Dodaj do ulubionych

pompa ciepla w domu

19.03.12, 18:54
czy ktos z was ma zainstalowana pompe ciepla jako ogrzewanie domu ?
sprawdza sie ?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 19:03
      Cieplo jest i osusza powietrze (dla nas to pozytyw). Jezeli chodzi o ekonomie, to nie widze specjalej roznicy, ale cieplej mamy za te sama cene (mniej-wiecej).
      • t-com Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 19:08
        a macie odwierty pionowe czypoziome ?
        czy ogrzewanie przy tym podlogowe ? /
        jakiej firmy pompka ?

myslalam ze to glownie oszczedne ustrojstwo i ze naprawde widac roznice w eksploatacji ??

a jak sie sprawdzalo przy duzych mrozach jak - 20 ?
        • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 19:15
          Ja mam pompe powietrze-powietrze, taka jak w sklepach maja (na zewnatrz pudlo a w domu panel do nawiewu), nie mam odwiertow zadnych. Mielismy Toshibe, padla na pol roku przed koncem gwarancji, wymiennie dostalismy Mitsubishi, ma ok. pol roku (i czas sie zepsuc).
          • t-com Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 19:22
            aha ... a ja sobie mysle o takiej pompie co odwierty sie robi i co calutki domek ogrzeje
            ale dziekuje smile
            • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 19:35
              My mamy panel w stolowym, naprzeciwko drzwi. Ogrzewa stolowy (ca 45m2) i "resztki" wylatuja w gore do sypialni. Kuchnia ma wlasny grzejnik, zadko wlaczany, cos sie tam tego ciepla z pompy mimo wszystko dostaje (mimo iz lezy z boku strumienia powietrza). W sypialniach nie mamy ogrzewania (stoja otwarte i wystarczy cieplo wedrujace z dolu), w lazience mamy podlogowe (lazienka jest jedynym zamknietym pomieszczeniem w domu). W piwnicy mamy pomieszczenia uzytkowe (pokoj rozrywkowy) i tam stoi piecyk na drzewo, palimy jak jest bardzo zimno lub jak sa goscie, ale tylko jak mamy czas (po pracy lub w weekendy).
              Pompy powietrze-powietrze maja tabele w jakich temperaturach dzialaja najekonomiczniej, chyba kolo -15 ekonomicznosc leci na leb a przy ponizej -20 lub -25 po prostu przestaje dzialac. O pompach odwiertowych nie czytalam, bo to dla nas opcja niedostepna, wiec nie wiem na ile sa podobne sad
            • jesienna_burza Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 21:14
              mam pompe z odwiertami (pionowymi) + ogrzewanie podlogowe, sprawdza sie: cieplo i ekonomicznie. Ustrojstwo wymaga jednak zmyslu technicznego - ustawia sie mase parametrow (taka krzywa ogrzewania), ze jak na zewnatrz temp X to ile ma byc w domu i to ustawianie dobierasz wg swoich potrzeb i trwa kilka sezonow. Na poczatku jak temp na zewnatrz byla -15 to w domu dowalalo + 25 - mozna bylo zdechnac normalnie. Teraz ustrojstwo ma zaprorgamowane, ze +20 to maks ale musi opuscic jak robi sie cieplej.

Powietrze wyszusza sie mniej niz przy kaloryferach ale sklamalabym, gdybym napisala, ze sie nie wysusza. Mam tez rekurperacje - chyba ok choc na poczatku strasznie szumialo i mnie wkurzalo ale przyjechal pan i wyregulowal. Teraz jedyne co mnie drazni to brud, ktory zbiera sie wokol tych 'wejsc'. A no i same te 'wejscia' - to zwykle ohydne plastiki - fuj sad

Wszelkie szczegoly techniczne (nazwy, parametry, glebokosci, firma montujaca) - nie moja dzialka tylko meza, na potrzeby forumowe nie bede jednak robic wywiadu - masz necik i fora tematyczne.
        • regina_r Re: pompa ciepla w domu 01.06.12, 11:58
          Jeżeli chodzi o mrozy, to takim standardem jest ok -20C, wiem, że pompy ciepła firmy Stiebel Eltron mają taką normę. Polecam zajrzeć na ich stronę www.stiebel-eltron.pl/promocje gdzie znajdziesz dokładne informacje o nowych ofertach (WPL 20 basic- 7 pakietów), jest możliwość rezerwacji, a w gratisie dostajesz cudowny tablet.
      • majowadusza Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 14:04
        pompa ciepła osusza powietrze ?
        masz na myśli rekuperacje i ogrzewanie podłogowe ?

Pompa ciepła to maszyna któa pobiera energię do ogrzewania.
        • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 17:50
          Mam na mysli to, ze przy pompie powietrze jest suchsze niz przy grzejnikach panelowych.
    • t-com Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 19:50
      no wlasnie tez tak czytalam ze przy -20 pompa siada
      ale t ow koncy system z Skandynawii wiec jak to tam dziala skoro tam takie mrozy ?? smile
      • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 20:02
        No nie dziala smile W Skandynawii sa piecyki na drzewo i ogrzewanie elektryczne grzejnikami panelowymi, na wypadek tych mrozow ponizej -20.
    • super-mikunia Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 21:24
      U nas sporo sąsiadów ma pompę ciepła wodną; też bardzo mocno się nad nią zastanawialiśmy, ale w końcu zrezygnowaliśmy bo przy 120 m2 użytkowych na granicach opłacalności miałoby to być wg wykonawców;nie chcieliśmy mieć wszędzie podłogówki; no i baliśmy się, spadków napięcia prądów i ewentualnych problemów z pompą przy tym niby można byłoby zainwestować w agregat..niby sąsiedzi nie mają i nic im się nie psuje..
    • fajka7 Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 22:10
      U nas pompa podczas mrozów sprawdziła się bardzo dobrze. Co to znaczy, że przy -20 nie działa. Oczywiście, że działa. Fakt, nie było w domu +25 st. podczas tych największych mrozów, ale spokojnie 20 dało się utrzymać - przez kilka dni wystarczy.
      Wtedy włącza się dodatkowe grzałki i ten prąd jest droższy i nie ma mowy o oszczędności oczywiście.
      Koszty ogólnie są zauważalnie niższe od gazu, ale na pewno nie jest to ogrzewanie za darmo.
      • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 19.03.12, 22:15
        Ja nie pamietam dokladnie, ale przy jakiejs temperaturze nasza pompa przestaje sie wyrabiac (co nie oznacza "full stop", ale nie produkuje ciepla na taka skale jaka mozna uznac za satysfakcjonujaca). Poza tym jesli wlaczasz dodatkowe grzejniki, to dla mnie pokrywa sie to juz z definicja "nie dziala", bo jak dziala to nie wlaczam nic innego (wystarcza mi 20C, 25 to dla mnie za duzo).
        • fajka7 Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 15:52
          Poza tym jesli wlaczasz dodatkowe grz
          > ejniki, to dla mnie pokrywa sie to juz z definicja "nie dziala",

Nie wiem czy myślimy o tym samym - nie włączam grzejników dodatkowych tylko grzałki w pompie. Jest ich kilka. Podczas mrozów sprzed kilku tygodni wystarczyło włączyć jedną. Nadal koszt był sensowny, bo -30 mieliśmy kilka dni, a nie tygodni. Zresztą włączyliśmy grzałkę tylko dlatego, że mnie z kolei 20 stopni w domu nie wystarcza i potrzebuję 23.
          • jak_matrioszka Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 17:53
            Aaa, u nas nie ma opcji "wlacz dodatkowe grzalki", my mozemy ustawic temperature jaka chcemy miec i tyle. Pompa dziala w obie strony: grzeje lub chlodzi, zalezy czy sie ustawi nizsza czy wyzsza temperature od "zastanej".
            • fajka7 Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 22:37
              Rozumiem. Jest tyle urządzeń na rynku i każdy dom oraz użytkownik ma inne wymagania, że wydaje mi się, że taki powierzchowny wątek w ogóle nie ma sensu.
              Ja się na szczegółach też nie znam.
              Mogę powiedzieć ogólnie, że w naszym przypadku pompa się sprawdza w każdych warunkach (o ile jest prąd heh), choć w tych najtrudniejszych wymaga wspomagania, które obniża jej ekonomiczność.
              Aha, no i my mamy dolne źródło w odwiertach, bo kolektor poziomy zająłby prawie całą działkę, czyli ograniczył nam możliwości jej zagospodarowania, a to z kolei nie wchodziło w ogóle w grę.
              Wariantu powietrze-powietrze w ogóle nie braliśmy pod uwagę. Ponoć to się kiepsko sprawdza w naszym klimacie.
      • agniecha_26 Re: pompa ciepla w domu 20.03.12, 07:22
        mamy pompe ciepla, rurki sa zakopane na niecaly metr w ziemi przed domem. Mamy w calym domu ogrzewanie podlogowe, nie mam kaloryferow, przy silnych mrozach temp. 21. Za prad ( a mamy wszystko na prad) placimy niewiele, w zeszlym roku mielismy prognoze 500zl miesiecznie z czego 900 zl mielismy nadplaty. Uwazam to za doskonaly wynalazek, bezobslugowa, nie musze kupowac drewno, wegiel czy ekogroszek.
        • ceide.fields Re: pompa ciepla w domu 20.03.12, 07:43
          No to faktycznie niewiele, ja płacę średnio nieco ponad 400 co 2 miesiące big_grin plus gaz ok. 1000 zł do grzania, mycia i gotowanie też co 2 miesiące.

I wiesz co, też nie muszę kupować węgla.

Napisz jeszcze ile cię kosztowała instalacja big_grin
          • fajka7 Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 15:54
            Napiszcie obie jakie macie duże domy, bo ta wymiana zdań jest bez sensu smile
        • t-com Re: pompa ciepla w domu 20.03.12, 19:09
          a jakiej firmy ta pompka ???
          • agniecha_26 Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 08:25
            pompa ciepla -firma zirius. Jak dla mnie to się oplaca. Popytaj w gminie czy jest dofinansowanie na nia, bo u nas jest na ekologiczne ogrzewanie i solary. Wiem ze BOŚ ma takie kredyty czy cos z wtym stylu.
    • mynia_pynia Re: pompa ciepla w domu 21.03.12, 09:17
      Idź na forum muratora tam jest cały dział o pompach ciepła.
      Z tego co ja pamiętam to opłaca się mieć prąd w innej taryfie tz. nocnej albo weekendowej. Wówczas nastawiasz pracę pompy w nocy i w tanich godzinach w dzień i wychodzi niedrogo.
      Oczywiście warunkiem posiadania ekonomicznego ogrzewania za pomocą PC jest podłogówka wszędzie bo wówczas ustawiasz temperaturę wody na około 25-35 st.
    • mmena Re: pompa ciepla w domu 22.03.12, 15:06
      Sąsiedzi mają. U nich nie sprawdza się. Płacą bardzo dużo za prąd, w domu jest chłodno (na parterze), albo zimno (na piętrze).
      Szczegółów technicznych nie znam.
      • majowadusza Re: pompa ciepla w domu 23.03.12, 09:50
        Tak. Sąsiedzie zawsze mają coś gorzej niż my smile

aby założyć pompe ciepła nalezy naprawdę odpowiedzieć sobie na wiele pytań. Ja również odsyłam na forum - muratordom.
        Instalacja pompy ciepła, sam jej koszt jest bardzo duży. Trzeba się liczyć w wydatkiem ok. 40 - 80 tyś.. Jest pełno różnych wyliczeń czy to się kalkuluje czy nie.
        Firmy od pomp mają swoje wyliczenia na ich korzyść a konkurencyjna firma, np. od pieców ma swoje wyliczenia smile W polsce pompy są dość krótko aby sobie zrobić dobre statystyki.
        Weźcie pod uwagę czy w działce jest już gaz czy trzeba ciągnąć za duże pieniądze. Czy dom jest duży, jaka powierzchnia ma być grzana. Warto zainwestować w fachowca który przeliczy na wszelkie współczynniki ciepła, itp.
    • lizzy Re: pompa ciepla w domu 23.03.12, 16:49
      Zainstalowanie pompy ciepła wymaga dobrze ocieplonego domu, wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Ponieważ jest to ogrzewanie niskotemperaturowe należy przewidzieć duże powierzchnie grzewcze np: podłogi czy ściany. Pompa musi być dobrana do danego domu
      pod względem sprawności. Pompa zapewnia ogrzewanie i ciepłą wodę. Jeśli wszystko jest dobrze zainstalowane to chyba nie ma lepszej opcji...
      • hermenegilda_zenia Re: pompa ciepla w domu 01.06.12, 13:14
        Tak, tylko, że koszt instalacji i samej pompy jest póki co znacznie wyższy niż innych systemów ogrzewania. Zanim się zamortyzuje i oszczędzi na cieple trzeba znowu wymieniać, bo ich żywotność to coś ok. 20 lat. Droga zabawa, ale każdy robi ze swoją kasą to, co uważa - pod warunkiem, że ją ma.
    • paskudek1 Re: pompa ciepla w domu 01.06.12, 13:59
      a powiedzcie, czy takie coś można zainstalować w już istniejącym domu? W dodatku starym, mocno zużytym, zawilgotniałym? Jaki mógłby byc koszt i konieczne prace? Ale tak łopatologicznie poproszę.
      • chipsi Re: pompa ciepla w domu 01.06.12, 14:55
        Przede wszystkim wymieniasz wszystkie grzejniki ze ścian na ogrzewanie podłogowe, czyli kujesz całą chałupę. Potem wydajesz majątek na instalacje takiej pompy itd.
        Albo za te kilkadziesiąt tysięcy kupujesz węgiel do pieca, który już masz i grzejesz nim kilkadziesiąt lat.
        • paskudek1 Re: pompa ciepla w domu 01.06.12, 15:05
          a nie, to odpada. Przede wszystkim że nie mam co zdejmować ze ścian - grzejników niet smile Dom ogrzewany jedną kuchenką węglową i jednym piecem. W zimie nieogrzewany bo niezamieszkały. Myślałam, że to jest coś co pozwoli tanim kosztem załatwić ogrzewanie domu, którego nie opłaca się remontować a nie ma kasy na rozbiórkę i postawienie nowego. Tyle że nieogrzewany niszczeje coraz bardziej sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka