Dodaj do ulubionych

Tak się jeździ w Polsce

04.04.12, 12:19
I zdecydowanie mi tego nie brakuje.
Tu gdzie mieszkam nie ma prolemu z wlączeniem się na suwak, gdy kończy sie pas normą jest jazda na suwak, nie ma też problemu ze zmianą pasa w korku. W Polsce żeby zmienić pas trzeba po prostu wymusić na innym kierowcy inaczej można sobbie taj jechać do usr..j śmierci.

Tutaj mniej więcej byla podoba sytuacja, a o tego rowerzysta wtrynił się przed zmieniającego pas ruchu.

Internauci bronią rowerzysty, ja wręcz odwrotnie, jego zachowanie było perfidne, to on się wepchał i to jego wina.

Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:23
      Ale nie wiesz, jak ta sytuacja wyglądała. Jeśli na lewym pasie był mega korek i wszyscy stali, a kierowca po prawej ominął kolejkę i chciał się wepchać, to też bym go nie wpuściła.

Co do rowerzysty, to się zgadzam. Jeżdżą jak potłuczeni.
      • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:25
        Tragicznie jeździ się po Francji, Irlandii i Hiszpanii.
        • jamesonwhiskey Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:29
          > Tragicznie jeździ się po Irlandii

a to dlaczego sie tragiczni ejezdzi ?
          • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:34
            Bo kierowcy są nieuprzejmi, stwarzają dużo sytuacji niebezpiecznych, drogi są wąskie i omurkowane.
            • jamesonwhiskey Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:40
              > Bo kierowcy są nieuprzejmi, stwarzają dużo sytuacji niebezpiecznych,

ze co ??
              moze ci sie cos pomieszlao i nie piszesz o irlandii tylko o indiach

> dogi są wąskie i omurkowane.

no i ? jak sie umie jezdzic to nie jest jakis problem
              • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:43
                Ty masz swoje doświadczenia, ja mam swoje i przy swoim zdaniu pozostanę.
                • jamesonwhiskey Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:47
                  > Ty masz swoje doświadczenia, ja mam swoje i przy swoim zdaniu pozostanę.

wiesz moze doswiadczenia wynikaja z nie umiejtnosci jazdy w spokojnym ruchu drogowym
                  jak gdziec widze na drodze maniaka w strarym wieswagenie wymijajacego w dziwny sposob to albo polak albo rusek
                  • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:55
                    Pozostaw moje umiejętnosci w spokoju. Są takie jakie są i nie tobie je oceniać.

I nie wypowiadaj się z pozycji pana w lymuzynie mijającego na drodze wieśniaków w gruchotach bo wychodzisz na snoba i aroganta. Irlandczycy przynajmniej nie podkreślają w tak prostacki sposób swojego statusu majątkowego.
                    • jamesonwhiskey Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:05
                      > Pozostaw moje umiejętnosci w spokoju. Są takie jakie są i nie tobie je oceniać.

sam je ocenilas mowiac o niebezpiecznej jezdzie w irlandii
                      co jest absolutna bzdura w miescie sie jezdzi 50 na autostradzie 120
                      to sa dla ciebie te niebezpieczenstwa

> mijającego na drodze wieśniaków
                      > w gruchotach bo wychodzisz na snoba i aroganta.

nie sadze , poprstu czesc polactwa sie zachowuje jak by z jakiejs dziczy sie wyrwali
                      • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:09
                        Niestety ty wyjeżdżając na zmywak do Irlandii dalej się zachowujesz prostacko, wyśmiewając się z Polaków. Nowy samochód zapewne kupiłeś, bo gdybyś został w kraju, jeździłbyś prawdopodobnie takim samym starym gruchotem jak ci z których się wyśmiewasz.
                        • jamesonwhiskey Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:15
                          no prosze brakowalo komentarza o zmywaku w irlandii
                          pieknie pieknie
                          masz 10 letniego paska w dizlu ze sie tak jarasz

a kultura na drodze pomiedzy pl a ie jest nie do porownania
                          jak ktos tego nie widzi to ma cos z oczami
                          • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:18
                            Piszę o zmywaku, bo statystyki są niebłagane, 99% wyjeżdża do prostych prac. Przepraszam za posądzenie, ty zapewne jesteś tym jednym procentem z kontraktem CEO big_grin

Mogę mieć paska w dyzlu, mogę mieć astona martina, moja sprawa, a ty tego nie wiesz big_grin
                            • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:30
                              Zmywak już się przeterminował. Wyjeżdżali ludzie młodzi bez doświadczenia, zaczepiali się w hotelach, w restauracjach na zmywach, jsli znali trochę lepiej angielski na recepcjach i innych obslugach klienta. Obecnie trendy sie zmieniają, świeżych imigrantow z Polski jest niewielu, Polacy coraz lepiej znają angielski, szkolą się, studiują, kupują domy i mają coraz lepsze prace i płace. W swoim zawodzie coraz wiecej spotykam Polaków na wyższych stanowiskach. 4 lata temu w mojej firmie bylm ja i ani jeden Polak (a biurze blisko 2000 osób zatrudnionych), teraz już jest nas czworo, w poprzedniej firmie na stanowisku kierowniczym było troje, do tego dwoje polskich koordynatorów i jeden grafik. Jak na firmę zatrudniającą 200 osób to naprawdę sporo. Polacy na wyspach prowadza też sporo wlasnych małych biznesow i dobrze sobie radzą.
                            • jamesonwhiskey Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 14:27
                              > Piszę o zmywaku, bo statystyki są niebłagane, 99% wyjeżdża do prostych prac.

wow, jakies forumowe wcielenie mieniacej sie profesorem niezbyt rozwinietej pani iglickiej
                              ciekawe rzeczy opowiadasz o irlandii , moze napisz cos jeszcze
        • fifiriffi Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 16:30
          ceide.fields napisała:

> Tragicznie jeździ się po Francji, Irlandii i Hiszpanii.

Nie no co ty>TYLKO w pl się tak źle jeździ przecież.....
        • dzoaann Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 18:00
          W Irlandii tragicznie? tu wszyscy jak po sznurku jezdza, uprzejmie ustepuja, zadnego wyprzedzania, czy tasowania na autostradach, jak pisze 100km na godzine to tak jada i tyle... a murki na poboczach to zaden problem...
      • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:32
        A skąd wiesz czy kierowca omijał kolejkę czy może chciał się przygotować do skrętu w kolejną przecznicę? Przez takich "ja też bym nie wpuściła" trzeba wymuszać i robi sie niebezpiecznie. Ja wpuszczam ZAWSZE i też zawsze jestem wpuszczana. Przepuszczam na przejsciu dla pieszych. Pasy to swiętosć - pieszy ma absolutne pierwszeństwo i kazdy sie zatrzymuje kiedy widzi pieszego.

Na filmiku widac wyraźnie polską kulturę jazdy:
        - wymuszanie (bo nikt nie przepuszcza)
        - nie przepuszczanie pieszych na pasach
      • nutka07 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:48
        Czy jadac prawym pasem omija kolejke?

W Polsce 'zamek blyskawiczny' absolutnie nie funkcjonuje.
        To jest katastrofa, nawet jak sa znaki drogowe.
    • rosapulchra-0 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:25
      Ale ten kierowca ewidentnie najeżdżał na chłopaka, uważasz takie zachowanie, że jest w porządku?
      • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:59
        Wcale nie najeżdżał, to rowerzysta mu sie pchał na maskę jakby nie mógł zjechać bardziej na lewo i wszyscy by się zmieścili. Kierowca go nawet nie dotknął.
    • 18_lipcowa1 ale plecie 04.04.12, 12:31
      Bzdura, nie jestes w PL to nie gadaj głupot. Jeden filmik i masz opinię? Nie wiem w jakiej wiosce w Pl jezdzisz ale sie grubo mylisz. Jezdzę po dużym polskim miescie + województwach.
      Już dawna wchodzi taka kultura jazdy jak w UK. Przepuszczanie, jazda na suwak, wpuszczanie w korku- NORMA.
      Jako piesza z wózkiem, przechodze bez problemow, kierowcy przepuszczaja.
      Wiec nie ubarwiaj.
      • sueellen Re: ale plecie 04.04.12, 12:35
        jeździłam po polskie wzdłuż i wszez od 2000 do 2008, codziennie, teraz tez dwa - trzy razy w roku. Nie, rzeczywiście nie mam pojęcia jak sie po Polsce jeździ.
        • 18_lipcowa1 Re: ale plecie 04.04.12, 12:42
          sueellen napisała:

> jeździłam po polskie wzdłuż i wszez od 2000 do 2008, codziennie, teraz tez dwa
          > - trzy razy w roku. Nie, rzeczywiście nie mam pojęcia jak sie po Polsce jeździ.

No to masz nieaktualne dane , bo faktycznie, ja w 2006-2008 powiedzialabym to samo.
          Teraz jest naprawde inaczej.
          • sueellen Re: ale plecie 04.04.12, 12:45
            jaaasne, w cztery lata taka zmiana? W maju przyjezdzam, bedę jeździła po Krakowie i kilku mniejszych miastach, ocenimy, zobaczymy.
            • 18_lipcowa1 Re: ale plecie 04.04.12, 12:56
              sueellen napisała:

> jaaasne, w cztery lata taka zmiana? W maju przyjezdzam, bedę jeździła po Krakow
              > ie i kilku mniejszych miastach, ocenimy, zobaczymy.

ty juz masz swoja opinie
              tylko bedziesz wyczekiwała na chamskich kierowców
              to cos na zasadzie fifki - kiedys mialam w sygnaturce jej bajkowy opis polskiego autobusu
    • dziennik-niecodziennik Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:33
      alez oczywiscie. bo TAK sie jezdzi TYLKO w Polsce i TYLKO TAK sie jezdzi w Polsce.
      • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:42
        Nie, nie tylkow Polsce, w Indiach jest gorzej smile
        Co nie znaczy, że nie powinniśmy wzorować się na Brytyjczykach, czy Niemcach.
        • ceide.fields Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:45
          Oglądasz Top Gear? Clarkson co program radzi aby wzorować się na Brytyjczykach big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:34
          no taaaaaak, bo WSZYSCY brytyjczycy i Niemcy jezdza lepiej od Polaków suspicious
          • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:39
            nie, nie wszyscy, większośc. I to wystarczy.
            I wcale nie koniecznie brytyjczycy tylko użytkownicy angielskich dróg (bo w Londynie mam wrazenie że Anglików może jest 50%).
    • chipsi Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 12:45
      W Polsce i kilku innych krajach Europy. Nawet w UK.
      Za te lusterko bym gnojowi łeb urwała. Kierowca samochodu zmieniał pas, musiał się wciskać ale zachował bezpieczną odległość, od rowerzysty tym bardziej, 3 rowery by mogły przejechać a ten jechał jak tir z dwoma przyczepami. Samochód miał zakorkować cały prawy pas żeby rowerzyście dyskomfortu nie sprawiać?
      • lusitania2 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:14
        chipsi napisała:

> Samochód mia
        > ł zakorkować cały prawy pas żeby rowerzyście dyskomfortu nie sprawiać?

nie nie sprawiać dyskomfortu, tylko jeździć tak, by nie powodować zagrożenia dla dla innych użytkowników dróg. Nie ma znaczenia, czy tym innym użytkownikiem jest rowerzysta, czy tir.
        A jak ty, chipsi, zachowujesz się na drodze, tj, jak ten kierowca, to życzę ci najprędzej słonego mandatu.
        • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:17
          ale to rowerzysta stwarzał zagrożenie, a nie samochód, do tego rozwalił mu lusterko!
          • lusitania2 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:27
            jedynym stwarzającym zagrożenie dla ruchu na tym filmie jest kierowca srebrnego samochodu. Jeśli się zmienia pas, to tak, by nie stwarzać zagrożenia dla innych użytkowników. Ten od początku chamsko usiłuje wymusić zmianę na innych.
            A błędem rowerzyst było, że po wyprzedzeniu, dał się zepchnąć na skraj pasa zamiast, widząc chama, jechać konsekwentnie środkiem pasa.
            • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:35
              Chamem był rowerzysta, on się wepchnął przed srebrny samochód widząc że ten zmienia pas. Do tego skoro się już wepchał, zamiast zjechać na lewo, jak panisko jechał srodkiem i miał pretensje nie wiadomo o co. Nikt go nie zepchnął bo nikt go nie dotknął (w przeciwieństwie do rowerzysty, który zniszczył czyjąś wlasnosć)
        • chipsi Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:18
          Jeżdżę 15 lat i nigdy nie spowodowałam wypadku i nie zarobiłam najmniejszego mandatu. I nie, nie uważam się za dobrego kierowcę, tacy są najbardziej niebezpieczni.
          Nie uważam też żeby kierowca samochodu stworzył jakiekolwiek zagrożenie dla tego rowerzysty.
    • indigo_kid Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:30
      Rowerzysta jedzie tu jak typowy jednośladowiec, wciska się i nie pomyśli, że w pewnych punktach go po prostu nie widać. Samochody mają inną prędkość, on inną - wyłania się jak spod ziemi i ma pretensje, ze ktoś mu drogę zajeżdża. Niech się zdecyduje albo pomyka kanałami tj się pojawił na filmiku albo jedzie środkiem pasa w kolejce za wszystkimi.

Niestety w Pl jeździ się ciągle bardzo źle, piszę to ja, która codziennie jeżdżę po drogach mało i wielkomiejskich, autostradach etc -zero kultury jazdy, dobrej woli i przestrzegania przepisów drogowych. A już drogi jednopasmowe tu jest istny tor wyścigowy tyle, ze dwu kierunkowy.
    • havana28 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 13:34
      Kierowców mamy już w większości kulturalnych ale niestety rowerzyści muszą się jeszcze duuużo uczyć. Ten kierowca nic by rowerzyście nie zrobił bo ewidentnie go widział i wykonywał manewr ostrożnie. A rowerzysta cham jakich mało.
    • kamunyak Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 14:23
      > I zdecydowanie mi tego nie brakuje.

Chyba brakuje skoro przebywasz na polskim forum .
      To ci poprawia samopoczucie? wyjechać i uświadamiać "głupich polaczków"?
      Ja jezdżę po jednym z najbardziej zakorkowanych miast w Polsce czyli Warszawie. Jakoś nigdy nie mam problemu ze zmianą pasa. Widocznie jeżdzic trzeba umieć a jak ktos nie umie to wyjeżdża tam gdzie gdzie na jego niekompetencje patrzą przez palce. Z różnych zresztą powodów.
      Nawiasem mówiąc, tragicznie jeżdzi sie po wielu miastach Europy, i nie tylko Europy skoro piszesz o Indiach. Na pewno wielu Polaków mogłoby duzo powiedziac o poruszniu się np. po ulicach włoskich miast.
      • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 14:29
        > Chyba brakuje skoro przebywasz na polskim forum .

Po forum jeżdżę tylko tramwajem
    • default Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 14:47
      sueellen napisała:

> I zdecydowanie mi tego nie brakuje.
      > Tu gdzie mieszkam nie ma prolemu z wlączeniem się na suwak, gdy kończy sie pas
      > normą jest jazda na suwak,

W Warszawie też suwak się coraz bardziej upowszechnia, właściwie przypadki niewpuszczania na suwak są sporadyczne - przynajmniej ja mam takie obserwacje. Jednak zawsze się jakiś buras znajdzie, niedawno miałam taką sytuację, że wjechałam sobie powolutku i grzecznie przed pana, zgodnie z zasadą suwaczkową "jeden na jeden", tak jak wszyscy przede mną, a pan dostał furii, bardzo niebezpiecznie wyrwał do przodu, zrównał się ze mną, niemal ocierając się o lusterka i z czerwoną z wściekłości gębą wywrzeszczał, że mu "zajechałam drogę!"
    • sueellen Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 15:12
      Kolejny przykład jazdy na suwak po polsku:

A tutaj jakiś kierowca nie chcial się wpychac po chamsku i obawiając się że go nie wpuszczą jak się pas skonczy, stanął sobie na srodku drogi blokujac za sobą pewnie ze dwa skrzyżowania czekając na zbawienie smile Takie kawiatki tez nie raz widziałam.
      • aneta-skarpeta Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 16:11
        większosci Polaków, gł facetów, suwak to jakas abstrakcja i nie kumają

tak samo wiekszośc Polaków, gł.facetów, nie kuma jazdy po rondzie i notorycznie wymuszają pierwszeństwo

i ten wieczny w.kurw na cały swiat jak on jezdzi
        i boze bron kogos wpuscic, ustapic, przepuścic - nie mówie o wciskajacych się

• fifiriffi Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 16:29
      no i alleluja,że TAM gdzie wszystkie mieszkacie,tylko nie w PL jeździ się tak łaaadnie.Kurwa to porównanie jedno z drugim.Bo u nas tak,a u was tak.Tylko,że ty tam u siebie to nie jezdeś.A jak jezdeś to siedź tam i się ciesz,a nie ciągle jedna z drugą próbują pokazać jaka to pl jest bleee.
      • aneta-skarpeta Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 16:37
        rondo w paryzu
        www.youtube.com/watch?v=BgsEg2CfRZU
        • ola33333 Re: Tak się jeździ w Polsce 04.04.12, 17:28

aneta-skarpeta napisała:

> rondo w paryzu
          > www.youtube.com/watch?v=BgsEg2CfRZU

ojej to rondo w Paryzu to tragedia.. Nie wiedzialam ze moze byc taka beznadziejna regulacja ruchu w cywilizowanym kraju..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka