Dodaj do ulubionych

Ale nas pokazali....

10.06.12, 23:57
Siedze wlasnie przed TV i ogladam na niemieckej stacji program o... "trasie" Wroclaw - Lwow i krew mnie zalewa... Otoz jakis koles zrobil sobie reportaz, pokazali krotko Wroclaw, potem koles lazil po wioskach, takich zadupiach, ze hej... az do samej granicy. Pokazali tylko takich biednych ludzi, bez zebow, albo mlodziez bez przyszlosci, ktora calymi dniami siedzi gdzies pod plotem i opowiada o swoich marzeniach. Zadna z tych osob ani be ani me po niemiecku czy angielsku. Kolo pokazal jeszcze kilka kosciolow, byl na mszy gdzie same mohery oczywiscie itp. itd, spiewajace (zawodzace) staruszki. Nasjlepszy jednak byl fragment o "typowym" polskim weselu... Gosc wszedl na sale i przez 5 min pokazywal cyganskie wesele!!! Masakra jakas doslownie. Do tego wszystko w takim przycmionym swietle jak jakis stary film, a nie nowoczesny dokument. Wioec na miejscu obcokrajowcow po tym programie w zyciu nie wybralabym sie do PL... sad a szkoda, bo mozna bylo to naprawde fajnie pokazac.
Obserwuj wątek
    • girl.anachronism Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:11
      jeśli znasz niemiecki to może napisz do tej stacji? wiem, że niewiele to da, ale ja się zawsze pienię i smaruję oficjalne maile jak coś takiego zobaczę tongue_out może przynajmniej do nich dotrze, że ludzie nie debile i widzą takie manipulacje.
    • kocianna Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:12
      Hyhy, dokładnie takie same dokumenty są kręcone przez polskich dziennikarzy w Rosji big_grin
      • nanuk24 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:14
        big_grin
        Cicho siedz, bo zaraz lawina ruszy, ze znow na Polakow...tongue_out
      • sokhna Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:15
        Kurcze cos mi sie zdublowalo, ale trudno.
        No dokladnie, przypomnial mi sie film, ktory kiedys widzialam... o Bornym Sulinowie big_grin
        Nalezy miec nadzieje, ze o tak poznej porze niewiele osob to widzialo.
      • anyx27 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:19
        Wiesz kocianna, akurat teraz to my sami możemy sobie zdanie wyrobić o Rosjanach podczas ich pobytu na Euro...
        • hellulah Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:20
          Nie o Rosjanach, tylko o pewnej grupie pewnego typu Rosjan. No sorry.
          • anyx27 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:30
            hellulah napisała:

> Nie o Rosjanach, tylko o pewnej grupie pewnego typu Rosjan. No sorry.

Faktem jest, że pewne grupy pewnego typu innych nacji nie przedstawiają się w ten sposób.
            • nanuk24 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:33
              Nie, absolutnie, zwlaszcza nasi patriotyczni kibole.
            • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:34
              No zawsze mi sie wydawalo ze blizej nam do Rosjan.

Ktore nacje masz na mysli?
            • lola211 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 07:56
              Chorwaci tez podymili.
              Kocianna ma racje- Rosje nam sie przedstawia jako cywilizacyjne zadupie.A tak naprawde to kudy nam do nich.Przeogromny kraj z takim hajsem i mozliwosciami, jakich my nigdy miec nie bedziemy.
              • sarling Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:30
                Indie to też bogaty kraj, Hindusi nalezą do najbogatszych ludzi świata.
                Uwierzysz?
        • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:32
          Polacy na Mistrzostwach Swiata w Niemczech tez aniolami nie byli, byl taki film na YT gdzie szli przez niemieckie miasto otoczeni policja i wykrzykiwali do Niemcow jakies bluzgi.

• nanuk24 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:34
            pomowienia!tongue_out
            • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:42
              No pomowienia, bo chcialam znalezc ale nawet nie pamietam w jakim to miescie bylo wink
      • hellulah Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:20
        Oj tak, ostatnio uchachałam się... z teściowej, a jakże – była pod wielkim wrażeniem dokumentu hłe hłe o Białorusi. Że tam strasznie źle. Bo m.in. pokazali grube kobiety kąpiące się nad rzeką. I w ogóle. (Ja tu nie mówię o rzeczywistej sytuacji politycznej czy braku swobód – rzecz w tym, że w telewizji pokazali film, który miał prosto i łatwo wykazać, że tam jest źle. Bo wiejskie baby grube i z cellulitem szły się bawić na Noc Kupały czy jakoś tak.)
        • mdro Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:43
          No ale ten film wcale nic nie miał wykazywać wink, on głównie o takim jednym nawiedzonym artyście był.
          • hellulah Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 10:04
            Ok, nie obejrzałam go. Z forum (dziś) się domyślam, że o artyście i to nawiedzonym.

Tamten film (niestety nie znam tytułu) niby miał pokazać stać rzeczy na Białorusi, ale pokazywał ewidentnie od strony biedy, brzydoty, dystansu od wyfotoszopowanych norm Zachodu. Oj, w sumie też go nie widziałam tongue_out a powinnam, zanim się wypowiem - ale po reakcji teściowej domyśliłam się, co i jak (jakoś musiał ten dokument być skonstruowany, skoro reakcja była taka) - Białoruś kiepski kraj, bo te baby takie grube, a faceci bez zębów. Ok, w fajnym kraju ludzie są wyedukowani, jak się racjonalnie odżywiać i jak usprawniać oraz mają dostęp do względnie zdrowej żywności (tylko gdzie jest taki kraj...? gdzie dotyczyłoby to większości populacji?), ale tam (w dokumencie) najwidoczniej zaakcentowano brzydotę jako coś, co w prostu sposób ma być alegorią biedy/braku demokracji/zaszłości.
            • mdro Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:51
              No ten dokument (w reżyserii Fidyka nb.) dość przewrotny był, na pewno nie do prostego odbioru typu "jaki biedny kraj i biedni ludzie", mimo że grube baby (bez celulitu wink) faktycznie były pokazane, ale nie miały być alegorią zacofania, a raczej afirmacją życia - takiego jakie jest. Tutaj jest krótki opis.
      • hanalui Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:47
        O moim kraju w PL pokazana ze konie tabunami padle nam leza na ulicach, bo ludzie tak bedni ze nie maja ich czym karmic, znajomi mi dzwonili czy faktycznie tak zle
    • yenna_m Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:20
      tyle, ze Polska zadupiami stoi tak naprawdę

weź mapę i ją pooglądaj
      statystyka:
      w Polsce jest 908 miast
      wsi: 43.007

faktem jest, że ok 61 proc ludnosci mieszka w miastach, ale popatrz, ile tej ludnosci mieszka w kilku aglomeracjach

wieś jest najczęściej występującą jednostką osadniczą
      • yenna_m Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:21
        acha, i ilosc ludnosci miejskiej spada z rokmu na rok, na rzecz wiejskiej (odwrocila sie tendencja)
        • mdro Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 12:27
          Ale wiesz, że ta "ludność wiejska" w najmniejszym stopniu rolnictwem się nie trudni, ale codziennie wsiada w samochód/bus/pociąg i jedzie do pracy?
        • chipsi Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 14:09
          Ja nie neguję że w Polsce bywają wiochy dechami zabite ale:
          Patrze tak sobie na moją wieś i na wsie sąsiednie i to już dawno nie ta sama wiocha co 30 lat temu. Kury po drodze nie biegają, krów już nikt nie trzyma itd. Za to każdy ma ładne obejście, ogródki, w których miejsce buraków zajęły róże, każdy ma samochód, autobusy jeżdżą co 10 minut a i tak na miejscu mamy wszystkie możliwe sklepy, szkoły i lekarzy. Po co pchać się do miasta?
      • nanuk24 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:24
        Na pocieche dodam, ze w innych krajach sa wsie i tez niebylejakie!big_grin
        • yenna_m Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:27
          Na pocieche polecę kolezance obejrzenie "Czekając na sobotę" wink
          Wysoce pouczający dokument big_grin
        • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:37
          Te wsie ktore widzialam w Niemczech faktycznie sa inne od polskich, zawsze mi szkoda naszej biednej polskiej wsi, przygnebiaja mnie tez tak malutkie miasteczka, czuje taki dolujacy brak perspektyw uncertain
    • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:23
      Tez to ogladalam.

On szedl 'pieszo' wiec musial sie poruszac wioskami wink

Odnioslas tez wrazenie, ze ten program byl w takim sennym nastroju? Glos narratora nadawal sie do bajek na dobrnoc smile

Jak wszedl na wesele, to powiedzial ze to Romowie sa i nie trwalo to pieciu minut. Pokazali dziecko podawane z rak do rak, przez 3 osoby i mala dziewczynke z mikrofonem, ktora chciala spiewac piosenke Jantar, wiec nie przesadzaj wink

Moze pan mial taki pomysl na swoj program, raczej nie sluzyl pokazaniu Polski czy Ukrainy tylko jego podrozy.

A ogladalas moze studio sportowe tuz przed tym programem?
      Byly urywki o Polsce i bylo w porzadku.
      Od kilku dni widuje rozne urywki z naszego kraju i nie ma sie czego wstydzic.
      Nawet na Kice (program dla dzieci) pokazywali Varsovie klub w ktorym Lewandowski zaczynal i dwoch chlopcow mowilo po angielsku za kim sa wink

Wracajac do tego programu to bylo on w ogole jakis smutny, Wroclaw byl smutny, Katowice, Krakow, moze ten gosciu taki smutny jest wink

Nie przejmuj sie wink

A juto maja pokazywac ukrainskich miliarderow zwiazanych z pilka nozna, bedziej bardzie kolorowo wink
      • antyideal Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:33
        nutka07 napisała:

Wracajac do tego programu to bylo on w ogole jakis smutny, Wroclaw byl smutny,
        > Katowice, Krakow, moze ten gosciu taki smutny jest wink
        >

Chyba chcieli sie tego smutasa pozbyc z redakcji i
        wyslali w podroz na Wschód w nadziei, ze zywy nie wróci tongue_out
        • yenna_m Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:40
          może liczyli, ze go polskie dzikusy z tej polskiej wsi zjedzom
          albo pożrą inne białe niedźwiedzie chodzące przecież luzem po naszych ulicach big_grin
        • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:40
          Hahahahaha no mozliwe, moze nastepnym razem bedzie musial zrobic film o biegunie polnocnym to otoczenie go nie przytloczy wink
      • sokhna Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 16:51
        Zwracam honor jak powiedzial, ze to wesele romow, mialam przyciszony tel, bo obraz jaki do mnie docieral byl wystarczajaco smutny wink
        nie no caly film to porazka. Dobrze, ze wczesniej pokazywali fajne urywki o PL smile Mam nadziej, ze zaraz po nich wiekszosc poszla spac big_grin
    • mardini Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:37
      Ostatnio tez na niemieckim byl progam o Polsce ,gosciem m.in byl Steffen Möller i tam takie glupoty tez mowili , ze lekarze nie przepisuja tabletek antykoncepcyjnych (nie wiem jak teraz ale jak przed paroma laty jeszcze w Polsce mieszkalam to nie bylo z tym problemu) i jaki to strasznie katolicki i bogobojny kraj.Tutaj link ale po niemiecku www.planet-wissen.de/laender_leute/polen/geschichte_polens/av_polen_kirche.jsp www.planet-wissen.de/laender_leute/polen/geschichte_polens/index.jsp.
      • yenna_m Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:42
        no wiesz, tak nie do konca sie on mylil

w PL farmaceuci nie sprzedają antykoncepcji, nawet jesli ją lekarz przepisal
        bo powoluja sie na klauzule sumienia

im dalej w las, tym bardziej absurdalnie sie w naszym kraju robi
        • antyideal Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:44
          Cenne jest czasem takie spojrzenie na nas z boku..
          • pade Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:52
            troche dołujące...
            • salsadura Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 01:01
              O każdym kraju można w telewizorze powiedzieć tak,że będzie smutno i dołująco.O De równieżwink.
              Polecam dystans i zdrowy rozsądeksmile.
      • salsadura Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 00:49
        Moeller gadał całkiem składnie.Wydaje się,że lata w Polsce zrobiły swojewink.
        Kim jest ten mądrala,który mówił na początku i na końcu?
        O tabletkach nic nie było,może podrzuć link,bo ciężko tak w ciemno szukać:/.
        • mardini Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 14:00
          Ten ,, madrala'' to Urlich Adrian niem.korespondert w Polsce de.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Adrian.
          Ta wypowiedz jego z linku zostala w najbardziej ciekawym momencie przerwana.Mowil wlasnie jak to ciezko z zabezbieczeniem przed ciaza, byl tez krotki filmik i pokazywali ciezarna nastolatke z malej miejscowosci gdzie ludzie ja palcami wytakaja.Nie moge niestety znalesc linku do calego programu.
          Przykre troche jak nas opisal , moze duzo rzeczy sie zgadza ale pokazal nas jak jakis fanatykow kosciola.
      • bye.bye.kitty Głupoty? 11.06.12, 12:04
        to jest przecież prawdziwy problem. Coraz większy.
        Klauzula sumienia, Gowin - bardziej to chce być papieskie od papieża.
        Ginekolodzy w NFZ też się boją. Niektórzy nie przepisują, utrudniają, wypytują.
        Za to prywatnie - hulaj dusza!
        • chcesztomasz Re: Głupoty? 11.06.12, 17:30
          Ginekolodzy w NFZ też się boją. Niektórzy nie przepisują, utrudniają, wypytują.
          Za to prywatnie - hulaj dusza!

Dopowiadasz sobie. Ci co ci legalnych i dostępnych rzeczy nie przepiszą na NFZ to zwykli nabijacze kasy którzy każdą pacjentkę próbują zaciągnąć do prywatnego gabinetu no bo po co ma zapisać za darmo jak może wziąć 100 zeta? to się tyczy wszystkiego od tabletek po nadżerkę itp. To jest głębszy problem. Sumienie to dla nich kolejna szansa na kasę.
          Ci co ci naprawdę odmawiają ze względu na sumienie, prywatnie w życiu ci nie zapiszą no chyba że w ost ze względów zdrowotnych.
    • sniyg Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:21
      Typowo polski wątek.

Dziewczyna opisuje jak zmanipulowano obraz Polski by wyglądała jak najgorzej, a reszta
      pisze mnie więcej w tym stylu:

Polacy też tak robią, nawet jeszcze gorzej manipulują, do tego prześladują Rosjan,
      o co chodzi, przecież to prawda, w Polsce jest tragicznie, sama bieda i biedacy, w dodatku
      lekarze nie przepisują środków antykoncepcyjnych, dziadostwo same, ten reportaż był super,
      bo faktycznie jest jeszcze gorzej, wszyscy się tylko modlą, zawodzą, robić się nikomu nie chce, za to w Niemczech, ja, ja, tak jest wszystko super, nawet szczury wielkie jak psy, a w Rosji, da, da, tam jest oczeń charaszo, tak jak Kursk pójdzie na dno to Putin nie będzie swoich ratował, taki maładiec, a co, jak on sobie wspaniale z Czeczenią radzi, za ryj jak trzyma superhiro, nie to co w Polsce, bezhołowie i wszedzie psie kupy i gwiazdy dawida na szubienicy,
      dziadostwo, panie, Euro im się zachciało, biedakom, a dzieci co jeść nie mają, z głodu, panie, naród ginie.
      • ledzeppelin3 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:51
        Brawo sniyg.
      • pade Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:34
        Brawo Sniyg!!!
    • sarling Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:27
      Ok. 73 lat temu propaganda niemiecka w podobny sposób przedstawiała Polskę.
      Że większość domów nie ma kominów i okien, że ludzie jedzą robaki, że to kraj schorowanych starców i kalek. że słowo "cywilizacja" nie istnieje w polskim języku.
      Kiedy młodzi żołnierze wkroczyli do Polski - na początku panicznie się bali domniemanych chorób i zdziczenia ludności.
    • kropkacom Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:31
      Smutne. Pytanie czy pokazali co chcieli (celowa manipulacja), czy pokazali co naprawdę o nas myślą?
    • tosterowa Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:44
      Dlatego dobrze, w tym wymiarze, że mamy Euro.
      Tysiące obcokrajowców przyjedzie i zobaczy, że u nas jednak się nie chodzi w kufajkach i jesteśmy normalnym krajem z normalnymi ludźmi.
      • kropkacom Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:46
        No to zobaczy także:

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,11900477,List_wolontariusza__zobaczylem_w_Poznaniu_dwie_Polski.html
        • tosterowa Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 08:58
          Och, żadne państwo nie jest krainą mlekiem i miodem płynącą, a nasz kraj już zwłaszczawink
          Ale mam nadzieję, że zagraniczni goście jednak dostrzegą głównie tę fajną Polskę.
        • pade Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:38
          ale to jest promil Kropka
          a burdy wszczynają głównie zagraniczni kibice (kibole)
    • nutka07 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:28
      Tutaj jest fragment tego wesela, nigdzie nie jest powiedziane ze to typowo polskie wesele.

Tak jak pisalam wczesniej, powiedzieli ze to Romskie wesele.

www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1655986/Die-Roma-Hochzeit#/beitrag/video/1655986/Die-Roma-Hochzeit

A tutaj caly program

www.zdf.de/ZDF/zdfportal/web/ZDF.de/Dokumentation/2941938/22703666/b0d0b2/Immer-Richtung-Osten.html
    • gazeta_mi_placi Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:29
      Burka włożona?
      • ciastolina84 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:48
        gdybyśmy to my w czasie II wojny światowej kradli i grabili a później nie oddali długów to może nasza sytuacja gospodarcza była by lepsza, a i ludność wiejska miałaby się lepiej. Nie sztuka pojechać na polską wieś i zrobić taki program. Sztuka ocenić nasz kraj (jak i każdy inny) obiektywnie a nie wzmacniać stereotypy, bo i po co?
        • pade Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 11:52
          no dokładnie, ja wczoraj ogladałam dokument o Ukrainie, hmm, przekaz był taki, że gdybym już wczesniej tam nie była, to na pewno teraz bym się nie wybrała...strach się bać
    • anaisanais Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 12:37
      Polska ma tez te wiejska i troche zacofana strone, szkoda ze nie pokazali tez jakiegos miasta, krakowa albo wroclawia dla rownowagi.
      Moja kolezanka z Indii po sukcesie Slumdog Millionaire ktory mi sie osobiscie podobal i nie tylko mi, powiedziala ze jest wkurzona bo pokazali Indie jako kraj biedy i slumsow tylko.
      • sokhna Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 17:05
        Pokazali wlasnie, ale w taki smutny, przytlaczajacy sposob, ze tez nie zachecalo to do przyjazdu i zobaczenia smile
    • kropkrop4 Re: Ale nas pokazali.... 11.06.12, 17:23
      A mi się śmiać chce jak na Polaków taka straszna nagonka, że angielskiego nie znają. Byłam w Niemczech i myślicie, że pracownicy fabryk, sklepów znają? Jest tak samo jak w Pl ani be ani me ani kukuryku - jacyś "kierownicy" z ludu jakieś zdanie sklecą. Wiadomo, ze im wyżej tym lepiej ( wiadomo też, że to nie reguła ale..)
      Co do wsi he he he. W Niemczech też wieś może być dziura zabita dechami i nawet sklepu nie było - trzeba było 7-8 km się przejechać. U mnie na wsi jak zabraknie chleba to skocze do spożywczaka. Poza tym wypisz wymaluj wieś Polska może częściej spotka się staruszka z kijkami ( wiadomo do czego)
      W każdym kraju można znaleźne takie kwiatki - wiadomo, że czasem jest ich mniej niż więcej ale....pokazywanie kraju z takich perspektyw to zwykła nierzetelność dziennikarska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka