summatech 29.06.12, 21:30 Czy 27 st. C w pokoju to za duża temperatura dla miesięcznego dziecka? Ciągle słyszę od teściowej, że musi być odwodniona skoro płacze wieczorami, a ja myślę, że to kolka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
followthesun Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:33 Za duża, ale nie wiem dlaczego Ci dziecko płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
e-milia1 niemowle duzo placze i tyle 01.07.12, 17:36 to nic nowego. a 27 stopni to duzo za duzo. gora 21. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:34 OJP 27 st. w domu !! Słuchaj się dalej teściwowej, a wylądujesz z dzieckiem w szpitalu No odwodniona moze być przy takiej temp. w domu non stop. Temp w domu/pokoju max 20-22 st.C !! Może jeszcze ma ubraną czapeczkę na uszy, grubo ubrane i przykryte to dziecko. Bidulek Wcale się nie dziwię, że płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:40 Jak rozumiem właśnie teściowa mówi, ze dziecko odwodnione z gorąca- i moze miec rację. Więc nie naskakuj na tesciową. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:46 Pisałam o słuchaniu innych rad teściowej. I jak tak dalej będzie słuchac to faktycznie szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:10 malgosiek2 napisała: > Pisałam o słuchaniu innych rad teściowej. > I jak tak dalej będzie słuchac to faktycznie szpital. Przeczytaj powoli post autorki tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:13 Oj już wiem ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:51 Serio? To będę musiała sobie klimę sprawić bo u mnie cały roku jest ok. 24. W tej chwili 25,5, bo dzień był ciepły. Ale ja lubię takie temperatury, teraz wreszcie mogę w bluzkach z krótkim rękawem po domu chodzić. Bo przy 20 stopniach to raczej grubsza bluza z długim rękawem a i tak mam dłonie i stopy lodowate jak dłużej posiedzę. Naprawdę noworodka trzeba trzymać w zimnie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:53 kura28 napisała: > Naprawdę noworodka trzeba trzymać w zimnie? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 22:02 Ale co serio? Zadałam całkiem poważne pytanie, jako że wkrótce będę mieć noworodka na stanie. Dla mnie 20 stopni w mieszkaniu to zimno, na pewno nie do osiągnięcia bez klimy, skoro zimą nie odkręcam kaloryferów. Ale tak myślę, że nie widziałam u nikogo z dzieciatych znajomych klimy w blokowym mieszkaniu, a temperatury mają zbliżone. Co więcej w krajach znacznie cieplejszych niż Polska ludzie też żyją i wychowują dzieci, nie wiedząc o że absolutne max temperatury to 20-22 stopnie Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 22:08 Ło matko to ustaw sobie w domu na te 27 st. i wtedy pogadamy jak dziecko będzie płakać bez mała cały czas. Nic mnie do tego i tyle. Nie moje rybki i akwarium. U mnie w domu zimą jest ok.22 st. Noworodek ma dość mało porów w skórze i nie jest w stanie oddać ciepła, gdy jest przegrzane. Stąd płacze i potówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 22:18 Ale w jaki sposób teraz mam sobie niby ustawić w mieszkaniu w bloku 27 stopni? Pewnie się samo zrobi za parę dni jak będą upały, ale mi osobiście to w niczym nie przeszkadza. Nie mam możliwości włączenia sobie teraz ogrzewania, tak jak nie mam możliwości schłodzenia mieszkania do tych magicznych 20-22 stopni. Moje się urodzi we wrześniu, więc już chłodniej powinno być, ale tak się zastanawiam, jak sobie radzą inne matki w czasie upałów. Przecież nie tylko moje mieszkanie się nagrzewa latem. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 22:25 Masz podzielniki ciepła? Czy ogrzewanie na ryczałt? Latem w moim mieszkaniu w bloku mam 25 st. Klimy nie posiadam. Najczęściej to otwieram okna tam, gdzie akurat nie ma słońca i mniej grzeje. Na suficie mam powieszony wiatrak i mieli chociaż powietrze. A i magiczne one nie są Podałam max dlatego, że dzieci w takich temp.paradoksalnie najlepiej się czują. W saunie domowej raczej nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:07 Mam podzielniki ciepła. Co roku mam nadpłatę za ogrzewanie. Zimą zwykle odkręcam grzejniki przy temperaturze zewnętrznej poniżej -10 stopni albo gdy jest bardzo silny wiatr. Wtedy temperatura u mnie w mieszkaniu zaczyna spadać do 20 stopni i dla mnie robi się już za chłodno. Ale przez większość zimy przy zakręconych grzejnikach utrzymują się przyjemne 24 stopnie. Na stałe w sezonie grzewczym grzeje tylko grzejnik łazienkowy ze względu na suszące się łazience pranie. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 22:28 Magosiek, zimą ok, można regulować temperaturę grzejników. Ale latem? U mnie w pokoju jest w tym momencie 26,5 stopnia. Balkon w salonie i okno w drugim pokoju otwarte na oścież, u mnie rozszczelnione (inaczej by był przeciąg i drzwi by trzaskały). Nie mam możliwości sprawić, żeby było chłodniej. Klimy nie mam. Przy okazji, dla mnie 20 stopni to tez jest za zimno, w takiej temperaturze siedziałabym w swetrze i grubych skarpetach. Mam kiepskie krążenie i zwyczajnie łatwo marznę. Zimą mam w domu 24-25 stopni przy wyłączonych grzejnikach (tylko w łazience jest włączony, żeby ręczniki nie gniły). Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 22:37 mieszkamy na poddaszu, nagrzewa sie okrutnie, dzisiaj na dworze 28 stopni, w mieszkaniu chyba anwet więcej, bo nie da się w nim przeciągów porobic latem cierpimy strasznie, dziec w zeszłym roku siedział w samym bodziaku i miał dwie, trzy chłodne kąpiele dziennie. najgorzej bylo nocą, ale wstawiałam jej w progu pokoju wentylator i jakos dało radę. ciezko jest. 27 stopni to moim zdaniem dla małego dziecka zbyt duzo. moze się przegrzac. oczywiscie na dłuższą metę, bo to ze w ciagu dnia latem jest w mieszkaniu gorąco to juz nic nie poradzimy... Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 00:59 Na Twoim miejscu rozejrzala bym sie za taka klima, ktora wstawia sie w okno (pudlo wielkosci mikrofali), chodzi dosc glosno ale ustawisz sobie temperature i nie bedziesz sie gotowac! To przykreca sie do ramy okiennej, wlacza do gnazdka i juz, nie potrzeba skomplikowanej instalacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:46 W znacznie cieplejszym kraju i to na Poludniu, gdzie temp w dzien i co dzien przekracza 40C, utrzymujemy w domu 24-25 C w dzien i 20-22 w nocy, bo inaczej nie da sie wytrzymac.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 00:38 jak to robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 00:49 KLima chodzi. Pare miesiecy temu poszedl silniczek rozprowadzajacy chlodne powietrze po domu, w niedziele, facet przyjechal ale takich nie mial na skladzie wiec ponad doba byla bez chlodzenia. Maz spakowal dziecko i przeniesli sie do hotelu, ja zostalam z psami i dwoma najwiekszymi wiatrakami, jakie moglam znalezc. Pamietam , ze byla 11 w nocy a tep dalej trzydziescipare C a ja kleilam sie do przescieradla. Nie bylo to fajne doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 01:10 ano wlasnie, klima... Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:37 tak, to za duza temperatura dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 21:40 To musi być troll. Innego wytłumaczenia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 troll 29.06.12, 21:43 > Czy 27 st. C w pokoju to za duża temperatura dla miesięcznego dziecka? nie wierze ze ktos moze byc tak głupi Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: troll 29.06.12, 21:57 Uwierz mi Lipcowa, może Znam takich durni osobiście. I ciągle płacz, że dzieci chorują. Dopiero jak ich opie****ł mój laryngolog, to dotarło, że chyba je przegrzewają. Odpowiedz Link Zgłoś
beti222 Re: troll 29.06.12, 22:03 Jestem ciepłolubna, u moich teściów jest zazwyczaj 25-27 stopni, a ja padam z gorąca jak u nich jestem. Dla dziecka, moim zdaniem, to zdecydowanie za wysoka temperatura. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:24 Chcesz ugotować dziecko? To wstaw wielki gar wody i zagotuj do wrzątku, a potem włóż tam niemowlaka. Rosół będziesz mieć tłusty. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:29 Mój młody w takiej temperaturze roztopił by się jak lód na patyku Od kwietnia już śpi w samej pieluszce, obok uchylonego okna a i tak często jest mokry jakby z wanny wyszedł Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:38 to podajcie "domowe" sposoby na osiągnięcie temperatury 20-22 stopnie w słonecznym mieszkaniu latem. nie otwieram okien z tej strony, z której jest słońce. mam zasunięte rolety w dzień. a i tak się nagrzewa. ja w tej chwili mam 26 stopni w mieszkaniu, na zewnątrz jest 21. a jest prawie północ. w poprzednim mieszkaniu miałam od 19 do 23 maksymalnie. ale to była stara, ciemna kamienica, mieszkanie ogrzewane piecem węglowym... jak się napaliło, to było ciepło teraz w bloku jest bardzo ciepło. my przyzwyczajeni do niższych temperatur... autorka raczej nie dogrzewa mieszkania ze względu na dziecko, po prostu ma ciepło w domu Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:47 Spuszczam rolety zewnetrzne i otwieram wszystko po przeciwnej stronie mieszkania,jak jeszcze za goraco to wentylator idzie w ruch.No i jak jest tak goraco to syn moczy sie ile wlezie w baseniku na tym balkonie gdzie aktualnie slonce nie swieci.Jak byl maly to lezal tylko w pieluszce i chlodzilam go zwilzona woda tetra. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:52 a_lex napisała: > to podajcie "domowe" sposoby na osiągnięcie temperatury 20-22 stopnie w słonecz > nym mieszkaniu latem. Dzisiaj u nas było ponad 30 stopni, a w domu 22 bez klimy oczywiście na pewno dużo daje dobra izolacja budynku - latem chłodno, zimą ciepło Do tego z jednej strony mam słońce do południa i tam mam całkiem zamknięte okna oraz opuszczone rolety zewnętrzne (na tyle, żeby było chłodno, ale nie ciemno), a z drugiej strony okna pootwierane. w nocy okna otwarte na maxa. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 00:25 na izolację budynku wpływu nie mam mieszkam nad rzeką, więc komary i robale, stąd okna wieczorem zamknięte, kiedy świeci się światło. rolet zewnętrznych nie mam, bo szpetne toto. poza tym zaciąganie rolet zewnętrznych w dzień to chyba pomyłka jakaś... ciemno przecież wtedy, nie? mnie temperatura w tej chwili nie przeszkadza. w dzień, kiedy słońce świeci prosto do pokoju - jest ciężko... rolety mam od kilku dni więc dopiero testuję. za to zimą jest fajnie, bo temperaturę 22-24 osiągamy bez kaloryferów Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 00:51 Zaloz sobie w oknach moskitiery, nawet ich nie bardzo widac a sa drobniutkie i robaki tak nie przejda. U nas to standard w oknach i drzwiach, jesienia i wiosna mam caly czas okna pootwierane (latem chodzi klima bo na zewnatrz za goraco). Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 02:07 a_lex napisała: > mieszkam nad rzeką, więc komary i robale, stąd okna wieczorem zamknięte, kiedy > świeci się światło. Ja nad stawem, ale komarów nie ma > rolet zewnętrznych nie mam, bo szpetne toto Rolety zewnętrzne u nas na osiedlu to standard, nie zakłada sie ich ze względu na walory estetyczne. > poza tym zaciąganie rolet zewnętrz > nych w dzień to chyba pomyłka jakaś... ciemno przecież wtedy, nie? A dlaczego pomyłka? Po to są, żeby z nich korzystać, jak jest potrzeba. Napisałam tez, ze opuszczam tak, aby ciemno nie było. > za to zimą jest fajnie, bo temperaturę 22-24 osiągamy bez kaloryferów Ja, od kiedy tutaj mieszkam (2 lata) w sypialniach nie odkręcałam kaloryferów, jedynie w pokoju dziennym przy -20st podłogówkę odpalam. Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 21:28 anyx27 napisała: > > > rolet zewnętrznych nie mam, bo szpetne toto > > Rolety zewnętrzne u nas na osiedlu to standard, nie zakłada sie ich ze względu > na walory estetyczne. > mieszkam na 3. piętrze, inne względy nie przychodzą mi do głowy > Ja, od kiedy tutaj mieszkam (2 lata) w sypialniach nie odkręcałam kaloryferów, > jedynie w pokoju dziennym przy -20st podłogówkę odpalam. ogrzewanie podłogowe mam gratis - instalacja CO przebiega w podłodze przez całe mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 22:31 U mnie 26,5 w mieszkaniu, na dworze nadal powyżej 27. Ciekawe, jak mam sobie schłodzić mieszkanie? Z przyjemnością bym to zrobiła, bo spać się nie da... A klimy nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 23:10 Przy temp. zimą wyższej niż 21,5 st. w mieszkaniu pies mój lata z wywalonym jęzorem, a dziecko jest spocone. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 00:42 Co kto lubi. Mnie przy temperaturze poniżej 24 stopni jest zimno, jeśli siedzę przed komputerem albo czytam książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 00:51 landora napisała: > Co kto lubi. Jasne, ja np. nie lubię chorowania, więc nie przegrzewam ani dziecka, ani siebie Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:24 Ale ja nie choruję Czy tak trudno przyjąć do wiadomości, że ludzie mają różne odczucia temperatury? W moich 24 stopniach chodzę w koszulce z krótkim rękawem i jest mi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 14:36 landora napisała: > Ale ja nie choruję Czy tak trudno przyjąć do wiadomości, że ludzie mają różn > e odczucia temperatury? Dorośli tak, ale tutaj mówimy o dziecku, dla którego stała temp. w domu 24st jest za wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 15:54 A to tu się nie spieram, bo swojego jeszcze nie mam. Natomiast nadal nie wiem, jak latem obniżyć temperaturę bez klimy - mam spuszczone rolety, otwarte okna, ponad 27 stopni w mieszkaniu. Na dworze jest prawie 37 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakratka Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 17:52 Bo ja się ma gorące mieszkanie, ze tak powiem, np. wszystkie okna na południe lub południowy zachód, mieszkanie wysoko i do tego wszystkie okna na 1 stronie, bez możliwości zrobienia przeciągu, to domowe sposoby wiele nie dadzą, cudów nie ma; w takiej sytuacji tylko klima. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 22:32 No niestety, u mnie zawsze skądś grzeje i świeci. Zimą to jest fajne, latem gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
deja-vu Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 18:19 w twoim brzuchu dziecko ma tez 37 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 29.06.12, 23:43 Tez bym plakala dziecko wyje,w domu sauna,a wy sie zastanawiacie czy dziecko niedopojone czy ma kolke zamias pojsc do pediatry,by dziecko obejrzal.Ty musisz byc trollem,tak glupich matek nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 30.06.12, 01:25 Za duża na co? Pewnie przyjemniej by mu było (temu niemowlęciu), gdyby miało chłodniej. Z drugiej strony, są upały. Jak słońce dom nagrzeje, to wiele nie poradzisz. Jeśli leży sobie w samym bodziaku, odkryte i jest wystarczająco często pojone, to raczej się nie odwodni, nawet jeśli czuje się niekomfortowo z powodu upału. W tropikach też ludzie dzieci mają i one jakoś sobie radzą. Kolkę może mieć swoją drogą. Albo płakać z jakiegokolwiek innego powodu (głodne, zmęczone, brzuch boli, mama za daleko). Niemowlęta często płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 00:35 na stale to za cieplo ale jak sa upaly to sie zdarza, ja np mam gorace mieszkanie i pewnie mam z 27 st nawet wieczorem rozebrac przykryc tylko tetrowka dopoic woda albo jakas herbatka i bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 09:50 Urodziłam dziecko pod koniec zimy, mieszkaliśmy w nowym mieszkaniu - wszystkie okna na zachód, w maju okazało się, że w słoneczny dzień mamy w chałupie wieczorem 27-29 stopni... Szybko zamontowaliśmy na oknach biełe rolety wewnętrzne, półprzezroczyste - w pomieszczeniach było jasno, ale mniej się nagrzewało. Nad oknami zamontowaliśmy markizy - to bardzo dużo dało. Ale zanim to zrobiliśmy, w pierwszy dzień ukropu, zanim mąż wrócił ze sklepu z wiatrakiem, na zmianę z babcią wachlowałyśmy dziecko kawałkiem tektury, bo gdy leżało w tej temperaturze bez przewiewu, robiło się mokre i błyskawicznie pokrywało się potówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:11 Jest lato. Nie rozumiem więc większości wpisów. Każda ma klimatyzację lub mieszkanie/dom typu grobowiec? Mam otwarte okna całe 24 godziny i żaluzje zaciągnięte, ale nad nagrzaniem murów nie jestem w stanie zapanować. Dobrze, ze blisko mamy kąpielisko... Do autorki. Znajdź sobie jakie są oznaki odwodnienia u niemowląt. Potem skontaktuj się z lekarzem pediatrą lub jeśli bardzo źle jedz na pogotowie. A może płacze z innych powodów po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:14 Aby dziecko źle się czuło, a nawet było poważnie zagrożone w wysokiej temperaturze, nie musi być odwodnione. Sądzisz, że Rozalka w piecu zmarła z odwodnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:18 No i? Może dla odmiany napisz coś z sensem. Co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:25 To, że skomentowałam Twój wpis, nie oznacza jeszcze, że pisałam do Ciebie. Jak przyznałaś wyżej, nie rozumiesz większości wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:30 No widać nie rozumiem komentowania i nie pisania do autora danych słów. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:39 To wysoka temperatura, dziecko może źle ją znosić, ale uważam, że do udaru cieplnego jeszcze trochę zostało Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:46 Pewno kolka, odwodnienie to jednocześnie osłabienie i gdyby płacz był nim spowodowany (odwodnieniem), to doprowadzilby do jeszcze większej utraty płynów a co za tym idzie zagrozenia zdrowia i życia dziecka, ale wtedy widziałabyś już sama, że jest bardzo źle. W takiej temperaturze nie trzeba dziecka niczym przykrywać /nawet pieluszką tetrową/, nie powinno mieć tez na sobie ubrania. I często dawaj mu coś do picia /woda, herbata/ - to najwazniejsze przy takiej pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 10:49 Rozbierz na maksa, przykrywaj tylko pieluszka tetrowa, czesto przystawiaj do piersi i powinno byc ok. Jasne ze temperatura wysoka ale jak nie masz klimy to niewiele poradzisz. Odwodnienie czesto skutkuje wkleslym ciemiaczkiem - sprawdz jak to u malej wyglada. No i w pieluszce moga byc takie lekko pomaranczowe plamki przy siusianiu. A plakac moze ze stu innych powodow, miesieczne niemowle niestety nie jest zawsze okazem optymizmu i pogodnego usposobienia. Mozesz tez podawac odrobine wody jak juz naprawde panikujesz ale to dopiero miesieczniak, jak karmisz piersia to mozesz sobie zaburzyc laktacje i wiecej z tego szkody niz pozytku. Ale dzieci w cieplych krajach jakos zyja wiec za bardzo sie nie stresuj jesli reszta jest ok. Sprawdz sobie dokladnie objawy odwodnoenia w googlu i pilnuj i bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 12:43 Jestem naprawdę, bez złośliwości, ciekawa, co kieruje ludźmi, którzy przy zakupie domu czy mieszkania chcą koniecznie SŁONECZNE POKOJE I TARAS. Dlaczego?? Dlaczego chcecie mieć w domu saunę? A potem jest wydatek na klimę, która wymaga czyszczenia, buli się za prąd i wodę. Co może być fajnego, gdy ma się taras SŁONECZNY na południe, który nagrzewa się do 50 stopni? Myślę w skrytości ducha, że niektórzy lubią tę strużkę potu płynącą między pośladkami. Bo nie widzę innego wytłumaczenia. To dążenie przy zakupie nieruchomości do SŁONECZNYCH pokoi. W lecie macie piekarnik, a zimą słońce i tak rzadko świeci. Więc albo to ta strużka potu, albo zagrzybiona, wilgotna suterena występująca w opowieściach starszego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent.urodzinowy Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 13:46 Ja nie mam słonecznego tarasu, ba, w ogóle nie mam tarasu! ale napiszę, dlaczego chciałabym mieć Bo latem rano jest przyjemnie chłodno, i chciałabym siedzieć sobie na nim i jeść śniadanie... Bo lubię upał - dziś u mnie ponad 30*C, a ja siedzę w domu i jest mi przyjemnie ciepło! Bo nie znoszę zacienionych, a dla mnie po prostu ciemnych mieszkań, nawet jeśli temperatura jest w nich odpowiednia. Muszę mieć słońce! Zimą słońce i tak rzadko świeci, więc jak już zaświeci, tym bardziej chcę je widzieć! Nie mam klimy na lato, nawet wiatraka nie mam. Jasne żaluzje wewnętrzne i tyle. Nie każdy, kto chce słoneczne mieszkanie, później cierpi Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 15:15 dlatego ze nie tylko słoneczne=gorące, ale przede wszystkim słoneczne=jasne. a w naszej strefie klimatycznej nie ma tego światla słonecznego az tak duzo żeby celowo siedziec w ciemnosciach. a jak masz ciemne mieszkanie to i tak bulisz, bo musisz swiatło włączac gorąco jest nieznosne na dłuższa metę, ale w ciągu roku trwa krotko. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 02.07.12, 00:22 dziennik-niecodziennik napisała: > a jak masz ciemne mieszkanie to i tak bulisz, b > o musisz swiatło włączac Ale ja jak mam zasłoniete rolety, to nie mam ciemności takich, zeby swiatło włączać. Poza tym wtedy nie ma mnie w domu, bo albo siedzę na ogródku przed domem, albo w ogóle gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 14:05 U mnie za oknem +30, w mieszkaniu +22 - to chyba jedyna zaleta mieszkania w starej kamienicy, mimo słonecznego mieszkania, uchylonych wszystkich okien, jest przyjemnie. Nie wyobrażam sobie siedzieć w takiej gorączce jak 27 stopni i nic z tym nie robić, dorosłemu źle a co dopiero maluszkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna kąpiele 01.07.12, 17:25 gdy mieszkałam w blokach, w upały miałam to samo. Moją córę co 2-3 godziny wkładałam na perę minut do wanienki z wodą, nieco chlodniejszą niż przy normalnej kąpieli i to pomagało. I dawałam małej dodatkowo pić. Wiem, że taka temperatura może być wykańczająca, mnie męczyła bardzo i trzeba wziąć pod uwagę, że być może dziecko też się męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness [...] 01.07.12, 19:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 22:20 Rozbierz dziecko do pieluchy. Włącz wiatrak. Nakarm dziecko, przewiń. Włóż do wózka. Pobujaj, zacznie się ekstremalnie drzeć, ale uśnie w 3 minuty od bujania. Nie przykrywaj. Miej wszystkie zasłony zasłonięte cały dzień w upały. Możesz trzymać wózek z dzieckiem w chłodnej łazience. Pozbądź się teściowej. Dziecko wyczuwa Twoje napięcie ii wieczorem nie może zasnąć, bo jego system nerwowy może być przeciążony. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 01.07.12, 22:48 pare lat temu kidy urodziłam mojego synka ( w lipcu ) upał jak nie wiem, wyszłam z nim na pierwszy spacer, kompletnie nie wiedziałam jak mam go ubrać i skorzystałam z rady - nie teściowej ale własnej matki i mały ubrany został, w pajaca, kartanik , czapa i oczywieście opatulony becikiem, nie pamiętam dokładnie czy czasami nie miał jeszcze tego pokrowca na wózek . Skończyło się oczywiście potówkami na całym niemal ciele ... Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 02.07.12, 00:25 olewka100procent napisała: > pare lat temu kidy urodziłam mojego synka ( w lipcu ) upał jak nie wiem, wyszł > am z nim na pierwszy spacer, kompletnie nie wiedziałam jak mam go ubrać Naprawdę aż tak cię to przerosło? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilli Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 02.07.12, 22:50 Kiedy ma się pierwsze dziecko wszystko może przerosnać młodą matkę. Wtedy korzysta się z rad osób które darzy się zaufaniem w tym przypadku matki Ja posłuchałam teściowej. Moja córa na pierwszy spacer "wyszła" w polarowym dresie i czapce pod 20cm kocem. Na szczęście potówek nie znalazłam Co do temp. w mieszkaniu mam podobnie, może nawet więcej. Mieszkam na poddaszu. Pomaga wiatrak chodzący 24h i wietrzenie mieszkania w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: temperatura w mieszkaniu a dziecko 02.07.12, 23:18 Bozesz ty moj najswietszy tak. znacznie za duza. Odpowiedz Link Zgłoś