Dodaj do ulubionych

Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki

25.06.12, 15:49
Becikowe w Japonii - 400 tys jpy
czyli... 16 000 pln

Dodatkowo firma wyplaca premie, od 5 tys pln w zwyz, dodatkowo z polisy ubezpieczeniowej tez premia,
i maly miesieczny dodatek dla mamusi - 15 000 jpy - czyli 600 pln, co miesiac, nie wiem przez jaki okres.

Nasi politycy normalnie zaszaleli z polityka prorodzinna. big_grin

Ciekawe, jak jest w innych krajach swiata, ktos sie orientuje?
Obserwuj wątek
    • empirical Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 15:56
      Hmmm, ale koszty zycia w Japonii to inna bajka.
      • attiya Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 17:46
        no fakt, w Pl to nie ma żadnych kosztów życia....
        na r-ki i inne opłaty oddaję 3/4 pensji
        żyć nie umierać
        • kota_marcowa Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 27.06.12, 01:02
          > no fakt, w Pl to nie ma żadnych kosztów życia....

big_grinbig_grin
    • azjaodkuchni Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 15:57
      A wiesz co dostają kobiety w Singapurze? Nic guzik z pętelką. Pracują do ostatniego dnia ciąży prawie i mają chyba 20 dni płacone przez państwo pod warunkiem, że są Singapurkami bądź mają prawo stałego pobytu. Pozostałe panie nie mają nawet urlopu. Każdy dzień to dobra wola pracodawcy. Może być lepiej, ale może być gorzej. Żeby było ciekawiej jedna z moich tutejszych koleżanek Polek opowiadała mi, że przeżyła szok jak na spotkaniu menadżerów były same kobiety. Podobno w Polsce to są głownie faceci. ( Nie wiem nie moja działka). Pewna moja znajoma wróciła do pracy 6 dni po porodzie ! a jedna z nauczycielek ze szkoły mojego dzieciaka w listopadzie jeszcze była potem był 6tyg wakacji i w styczniu znowu była.
    • thorgalla Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:28
      Eee tam,nie przeliczaj tego na złotówki ale np.do cen mleka czy pieluch w Japonii.
      W Danii nie ma becikowego ale jest zasiłek rodzinny całkiem wystarczający na owe pieluchy czy słoiczki.
      • guderianka Thorgalla 27.06.12, 10:14
        W Danii urlop macierzyński ile wynosi.? Dobrą mam wiedzę, że ok. roku ?
        Przyjaciólka mieszkająca tam od 1998 r-bezdzietna więc nie zaznała na swoim przykładzie-udzieliła mi takiej informacji (nie będąc pewną). W kwestii finansów mówila mi też, że każdy płaci coś w rodzaju ubezpieczenia/składki do związku (nie umiała przyrównać do warunków polskich), z którego potem po urodzeniu dziecka otrzymuje jakieś tam pieniądze.
        • dynema Re: Thorgalla 27.06.12, 11:00
          Jestem ciekawa co napisze Thorgalla, ale wydaje mi sie ze jakby stosowac podobna definicje to w Polsce macierzynskiego jest 3 lata + okres zwolnienia w ciazy.

Cos kojarze ze w sumie moza w pracy nie byc rok, przy czym zarobki w tym okresie zaleza od indywidualnej umowy umowy z pracodawca po ilus tam pierwszych tygodniach. Jesli pracodawca nie placi to jest sie na odpowiedniku zasilku wychowawczego. Ale czekam na wypowiedz praktykow smile
          • kobieta_z_polnocy Re: Thorgalla 28.10.12, 10:38
            Z tego co się orientuję, to technicznie rzeczywiście macierzyński w Danii trwa 52 tygodnie, w tym:

4 tygodnie dla matki przed porodem
            14 tygodni dla matki po porodzie (zobowiązana jest wykorzystać z tego co najmniej dwa)
            2 obowiązkowe tygodnie dla ojca po porodzie
            pozostałe 32 tygodnie są do podziału między matką i ojcem

Zasiłek (czy jak to nazwać) dostaje się ustawowo przez okres 32 tygodni.

Co do wysokości zasiłku, to już chyba jakaś miejscowa mama musiałaby się wypowiedzieć. Wylicza się go na podstawie zarobków, ale nie orientuję się, jak to dokładnie wygląda.
    • dynema Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:39
      Kawalerka 15m2 w Tokio w srednim standardzie -> 3000 PLN
      1 Jablko (duze) -> 16 PLN
      Melon (zolty, sztuk 1) -> 80 PLN

Sushi maja tansze wink
      • thorgalla Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 17:00
        > Kawalerka 15m2 w Tokio w srednim standardzie -> 3000 PLN
        A jak to się ma do zarobków?
        • dynema Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 17:30
          Bylam na kontrakcie zagranicznym wiec nie mam przelozenia na dokladnie moim stanowisku, ale podobno zarobki takie jak w USA.
          Podejrzewam ze wiekszosc nie mieszka na takich powierzchniach bo lubia ( mieszkania za 2500 mialy 8-10 m2, mnostwo ofert ponizej 20 metrow [3 pokoje wink])
          • thorgalla Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 17:34
            3 pokoje na 20m2? to dopiero jest gołębnik
            • dynema Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 18:21
              Skoro kawalerka ma 10, to dodajesz 2 sypialnie po 5 i juz masz!
        • sueellen Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 23:04
          > > Kawalerka 15m2 w Tokio w srednim standardzie -> 3000 PLN

Oooo, to nawet taniej niż w Londynie!
      • maiasa Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 18:08
        No, wlasnie, Tokio, i to dosc centralna lokalizacja.
        W innym miescie, lub na prowincji za 3 tys pln miesiecznie wynajmiesz domek. Albo duze 3-4 pokojowe mieszkanie.
        To, ze brzydka maja architekture, to juz inna bajka.

Ceny zywnosci tez podalas z drozszych sklepow.
        W tych sklepach z reguly kupuja ludzie pracujacy - malo i na szybko.
        Ale sa lokalne tradycyjne sklepy, jest duzo taniej, i nie na sztuki.

Zjesc na miescie mozna za 50 zl.

Ubranka, pieluszki, kosmetyki, ciuszki dla dzieci - troche drozsze. Ale na upartego znajdzie sie w sklepach koreanskich czy chinskich tanie rzeczy. Ceny sklepow takich jak H&M prawie podobne.

Zarobki oczywiscie wyzsze, i wydatki tez, jasne.

Gdyby pokusic sie o porownanie proporcji - to w PL becikowe mogloby siegac 3 tys pln.

No dobra, w Afryce maja gorzej.

A ktos wie, jak to wyglada w Korei? Albo w Chinach?
      • deelandra Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 12:51
        mówisz o kosztach wynajmu, a ja mam inne ciekawostki z Tokio - znajomy męża mieszkał tam parę lat (nawet miał żonę Japonkę) i opowiadał naprawdę ciekawe rzeczy o Tokio, np to, że zarobki tam mają się raczej kiepsko do kosztów życia, szczególnie wynajmu mieszkania i dlatego japończycy mieszkają po kilka osób w niewielkich mieszkaniach nie dlatego, że lubią, tylko dlatego, że ich never ever nie będzie stać nawet na kupno kawalerki w tokio, nawet na samodzielny wynajem ich nie stać
        • ichi51e2 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 13:33
          Znajomy troche koloryzowal acz nie tak bardzo. Znacznie latwiej jest wynajac pokoj w "komunie" niz samodzielne mieszkanie to fakt. Po pierwsze do wynajecia musisz miec poreczyciela, stala prace, zaplacic "kluczowe", "bezzwrotna kaucje-dar dla wlasciciela" umowa na 2 lata i inne.... a w komunie placisz czynsz i mozesz sie zawsze wyniesc jak ci sie znudzi...
        • dynema Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 14:26
          Mieszkam na stale w Londynie, wiec mnie to nie szokuje. Ogolnie centrum Tokio, Londynu czy Nowego Jorku to nie jest najlepsze miejsce dla kogos zarabiajacego srednia krajowa.

Ja przemieszkalam te kilka tygodni w hotelu, a oferty u posrednikow ogladalam z ciekawosci. Slyszalam o wspolnych mieszkaniach ale mi powiedziano ze znaczacym czynnikiem jest tu fakt ze wiekszosc lokalnych ofert nie jest dostepna dla obcokrajowcow. Jesli juz sa, to trzeba czesto przyniesc referencje, najlepiej podpisane przez ojca Japonczyka wink

Ogolnie ciekawy kraj smile
    • kaka-llina Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:40
      W Uk tez nie becikowego, ani zwolnień płatnych 100% w czasie ciazy, ani pełnopłatnego macierzyńskiego. Są za to CB (prawie nic 20 funtów tyg) i CTC (to zależy od zarobków) jak masz sporo kasy w gospodarstwie domowym to nic nie dostaniesz.
      • princesswhitewolf Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 20:57
        ani zwolnień płatnych 100% w czasie ciazy

no to sie Pani nie orientuje zupelnie. Oczywiscie ze sa. Tak jak z kazda choroba.
        A propos musialam byc na zwolnieniu jak bylo zle- jestem wlasnie w ciazy w 7 miesiacu.

ani pełnopł
        > atnego macierzyńskiego.

nie do konca. 90% pensji dostajesz przez pierwsze 6 tygodni ciazy. To prawie pelnoplatny jakby nie bylo. Pozniej dostajesz ok £500 jako miniumum, a to tez zalezy od firmy wlasnych ustanowien. Pracowalam kiedys w firmie gdzie przez 9 miesiecy placili 90% pensji.
    • aneta-skarpeta Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:40
      czy ja cos pomyliłam czy w tokio chleb kosztuje 25 zł, a zwykly zestaw w macu 45?

a w pl, jesli sie prywatnie ubezpieczysz, to takze masz becikowe z okazji porodu i płatne dni zwolnieniowe
      • dynema Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:51
        Dokladnie! Wpisalam sie wyzej z cenami owocow wink
    • ichi51e2 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:43
      te 400tys to sa dwie srednie pensje... koszt porodu jest za to w milionach jenow. Do tego dodaj sobie praktycznie zero mozliwosci powrotu do pracy po urodzeniu dziecka... ever.
      Na Ukrainie podobno za to fortune za kazde dziecko placa... "Becikowe Ukraina 2012: pierwsze dziecko ok 27000 hrywiem (kurs 2,5 hryvna za złotówkę) a więc ok 11000 pln drugie dziecko ok 55000 hrywie trzecie dziecko i każde następne ok 110000 czyli ok 44 000 pln"

ja bym zamiast becikowego wolala panstwowe przedszkole dla kazdego dziecka - bez znaczenia czy matka pracuje czy nie...

www.fronda.pl/blogowisko/wpis/nazwa/becikowe_-__bierzmy_przyklad_z_sasiadow__34832
    • myelegans Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:55
      Stany: zadnych becikowych, ani innych ulg z racji posiadania dzieci nie ma.
      Skutek? Rodziny maja srednio 2-4 dzieci, a tymczasem w Japonii spoleczenstwo starzeje sie w tempie zastraszajacym. NIe tedy droga.
      • bi_scotti Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 16:59
        myelegans napisała:

> maja srednio 2-4 dzieci, a tymczasem w Japonii spoleczenstwo starzeje sie w tempie zastraszajacym.

Ale przyznaj szczerze, ze spora w tym rola religii w wielu spolecznosciach w roznych czesciach USA. Japonia jest jakos tam "wolna" od takiego wplywu religii na zycie rodzinne. For better and worse ...
        • myelegans Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 21:11
          Cytat Ale przyznaj szczerze, ze spora w tym rola religii w wielu spolecznosciach w roznych czesciach USA. krotkowzrocznie z mojego liberalnego, agnostycznego stanu to tez tak wyglada, nawet statystycznie. To dawanie ludziom wedki, nie rybek. W mojej 200 osobowej firmie tez wiekszosc to rodziny z 2-5 dzieci. Dyrektor IT ma 5, moj bezposredni szef 3, dwie kolezanki tez troje, reszta 2, ja z moim jedynakiem, jestem w zdecydowanej mniejszosci.
          • bi_scotti Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 21:24
            big_grin
            U nas duzo dzieci to tam gdzie kiepska pogoda (Newfoundland) albo dawna religijnosc (Quebec) lub obecna (Prerie). Wsrod najblizszych wspolpracownikow, znajomych, dalszych kolegow wielu jest z rodzin 7-8-10-dzietnych ale sami juz nie maja wiecej niz 3 (to jest max i czesto dlatego, ze druga ciaza byla blizniacza). Dlatego tez pewnie wciaz nas tak malo smile Thanks God for immigrants!
            • sta-fraszka Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 04:20
              bi_scotti napisała:

> big_grin
              > U nas duzo dzieci to tam gdzie kiepska pogoda (Newfoundland) albo dawna religij
              > nosc (Quebec) lub obecna (Prerie). Wsrod najblizszych wspolpracownikow, znajomy
              > ch, dalszych kolegow wielu jest z rodzin 7-8-10-dzietnych ale sami juz nie maja
              > wiecej niz 3 (to jest max i czesto dlatego, ze druga ciaza byla blizniacza). D
              > latego tez pewnie wciaz nas tak malo smile Thanks God for immigrants!

statystycznie Kanada

Wez Bi_scotti, po tobie sie takich stereotypow nie spodziewalam. smile
    • edelstein Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 17:38
      Niemcy 184euro kindergeld wyplacane co miesiac.Becikowego nie ma,najubozsi chyba jakas zapomoge dostaja jednorazowo.
      • edelstein Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 17:39
        Kindergeld w notmalnie zarabiajacych rodzinach starcza jako oplata za przedszkole bez jedzenia w tymze przybytku.
        • annajustyna Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 18:10
          Najpierw trzeba to przedszkole miec uncertain.
        • goodnightmoon Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 22:37
          edelstein napisała:

> Kindergeld w notmalnie zarabiajacych rodzinach starcza jako oplata za przedszkole bez jedzenia w tymze przybytku.

No już bez przesady.
          Może to zależy od Land'u, ale u nas kosztuje ok 80 EURO miesięcznie (z wyżywieniem), przy czym oddają za niewykorzystane posiłki.
          • edelstein Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 10:37
            U mnie wyzywienie,tylko obiad kosztuje 60euro i nie zwracaja za niewykorzystane dni.W zaleznosci od zarobkow oplata do 300 euro za miesiac.Bodajze ponizej 16tys.rocznie oplaty nie ma.
    • mancipi Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 18:32
      taa a parcie na to becikowe to mają takie, że przez 2 tygodnie pobytu spotkałam tam jedną rodzinę z 3 dzieci, standard to 1. a placu zabaw w tokyo ze świecą szukać, nawet w parku ueno był taki, że byle jaki na polskim osiedlu jest lepszy
      jak się ma taki przyrost naturalny jak japonia to się placi tyle za dziecko (pomijam odniesienie do miejscowych kosztów życia)
      • matokk Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 21:58
        Na Ukrainie: pierwsze dziecko 25 000, drugie -50 000, trzecie 75 000 hrn. Minimalna pensja ok. 2000. Średnio ludzie zarabiają 2000 - 4000. Piszę o ludziach, których znam. Są też tacy co zarabiają wiecej wiadomo. Paczka Pampersow duża ok.170 hrn. Paczka mleka modyfikowanego 4 hrn.
        Najpierw tę kasę dawali w całoście,ale ponieważ nei wszystkim rodzicom można zaufać, zaczęli dawa parę tysiaków na początek,a potem proporcjonalnie co miesiąc. W pracy też się wypąłca kasę,ale nie wiem ile,tam już w zależności od zarobków. Na zwolnienie się idzie po 6 msc. ciąży.
        • goodnightmoon Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 22:34
          matokk napisała:

> Na Ukrainie: .... Paczka mleka modyfikowanego 4 hrn.

Coś Ci się musiało pomylić - chyba 30 hrn najtańsze, lokalne, a ok. 60 ... 170 paczka HIPP, Nestele, Humana.

Tak, mają dość duże becikowe, tylko nie starcza tego nawet na porządną nową wyprawkę. A już później utrzymanie niemowlaka/małego dziecka to prawdziwe wyzwanie. Mówię, oczywiście, o zwykłych, średnio zarabiających rodzinach.
          • matokk Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 10:01
            goodnightmoon napisała:

> matokk napisała:
            >
            > > Na Ukrainie: .... Paczka mleka modyfikowanego 4 hrn.
            >
            Tak,pomyliłam się oczywiście. Mleko kosztuje 40 hrn.
            >
            > Tak, mają dość duże becikowe, tylko nie starcza tego nawet na porządną nową wyp
            > rawkę. A już później utrzymanie niemowlaka/małego dziecka to prawdziwe wyzwanie
            > . Mówię, oczywiście, o zwykłych, średnio zarabiających rodzinach.
            Uwierz mi, że stać. Po pierwsze oprócz becikowego są jeszcze wypłaty rodziców. A po drugie lepszy jest 1000 - 1500 miesięczni, niz nic. Takie 1000 zł. co dają w Polsce to jest jakąś "podaczką". Nie wiesz co z taką kasą zrobić, a już na pewno nie zrobisz porządnej wyprawki.
            Od dawna się nauczyłam, że nie można liczyć na państwo,tzreba liczyć na siebie, ale wkurza mnie takie gadanie o tym jak cudownie być matka- polką uncertain Ja akurat mam dobra syt. finansową,ale dużo mam tego nie ma.Nie pracują, bo nie dostają sie do żłobków,a nie dostają się bo nei pracują.Paranoja! Na Ukrainie, kolezanka w mniejszym mieście płaci za prywatne przedszkole 120 hrn. (ok.40 zł).
            • ib_k Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 10:11
              matokk napisała:
              Po pierwsze oprócz becikowego są jeszcze wypłaty rodziców.

ty wiesz o czym piszesz? myślę że jednak nie wiesz ile zarabiają na ukrainie normalni ludzie, niepowiązani z administracją czy "bez pleców"

kolezan
              > ka w mniejszym mieście płaci za prywatne przedszkole 120 hrn. (ok.40 zł)

tak, tak ale dodaj ile dała "wpisowego"
              • matokk Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 12:27
                ib_k napisała:

> matokk napisała:
                > Po pierwsze oprócz becikowego są jeszcze wypłaty rodziców.
                >
                > ty wiesz o czym piszesz? myślę że jednak nie wiesz ile zarabiają na ukrainie no
                > rmalni ludzie, niepowiązani z administracją czy "bez pleców"

wiem! jestem z Ukrainy. Wiem ile zarabiaja u mnie w rodzinie i znajomi i uwierz mi nie maja "pleców"
                > kolezan
                > > ka w mniejszym mieście płaci za prywatne przedszkole 120 hrn. (ok.40 zł)

> tak, tak ale dodaj ile dała "wpisowego"
                A tu Cie zaskoczę - nic! Fakt, że za poród trzeba dać w łapę,ale za wpisowe?
                • ib_k Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 12:33
                  > wiem! jestem z Ukrainy. Wiem ile zarabiaja u mnie w rodzinie i znajomi i uwierz
                  > mi nie maja "pleców"

gdybyś napisała to wcześniej może uwierzyłabym w twoją "wiedzę", ale we wcześniejszych postach powołałaś się na koleżankę, tak więc...

a skoro wg ciebie jest tam tak dostatnio, to co robią te tysiące Ukraińców w pl?

pisząc "wpisowe" miałam na myśli po prostu łapówkę, czyli powszechny na ukrainie sposób załatwiania sprawy i jednocześnie nieewidencjonowany dodatek do pensji dużej grupy obywateli, mających to szczęście, że pracują w miejscach w których ktoś coś musi załatwić (administracja, szkolnictwo, służba zdrowia, policja, itd)
                  • matokk Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 13:22
                    ib_k napisała:
                    > gdybyś napisała to wcześniej może uwierzyłabym w twoją "wiedzę", ale we wcześni
                    > ejszych postach powołałaś się na koleżankę, tak więc...

ha ha,padłam smile ja mam ci udowadniać skąd jestem? smile Powolałam się na koleżankę, bo moje dziecko chodzi do żłobka w Polsce.
                    >
                    > a skoro wg ciebie jest tam tak dostatnio, to co robią te tysiące Ukraińców w pl
                    > ?
                    >
                    Nie powiedziałam się, że się żyj e tam dostatnio, żyje się jak w Polsce, jedni mają lepiej, inni gorzej.I tak samo jak polacy i inne narodowości przemieszczają się po świecie.

> pisząc "wpisowe" miałam na myśli po prostu łapówkę,
                    zgadzam się, na Ukrainie ciężko jest bez dawania łapuwek,ale ja nigdy nie dałam dla zasady i jakoś żyję (uprzedzę twoje pytania, dużo rzeczy załatwiam na Ukrainie). Są też sfery, gdzie się nie daje łapówki, poza tym tam tez meiszkają ludzie!
                  • matokk Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 13:32
                    ib_k napisała:
                    > gdybyś napisała to wcześniej może uwierzyłabym w twoją "wiedzę", ale we wcześni
                    > ejszych postach powołałaś się na koleżankę, tak więc...

ha ha,padłam ja mam ci udowadniać skąd jestem? Powolałam się na koleżankę, bo moje dziecko chodzi do żłobka w Polsce.
                    >
                    > a skoro wg ciebie jest tam tak dostatnio, to co robią te tysiące Ukraińców w pl
                    > ?
                    >
                    Nie powiedziałam, że żyje się tam dostatnio, żyje się jak w Polsce, jedni mają lepiej, inni gorzej.Tak samo jak polacy i inne narodowości przemieszczają się po świecie.

> pisząc "wpisowe" miałam na myśli po prostu łapówkę,
                    zgadzam się, na Ukrainie ciężko jest bez dawania łapówek,ale ja nigdy nie dałam dla zasady i jakoś żyję (uprzedzę twoje pytania, dużo rzeczy załatwiam na Ukrainie). Są też zawody, gdzie się nie daje łapówki, poza tym tam tez meiszkają ludzie!
                    • goodnightmoon Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 23:56
                      matokk napisała:

> Nie powiedziałam, że żyje się tam dostatnio, żyje się jak w Polsce, jedni mają lepiej, inni gorzej.

Jasne, tylko że ci, co mają "gorzej" to, na moje oko, jakieś 70% społeczeństwa i mają naprawdę ciężko.
                      Nie żyje się tak, jak w Polsce. W Polsce, jeśli ktoś mało zarabia, to musi oszczędzać - zakupy robi nie w Alma, a w Biedronce, ubiera się na bazarku i t.d.
                      Na Ukrainie, jeśli ktoś ma np. niską emeryturę i żadnej rodziny na wsi, to musi grzebać w śmietniku, żeby nie umrzeć z głodu.

Ja też pochodzę z Ukrainy i mam z nią stały kontakt.

> Tak samo jak polacy i inne narodowości przemieszczają się po świecie.

smile
              • matokk Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 12:28

> ty wiesz o czym piszesz? myślę że jednak nie wiesz ile zarabiają na ukrainie no
                > rmalni ludzie, niepowiązani z administracją czy "bez pleców"

wiem! jestem z Ukrainy. Wiem ile zarabiaja u mnie w rodzinie i znajomi i uwierz mi nie maja "pleców"
                > kolezan
                > > ka w mniejszym mieście płaci za prywatne przedszkole 120 hrn. (ok.40 zł)

> tak, tak ale dodaj ile dała "wpisowego"
                A tu Cie zaskoczę - nic! Fakt, że za poród trzeba dać w łapę,ale za wpisowe?[/b]
    • sueellen Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 25.06.12, 23:09
      W UK jeśli pracujesz i zarabiasz średnią krajową lub lepiej, to dostaniesz 500 funtów miesiecznie macierzyńskiego (śmiech na sali) i 80 funtów na dziecko. Do żłobka możesz posłać dziecko, oczywiście - minimum 1000 funtów. Ile dostaja niepracujacy albo mało zrabiajacy, tego nie wiem. Jesli pracujesz i nie masz oszczędnosci na czas po ciąży, lepiej w ciążę nie zachodź.
      • charlircharlie Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 10:55
        Na Cyprze becikowe wynosi okolo 600 euro, i dodatkowo co roku, okolo swiat BZ jakies 500 euro na kazde dziecko (taki jakby child tax credit), bez wzgledu na zarobki, do ukonczenia przez dziecka 18 lat . O i jeszcze, jesli posiada sie troje dzieci lub wiecej panstwo placi 200 euro mies (rowniez bez wzgledu na zarobki).
        • daria2081 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 27.10.12, 23:46
          WITAM mam pytanie i bardzo bym prosila o pomoc mieszkam na CYPRZE urodzilam dziecko czy jest to mozliwe ze bym nie dostala becikowego na dziecko ?
      • princesswhitewolf Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 21:02
        W UK jeśli pracujesz i zarabiasz średnią krajową lub lepiej, to dostaniesz 500 funtów miesiecznie macierzyńskiego (śmiech na sali) i 80 funtów na dziecko.

Pierwsze 6 tygodni wiecej- 90% pensji

dopiero pozniej jest te £128 na tydzien o jakich mowisz.
    • nikki30 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 12:25
      maiasa napisała:

> Becikowe w Japonii - 400 tys jpy
      > czyli... 16 000 pln
      >
      > Dodatkowo firma wyplaca premie, od 5 tys pln w zwyz, dodatkowo z polisy ubezpie
      > czeniowej tez premia,
      > i maly miesieczny dodatek dla mamusi - 15 000 jpy - czyli 600 pln, co miesiac,
      > nie wiem przez jaki okres.
      >
      > Nasi politycy normalnie zaszaleli z polityka prorodzinna. big_grin

W Japonii też nie zaszalelismile to są niewielkie kwoty biorąc pod uwagę bardzo wysokie koszty życia oraz to że 60 % młodych matek nie pracuje wcale !A i tak Japonia to kraj o najniższej dzietności na świecie! W tej chwili są na skraju bankructwa. Deficyt budżetowy jest chyba najwyższy na świecie?!
    • kocianna Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 26.06.12, 12:41
      W Rosji dostaje się ok. 1200 pln becikowego, do tego "kapital macierzynski" na drugie dziecko, wynosi on ok. 38 000 pln, ale mozna go wykorzystac tylko a) zeby polepszyc warunki mieszkaniowe (remont, rozbudowa, przebudowa, kupno większego mieszkania), b) płacić za usługi edukacyjne (prywatna szkoła etc.), c) wrzucić na odpowiednik "trzeciego filara" dla matki.
      Wychowawczy jest częsciowo płatny przez 1,5 roku, pełnopłatny macierzynski trwa 70 dni przed porodem i 70-120 dni po porodzie (więcej przy cesarce i ciąży mnogiej).
      Za założenie karty ciąży do 15 tc dostaje się 40 pln.
      Jeszcze można dostawać zasiłek na dziecko, różny w różnych regionach.
      I są kuchnie mleczne, w których dostaje się mieszanki, jeśli ktoś nie karmi piersią, a później słoiczki, kaszki i twarożki. Bezpłatnie.
      I przedszkole kosztuje 100 pln miesięcznie.

Ceny wyższe niż w PL, zarobki bardzo zróżnicowane, ale chyba porównywalne.
    • holoedra Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 00:01
      To prawda, tylko w Japonii ubezpieczenie zdrowotne nie obejmuje kosztów opieki lekarskiej nad ciężarną i porodu. Za wszystko płacisz z własnej kieszeni, a koszty porodu w najtańszej klinice to ok. 350 tys. jenów. Tak więc całe becikowe idzie na poród.
      • dragica Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 00:21
        BiH-macierzynski trwa rok, pelnoplatny.
        Becikowe-jednorazowo ok.700 pln, na trzecie dziecko chyba idzie podwojnie.
        Przedszkole-320 pln miesiecznie, czwarte i kazde kolejne dziecko bezplatnie.Na miejsce w przedszkolu w wkeiszym miescie czeka sie ok.2 lat.Prywatne przedszkola-700 pln miesiecznie,mniejsze grupy,lepsze warunki.
        Ceny-min.pensja 740 pln, przecietna ok.1800 pln.Tani pradi pozostale uslugi, ale jedzenie,odziez, rzeczy dla dziecka stanowczo za drogie.
    • malwa51 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 05:00
      Szwecja, dodatek (miesieczny) na dwoje dzieci -ok 2500 kr, (na jedno nie pamietam juz)
      paczka pampersow ok 110kr, ale sa inne i za 80kr
      mleko mod ok 70kr
      sloiczki - 10-15kr /szt

zarobki zaleza od zawodu i etatu
      • malwa51 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 05:09
        przedszkole tez zalezy od zarobkow, to nasze koszuje jakies 870kr/m-c
        od 3 r z dzieci maja prawo do bezplatnego, ale na warunkach p-la (tutaj 15 g tygodniowo, godziny i dni przebywania ustala p-le, nie rodzice. Jesli rodzice, to jest to platne) Zeby dostac sie do p-la, trzeba miec uzasadnienie, na pismie (studia, szukanie pracy, praca itp) z wyliczeniem godzin pracy, czasu dojazdu i kontaktem do instytucji / zwierzchnika obojga rodzicow.
        Bujac sie nie da, sprawdzaja wink
    • ruda_henryka Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 06:46
      No wiesz.... Ja jak urodziłam dziecko to dostałam 2 tys becikowego ( państwowe i gminne ) + po 2 tys z polisy grupowej u mnie i męża. w sumie dostaliśmy 6 tys - wcale nie narzekałam. Pytanie co dostajesz od państwa a co od pracodawcy lub z prywatego ubezpieczenia.
      • elske Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 09:28
        Norwegia: jest becikowe (jednorazowy zasiłek porodowy) albo urlop macierzyński. Becikowe jest dla kobiet, które nie maja prawa do urlopu macierzyńskiego . W tej chwili jest to kwota 35 263 korony. Jeśli ktoś ma prawo do urlopu macierzyńskiego,może zdecydować, czy chce mieć 10 mies urlopu 100% płatne, czy 12 mies urlopu 80% płatne.
        Podzial okresu zasilkowego:
        - 3 tygodnie przed wyznaczonym porodem przysluguja wylacznie matce, niewykorzystane przepadaja
        - 6 pierwszych tygodni po porodzie przysluguje wylacznie matce, o ile nie ma silnych powodow przemawiajacych za skroceniem tego okresu
        - 10 tygodni z calosci okresu zasilkowego przysluguje wylacznie ojcu
        - pozostale 27/37 tygodni rodzice moga podzielic miedzy siebie wg wlasnego uznania.

Zasiłek rodzinny

Zasiłek rodzinny przysługuje od miesiąca po urodzeniu się dziecka lub od miesiąca po dacie Twojego przyjazdu z dzieckiem do Norwegii. Kobietom, które urodziły dziecko w Norwegii, po zarejestrowaniu się w norweskim Urzędzie Ewidencji Ludności (Folkeregisteret), zasiłek rodzinny z zasady przyznawany jest automatycznie.
        Jeżeli opiekujesz się dzieckiem samotnie – możesz, po spełnieniu pewnych warunków, otrzymać zasiłek rodzinny na jedno dziecko więcej, niż faktycznie posiadasz.
        Zasiłek rodzinny przysługuje do miesiąca przed ukończeniem przez dziecko 18 lat włącznie.
        Zasiłek rodzinny wynosi NOK 970,00 miesięcznie na dziecko.

Zasiłek opiekuńczy

Jest przyznawany na opiekę nad dzieckiem w wieku od 1 do2 lat, oraz na opiekę nad dzieckiem przysposobionym, które nie zaczęło jeszcze chodzić do szkoły.
        Przysługuje pod warunkiem, że dziecko nie korzysta z całodniowego miejsca w przedszkolu, finansowanego całkowicie lub częściowo z dotacji publicznych. Całodniowe miejsce w przedszkolu oznacza, że dziecko może przebywać w przedszkolu przez 20 godzin tygodniowo lub dłużej. Jeżeli umówiony pobyt w przedszkolu jest krótszy, może zostać przyznany 50-procentowy 11 miesięcy.
        .Pełen zasiłek opiekuńczy wynosi NOK 5 000 miesięcznie na jedno dziecko w wieku 13-18 miesięcy i NOK 3 303 miesięcznie na jedno dziecko w wieku 19-23 miesięc.y
        • kj-78 Re: Becikowe w roznych krajach.. - ciekawostki 28.10.12, 20:45
          > - 10 tygodni z calosci okresu zasilkowego przysluguje wylacznie ojcu

Dodam jeszcze, ze niewykorzystane przez ojca tygodnie przepadaja, co sklania wiekszosc tatusiow do korzystania z urolpu ojcowskiego.

Od przyszlego roku ojciec ma miec 12 tygodni, a caly urlop rodzicielski trwac 56 tygodni (platny w 80%).

I jeszcze bardzo wazna rzecz: urlopem macierzynskim/rodzicielskim mozna dowolnie dysponowac chyba przez okres 3 lat (nie jestem pewna - moze troche krocej). Tzn ja przykladowo wzielam 6 miesiecy uropu, potem zaczelam pracowac raz w tygodniu, a ojciec dziecka bral czesc swojego urlopu w trybie raz w tygodniu. Potem wzial 4 tygodnie w jednym kawalku, a ostanie 2 wykorzystal po pol roku w zwiazku z rodzinnym wyjazdem zagranicznym. Ma sie zgadzac liczba dni, a rozdzielenie ich miedzy rodzicami i w czasie jest bardzo dowolne. Moim zdaniem super udogodnienie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka