peonies 29.05.12, 13:20 za 3 godz. będę w domu i muszę nakarmić moją armię ale nie wiem czym. kompletnie brakuje mi weny kulinarnej - chętnie zainspirowałabym się cudzym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:24 To zalezy co teściowa ugotuje A na serio goraco u nas i nie mam pomysłu na gotowanie. Może zupa czosnkowa z melonem? Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:25 Pomidorową (od wczoraj) i naleśniki z truskawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:26 Kiełbasa podsmażana na cebulce, młoda kapusta gotowana i ziemniaki. Wczoraj był makaron z białym serem na słodko i truskawkami Jutro też będzie makaron z białym serem i truskawkami, bo zapowiedziałam rodzinie, że jak nie będą pomagać w wymyślaniu obiadu, to będą to jeść do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:27 peonies napisała: > za 3 godz. będę w domu i muszę nakarmić moją armię ale nie wiem czym. kompletni > e brakuje mi weny kulinarnej - chętnie zainspirowałabym się cudzym banalnie pierś, ziemniaki puree oraz sałata Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:27 Cycki kurze z sosem gorgonzola, makaron z mąki razowej, brokuły i sałata. Odpowiedz Link Zgłoś
mirszy Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:29 spaghetti bolonese, 15 minut roboty - sama robię, żeby nie było, że ze słoika Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:29 O, a ja już zaczerpnęłam inspirację z tego wątku - jutro będą naleśniki z truskawkami Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:34 Nadal goraco wiec zupa z kurczaka z warzywami, kukurydza i vermicelli a po zupie veg samosa, pakora i bhajis. Na deser schlodzony arbuz. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies carmita80 29.05.12, 13:35 carmita80 napisała: > Nadal goraco wiec zupa z kurczaka z warzywami, kukurydza i vermicelli a po zupi > e veg samosa, pakora i bhajis. Na deser schlodzony arbuz. eg samosa, pakora i bhajis? a co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: carmita80 29.05.12, 13:41 jakaś papka, ale egzotycznie i modnie brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: carmita80 29.05.12, 13:45 papalaya napisała: > jakaś papka, ale egzotycznie i modnie brzmi... i po co ten sarkazm. Kuchnia indyjska się kłania i z papką ma niewiele wspólnego. Google polecam Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: carmita80 29.05.12, 13:48 jak wiadomo każda emama na obiad je kiełki pandana złocistego, strusi comber i norweskiego kraba giganta, czyli tradycyjne staropolskie potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: carmita80 29.05.12, 13:57 papalaya napisała: > jak wiadomo każda emama na obiad je kiełki pandana złocistego, strusi comber i > norweskiego kraba giganta, czyli tradycyjne staropolskie potrawy A to ktoś pytał li i jedynie o staropolskie potrawy? Zerknij sobie na tytuł wątku .. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: carmita80 29.05.12, 14:00 polskie potrawy a wrażenie można zrobić zapodając nazwy, które większości nic nie mówią Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: carmita80 29.05.12, 14:09 papalaya napisała: > polskie potrawy Czytamy ten sam tytuł? Bo jakoś nie widzę, żeby gdziekolwiek padło pytanie o polskie potrawy > a wrażenie można zrobić zapodając nazwy, które większości nic nie mówią Naprawdę tak trudno pojąć, że są osoby, które jadają coś poza schaboszczakiem (do którego absolutnie nic nie mam)? A podawanie nazw nie ma na celu robienia wrażenia na kimkolwiek.. Zieeew Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: carmita80 29.05.12, 14:12 jaasne ratatuj i wermiczelli wymiata i rzuca na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: carmita80 29.05.12, 14:14 papalaya napisała: > polskie potrawy > > a wrażenie można zrobić zapodając nazwy, które większości nic nie mówią Wiekszosc w Europie i na swiecie wie co to pierogi, pizza, lazania czy frittata, wiedza tez co to kebab, curry czy samosa, a podejrzewam, ze ty o staropolskiej kuchni nie masz pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: carmita80 29.05.12, 14:23 a sobie podejrzewaj ratatuj z garmażerki za rogiem, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: carmita80 29.05.12, 13:49 peonies napisała: > eg samosa, pakora i bhajis? > a co to jest? Indyjskie, pakora jest z maki i warzyw, samosa ma nadzienie z warzyw (moze byc z miesem) i jest zawinieta w ciasto w ksztalcie trojkatow a bhajis to krazki z cebuli w ciescie wszystki nieco ostrzejsze wie dobre na upal. Zupa to zupa warzywa, kurczak i makaron (vermicelli) Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: carmita80 29.05.12, 13:56 weź im napisz normalnie ze masz rosół z makaronem, pierogi wegetariańskie i warzywa smażone w cieście, bo takie egzotyki to nei docieraja... Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: carmita80 29.05.12, 14:07 dziennik-niecodziennik napisała: > weź im napisz normalnie ze masz rosół z makaronem, pierogi wegetariańskie i war > zywa smażone w cieście, bo takie egzotyki to nei docieraja... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:31 dziecię zażyczyło sobie chłodnika pomidorowego truskawkowego. Ciekawe czy mi wyjdzie Dorzucę do środka mozzarelli co by danie było treściwsze Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:36 marghe_72 napisała: > dziecię zażyczyło sobie chłodnika pomidorowego truskawkowego. Ciekawe czy mi wy > jdzie > Dorzucę do środka mozzarelli co by danie było treściwsze Ała W weekend dziadek mojego M zaserwował mi sok pomidorowo-arbuzowy, prawie umarłam po wypiciu ;P Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:43 nini6 napisała: > > Ała > W weekend dziadek mojego M zaserwował mi sok pomidorowo-arbuzowy, prawie umarła > m po wypiciu ;P przeżyjemy, już takowy chłodnik jedliśmy, ino nie w domu Lody truskawkowo pomidorowe takoż. Pyszne są Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:31 Krem z brokułów, ale zaczynam zastanawiać się nad naleśnikami z truskawkami Odpowiedz Link Zgłoś
peonies a jak robicie truskawki do naleśników? 29.05.12, 13:34 tak zwyczajnie utłuc z cukrem czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: a jak robicie truskawki do naleśników? 29.05.12, 13:37 Naleśnik smaruję jogurtem - może być grecki, może być truskawkowy - na to wrzucam pokrojone truskawki i zawijam. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:33 Makaron farfalle (kokardki) z sosem serowo-cukiniowym (cukinia duszona ze śmietanką i serem gorgonzola lub lazur i czosnkiem, można dodać pokrojoną w paseczki szynkę). Jak masz armię to polecam, bo szybkie i bardzo sycące ( zapycha ). Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:35 sałatkę z paluszków krabowych a dziecko resztki sosu bolognese domowej roboty ze spagetti. Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:36 to samo co wczoraj, czyli wynalazek warzywno kurczakowy z makaronem na otro (kuczak na otro!), ale powiem ci, że mi w taką pogodę też wny brakuje, bo mi się nic nie chce jeść, a co dopiero wymyślać cokolwiek, preferuję jakieś lekkie potrawy - młode ziemnory z koperkiem i jajkiem, kurczak w delikatnym sosie koperkowym lub pieczarkowym, oraz mój własny wynalazek - makaron z sosem truskawkowym (sos - 20dkg twarogu, 20-30 dkg truskawej, duży kubek jogurtu naturalnego, cukru według uznania, wrzucić do michy i potraktować blenderem) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:46 A, to ja podobnie 50 dag twarogu, mała śmietana, pół dużego jogurtu naturalnego, cukru wedle uznania, wrzucić do michy i wydać synowi polecenie rozmieszania tego porządnie Truskawki kroję w ćwiartki, żeby chociaż trochę szczęką ruszać przy jedzeniu, a nie łykac jak indyk kluski ) Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 14:27 ze względu na niechęć młodocianych do owoców wszelakich, poza jabłkami i bananami to ja to wszystko całkowicie miażdżę, chociaż efektowniej by wyglądało z pokrojonymi truskawkami, zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:43 Cielęcina duszona w białym winie, brokuł gotowany 3 min, pekińska z marchewką i kukurydzą i jeszcze ogórek małosolny. Gdybym wieczorem mięsa nie zrobiła to zestaw surówek ten sam a do tego wątróbka drobiowa lewo , prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
grouse1 Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:43 Dziś gołąbki robione wczoraj wieczorem. A jutro będą naleśniki z truskawkami, ale mi smaka narobiłyście Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 13:48 Ostatnio nie bardzo mieliśmy czas jechać na większe zakupy. Etap wyjadania zapasów. Ryż z podduszonymi warzywami z mrożonki, na deser sałatka z jabłek i wczoraj kupionych truskawek z bakaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 14:04 ziemniaki, jajko sadzone i surówka ogórek kiszony+marchewka+cebula ze szczypiorem+oliwka. do picia 100%sok jabłkowy (z sokowirówki) MNIAM Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Schab ... 29.05.12, 14:06 o taki : polki.pl/panidomu_dopoczytania_artykul,10029279.html Ale nie wiem, czy to zjadliwe jest, bo jeszcze nie jadłam Moi rodzice jedli i żyją Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 14:09 szparagowa/ botwinka jeszcze nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 14:20 dziś robie tylko dla siebie, wiec bedzie quesadilla ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 14:22 Pierwsza w tym roku botwinka. Młode ziemniaki ze skwarkami i koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: co macie dziś na obiad ? 29.05.12, 14:39 Duszony mintaj, szpinak, sałata z winegretem i młode ziemniaki w mundurkach. Na deser truskawki i gorzka czekolada. Odpowiedz Link Zgłoś