Dodaj do ulubionych

Wybory we Francji

22.04.12, 08:27
Komu kibicujecie? Ja Hollandowi.
I mam nadzieję, że to początek europejskiego odwrotu od neoliberalizmu. Tylko w Polsce nie widać, komu by można pałeczkę przekazać (chyba, że PO pęknie i się lewa strona oddzieli, ale jakoś nie wierzę).
Obserwuj wątek
    • followthesun Re: Wybory we Francji 22.04.12, 09:33
      Ja też.

nabakier napisała:

> Komu kibicujecie? Ja Hollandowi.
    • attiya Re: Wybory we Francji 22.04.12, 10:12
      takoż jemu smile
    • krejzimama Re: Wybory we Francji 22.04.12, 10:26
      Nikomu. Jeden to prawacki kurdupel z wielkim nochalem, a drugi to komuch który chce zabierac pieniadze ciezko pracującym Francuzom.
      Brak jest liberała. Tylko liberalizm i kapitalizm dają ludziom wolność.
      • nabakier Re: Wybory we Francji 22.04.12, 10:51
        Krejzi, no weź- duży nochal to jest to smile
        A Sarkozy to przecież liberał...
        Holland to socjalista i socjal-demokrata, nie- komuch.

No wiem, wiem, nie dogadamy się. Jestem antyneoliberalna.
        • krejzimama Re: Wybory we Francji 22.04.12, 10:56
          Taki z niego liberał jak z Sarlinga albo Ijuskogensa.
          • nabakier Re: Wybory we Francji 22.04.12, 11:04
            Nienienie, taki jak z nich to nie (heheh), on jest neoliberał, serio.
    • kamelia04.08.2007 Re: Wybory we Francji 22.04.12, 11:02
      jeszcze nie poszlismy glosowac, pojdziemy przed obiadem, podoga jest bylejaka dzisiaj.

Sarkozy nie jest takim liberalem,a Holland takim socjalista.
      Sarkozy mi troche podpadl, a Holland zywodzi sie z tej samej formacji co DSK, choc DSK jest juz spalony, to mam obawy, ze go beda odrestaurowywac.
      • nabakier Re: Wybory we Francji 22.04.12, 11:05
        > to mam obawy, ze go beda odrestaurowywac.
        wypluj... sad
        • kamelia04.08.2007 Re: Wybory we Francji 22.04.12, 16:28
          też wolałabym, by odstawili na zawsze tego DSK.

Ten Hollande to ma 4 dzieci z kandydatka z poprzednich wyborów: Ségolène Royal.

Zasatanawiam sie ile głosów dostaną moje "ulubienice" : Joly i Le Penn.
          Pierwsza jest oderwana od realiów, druga dosc agresywna w słowie: cos a la Samoobrona i LPR, ale nt. imigrantów i UE.
    • woman_in_love nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 22.04.12, 11:36
      W Europie dominuje socjalizm, a nie żaden neoliberalizm. Widać to po ogromnych zasiłkach, podatkach, skomplikowanym prawie, sprowadzaniu "uchodźców", czyli nierobów którym się potem daje socjal i pochylaniu się nad psychopatami, których najtaniej jest leczyć zastrzykiem a nie wydawać miliony na ich utrzymanie.

I efekty tego widać: przemysł ucieka do Chin, Brazylii, Turcji czy Indii. Te kraje stają się bogatsze a Europa nieuchronnie biednieje. Stąd podwyżka wieku emerytalnego, ciągłe podwyżki podatków, bezrobocie w Europie i zadłużanie się Europejczyków u Chińczyków. I nieuchronnie zmierzamy do katastrofy. Lepiej już nie będzie. Będzie tylko gorzej.
      • razem100 Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 22.04.12, 12:20
        WinL- ej, no przeginasz. Ja Cię od katoli nie wyzywam, więc się powściagnij, pliz.
        Ty widzisz socjalizm, ja neoliberalizm działający pod przykrywką socjal-demokr.
        • nabakier Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 22.04.12, 12:25
          to oczywiście ja, nabakier
          • woman_in_love Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 22.04.12, 13:53
            Gdzie widzisz ten neoliberalizm? W rozbudowanym europejskim socjalu? A może w dotacjach unijnych? A może w wysokich podatkach? Jedyną sprawą, którą można by podciągną (niesłusznie) pod neoliberalizm jest ochrona i wpieranie banków. Tyle, że to nie jest neoliberalizm, bo zarówno liberalizm jak i neoliberalizm zakładał i pozwalał na upadki banków i tak było przez cały XIX wiek jak i początek XX. A, że Balcerowicz czy Bielecki mówią inaczej, to nie znaczy że mówią prawdę. Neoliberalizm to jest w Chinach, pomieszany z XIX wiecznym protekcjonizmem na modłę amerykańską.
            • nabakier Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 22.04.12, 14:07
              No własnie o korporacje i banki mi chodzi. socjal to nie wszystko, to pikuś.
              • woman_in_love Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 23.04.12, 11:51
                Socjal to nie pikuś. Kraje europejskie sponsorują prawie wszystko i to nieporównywalnie większe środki niż pomoc dla banków. Że wspomnę szok jakiego doznałam , gdy dowiedziałam się że w Irlandii nie będę nawet płacić za wodę i ścieki.
                • kamelia04.08.2007 Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 23.04.12, 14:13
                  ja w moim miescie nie płace za autobus.
                  • nabakier Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 23.04.12, 15:06
                    W liberalnej Estonii również smile
                    • kamelia04.08.2007 Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 23.04.12, 15:14
                      no i co w zwiazku z tym?

Estonię stać, to dobrze. Moje miasto stac i tez dobrze
      • marianna1970 Re: nie wiem jak skomenować twoje lewactwo 22.04.12, 21:34
        100% racji w Europie dominuje socjalizm
    • kobieta_z_polnocy Re: Wybory we Francji 22.04.12, 12:17
      Szczerze mówiąc, nie wiem, czy to nie jest wybór typu "z deszczu pod rynnę".

Sarkozy jest mało popularny i słusznie, bo jego polityka to pomieszanie pajacowania, zmieniania zdania jak chorągiewki i populizmu. Z drugiej strony, francuscy socjaliści są w moim odczuciu równie niekompetentni i populistyczni. Sarkozy przynajmniej próbował wprowadzać zmiany i reformy, bo Francuskie państwo opiekuńcze coraz bardziej trzęsie się w posadach. Co zaproponuje Hollande związkowcom, "fonctionnaires publiques" i całej reszcie "przepracowanego" społeczeństwa? No i nie zapominajmy, że DSK przecież wywodził się z tej samej frakcji.

W poprzednich wyborach kibicowałam Francois Bayrou. Do obecnej podchodzę ze stoickim "nic się nie zmieni".
      • razem100 Re: Wybory we Francji 22.04.12, 12:23
        No, niestety, wesoło nie jest. Standardy polityczne idą w dół an block- od prawa do lewa.
        Ciekawe, jaka politykę unijną będzie prowadził...
    • 1borgia Re: Wybory we Francji 22.04.12, 13:41
      zadnemu nie kibicuje, ale zainteresowany mocno jestem. u nas podaja juz rozne informacje, ale obejrze wieczorem, bo wczesniej spedze czas na powolnym czytaniu ksiazki i spiegla(i popijaniu coli)

borgia
      • bi_scotti Re: Wybory we Francji 22.04.12, 15:08
        Sarkozy jest nie do zaakceptowania ale alternatywa wydaje sie byc malo-konkretna. Hollande moze sobie obiecywac co chce a ekonomia kwiczy i bez austerity measures Francja moze sie zrownac w klopotach z Hiszpania, Wlochami, Portugalia, jesli juz sie zrownala ... I w takich okolicznosciach "naturalni" allies Hollande zaczna mu deptac po pietach i "wroci nowe" uncertain
    • duzeq Re: Wybory we Francji 22.04.12, 20:43
      Nabakier, nie wiem jakby to powiedziec, zeby nie wyszlo, ze znowu sie wyzlosliwiam, ale... Ale twoje zyczyenia to sa z cyklu pt. wishful thinking, bo w Europie dzieje sie teraz tak ( a to z racji kryzysu), ze zazwyczaj wygrywa partia, ktora byla w opozycji. W Holandii wygrala dwa lata temu prawica, we Wloszech rzadzi centroprawica, w Hiszpanii prawica wygrala w tym roku.
      Chociaz ja nie wiem do jakiego stopnia mozna uzywac w eurosocjalizmie terminu prawica, bo zarowno PVV, PdL jak i i PP stoja troche mniej na lewo niz socjaldemokraci i tylko z tego powodu nazywa sie ich prawica.
      • duzeq Korekta 22.04.12, 20:45
        PVV to wlasnie robi zamieszanie, chodzilo o VVD.
        • bi_scotti Re: Korekta 22.04.12, 20:59
          Bo jak by na to nie patrzec, wiekszosc spoleczenstw jest jakos tak w centrum a glosuje na jakas tam partie albo dla "tradycji", albo przeciwko innym. Dlatego nie nalezy sie spodziewac, ze ostateczny kurs ktoregokolwiek z demokratycznych krajow zmieni sie jakos dramatycznie po tym jak "lewica" zastapi "prawice" albo odwrotnie (najlepiej widac to na ostatnim przykladzie Hiszpanii!). To taka troche nasza wspolna zabawa w "a teraz twoja kolej" wink
      • nabakier Re: Wybory we Francji 22.04.12, 20:59
        A wyzłośliwiaj się, jak ci to ma pomóc wink
        Nie uważam, ze to myślenie życzeniowe. Wiadomo, że to coraz bardziej umowne podziały. Ico z tego? Nic. Nadal są.
        • duzeq Re: Wybory we Francji 22.04.12, 21:18
          W pierwszym poscie wyrazilas pobozne zyczenie, ze oto rusza sie z posad bryle swiata (no, Jewropy) i ze byc moze neoliberalizm odejdzie precz (cokolwiek ten ostatni w twoim jezyku oznacza), wiec uprzejmie informuje, ze przyklad Francji o przechyle w lewo nie swiadczy absolutnie o niczym.

Jezeli zas na dodatek uwazasz, ze podzialy lewica/prawica sa umowne (bo prawica w wydaniu kontynentalno-europejskim oznacza glownie inne podejscie do kwestii imigrantow, ew. sprawy bogoojczyjznianej), to moze powinnas sobie to myslenie zyczeniowe darowac, bo jak widac z powyzszych przykladow, neoliberalizm w tym wypadku tez jest okresleniem, ktore niczego nie definiuje.

Chcesz czegos, co ani nie ma miejsca, ani nie da sie okreslic.
          • bi_scotti Re: Wybory we Francji 22.04.12, 21:35
            duzeq napisała:

> Chcesz czegos, co ani nie ma miejsca, ani nie da sie okreslic.

Z ciekawostek, nasza prowincja Alberta idzie jutro do urn i wybor jest pomiedzy Progressive Conservatives rzadzacych od 41 lat i ... Conservatives, ktorzy sie pojawili na scenie calkiem niedawno wink Tak wiec przechyl moze nastapic od calkiem na prawo do jeszcze ciut bardziej na prawo, glownie w tzw. kwestiach spolecznych (jak wspomnialas wyzej: stosunek do imigrantow, homoseksualistow etc.). Ale cokolwiek sie nie zdarzy, to znow bedzie glownie wymiana jednego Smith'a na innego bez jakichs wielkich rewolucji. I to samo zapewne zdarzy sie we Francji ... choc nadzieje na wielkie bum zawsze mozna miec smile
            • duzeq Re: Wybory we Francji 22.04.12, 22:08
              Tak, jest dokladnie jak piszesz, bi_scotti. Zeby zobaczyc jakakolwiek roznice, to, na przykladzie Polski, najpierw musialaby rzadzic Komunistyczna Partia Polski, a potem Nowa Prawica. Bujanie sie miedzy PISem a PO, czy Sarkozym a Hollandem nie przyniesie zadnych znaczacych roznic.
          • nabakier Re: Wybory we Francji 22.04.12, 22:03
            Z tego, że są to umowne granice, nie wynika, że nie ma podziałów, i że niczego już nie można. Nie nowa rzecz- poczytaj sobie choćby Giddensa (Poza prawica i lewicą).
            Daruj więc sobie retoryczne uwagi, bo te to dopiero niczego nie wnoszą. i daj innym- myśleć.
            • duzeq Re: Wybory we Francji 22.04.12, 22:09
              A mysl sobie do woli, nabakier. Myslenie nie boli. Zwracam tylko uwage na pewne aspekty tego poboznego myslenia.
    • marianna1970 Re: Wybory we Francji 22.04.12, 21:31
      Oczywiście że Le Pen mam nadzieję że zrobi porządek z lewactwem
      • followthesun Re: Wybory we Francji 22.04.12, 21:36
        W tych wyborach może już tylko poruszać palcem w bucie. tongue_out

marianna1970 napisała:

> Oczywiście że Le Pen mam nadzieję że zrobi porządek z lewactwem
        • bi_scotti Re: Wybory we Francji 22.04.12, 21:39
          followthesun napisała:

> W tych wyborach może już tylko poruszać palcem w bucie. tongue_out
          >

A w jakichs innych to mozna zrobic cokolwiek wiecej? suspicious
          • followthesun Re: Wybory we Francji 22.04.12, 21:46
            Marine Le Pen?
            Jak najbardziej.Aczkolwiek nie wiem, czy byłaby zainteresowana.

bi_scotti napisała:
            A w jakichs innych to mozna zrobic cokolwiek wiecej? suspicious
      • kamelia04.08.2007 Re: Wybory we Francji 23.04.12, 09:05
        marianna1970 napisała:

> Oczywiście że Le Pen mam nadzieję że zrobi porządek z lewactwem

ona tez jest lewacka, tylko jest do tego przeciw imigracji i przeciw Unii Europejskiej, a poglady ma wiecowo-populistyczne.

Wczoraj zaraz po 20.00 podano wyniki sondazy i wyszło, że Marinne le Penn uzyskała bardzo dobry wynik ok. 18% i jest na trzecim miejscu zaraz za Sarkozim i Hollandem.
        • nabakier Re: Wybory we Francji 23.04.12, 15:07
          jej wyborcy to niebezpieczna grupa
          • kamelia04.08.2007 Re: Wybory we Francji 23.04.12, 15:47
            też mi sie nie podoba Marinne Le Penn, ale Sarkozy w swoich wypowiedziach nt. imigrantow byl niewiele lepszy. W ogóle zmienia sie polityka i czuje sie dokrecanie srubki. Urzednicy w wydzialach imigracyjnych traktuja imigrantów per noga, a juz najdelikatniej to protekcjonalnie. To przeciez idzie z góry.

na odnowienie karty pobytu czekam juz ponad 2 i pol miesiaca (powinno byc max. 2 m-ce) i ani widu, ani slychu, a w ogóle zeby sie dowiedziec co trzeba przynieśc, żeby odnowic karte pobytu w zwiazku z malżeństwem w Francuzem, to mi jedna idiotka w podprefekturze pozaznaczala wszystko co było mozliwe na formularzu (min. kurs z integracji, kurs z praw i obowiazkow, zaświadczenia podatkowe itp) oraz udowodnic stałe zamieszkiwanie we FR (rachunek za czynsz nie jest honorowany). Brakowalo tylko majtek po seksie z mężem. Oczywiście nie trzeba bylo tych zaświadczeń (potem poszlam do innego urzednika), ale czuc stosunek do cudzoziemskich interesantów.
            Uzyskanie obywatelstwa też zrobilo sie bardziej skomplikowane, trzeba sie bardziej wykazac, więcej zebrac dokumentów.

Wyborcy Marinne są paradoksalnie nie w duzych miastach, gdzie sie tez skupiaja imigranci, ale własnie na wsiach, w malych miasteczkach - ogólnie na prowincji. W takim Paryzu, to Marinne nie znalazła wielu zwolenników - 6%, za to na prowincji sporo ludzi na nia głosowało, rekord to 35% w pewnym znanym mi miasteczku. Zreszta ona jest nie tylko antyimigracyjna, ona jest ogólnie antysystemowa, antybankowa, antyfinansistowa, anty-UE. jeszcze niedawno jej ojciec na powaznie mówił o zamykaniu granic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka