Dodaj do ulubionych

Jak złapać złodzieja?

20.06.12, 09:58
Od dłuższego czasu z domu giną mi pieniądze. Teraz już lepiej je chowam ale wystarczy zostawić torebkę i na chwilę wyjść z domu... Wiem, mogłam lepiej pilnować. Czasem to drobne, 5-10 zł. Raz znikło 500 zł...Ostatnio mężowi 2x wcięło papierosy. Wiem że to nie rodzice. Pozostaje rodzeństwo i pasierbice brata. Źle mi z tymi podejrzeniami a przecież nie mogę rzucać oskarżeń bez dowodów. Jakieś pomysły? Oprócz chowania wszystkiego do sejfu oczywiście.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:04
      Zostawić torebkę, a w pokoju kamerę, w internecie pełno tego sprzedają, albo opisują jak użyć tej od komputera.
    • gazeta_mi_placi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:04
      Mieszkasz w jednym domu z mężem, rodzicami, rodzeństwem, bratem i jego pasierbicami? Jak Wy się mieścicie?
      • chipsi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:13
        Mieszkamy w domu rodziców, oni na piętrze, my na parterze. Z rodzicami mieszka mój młodszy brat i siostra. No szału przestrzennego niema ale dom też nie mały smile Starszy brat jednak często w tym domu bywa a jeszcze częściej jego pasierbice. Bawią się z moją córką, gdy nas nie ma w domu, z tej racji nie zamykam mieszkania na klucz.
    • czarnaalineczka Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:06
      kup taki tusz jakiego uzywaja do pieczatek w dyskotekach
      wysmaruj niz portfel itp a potem swiec po lapach
    • aurinko Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:09
      W szoku jestem, że nie zrobiłaś afery przy drobniejszych kwotach a przy kradzieży pięciu stów zastanawiasz się jeszcze co dalej uncertain Ja bym zebrała wszystkich i poinformowała, że wśród zebranych osób jest złodziej i ostrzegła, że kolejna kradzież zostanie zgłoszona na policję. Oczywiście jakby kasa zginęła kolejny raz to zgłosiłabym to a nie straszyła. 500zł to nie jakieś grosze!
      Jeśli chcesz po cichu sama znaleźć złodzieja to może spróbuj drogą eliminacji - zostaw w domu torebkę z przeliczoną kasą i wyjdź zabierając pod jakimś pretekstem ze sobą całą ferajnę pozostawiając jedną osobę z kręgu podejrzanych. Po powrocie przelicz kasę, jeśli brakuje to wiesz kogo zostawiłaś z torebką, jeśli nie brakuje to za parę dni robisz to samo tylko zostawiasz inną osobę w domu i tak do skutku. Mnie osobiście nie chciałoby się w to bawić, zareagowałabym już dawno i to ostro.
      • chipsi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:15
        Domowników poinformowałam natychmiast o problemie. Ze starszym bratem nie rozmawiałam z racji jego wybuchowego charakteru i faktu że o dzieci chodzi.
        • aurinko Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:20
          Poinformowałaś niektórych domowników, co nie przyniosło żadnych efektów a problem nie zniknął tylko się nasilił, bo złodziej wie, że guzik mu zrobisz. Naprawdę uważam, że jesteś za delikatna w tej sprawie, ale to Twoja kasa ginie, nie moja.
          • chipsi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:34
            No ale co mam Twoim zdaniem zrobić? Założyć że wszyscy są winni? Policje wezwać? Strzelać do każdego podejrzanego?
            • aurinko Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:51
              chipsi napisała:

> No ale co mam Twoim zdaniem zrobić?

Ja bym zrobiła to, co napisałam wcześniej - zebrałabym wszystkich (bez wyjątku), powiedziałabym otwarcie i bez ogródek, że wśród zebranych tu osób jest złodziej, że od dłuższego czasu giną pieniądze i to nie jakieś grosze i następnym razem jak coś z domu zginie to zostanie wezwana policja, bo kradzież to przestępstwo, które podlega karze nawet jeśli złodziejem jest ktoś z rodziny. I tak, wezwałabym policję. Kradzież 500zł to nie jest błahostka, jeśli dzieciaki nie są do cna zepsute to nawet wizyta dzielnicowego mogłaby przynieść efekt.
              • mary_lu Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:57
                Na podbieranie 10 zł to nie podziała, a złodziej jeszcze zyska pewność, że nie został zidentyfikowany.
                • chipsi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 11:22
                  O to to. I jak udowodnię że mi coś zostało skradzione? Powiem policjantowi ze zginęło mi z szuflady 500 zł, on przytaknie i laserowym wzrokiem znajdzie złodzieja? Może dają mi obstawę? wink
                  • totorotot Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 14:08
                    Nie musisz kupować kamerki. Jeśli posiadasz aparat cyfrowy, to zostawiasz torebkę na wierzchu, otwartą, głośno mówisz (jak są podejrzani domownicy), że lecisz na sekę do sąsiadki czy cuś, włączasz aparat schowany, ale z wizjerem nakierowanym na torebkę, w aparacie włączasz opcję "kamera" i się nagrywasmile
                    Jeśli to możliwe,włóż największą możliwą pojemność karty pamięci.
                    Ważne: przed akcją spisz sobie dokładnie, ile masz pieniędzy, w jakich banknotach itp.
                    żebyś wiedziała, że faktycznie Cię okradziono smile
                • chipsi c.d. 11.07.12, 13:16
                  Wróciłam z wakacji i pierwsze co to wsysło mi 100 zł z portfela. Niestety zanim zdążyłam uruchomić kamerkę. Później też nikogo nie nagrało (bo i nic nie znikło). Szukałam proszku znakującego ale kosztuje to to 130 zł... no i trzeba z lampa by sprawdzać. Tak czy owak będę nagrywać.
                  Mam też prawie pewność że to pasierbica brata. Zaraz jak mi kasę wcięło to ona "znalazła" 10 zł w lesie ii poszła po lody. Zajrzałam jej więc dziś do torebki (wiem wiem nie powinnam). Były w niej opakowania po słodyczach i 50 zł + drobne. A jeszcze wieczorem prosiła o złotówkę bo niby jej zabrakło do coli. Mąż zabrał te 50 zł. Dziewczyna nie skomentowała braku gotówki. Kurcze a tak lubię g.wniarę...
                  • gazeta_mi_placi Re: c.d. 11.07.12, 15:57
                    Współczuję.
                    Mam nadzieję, że odda Ci kasę, to w końcu (łącznie) kilkaset złotych było.
                    Niech małolata zbiera poziomki w lesie albo idzie do okolicznej agencji, ale kasę musi Ci oddać ze swoich własnoręcznie zapracowanych pieniędzy bo jak wyciągniesz od brata to niewiele ją to nauczy sad
    • sadosia75 Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:10
      Kup proszek barwiący. Wysmaruj nim pieniądze ( tylko załóż rękawiczki ) i czekaj aż się znajdzie ktoś z ufajdanymi rękoma.
      Ten proszek bawi na dość długo i ciężko go zmyć. Ale przynajmniej będziesz wiedziała kto ma lepkie ręce.
      Jest też bezbarwny proszek,który robi się fioletowy pod wpływem wody ( potu też ) więc jak ktoś się połasi na pieniądze to nie skapnie się odrazu, że coś jest nie halo.
      Ten barwiący kosztuje 15 zł za fiolkę. bezbarwny ok. 30 zł za fiolkę. Kupisz w sklepach typu śmieszne zabawki itp.
      • lelija05 Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:17
        Pomysł dobry, ale zaraz sobie wyobraziłam, że pieniądze nie giną, Chipsi zapomina, że je zaznaczyła i płaci nimi w sklepie...A potem pani ekspedientka panikuje skąd u licha takie plamy na rękach smile

A tak na poważnie, to nieciekawie, przykra sytuacja, pasierbice raczej dobrego wzorca nie miały, pewnie są pierwszymi podejrzanymi, ale jeszcze gorsza sprawa, gdy okaże się, że to ktoś z rodziny.

Ps. Sadosia, a jak sąsiadka? Przestała stukać?
        • sadosia75 Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:25
          Lelija to i na to jest sposób. Pieniądze schować do koperty i położyć np. na szafce. I niech sobie leżą. Później można ten proszek można usunąc z pieniędzy. Na fiolkach jest szczegółowa instrukcja. Wystarczy je lekko przetrzeć chusteczkami nawilżonymi dla dzieci. Ale ze skóry już tak łatwo nie schodzi. I trzeba też uważać na ubrania to też je bardzo barwi.

sąsiadka nadal hałasuje. zostawiłam jej kartkę, kobita wpadła do mnie ok. 23 z krzykami i awanturą . Później się dowiedziałam, że ona to tak lubi sobie z sąsiadami bliższe kontakty utrzymywać. Wynajmowała wcześniej mieszkanie po przeciwnej stronie bloku i tupała moim sąsiadom z naprzeciwka. teraz przeniosła się do mniejszego mieszkania po mojej stronie bloku i tupie mi. No cóż... niereformowalne chamidło. bo inaczej tego babska nazwać nie można.
          • lelija05 Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:29
            No tak, to jest sposób. Paskudna sytuacja, że we własnym domu trzeba się uciekać do takich metod.

A sąsiadki współczuję. A obecne mieszkanie też wynajmuje? Może też się z niego kiedyś wyniesie.
            • sadosia75 Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:38
              Z rodziną najlepiej na zdjęciach...
              We własnym domu człowiek nie może czuć się bezpieczny.

A sąsiadka to ech... szkoda gadać. już sama nie wiem czy ona to mieszkanie wynajmuje czy jest jej własnościowe bo co raz zmienia wersję raz jest tak raz jest siak. już nie wnikam. wariatka straszy pół bloku administracją. sąsiadce z parteru wrzuca do skrzynki liściki,że ma sprzątać po swoim psie chociaż sąsiadka nie ma psa. potrafi zablokować windę u siebie na piętrze albo powynosić wycieraczki sprzed drzwi swoich sąsiadów bo jej przeszkadzają.
              wariatka pełną gęba.
              • gazeta_mi_placi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 11:09
                A na którym to krakowski osiedlu tak wesoło?
          • chipsi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:37
            Na sąsiadkę pożyczę Ci strzelbę jak już zastrzelę tego co mnie okrada wink
            A możesz powiedzieć coś więcej o tym proszku? Bo oglądam na allegro ale jest tylko żel UV, który na dłonie się raczej nie przenosi no i musiałabym lampą wszystkich sprawdzać.
            • sadosia75 Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:49
              Poszukaj takich proszków na stronach typu antyzłodziej. Możesz też użyć tuszu do drukarki.
              Żeby było łatwiej to możesz też kupić mazak UV na papier i oznaczyć banknoty. No ale tu nie masz pewności, że pieniądze nie pójdą w ruch i ich po prostu nie znajdziesz.
              Te proszki łatwo dostać właśnie w sklepach typu śmieszne rzeczy, śmieszne zabawki itp. czasem też mają je w militaria.pl
              na forach typu kryminalni albo detektywi ( nie chodzi o serial a raczej o zawód ) możesz też znaleźć taki proszek.
              Ten,który ja kupowałam był chyba z firmy Indix albo Indyx no nijak nie pamiętam dokładnie.
              Czasem sprawdzają się jeszcze kalki i tusz z kalek. ten też dość trudno zmyć z rąk ale jednak te proszki znakująca są o niebo lepsze.
              A w ogóle to pomyśl nad proszkiem daktyloskopijnym barwi idealnie. ciężko zmyć i jest łatwo dostępny.
      • chipsi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:17
        hmmm dobre smile Tego nie znam. Myślałam o kamerce ale barwnik dużo prostszy. idę na allegro smile
    • woman_in_love 99,99% to pasierbice brata 20.06.12, 10:11
      w końcu to nie rodzina
    • sinusoidaa Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:12
      Zostaw na wierzchu fałszywy banknot i poczekaj, kogo zatrzyma policja do wyjaśnieniasmile
      • thorgalla Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 10:30
        Tylko skąd taki banknot zdobyć?jeszcze ją aresztują gdy będzie próbowała go kupić smile
        • gazeta_mi_placi Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 11:14
          Może z gry Monopol?
    • attiya Re: Jak złapać złodzieja? 20.06.12, 11:00
      zakup specjaljnej kamerki a najlepiej dwóch, nie jest to koszmarnie drogie
      a potem jak już będziesz miała tego kogoś na kamerce, to zaproś wszyskich na seans filmowy
      i koniecznie powiedz, że masz kilka takich filmików nagranych
      i głośno i uparcie żądaj zwrotu wszystkich kwot
      powodzenia
      smile
      koniecznie daj znać kto to jest
      • katus118 Re: Jak złapać złodzieja? 11.07.12, 13:35
        Moim zdaniem najlepiej zainstalowac kamerę.
        Nie jest to bardzo drogie, a przynajmniej będziesz miała pewność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka