Dodaj do ulubionych

Strój galowy

06.08.12, 12:48
Jako że u mnie jest wszystko dużo droższe, niż w Polsce, chciałam obkupić dzieciaka do szkoły. U nas obowiązują (na co dzień, nie tylko od święta) granatowe spodnie/spódniczka (nie dzinsy), bluzka koszulowa bez ozdób i marynarka. Spódniczek moja Młoda nie nosi, a pozostałych rzeczy w rozmiarze 140 po prostu nie ma w sklepach. Nawet dla chłopców są tylko garniturki komunijne i ewentualnie sportowe koszule w kratkę.

W czym Wasze dzieci idą do szkoły 1 września, czy w miejsca, gdzie wypada wyglądać elegancko?
Obserwuj wątek
    • ceide.fields Re: Strój galowy 06.08.12, 12:52
      Płócienne spodnie, jasna koszula (chłopcy).
    • czarnaalineczka Re: Strój galowy 06.08.12, 13:00
      a marynarka musi byc granatowa ?

blumore.pl/24-marynarki
    • gagunia Re: Strój galowy 06.08.12, 13:04
      Szare wyjściowe spodnie, mokasyny, koszula (biała lub błękitna). Jak jest chłodno to błękitna dzianinowa kamizelka. Marynarkę ma sztruksową, więc służy jako okrycie wierzchnie lub na mniej oficjalne wyjścia.
      • robitussin Re: Strój galowy 06.08.12, 13:07
        gagunia napisała:

> Szare wyjściowe spodnie, mokasyny, koszula (biała lub błękitna).

O właśnie - moi też nie zawsze mieli białe koszule. W zeszłym roku kupiłam w kolorze jasnogołębim w bardzo delikatną kratkę, prawie niewidoczną. Bardzo elegancka. Ale u nas jak pisałam nie ma aż takich wymagań odnośnie stroju galowego. Niektóre dziewczęta przychodzą np. nie na biało-granatowo czy biało-czarno, ale na kremowo-beżowo-brązowo. Ale elegancko. Ładnie to wygląda.
    • robitussin Re: Strój galowy 06.08.12, 13:04
      U nas nie ma aż tak restrykcyjnych zasad. Można przyjść w dżinsach lub spodniach materiałowych. Byle schludnych, w miarę ciemnych, bez naszywek itp.
      Białe zwykłe bluzki koszulowe dla dzieci można kupić w dowolnym sklepie z ciuchami dziecięcymi (SMYK, H&M, CUBUS, 5-10-15) właśnie w okolicach wakacji (krótkie i długie rękawy). Potem bywa kiepsko i pojawiają się dopiero w okolicach komunii. Czasem w okresie świątecznym.
      Co do marynarek - nie wiem, tym się nie interesowałam, bo to nie było wymagane.
    • pade Re: Strój galowy 06.08.12, 13:40
      piękne stroje galowe dla dziewczynki widzialam w zarze, spódniczka, marynarka i bluzka koszulowa, do tego balerinki
      kusi mnie by kupic córce, ale ona tak szybko rośnie, że obawiam się iz nałozy raz i ubranie zalegnie w szafie
    • kocianna Re: Strój galowy 06.08.12, 13:42
      Nie musi być granatowe, musi być ciemne. Nie ma. Nie ma, nie ma i nie ma.
      Koszulowych bluzek - nie ma, wszystkie mają koroneczki, serduszka, cekinki i wstążeczki.
      Spodni - nie dżinsów, nie sztruksów, nie bojówek - nie ma, zwłaszcza dla dziewczynek.
      O marynarce dla dziewczynki nie wspomnę.

Ja rozumiem, że skoro tego nie nosi się w polskiej szkole zazwyczaj, to tego jest mało. Ale do jakiego wieku uznajemy, że "strój elegancki" to dżinsy, koszula i sweterek? Czy żakiety i spodnie z materiału zaczynają się dopiero od "damskiego" 36? Tutaj dzieci chodzą tak do szkoły codziennie, myślałam, że w Polsce chociaż "na okazje" wymagany jest dress-code.
      • pade Re: Strój galowy 06.08.12, 14:10
        ale gdzie nie ma? w Polsce?
        smyk, reserved, zara
        pełno bialych koszul bez ozdobek
        w zarze sa marynarki i spódniczki
        przeciez Ci piszę, że byłam i widziałam na własne oczy
        i są do rozmiaru 164
        ile Twoja córka ma wzrostu?
        • czarnaalineczka Re: Strój galowy 06.08.12, 14:18
          jeny przeciez pisze ze spodnice odpadaja
          a to co ty uznasz za "bez ozdobek " corka kocianny moze za koszmarnie ozdobkowe
          • robitussin Re: Strój galowy 06.08.12, 14:24
            czarnaalineczka napisała:

> jeny przeciez pisze ze spodnice odpadaja
            > a to co ty uznasz za "bez ozdobek " corka kocianny moze za koszmarnie ozdobkowe

Jeśli bluzka jest jednolita, bawełniana, ma tylko rękawy, kołnierzyk i cała resztę (gładką) oraz guziki, to trudno uznać, że jest koszmarnie ozdóbkowa smile
            A takie właśnie bluzki kupuję rok w rok w wymienionych wyżej przez dziewczyny i przeze mnie sklepach. Warto też pochodzić po jakichś bazarowych sklepikach, rynkach itp. bo tam też można kupić takie najprostsze koszule dla dzieci.
          • pade Re: Strój galowy 06.08.12, 14:29
            może
            ale nie wypowiadaj się za córke kocianny, dobrze?
            • pade Re: Strój galowy 06.08.12, 14:33
              i jeszcze jedno Kocianna, trochę za wcześnie wybrałas sie u nas na zakupy. Po 15 sierpnia będzie większy wybór.
              • kocianna Re: Strój galowy 06.08.12, 14:43
                Buu, po 15 sierpnia mnie nie będzie. Wiem, że trochę wcześnie, ale w ciągu roku szkolnego też ciężko coś kupić sad W Smyku jest bardziewna jakość (i nie, nie było tam prostych bluzek), w ReKidsie było bardzo wakacyjnie, Wójcik i Zara mają przy ograniczonym wyborze ceny takie, jak hurtownia mundurków w Moskwie.

Dla nas, jak mówiłam, nie jest to jednorazowe ubranie, muszę mieć co najmniej trzy zestawy zwykłe (jeden na dziecku, jeden w praniu, jeden w suszeniu) i jeden jeszcze-bardziej-galowy, użytkowane są naprawdę bardzo intensywnie.
                • pade Re: Strój galowy 06.08.12, 15:01
                  w ciągu roku szkolnego, faktycznie, niewiele kupisz
                  ubrania galowe są w sklepach od połowy sierpnia do maks końca wrzesnia
                  wiosna jedynie bluzeczki z krótkim rękawem
                  a ze spodniami bedzie ciężko w ogóle, takimi, żeby pasowały do marynarki
                  bo mało która dziewczynka chodzi w garniturze
                  może lepiej zamów u krawcowej?

Wójcika bym do Zary nie porownywałasmile może jedynie cenowosmile
      • czarnaalineczka Re: Strój galowy 06.08.12, 14:15
        e-zygzak.pl/sklep/sly-bluzka-wizytowa-sly-148-p-6450.html
        prosta biala bez pier***nikow

a tu masz wyszukiwarke ubranek
        pl.choozen.com/ts-wizytowe~bluzeczki-dzieciece,6031900.html
      • sabciasal Będą 06.08.12, 14:40
        Takie stroje pojawią się pod koniec sierpnia. Na pewno w Smyku, zarze, a przede wszystkich w tzw. sklepach z ciuchami dla dla dzieci, gdzie ściągane są ubrania rozmaitych firm. Tam zresztą mają już teraz na pewno.
        Choć co do żakietu w rozmiarze 140 nie jestem pewna, trzeba upolować fajny,. Nie jest to standardowy ulubiony ciuch dla dziewczyn w tym wieku, wobec tego nie pojawia się co sezon.
      • morekac Re: Strój galowy 06.08.12, 16:34
        Możesz mieć z tym problemy. Też nie jestem w stanie znaleźć niezacekinionych białych bluzek dla nastolatek - w dziecięcych rozmiarach zawsze były z tym problemy, w damskich - są albo właśnie zbyt 'switaśne', albo zbyt wydekoltowane/wyzywające (jak na strój galowy). Albo akurat nie ma tego właśnie rozmiaru...
        Pytanie przy okazji - czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można kupić granatowe/czarne spódnice typu 'galowe' (nie mini, nie długie, nie w ciapki) - w damskich rozmiarach (i XS, i duże)?
    • guderianka Re: Strój galowy 06.08.12, 13:44
      Młodsza-czarna spódniczka, biała koszulka na ramiączkach+bolerko białe
      Starsza- biała sukienka +czarne bolerko lub czarna spódniczka +biała bluzeczka
    • e_r_i_n Re: Strój galowy 06.08.12, 13:49
      Ciemne albo jasne (na zakończenie roku) spodnie - czasami jeansy, czasami płócienne. I do tego koszula.
      Nie bawię się w kupowanie ciuchów 'eleganckich', bo to jedno-dwurazówki. Poza komunią dziecko nie miało tego typu rzeczy.
      • papalaya Re: Strój galowy 06.08.12, 13:56
        w przypadku normalnie rozwijającego się dziecka, wdzianko kupione na początek roku, zwykle jest za małe na jego koniec

dzięki Bogu, że u nas nie trzeba marynareczek, koszulek garniturowch, spodenek z kantem i tym podobnych starych-malutkich big_grin
        • guderianka Re: Strój galowy 06.08.12, 14:28
          ...
          ale kupione na koniec roku jest jeszcze dobre na jego rozpoczecie i uroczystości szkolne przynajmniej w I semestrze wink
          • papalaya Re: Strój galowy 06.08.12, 14:33
            co nie stoi w sprzeczności z faktem, że po roku trzeba kupić kolejny "jednorazowy zestaw" plus nową parę czarnych lakierek big_grin

za to w płóciennych spodniach dzieciak obleci i inne imprezy i wyjdzie gdziekolwiek indziej
            • guderianka Re: Strój galowy 06.08.12, 14:42
              Niekoniecznie, dziewczynki naprawdę często zakładają czarne spódniczki i białe bluzeczki wink Moje mają nawet po kilka takich "zestawów" (inna sprawa, że nie chcą zakładać tongue_out)
              • papalaya Re: Strój galowy 06.08.12, 15:05
                dziewczynki może, wsadź chłopaka w kant wink
                • guderianka Re: Strój galowy 06.08.12, 15:23
                  wink
      • guderianka Re: Strój galowy 06.08.12, 14:30
        erin, ile lat ma Twój syn ?
        w minionym roku szkolnym n-l czytał na zebraniu nowe zasady ocen za zachowanie, jedną z ważniejszych składowych był między innymi strój ucznia na uroczystościach szkolnych , apelach, końcu roku, tzw, strój galowy. Powiem tylko, że moja Starsza mimo kultury osobistej, chwalenia zachowania na codzien przez n-li nie miała zachowania wzorowego m.in. dlatego, że w roku szkolnym nakładała w ramach stroju galoweg czarne jeansy i białą sweterkową bluzeczkę.. wink
        • aga_sama Re: Strój galowy 06.08.12, 14:52
          Kocianna, chyba jest jeszcze za wcześnie na strój galowy, pojawią się za 2-3 tygodnie.
          Ja w weekend szukałam koszuli dla syna w rozmiarze 116, mieliśmy rodzinną uroczystość i chciałam kupić coś, co potem założy do szkoły.
          W Tesco nic, w reserved średniej jakości koszule za 6 dych, poza tym amba. Ja skończyłam w lumpeksie, obkupiłam młodego w białe i błękitne koszule i polówki. Patrząc po metkach radzę przejść się do marks&spencer, oni mają całą linię ubrań szkolnych, może już to wyłożyli.

Mój 1. września pójdzie w lnianych spodniach i białej koszulce polo.
        • e_r_i_n Re: Strój galowy 07.08.12, 20:42
          Idzie do piątej klasy.
          Na wzorowe zachowanie mój syn nie startuje wink
    • joanna_poz Re: Strój galowy 06.08.12, 15:18
      w szkole syna stroj galowy to
      biala koszula i ciemne spodnie (mogą być dzinsy, sztruksy) plus szkolny krawat.

w zadne marynarki, kamizelki nie inwestuję.
      • k1234561 Re: Strój galowy 06.08.12, 16:16
        W szkole córki strój galowy to:granatowa spódniczka (szyta u specjalnie wyznaczonej krawcowej,w I klasie,ma starczyć na całe 6 lat),biała koszulowa bluzka bez ozdób,krawat szkolny.Chłopcy:granatowe spodnie,biała koszula,krawat.Koszula wizytowa,bez żadnych napisów,malunków itp.Buty ciemne wizytowe.
        Jednal zarówno na początku roku szkolnego jak i na jego zakończeniu można oglądać przeróżne wariacje na temat tych strojów i to zarówno w wykonaniu dziewcząt jak i chłopców.
        Ja kupuję bluzki koszulowe w Zarze,Reserved,a ostanio w takim sklepie tylko z koszulami zarówno dla pań jak i panów.Córka spokojnie już podlega pod damską rozmiarówkę(rozm.S,M lub 36,38)więc nie ma problemu abym kupiła ładną,taliowaną,gładką,klasyczną bez jakichkolwiek ozdóbek,wszywek,koronek,falbanek,żabocików,bluzkę i to przez cały rok.
        • robitussin Re: Strój galowy 06.08.12, 16:41
          k1234561 napisała:

> W szkole córki strój galowy to:granatowa spódniczka (szyta u specjalnie wyznacz
          > onej krawcowej,w I klasie,ma starczyć na całe 6 lat

Jak zamierzacie osiągnąć ten cel?
          Będzie sukcesywnie poszerzana i odkładana u dołu?

> Córka spokojnie już podlega pod damską rozmiarówkę(rozm.S,M lub 36,38)

W pierwszej klasie ma taką rozmiarówkę??
        • morekac Re: Strój galowy 06.08.12, 16:42
          szyta u specjalnie wyznaczonej krawcowej,w I klasie,ma starczyć na całe 6 lat)

Z gumy jest czy na początku do kostek i dziecię 2 razy owinięte?
          Jakoś nie jestem w stanie wyobrazić sobie tej spódnicy... smile
        • lily-evans01 Re: Strój galowy 07.08.12, 07:41
          Hmmm, my w szkole też mamy zamówić mundurki - więc oświeć mnie, jak spódnica ma starczyć na 6 lat, plizzz smile. Bo u nas zamawia się co roku, a w wypadku mojej córki to pewnie będzie cały komplet 2 x do roku.
          Zdradź mi ten sekret, koniecznie wink.
          • morekac Re: Strój galowy 07.08.12, 15:02
            Myślę, że sekret tkwi jednak w tej specjalnie wskazanej krawcowej... wink
    • lily-evans01 Re: Strój galowy 06.08.12, 22:39
      Znajoma co roku jedzie na wakacje do córki do UK i przywozi nam rzeczy z nexta - w tym roku granatowa, dopasowana sukienka z szydełkowym, białym kołnierzykiem, rękawami i dołem + białe leginsy z takimiż nogawkami. Cudo. Prawdopodobnie nikt w szkole nie będzie tak ubrany.
    • asia_i_p Re: Strój galowy 06.08.12, 23:01
      A Next albo Tesco są w Moskwie lub wysyłają do Rosji? Jeśli nie, to może zamów do Polski i rodzina ci odbierze? Oni mają sporo takich mundurkowych rzeczy.
      • asia_i_p Re: Strój galowy 06.08.12, 23:10
        Linkuję:
        Next (z możliwością wysyłki do Polski i Rosji):
        www.nextdirect.com/pl/en/shopping/girls/schoolwear/2/
        www.nextdirect.com/pl/en/shopping/girls/schoolwear/3/
        www.nextdirect.com/pl/en/shopping/girls/schoolwear/4/
        www.nextdirect.com/pl/en/shopping/girls/schoolwear/6/
        www.nextdirect.com/pl/en/shopping/girls/schoolwear/7/
        Gap (z możliwością wysyłki do Polski, nie wiem jak z Rosją)
        www.gap.com/browse/category.do?cid=82442
        www.gap.com/browse/category.do?cid=83631
        www.gap.com/browse/category.do?cid=82601
        Tesco (z możliwością wysyłki do Polski, nie wiem jak z Rosją)
        www.clothingattesco.com/back-to-school/trousers/icat/bts-trousers/&bklist=icat,4,shop,catgbacktoschool,bts-trousers
        www.clothingattesco.com/back-to-school/coats+jackets/icat/bts-coats-and-jackets/&bklist=icat,4,shop,catgbacktoschool,bts-coats-and-jackets
        www.clothingattesco.com/back-to-school/shirts/icat/bts-shirts/&bklist=icat,4,shop,catgbacktoschool,bts-shirts
        Jeżeli Ci zależy na wysokiej zawartości bawełny, to Tesco, kolekcja Fairtrade - tylko nigdy tego nie zamawiałam i nie wiem, jak teoria działa w praktyce.
        • kocianna Re: Strój galowy 07.08.12, 07:31
          WOW!
          Dzięki!
    • solejrolia Re: Strój galowy 06.08.12, 23:27
      bluzka- w typie tuniki i granatowa spódniczka
      w tym roku kupiłam jej zestaw na allegro- stwierdziłam, że córka założy ze 3razy i wyrośnie, więc szkoda wydawać mi z 80zł, jak nie więcej, za taki nowy zestaw w sklepie i kupiłam na allegro. (w lumpku nigdy nie potrafię upolować tego, czego aktualnie potrzebuję).
      a jak z tego wyrośnie, to już wskoczy w damską rozmiarówkę i będzie łatwiej znaleźć coś sensownego i za normalne pieniądze.
    • sei-ne Re: Strój galowy 06.08.12, 23:46
      Nie wiem ile lat ma Twoj syn. Osobiscie nie lubie garniturkow. Lubie spodnie,marynarki, kardigany, sweterki, polo i szaliczki big_grin

https://www.jacadi.fr/cms/bibliotheque/catalogue/carousel/Enfant/jpg%20H12/Nouvelle%20Collection/eg_leparcdutrocadero_ro.jpg

Dla dziewczynki tez:

https://www.jacadi.fr/phproduit/120611/1082356_123_JM.jpg
      https://www.jacadi.fr/phproduit/120602/1082351_541_JM.jpg

Do tego spodnie jak lubi i obowiazkowo szaliczek big_grin

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka