Dodaj do ulubionych

Polonistki liceum

02.12.24, 23:05
Czy ktoś może polecić książkę do samodzielnej pracy z dzieckiem w domu. Syn jest dys- z problemami w szkole. W zasadzie tylko j. polski idzie tak słabo. Aktualnie ma 1.1.2.3 na semestr nauczyciel wystawił 1. Szkoła nie ma żadnych dostosowań , nauczyciel od siebie nic nie proponuje. Taki dzieciak to gorący kartofel , pedagog nie chce , nauczyciel też nie ma pomysłu oprócz pisania literami drukowanymi. Jeśli sama nie ogarnę tematu dzieciak nie zda do następnej klasy.
Może są jakieś gotowe pomoce dla nauczycieli które mogłabym wykorzystać w domu. Szukam też nauczyciela korepetytora ale muszę rozważnie wybrać.
Obserwuj wątek
    • akn82 Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:09
      Z jakiego jesteś miasta?
      • nena20 Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:24
        Toruń.
    • taki-sobie-nick Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:16
      Szkoła nie ma żadnych dostosowań.

Z ciekawości - a ma obowiązek?
      • berdebul Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:17
        Tak.
        • berdebul Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:18
          A więcej tu www.ptd.edu.pl/dysleksjaprawa.html
      • nangaparbat3 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:30
        Tak.
    • berdebul Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:17
      Papiery z poradni masz i trafiły do szkoły? Pedagog i nauczyciel mają obowiązek się z papierami zapoznać. To jest część ich pracy, a nie dobra wola.
      Niech co się da oddaje wydrukowane. A reszta - czym mu się najwygodniej pisze? Może warto zmienić narzędzie, dać dodatkową kartkę na sprawdzianie żeby mógł pisać większymi literami i nie martwić się o miejsce.
      Nie napisałaś gdzie jest problem, poza czytelnym pismem.

Z książek “Wzory wypracowań” Stopki. Jak problemy z gramatyka, to ta sama autorka popełniła świetne książki o gramatyce.
      • nena20 Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:22
        Widziałam te dwa sprawdziany, jakby nie rozumiał tekstu. Nie potrafi odpowiadać na pytania.
        • nangaparbat3 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:37
          nena20 napisała:

> Widziałam te dwa sprawdziany, jakby nie rozumiał tekstu. Nie potrafi odpowiadać
          > na pytania.

To jest bardzo poważny problem. Ale piszesz, że z innymi przedmiotami jest dobrze - czyli na ogół chyba rozumie, co czyta. Skoro nie rozumie tekstu i nie potrafi odpowiadać na pytania to za to jest 1, nie za błędy w pisaniu.
          A co mówi ten nauczyciel? Co doradza? Jaka dysfunkcje stwierdziła poradnia?
          • nangaparbat3 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:40
            Czy mogłabyś powiedzieć coś więcej o tych sprawdzianach? Dać chociaż jeden przykład pytania i odpowiedzi?
            • nangaparbat3 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:51
              No i jaka jest relacja między nim a nauczycielem?
            • nena20 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:53
              Nie zapamiętałam dokładnie. Tekst był krótki , wiersz z tematyki biblijnej. Raczej trudnej. No i w zasadzie nie był w stanie nic odpowiedzieć. Drugiej strony to była kartkówka z pracy klasowej podobny temat i otrzymał 3.
              Inne przedmioty bardzo nierowne oceny np. geografia 6.5.4+. Chemia 5.4.2.5. biologia 5. Fizyka 5.4.3. Matematyka 2.3.2.3. Myślę całkiem przyzwoicie i bez problemu ogarnia.

Szukam sposobu pracy z nim w domu. Plus korki ale osoby które się ogłaszają to dramat. W trakcie studiów lub po dziwnych kierunkach typu gospodarka przestrzenna albo psychologia.
              • nangaparbat3 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 07:14
                nena20 napisała:

> Nie zapamiętałam dokładnie. Tekst był krótki , wiersz z tematyki biblijnej. Rac
                > zej trudnej. No i w zasadzie nie był w stanie nic odpowiedzieć.
                Czyli nie umiał prawdopodobnie zanalizować i interpretować tekstu poetyckiego.

Drugiej strony
                > to była kartkówka z pracy klasowej podobny temat i otrzymał 3.

Też chodziło o wiersz?

>Plus korki ale osoby które się ogłaszają to
                > dramat. W trakcie studiów lub po dziwnych kierunkach typu gospodarka przestrzenna albo psychologia.

Tak, to nie ma sensu.
                Pogadalabym z nauczycielem, poprosiła o konkretne wskazówki.
                • nena20 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 08:30
                  On nie rozumie przenośni , ukrytego sensu w tekście. Dlatego tak słabo to wychodzi. Musi sobie to wyćwiczyć. Nie czyta lektur, olewa .

Nauczyciel wydaje się całkiem ok. ale dla przeciętnego ucznia, jak pojawiają się problemy żadnych pomysłów nie ma. Uznał że zrobi jeszcze jeden sprawdzian i to załatwi sprawę , czyli albo 1 albo 2. W zasadzie nie dopuszcza żadnej poprawy.
                  • laurielle Re: Polonistki liceum 03.12.24, 10:24
                    nena20 napisała:

> On nie rozumie przenośni , ukrytego sensu w tekście. Dlatego tak słabo to wycho
                    > dzi.

A w komunikacji codziennej wychwytuje ukryte znaczenia? Aluzje, sarkazm, ironię, zawoalowane sugestie itp komunikaty nie wprost?
                  • berdebul Re: Polonistki liceum 03.12.24, 10:26
                    Olewa, czy ma problem z czytaniem bo ma dysleksję/czuję się podłamany podejściem nauczyciela. Olewanie łatwiej ogarnąć niż pozostałe dwa.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 14:59
                    A zna ogólne założenia epoki, typowe formy, autorów? Czyta/ogląda streszczenia, opracowania? Jak na lekcję mają przeczytać krótki tekst z podręcznika, to on chociaż od kolegów wie, o czym to? Jeśli tak, to porozmawiaj z wychowawcą, przekaż że oczekujesz stosowania dostosowań itp. Z drugiej strony, jeśli olewa całkiem i np. omawiają starożytność, a on nie wie, jak jest zbudowany dramat grecki, na lekcjach patrzy jak sroka w gnat, to raczej cięzko będzie to wytłumaczyć dys.
                  • asia_i_p Re: Polonistki liceum 03.12.24, 16:44
                    Nie rozumie, czy boi się, że źle rozumie i dlatego nie pisze? Bo jeśli to drugie, to poproś o ustne zaliczenie sprawdzianu, jeżeli z nauczycielem się dogaduje. Może mu łatwiej będzie zaryzykować popełnienie błędu, jeżeli błąd nie zostawi fizycznego śladu, że tak głupio ujmę.
                    • nena20 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 18:42
                      Już się dziś więcej wyjaśniło. Dziś inni rodzice mieli jakieś uwagi do nauczyciela. Matko co za pech. Syn nigdy nie miał szczęścia do polonistów.
                      Dostosowanie dla niego nic nie znaczy. syn będzie pisał sprawdzian kolejny w piątek. Dziś też jakiś pisali.
              • lauren6 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 09:25
                Poszukaj korepetycji online. Lepszy dobry korepetytor online z innego miasta, niż słaby stacjonarnie.
      • nena20 Re: Polonistki liceum 02.12.24, 23:26
        Tak papiery trafiły. Tam jest np. o pracy na komputerze....możliwościach poprawy sprawdzianów, jeszcze nie zdążyłam wrócić do domu a nauczyciel wystawił 1.
        • katriel Re: Polonistki liceum 03.12.24, 01:41
          > możliwościach poprawy sprawdzianów, jeszcze nie zdążyłam wrócić do domu a nauczyciel wystawił 1.

Tu jakby nie ma sprzeczności: zapewne stoją na stanowisku, że aby syn mógł poprawiać sprawdzian, to najpierw musi z niego dostać 1. (To dałoby się rozwiązać inaczej, ale tak też się da, tylko musisz nie panikować, a spokojnie egzekwować prawo do poprawy.)
        • skumbrie Re: Polonistki liceum 03.12.24, 07:07
          To teraz poproś o uzasadnienie każdej oceny, zapytaj o dostosowania wynikające z opinii.
          Jednocześnie szukaj pomocy i pracuj z młodym. W dobie korków online znajdziesz kogoś po filologii, a nie kolejna siłaczke z pierdyrliardem podyplomowek, z których nic nie wynika.
      • nangaparbat3 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 07:15
        Jesteś pewna, że "popełniła"?
        • berdebul Re: Polonistki liceum 03.12.24, 10:28
          Zdecydowanie. Ani mi się po nocach wypełnianie tych książek, a minęło ponad 20 lat. tongue_out
          • berdebul Re: Polonistki liceum 03.12.24, 10:28
            Śni, a nie ani.
    • fogito Re: Polonistki liceum 03.12.24, 05:47
      Z takich ocen wystawiłabym dyslektykowi 2 właśnie ze względu na dostosowanie. Poza tym faktycznie niech pisze drukowanymi, moja siostra z dys pięknie drukuje. Nauczyła się na studiach. Poza tym maszerujesz do szkoły i pytasz jakie dostosowania zostały zastosowane.
      • pffpffpff Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:43
        Ten zapewne kieruje się „wagami”
        • nena20 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 08:13
          Wagi ocen są takie
          Ocena-waga
          3-4
          2-5
          1-3
          1-3
          • kurt.wallander Re: Polonistki liceum 03.12.24, 11:21
            Kurczę, na moje, nie nauczycielskie oko, to raczej 2 wychodzi. Pewnie nauczycielka z tych, co to lubią "motywować" złymi ocenami.

Byłaś na konsultacji u nauczycielki?
            • nena20 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 18:43
              Byłam . Wychodzi tak i już. Na moje też wychodzi 2.
    • kira_03 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 06:13
      Ma dysgrafię czy inne problemy też? Współpracujecie na bieżąco z poradnią PP?
      Mój syn ma problemy z wyraźnym pisaniem, ćwiczymy z książki "ortografitti". Sprawdź, to bardzo dobre materiały.
      • nena20 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 08:15
        W SP zajęcia kompensacyjne . Ocena na świadectwie 3. Test 8 klasa 62%. Bez dramatu. Teraz taki zonk. Dzięki za polecajke.
    • malaperspektywa Re: Polonistki liceum 03.12.24, 08:16
      Mój dys w zasadzie w ogóle nie uczy się z podręczników. Uczy się poprzez lekcje na YT, robienie testów na komputerze. Tego jest bardzo dużo. Lektury to audiobooki, filmy i opracowania na YT. Maturę będzie pisał na komputerze, bo przy dłuższych tekstach pisanie pismem bibliotecznym zabiera dużo czasu.
    • slonko1335 Re: Polonistki liceum 03.12.24, 09:07
      Rozmawiałaś z nauczycielem? Wie w ogóle, że syn ma problemy i opinię?. Nauczycielka u mojego syna dostała kilka nowych klas i zwyczajnie nie ogarniała na początku mając tyle nowych dzieci kto co tam ma, może tu jest problem? Ja wiem, że w teorii to powinno być wpisane w dzienniku, nie zawsze jednak jest.
    • makurokurosek Re: Polonistki liceum 03.12.24, 09:26
      Jestem dyslektykiem i dysortografem .
      Już od klasy 6 czy 7 radziłam sobie z tym problemem poprzez czytanie książek.
      Nie wpłynęło to na moje dysfunkcje ale wpłynęło na styl wypowiedzi , wiedzę, argumentację. Tak więc oprocz pał z ortografii mialam dobre oceny z odpowiedzi , recytacji czy sprawdzianów z lektur .

W przypadku twojego syna warto poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem . Możecie pracować zarówno na tekstach maturalnych jak i dostępnych w necie materiałów .

Tak więc moja rada niech czyta i niech codziennie robi test z czytania ze zrozumieniem .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka