa mi wyszła ale jestem totalną abstynentką więc argumentów mi brak big_grin
            Ale fakt z deczka winczachem zalatuje big_grin Perła Podlasia big_grin
            • lelija05 Re: Apel 07.03.12, 12:46
              To wyszło na to, że to ja ta głodna co ma na myśli big_grin
              • sadosia75 Re: Apel 07.03.12, 12:48
                Ale wiesz.. głodny głodnemu wypomni wink
                • sta-fraszka Re: Apel 07.03.12, 16:35
                  Mnie sie skojarzylo z woda mineralna smile
              • chipsi Re: Apel 07.03.12, 14:09
                Lelija... a mnie pouczałaś żebym o piciu nie pisała tongue_out Coś może jednak jest w tym naszym alkoholizmie regionalnym big_grin
                • lelija05 Re: Apel 07.03.12, 14:16
                  Biję się w klatkę piersiową, racja smile
                  Jak to mówią przyganiał kocioł garnkowi,he, he big_grin
            • sueellen Re: Apel 07.03.12, 23:42
              Mnie się kojarzy z woda mineralną - konkurencja dla kropli beskidu
        • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 14:11
          sadosia75 napisała:

> Od dziś prosze mówić do mnie Perło Podlasia big_grin

leżę i płaczę big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
          • sadosia75 Re: Apel 07.03.12, 14:36
            Wstań, otrzyj łzy i pamiętaj, że nie jestem już Sadośka a Perła Podlasia smile
            • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 14:44
              no to jam Dziewica Dolnośląska big_grin
              • kamelia04.08.2007 Re: Apel 07.03.12, 15:06
                yenna_m napisała:

> no to jam Dziewica Dolnośląska big_grin

a twoje dzieci to z niepokalanego poczecia?
                big_grin
                • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 15:13
                  no wiesz, Katarzyna to czysta, dziewicza, no!
                  oczywiście, że z niepokalanego
                  jak możesz wątpić w ogóle tongue_out
                  • kamelia04.08.2007 Re: Apel 07.03.12, 16:27
                    no tak, czysta. To, ze nie dziewicza, to nie znaczy, ze brudna.

jesli sa juz dzieci, to nie dziewicza (co do zasady). Brak dziewictwa nie szkodzi, jesli te dzieci po slubie katolickiem poczete.
                    smile
                    • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 21:51
                      no i proszę
                      już mnie z dziewictwa na forum odarli tongue_out
                      • kamelia04.08.2007 Re: Apel 07.03.12, 22:45
                        ach, miej sobie to dziewictwo.
                        Oddam ci też swoje (jako matka 2 dzieci urodzonych siłami natury), jesli jeszcze jakies TAM znajdę.
                        smile
                        • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 22:56
                          och, dziękuję big_grin
                          no pewnie znajdziesz, co?
                          my tu wszystkie dziewicze big_grin nieskalane big_grin czyste i ydealne big_grin
              • imasumak Re: Apel 07.03.12, 15:13
                A ja Obca z Dolnego Śląska wink
                • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 15:15
                  brakuje mi jeszcze Predatora do pełnego szczęścia wink
                  • sadosia75 Re: Apel 07.03.12, 15:21
                    No nie wiadomo co się ima naszej Obcej big_grin
                    Może i predator. Wiesz śląsk to raczej dla twardzieli a nie dla mięczaków. to predator wskazany.
                    • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 15:27
                      O to to big_grin
                      10/10
            • kannama Re: Apel 07.03.12, 19:01
              ooo...to ja mam tez nieżle- łaska lubelska
        • czar_bajry Re: Apel 07.03.12, 18:46
          sadosia75 napisała:

> Od dziś prosze mówić do mnie Perło Podlasia big_grin

big_grin
          Ja już nawet nie napiszę, że czyścisz mi monitor, już cały laptok mam zaplutybig_grin
        • kocianna Re: Apel 07.03.12, 21:16
          Perło, kocham Cię!
          • sadosia75 Re: Apel 07.03.12, 21:40
            Oj przestańcie no! Bo się zawstydzę! big_grin
            • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 21:50
              wstydź się, sadośka, wstydź tongue_out Perło Podlasia, znaczy big_grin
    • gaskama Re: Apel 07.03.12, 12:30
      Rozwaliłaś mnie.
    • chipsi Re: Apel 07.03.12, 12:31
      Żartujesz prawda? Nie nie nazwałam tak córki ale jak juz tak linkujesz to Amelia ma wiele innych znaczeń: pl.wikipedia.org/wiki/Amelia
      • zmierzajaca Re: Apel 07.03.12, 12:33
        wiem ze ma wiele innych znaczeń, ale ma również i to znaczenie które podałam
    • antyideal Re: Apel 07.03.12, 12:35
      Przeceniasz wiedze wspolczesnej mlodziezy wink
    • marghe_72 Re: Apel 07.03.12, 12:37
      Tom się przednio ubawiła.
      Jakie jeszcze imiona są na zakazanej liście?
    • shellerka Re: Apel 07.03.12, 12:38
      i dla tego apelu założyłaś sobie konto? big_grin
    • iwoniaw Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 12:39

• verdana Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 13:02
        Mało!
        Proponuję wykreślić imię Teodor. Sugeruje wpadkęsmile
        I Weronika. Prawdziwy obraz to coś jak portret pamieciowy.
        Kto ma cos jeszcze?
        • zmierzajaca Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 13:04
          no prawdziwy obraz czy wpadka to z lekka coś mniej ochydnego niż brak kończyn
          • verdana Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 13:07
            Ohydny jest ochydny.
            Brak konczyn nie jest ohydny.
            • lelija05 Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 13:14
              Ohydny to jest brak rozumu u autorki tematu.
              • bi_scotti Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:04
                Na moja szkolna kolezanke jej tata zawsze czule mowil Mala Niedzwiedzico smile
                Jakos nie przypuszczam zeby dzieci te skojarzenia Amelii z amelia wykumaly same z siebie - jesli juz to pewnie z pomoca "dowcipnych" rodzicow uncertain
                No i z pewnymi imionami juz tak jest, ze sie w szkole obrywa, nie ma lekko ...
                Dominika/Weronika w majtki sika, Ewka spadla z drzewka, Kachna grubachna a Jurek ogorek. Life.
                • zmierzajaca Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:09
                  to że są przezwiska typu jacek-placek, to wiadomo
                  mi nie o to chodziło
                  tylko o to że jak się da dziecku konkretne imie, które coś oznacza niefajnego, to się mu krzywde robi
                  no mówcie co chcecie, ale wątpie żeby któraś z was chciała mieć imię oznaczające wadę płodu
                  • chipsi Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:14
                    Lepiej imię mające wiele znaczeń (w tym te o wadzie) niż powiedzmy Gniewoj Mścisław (autentyk). Nazywali go "zemsta rodziców" big_grin
                    • zmierzajaca Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:22
                      no tak prawde mówiąc to nie wiem czy lepiejwink
                      masz racje ze imie wcale nie musi oznaczać wady, żeby było zemstą rodziców
                      z tym że jeśli imie jest tylko rzadko spotykane, czy dziwne, to jeszcze pół biedy, bo to rzecz gustu - rodzicom akurat tak się podobało
                      ale jesli ktoś nazywa dziecko imieniem które ma konkretne znaczenie, (kiedyś był taki owcip o kurtyzanie) to już niefajny wydźwięk takiego imienia nie jest rzeczą gustu, czy jakimś subiektywnym odczuciem ze się imie mi nie podoba
                      • papalaya Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:27
                        to jesteś dowodem na to, że wadą można być i bez adekwatnego imienia

czy dzieci z twojej klasy nie mówiły ci ze twoja matka ma pecha?
                      • edelstein Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:39
                        zalamie cie,mam dwa imiona jedno jak stan w USA,drugie na czesc pewnej rodziny zyjacej w renesansie i bedacych uosobieniem wszystkiego co najgorsze.Imiona swoje uwielbiam i poki co nie poznalam nikogo o takich samych.Podejrzewam,ze wiekszosc moich rozmowcow nie wie co one oznaczaja,bo uwazaja je za bardzo ladnewink Moj syn ma imie,ktore w Polsce nosi tylko kilku chlopcow.Gdybym miala corke nazwalabym ja Louise na czesc LV.Nie kapuje ludzi,ktorzy maja problemy z cudzymi imionami.
                        • papalaya Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 14:58
                          nie mów, nazwali cię Nowy Meksyk czy Konnektikut?
                          • imasumak Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 15:18
                            Myslę, że po prostu Karolina wink
                            • edelstein Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 18:29
                              Pudlo,napisalam wyraznie,ze nie spotkalam nikogo o takich imionach,a Karolin na peczkitongue_out
                              • papalaya chyba nie Labrador 07.03.12, 20:24
                                bo by wszyscy psi we wsi ujadali na twój widok w czasie cieczki

ale raczej nie, bo to prowincja kanadyjska
                              • kai_30 Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 08.03.12, 12:23
                                Wirginia? smile
                        • kozica111 Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 15:31
                          Karolina Borgia smile?
                          • edelstein Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 18:31
                            Pierwsze pudlo,drugie trafiony zatopionywink
                            • kozica111 Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 18:37
                              To............Virginia....smile
                              • mancipi Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 18:51
                                kozica111 napisała:
                                > To............Virginia....smile

odnośnie nadawania imion (a właściwie nazw) polecam

• edelstein Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 18:53
                                tez nie,ale mi sie to ime bardzo podobabig_grin ogolnie to nazwy stanow USA daja sporo mozliwoscibig_grin
                                Za Borgie jestem wdzieczna mamusi zafascynowanej trucicielkamibig_grin
                                • imasumak Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 22:37
                                  Arizona?
                                  • imasumak Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 22:38
                                    Montana, Dakota, Luiziana? wink
                                    • viviene12 Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 23:17
                                      Georgia Borgia?

No bo chyba nie Minnesota
                                      • edelstein Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 08.03.12, 12:31
                                        Trafiony zatopiony.Wbrew temu co mowia oryginalne imiona niczego nie utrudniaja.
                                      • madi138 Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 08.03.12, 13:01
                                        o matko! naprawde oplulam monitor herbata! to polaczenie wymiata.... smile
                      • to_ja_tola Re: Wiesz, tobie to już żadne imię nie pomoże n/t 07.03.12, 16:37
                        No ale weź nie dawaj takiego imeinia i "szafa gra" a nie na forum wątek zakładasz?!
                        Moja znajoma dała na imię Amelia i jakoś mówiąc do tego dziecka nie myślę,że to brak kończyn jest.
                        Boszszsz,skąd cię wytrzasnęli?
    • nabakier Re: Apel 07.03.12, 14:30
      Paweł- łac.Paulus oznacza "mały, drobny, mikry" heheheh
    • sylwia11022000 Re: Apel 07.03.12, 14:39
      Apeluje o nieprzejmowanie się apelem.
    • kamelia04.08.2007 Re: Apel 07.03.12, 15:08
      a ja jestem za apelem.
      i te wszystkie amelie, klaudie i balażeje to sa po prostu paskudne imiona o złym znaczeniu
      • estragonka Re: Apel 07.03.12, 22:22
        kamelia04.08.2007 napisała:

> a ja jestem za apelem.
        > i te wszystkie amelie, klaudie i balażeje to sa po prostu paskudne imiona o zły
        > m znaczeniu

a kamelie?
        • kamelia04.08.2007 Re: Apel 07.03.12, 22:50
          a kamelia to kwiatek, czyli roślinka i mój pseudonim forumowy. Gdybym chciała, to bym sie nazwała damą kameliową (czyli MałgorzatĄ Gautier). Swoją droga, lekko sie książke czyta.

taki kwiatek:
          pl.wikipedia.org/wiki/Kamelia_%28ro%C5%9Blina%29
    • kiszczynska i podajesz na ten przyklad Wikipedie, gdzie kazdy 07.03.12, 15:23
      mzoe umiescic co chce??
      • zmierzajaca Re: i podajesz na ten przyklad Wikipedie, gdzie k 07.03.12, 15:31
        medbook.com.pl/ksiazka/pokaz/id/4737/tytul/poloznictwo-i-ginekologia-tom-1-2-breborowicz-wydawnictwo-lekarskie-pzwl
        ja się dowiedziałam o znaczeniu słowa amelia z tej książki
        jak chcesz możesz poczytać jesli wikipedia Ci nie pasujewink
        • yenna_m Re: i podajesz na ten przyklad Wikipedie, gdzie k 07.03.12, 15:35
          nie czytaj tyle
          zbyt dużo wiedzy w mózgach przypadkowych i nieprzygotowanych do tego psychicznie i emocjonalnie osób potrafi zdziałać niepowetowane szkody
          pomijam również fakt, że się złączki potrafią przepalić wink i nieszczęście gotowe wink
          • zmierzajaca Re: i podajesz na ten przyklad Wikipedie, gdzie k 07.03.12, 15:41
            miło ze piszesz o swoich doświadczeniach, ale dziękuję nie skorzystam z rady
            • yenna_m Re: i podajesz na ten przyklad Wikipedie, gdzie k 07.03.12, 15:47
              no akurat to nie ja się kompromituję pisaniem takich banialuk big_grin
              Amelia moja droga to bardzo stare, szacowne imię
              natomiast, jak znam dzieci, to niestety - ale dzieci nie są na tyle oczytane, żeby wynaleźć syndrom chorobowy będący również imieniem
              takie przezywanie od imion kończy się już na etapie 4-5 klasy podstawówki a młodszym dzieciom można z powodzeniem wytłumaczyć niewłaściwość zachowania - tyle w temacie merytorycznie

no i z ciekawości pzaytam - ile Tobie dojście do tego szokującego odkrycia zajęło lat?
              myślisz, że dziecko będzie sprytniejsze?
              no weś wink
              przecież jesteś TAKA genialna big_grin raczej przyjelabym zalozenie, że dorosla osoba już umie sobie wytłumaczyc, jakie niestosowne i dziecinne jest myślenie o konkretnym imieniu przez pryzmat rzadko występującego zespołu chorobowego
          • jowita771 Re: i podajesz na ten przyklad Wikipedie, gdzie k 07.03.12, 18:54
            > nie czytaj tyle
            > zbyt dużo wiedzy w mózgach przypadkowych i nieprzygotowanych do tego psychiczni
            > e i emocjonalnie osób potrafi zdziałać niepowetowane szkody

To jest piękne! Zgadzam się z Tobą. Czy to aby nie jest już drugi wątek, gdzie forumki są zgodne po tym o teściu?
      • verdana Kiszczyńska , nie wypadaj z roli:) 07.03.12, 16:39
        Jesteś głupia jak but, nie pamiętasz? Nie masz prawa podchodzić krytycznie do źródeł, to się w Twoim image nie mieści.
    • to_ja_tola Re: Apel 07.03.12, 16:32
      ale,że co ci do tego czy ja dam dziecku na imię adolf czy amelia?
    • peggy_su Re: Apel 07.03.12, 16:55
      Masz rację, lepiej nazwać dziecko Żyraf albo Mrówka.
    • koza_w_rajtuzach Re: Apel 07.03.12, 18:40
      przesadzasz i to mocno
    • ewcia1980 Re: Apel 07.03.12, 18:53
      a ja wiem o co ci chodzi.
      od czasu jak się dowiedziałam co w medycynie oznacza słowo amelia to imię jest dla mnie .... nie do przyjęcia.

a jakieś pół roku temu moja dobra koleżanka urodziła córeczkę
      i dała jej na imię .... Amelka
      uncertain
      No nie dałam rady wydusić z siebie "Ładnie"

• tymianek21 Re: Apel 07.03.12, 20:02
        @edelstein- jeśli nie : Karolina, Wirginia- to pozostaje tylko Indiana lub Georgia. Nawet sobie wyszukałam nazwy stanów tak mnie to zaciekawiło
        www.e-angielski.com/nazwy-stanow-w-usa
        A jeśli chodzi o znaczenie imienia Amelia- jeśli dzieci kogoś nie lubią to do każdego imienia nawet najbardziej popularnego znajdą rymowankę (lub do nazwiska)
        Anka-skakanka, Wiktorucha, Kasiucha-klucha itp.
        • yenna_m Re: Apel 07.03.12, 20:45
          a tak w ogóle w Wawie jest jeszcze na Wiśle niejaka Gruba Kaśka tongue_out
          pomijam: Kachna-Grubachna, Elka-Szufelka, Michał się skichał, Wojtek bez mojtek, głupi Jasiu, Beata-szmata i te de
          dzieci mają generalnie bardzo bogatą wyobraźnię

poza tym jeszcze można:
          grubas, okularnik, anoreksja, tłuścioch, głupek, śmierdziel, kujon, debil - też możliwości wiele, ile wyobrażnia na język przyniesie
          • bi_scotti Re: Apel 07.03.12, 20:47
            Zawsze tez moze byc Pippa Middleton tongue_out
    • gwen_s Re: Apel 07.03.12, 21:07
      nie jedna mama wie jakie znacznie ma to imię w medycynie ale ma to gdzieś... więc co Tobie do imion innych dzieci? Swoim nie dawaj...
      A wołać to będą dzieci takich mam jak Ty, które dzieci uświadomią o znaczeniu imienia, jak nie usłyszą to nic wołać nie będą!!!
    • nangaparbat3 Re: Apel 07.03.12, 21:29
      Przywiązuję wagę do znaczenia imienia, jak najbardziej.
      Hiszpanie tutaj są pomysłowi - nigdy nie dałabym córce na imie Dolores czy Angustias (ból, cierpienie), podobnie zresztą jak Inmaculada Concepción (Niepokalane Poczęcie). Żeby było śmieszniej tak ma na imie Conchita Bautista - jesli ktoś pamięta cycatą blondynę z Sopotu (Conchita to zdrobnienie od Concepción, a znaczy - Muszelka).
    • estragonka Re: Apel 07.03.12, 23:21
      demotywatory.pl/3723716/I-wlasnie-dlatego wink
    • sueellen Re: Apel 07.03.12, 23:50
      Od dziś mówcie do mnie Blask Mądrości, albo księżyc mądrości, albo kosz trzcinowy. Wolę być jednak blaskiem
      • katia.seitz Re: Apel 08.03.12, 12:48
        Ha, a ja jestem po prostu "Piękna". No nic dodać, nic ująć tongue_out
    • bea.bea Re: Apel 08.03.12, 12:40
      No to bez błogosławiona proszę sie do mnie nie odzywać smile ewentualnie walcząca smile
      a imię amelia podoba mi się smile
    • ja27-09 Re: Apel 08.03.12, 14:28
      Przyłączam się do apelu, żeby nie nadawać dziewczynkom imienia Żaneta, gdyż albowiem to w terminilogii medycznej oznacza strzykawkę do irygacji (tak przweodów słuchowych jak i okrężnicy). No jakby się tak ludzie dowiedzieli !!

Może by jakąś petycję do rządu napisać, oflagować się, manifest do narodu wystosować? Dajcie spokój, jakby tak zacząć analizować poszczególne imiona, to doszlibyśmy do absurdu.
      • zmierzajaca Re: Apel 08.03.12, 14:46
        w słowniku języka polskiego nie ma takiego tłumaczenia, więc pewnie tak się po prostu utarło a nie że Żaneta to znaczy strzykawka

amelia w sjp ma dwa znaczenia, w tym jedno to wada właśnie
        • ja27-09 Re: Apel 08.03.12, 16:46
          Dlatego napisałam, że to określenie medyczne, popularne, nie sprawdzałam w żadnym słowniku.

www.sklepdlalekarza.pl/produkt,strzykawka-zaneta-plastikowa---do-plukania-przewodu-sluchowego,156.html
          • toxicity1 Re: Apel 08.03.12, 23:32
            A najlepsze jest to, że modę na to imię zapoczątkowała Amelka z Na dobre i na złe.
            Imię to nadali jej rodzice - lekarze.smile
            • zmierzajaca Re: Apel 09.03.12, 13:13
              raczej scenarzyściwink
              ja znam osobiście lekarza, miał nawet rozpoczęty doktorat, który nazwał tak swoje dziecko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka