nangaparbat3 19.06.12, 14:32 od lat jem ze skorka, spotkalam jednak ludzi, ktorzy uwazaja, ze to okropnie szkodliwe. wiecie cos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnaalineczka ziemniaki 19.06.12, 14:36 nie wiem nic jak skorka ladna to tez ze skorka jem Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: kartofle 19.06.12, 14:38 Jeżeli kartofel rósł w glebie "bogatej" w zanieczyszczenia to będzie ich najwięcej tuż pod skórką. A na przykład w marchwi odwrotnie - w środku. Ale ja też młode ziemniaczki wcinam ze skórką, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: kartofle 19.06.12, 14:39 A szkodliwe, poniewaz?... Zaciekawilo mnie, jak oni te szkodliwosc uzasadniaja. Zakladam, ze owi piewcy szkodliwosci skorek ziemniaczanych raczej nie jadaja ziemniakow surowych i nieumytych. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: kartofle 19.06.12, 14:41 To zależy czy to kartofle polskie czy zagraniczne Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: kartofle 19.06.12, 14:42 no i czy miejskie czy wiejskie ach ta obca flora Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: kartofle 19.06.12, 14:47 młode owszem, tylko ze skórką do puree czy do u kartofla żurku skórka przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: kartofle 19.06.12, 15:02 Szkodliwa jest solanina, pojawia się tuż pod skórką w zeszłorocznych ziemniakach wypuszczających kiełki. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: kartofle 19.06.12, 17:55 Nie prawda. Solanina zawsze jest obecna w ziemniakach, a najwięcej jest jej tuż pod skórką dlatego lepiej jest ziemniaki obierać, zwłaszcza jak się je je codziennie. Duże ilości solaniny pojawiają się w ziemniakach wtedy, gdy ziemniaki leżą w oświetlonym miejscu. Dlatego ziemniaki należy przechowywać bez dostępu światła. O dużej zawartości solaniny świadczy zielonkawy kolor ziemniaków. Gdy ziemniaki zzielenieją, a mogą zzielenieć też zupełnie młode ziemniaczki, nie tylko zeszłoroczne i kiełkujące, wtedy ich jeść nie należy, nawet po grubym obraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: kartofle 19.06.12, 17:06 gazeta_mi_placi napisała: Serio? Oj Gazeta, jak Cię lubię... straszne głupoty piszesz. Obniżasz loty chłopie, tak jak z tą chęcią moderowania co drugiego forum. Gazeta weź się za siebie. Dobrze że chociaż przestałeś się odchudzać, może Ci się poprawi > Cała Polska mówi ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: kartofle 19.06.12, 17:12 no ba! kto mówi inaczej ten nie Polak! ino ani chybi emigrant! Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: kartofle 19.06.12, 17:18 E tam wycieńczony chłopia, niedożywiony to w gorszej formie. Na szczęście na Szkapie pisał, że już się nie odchudza. Powinien niedługo odzyskać formę. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: kartofle 19.06.12, 17:23 to od kiedy pyrlandia nie jest w polsce? jeszcze nie spotkałam nikogo, kto je pyry ze skórką...ale mi to nie przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
vanillka83 Re: kartofle 19.06.12, 17:28 Najlepsze to są pyry w łupinach i z gzikiem. Hahaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kartofle 19.06.12, 19:55 To pora sprobowac. Nie znosilam kartofli, jak dlugo je obieralam. Teraz kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: kartofle 19.06.12, 22:07 dziennik-niecodziennik napisała: > no ba! > kto mówi inaczej ten nie Polak! > > > > ino ani chybi emigrant! o tototo to....... Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: kartofle 19.06.12, 17:37 młode pyry bądź też ziemniaki jadam tylko i wyłącznie ze skórką uprzednio wyszorowane w zimnej wodzie i ugotowane w niesolonej wodzie. Ziemniaki takie najlepiej smakują mi z masłem, koperkiem i solą morską, ewentualnie zamiast masła gzik Ziemniaki tzw stare tylko i wyłącznie obrane, ale te już mi tak nie smakują, poza tym nie lubię ich obierać więc prawie nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: kartofle 19.06.12, 17:38 aha i do tego jajko sadzone i szpinak lub mizeria. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kartofle 19.06.12, 19:58 Ja z maslem i koperkiem plus kefeir-jogurt-zsiadle mleko. albo z taka salatka: papryka, pomidor, malosolny i sos: feta utarta z oliwa i czosnkiem. Hmmmmm aż mnie skręcilo z poządania, chwilowo czosnku mi nie wolno i cierpie jak potępieniec. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 do Hiperpurystek 19.06.12, 20:04 Wieszcz Naczelny napisal poemat "Kartofla", uzyl w nim tez slowa "ziemniaki". Więc w najgorszym razie - archaizm. Na pewno "kartofli" uzywac wolno. A ja wolę - bo "ziemniak" szary, płaski, bez zapachu i bez wdzięku. A "kartofel" kragły, dźwięczny, figlarny. porównania nie ma. Swoja droga zdumiewa mnie zawsze żywa reakcja na ten akurat germanizm, a juz zwłaszcza teraz, kiedy co drugie slowo jakieś niepolskie, i nikomu nie wadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: do Hiperpurystek 19.06.12, 22:29 ziemniak to warzywo a kartofel to nos albo pan kartofel kanibalizm Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: do Hiperpurystek 20.06.12, 00:23 ja chwilowo nie powinnam sie śmiac za bardzo, ale na nic zakazy Odpowiedz Link Zgłoś
berdanka Re: do Hiperpurystek 19.06.12, 23:45 Kartofle, pyry, ziemniaki, jak zwał tak zwał i tak smakują wyśmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: kartofle 19.06.12, 20:05 A ja słyszałam wręcz przeciwnie, że ze skórką jest zdrowiej jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: kartofle 19.06.12, 20:22 gzik - biały ser ze śmietaną i przyprawami w Wielkopolsce tak się jada a ja zawsze te pyry wyłuskiwałam ze skórki, no spróbuję w tym roku smacznej skórki! Odpowiedz Link Zgłoś
vanillka83 Re: kartofle 19.06.12, 22:22 ywwy napisała: > gzik - biały ser ze śmietaną i przyprawami w Wielkopolsce tak się jada > > a ja zawsze te pyry wyłuskiwałam ze skórki, no spróbuję w tym roku smacznej skó > rki! > gzik musi mieć jeszcze cebule bądz szczypiorek Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: kartofle 19.06.12, 21:32 Ja ze skórka jem tylko wtedy, gdy są młode, malutkie, do otarcia szmatką pod wodą, z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Albo duże, pieczone z ognia, ale skórka i tak zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: kartofle 19.06.12, 22:10 z ogniska owszem z masełkiem i solą - pyyyyychaaaaa........... ale tak poza tym to obieram lub skrobię, jeśli młode i skórka fajnie odchodzi i na parze jeszcze gotuję posypane tylko przyprawą do ziemniaków - to o każdej porze roku nawet z kiepskiego ziemniaka można zrobić całkiem niezły dodatek Odpowiedz Link Zgłoś
path04 Re: kartofle 19.06.12, 22:13 a ja od lat jem surowe i jakoś żyję, a takie szkodliwe są przecież, a jaką sr...kę się po nich podobno ma! i gorączkę, że ho ho. a ja lubię i co mam zrobić? no, ale poza tym to do obiadu młode jem ze skórką, a stare obrane, w obu wersjach gotowane oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kartofle 19.06.12, 22:20 JESZ SUROWE KARTOFLE??????????????? Od lat żyje w przeświadczeniu, że to tylko rekruci czynią, żeby wywolać jakąś straszliwą gorączke. Odpowiedz Link Zgłoś
path04 Re: kartofle 20.06.12, 09:05 No to jak widać żadnych afrykańskich chorób się po tym nie dostaje, ba, nawet najmniejszej gorączki! Ja to jeszcze w dzieciństwie zaraziłam tymi surowymi ziemniakami brata i kuzynów, a teraz nawet moje dziecko czasem skubnie kawałek jak obieram. Po prostu lubię i już W ciąży miałam największe jazdy chyba na te surowe ziemniaki, bo w ramach kolacji potrafiłam zjeść ze dwa z odrobiną soli ja i córka żyjemy i mamy się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
berdanka Re: kartofle 19.06.12, 23:37 Wiem coś na ten temat ale to jest wiedza tak tajemna, że nie wiem, czy mogę na ogólnym forum pisać.... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kartofle 20.06.12, 00:25 ?????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: kartofle 20.06.12, 10:06 Właśnie czytam książkę o obozach koncentracyjnych i zdziwiło mnie, że więźniowie chorowali i umierali jeśli jeśli zjadali ziemniaki ze skórką. Odpowiedz Link Zgłoś