Dodaj do ulubionych

borelioza ? :-(((

15.05.12, 16:30
Dwa i pół roku temu ugryzł mnie kleszcz. Szybko go się pozbyłam. Potem zrobił mi się rumien (teraz wiem co to rumień, wtedy nie zwróciłam na niego uwagi, miałam ważniejsze problemy), a teraz sie dowiedziałam że po rumieniu wiadomo że doszło do zakażenia boreliozą.
Lekarka wysłała mnie natychmiast na badania pod tym kątem i zapowiedziała wielomiesięczną kurację antybiotykową.
Jestem załamana, do tego naczytałam się już że wielu osobom leczenie przeciąga się nawet na lata, że nie wspomnę o chorobach z tego wynikających, powikłaniach.....
A ja już marzyłam o drugim Maleństwie......
Obserwuj wątek
    • xsenia.pl Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 16:35
      jestem w takiej samej sytuacji, z tym ze moja borelioza ma juz pare ladnych lat.mam jedno dziecko, ale niestety narazie lecze sie dopiero co prawda miesiac.jak mialas rumien po ugryzieniu tzn.ze masz borelioze.jest on potwierdzeniem zakazenia.tez pragne drugiego dziecka tym bardziej ze latka leca.zobaczymy jak to bedzie.ile lat ma twoje dzieciatko?
      • farabella Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 16:46
        Moja Pierwsza ma już prawie pięć lat. W międzyczasie była Druga ale niestety nie udało się, być może kleszcz miał w tym jakiś udział, bo ukąsił mnie właśnie na początku drugiej ciąży...
        • malazabka.de Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 10:57
          moja najlepsza przyjaciolke ugryzl w zeszlym roku kleszcz, po jakims czasie okazalo sie, ze ma bolerioze, robila kuracje antybiotykowa przez miesiac, a podwoch okazalo sie, ze jest w ciazy (gdzie lekarz wczesniej powiedzial, ze ma odstawic pigulki, bo tylko obciazaja watrabe i ze w jej sytuacji i tak nie ma szans na ciaze tongue_out) 2 m-ce temu urodzila zdrowego syna smile

Glowy do gory!!!
    • owianka Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 16:47
      Jeśli znasz angielski, obejrzyj ten film. Link z jednego z dawniejszych wątków o boreliozie.
    • sadosia75 Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 16:54
      Jesteś pewna, ze to był rumień? Koleżanka też była na miliard procent pewna, że rumień i już była gotowa się załamywać, że boleriozę ma a tu się okazało, że jest zdrowa i nic jej nie dolega.
      Poczekaj na wyniki badań bo może ten rumień to nie był rumień?
      • xsenia.pl Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:04
        ale skoro byl kleszcz i po nim zrobil sie rumien...
        • sadosia75 Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:07
          Póki nie ma wyników badan stwierdzających boleriozę to nie można stwierdzić, że dziewczyna jest chora i koniec i kropka.
          Koleżanka tez miała kleszcza i też miała coś co wyglądało jak rumień ale nim nie był. I okazało się, że jest zdrowa. a rzekomy rumień był ostrą reakcją alergiczną na perfumy koleżanki,którymi spryskała szyję .
          • xsenia.pl Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:19
            ja jestem innego zdania, ale to moje zdanie.pozdrawiam
          • owianka Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:20
            Sadosiu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,133619985,133620271,Dla_uscislenia.html
            • sadosia75 Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:22
              Bolerioza? serio napisałam bolerioza? smile
              Owianka dobra kobieto ja ze trzy razy pisząc posta pisałam babeszjoza big_grin masz jakiś podkład muzyczny do babeszki? wink
                • gonzo1_1_1 Re: borelioza ? :-((( 17.05.12, 12:07
                  Zwierzęta Ci na mózg siadły, stąd ta babeszjoza
    • kozica111 Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:15
      A jeśli się przyjęło szybko po wystąpieniu rumienia antybiotyk to co? Jest borelioza czy nie?
      • farabella Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:17
        dr mi dziś powiedziała, że jak się szybko zareaguje, to kuracja antybiotykiem trwa 3 tygodnie,
        a tak jak ja teraz to nawet kilka miesięcy...
    • e-ness [...] 15.05.12, 17:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • farabella Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 17:20
        Dzięki za ten wpis. Chciałabym wierzyć że można się z tego wykaraskać.
        • sayitnow Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 19:04
          farabella, można, ale w przypadku bb przewlekłej, a twoja już taka jest, zajmuje to dużo czasu i dużo wysiłku. Zaczęłam się leczyć ponad 2 lata temu. Jest ciężko, ale żyję i funkcjonuję już normalnie, a byłam prawie rośliną.
          • stef63 Re: borelioza - forum 15.05.12, 19:07
            A to forum znasz?

forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html
            • sayitnow Re: borelioza - forum 16.05.12, 20:37
              eh, pewnie smile bardzo mi swego czasu pomogło smile
    • a.va Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 19:14
      Mój partner chorował na boreliozę, leczył się ok. 2 lat, ale dziś już nie ma śladu, nie miał żadnych powikłań. Nie miał rumienia, a w pierwszych badaniach borelioza w ogóle nie wyszła, dopiero w drugich, zrobionych kilka miesięcy po rozpoczęciu leczenia (leczenie lekarz zaczął na podstawie objawów, mimo że badania były negatywne).
      • farabella Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 19:16
        A jakie miał objawy Twój Partner, że lekarz zdecydował o leczeniu?
        • a.va Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 18:29
          Drętwienie rąk, nóg, pleców, karku, twarzy, silne bóle stawów, senność, objawy grypowe, ale bez gorączki, kaszlu i kataru, powracające regularnie co 2-3 tygodnie, bóle mięśni, znaczne osłabienie. Ale podobno objawy boreliozy mogą być bardzo różne.
    • ewcia1980 Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 19:57
      a masz już wyniki badań???
      jeśli nie to nie panikuje!
      ja swego czasu byłam pewna, że mam HPV
      też panikowałam i zamartwiałam się
      zupełnie niepotrzebnie bo wynik wyszedł negatywny.

• owianka Re: borelioza ? :-((( 15.05.12, 20:26
        Widzisz, rzecz w tym, że przewlekła borelioza czasem nie wychodzi w żadnych badaniach i rozpoznaje się ją jako zespół objawów…
        • farabella Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 10:50
          A czy po dwóch latach od zakażenia powinnam mieć już objawy niepokojące?
          Bo z tych najbardziej typowych, o których czytałam, to na razie nie mam nic.
          A może aż tak długo może przebiegać bezobjawowo?
          • mgd3 Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 19:20
            No niestety może. Latami może być bezobjawowa. I w badaniach może nie wyjść.
            Przenieś się lepiej z pytaniami na forum boreliozowe tam jest więcej zorientowanych osób.
    • farabella Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 16:17
      Troszkę podbiję mój wątek, może jeszcze ktoś coś...
      • anyx27 Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 17:56
        Rumień=borelioza. Takie są fakty, niestety. Im szybciej zabierzesz się za leczenie, tym szybciej je skończysz. U mnie objawy pojawiły się dopiero po ponad 20 latach od prawdopodobnego zakażenia...
        • farabella Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 18:03
          anyx27 napisała:
          U mnie objawy pojawiły się dopiero po ponad 20
          > latach od prawdopodobnego zakażenia...

20 lat??????? Proszę napisz coś więcej o Twoim przypadku, jak Cię leczono/leczą?
          Pozdrawiam
          • anyx27 Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 19:57
            Zapraszam na forum boreliozowe wink
      • analist73 Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 20:00
        Najlepiej poszukać lekarza, który się na tym zna, bo inaczej różnych ciekawych się rzeczy można dowiedzieć. Córka miała rumień (kleszcza nie widziałam, badania nic nie pokazały), potem złapała kleszcza, nic się nie pokazało. Ale na badaniach wyszły przeciwciała. Po rozmowie lekarka stwierdziła, że złapała to świństwo wcześniej (jakieś dwa lata wcześniej). Dostała antybiotyk na 3 tygodnie, później miała badania, i jest w porządku. Nie miała żadnych objawów, jakby miała to antybiotyk byłby dużo dużej. Po roku powtórka badań, na razie mamy spokój. Ale po wakacjach mam zamiar powtórzyć badanie. Ale uwaga, nie zawsze testy wykrywają boreliozę.
        • anyx27 Re: borelioza ? :-((( 16.05.12, 20:24
          Wejdź na stronę Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę. Tam uzyskasz podstawowe informacje i namiary na lekarzy.

www.borelioza.org
    • kamea_chateau info o leczeniu i chorobie 17.05.12, 09:01

Bolerioza jest niezwykle podstępna...
      Trzeba działać szybko, antybiotykiem w dużych dawkach i nieprzez miesiąc czy dwa ale conajmniej rok. Specjalna dieta żeby nie dostać grzybicy.
      W Krakowie jest Pani Dokror która wie jak to leczyć, mogę ci podać numer na priv. MOj tata chorował, przeszliśmy koszmar ale udało się całkowicie wyleczyć.
      Tak naprawdę to skuteczny okazał się preparat który jest suplementemdiety a rzeczywiście lekiem.
      I mamy potwierdzenie całkowitego wyleczenia bo przed kuracją i po niej zrobione zostały testy DNA komórki.
      Acha i po ok 30dnia bolerioza przechodzi w stan przewlekły utajony, zwykłe testy elisa i nawet western blot jej nie wykrywają. Test DNA komórki robi się w Poznaniu ale można zamowic pobranie próbki w swoimmieście z tego co pamietam to koszt ok 300 zł

• zebra12 Re: borelioza ? :-((( 17.05.12, 12:47
      Mój mąż miał kleszcza około 10 lat temu. Rumień na pół uda, no ogromny z jasnym środkiem. Średnicę miał około 20-30 cm. Oczywiście mąż NIGDY nie brał antybiotyku (odkąd go znam). Do dziś żyje i objawów choroby nie widać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka