Dodaj do ulubionych

zwolnią mnie

13.08.12, 10:08
W obecnej firmie pracuję już kilka lat. Na początku super, potem raz lepiej, raz gorzej. Przeżyłam kierownika buraka i chama, przeżyłam różne humory szefa, innowacje które utrudniły życie itd. Były takie miesiące że dość gorączkowo szukałam nowej pracy. No ale widac nie byłam dość zdesperowana, nie znalazłam nic co wydawałoby mi się lepsze od obecnej firmy, więc zostałam.

Lato jest dość kiepskim okresem w naszej branży. W ostatnim półrocznym podsumowaniu wypadłam dośc dobrze, powiedzmy w pierwszej połowie wyników. Ale ostatnio nie wyrabiam planu. Ciągle spadaja na mnie jakieś dodatkowe obowiązki, a to sprawy techniczne, a to zastępowanie kogoś, jakieś raportowanie. Szefostwo wie o dodatkowych obowiązkach, ale jak przychodzi co do czego, liczy się tylko to, że nie zrobiłam planu.
Męczę się juz tą firmą i wszystkim tym co muszę robić, a co nie przynosi mi kasy. Widze też że szefostwo jest niezadowolone. Na którymś z podsumowań zostałam poinformowana niby pół serio, że jak nie będe wyrabiać planu to mnie zwolnią.
Do tego wszystkiego wzięłam urlop na wrzesień. Urlop zatwierdziła mi kierowniczka już dawno temu. Ale jak się dyr dowie że wzięłam urlop na jeden z lepszych miesiąców w roku, to mnie chyba zabije.

Ogólnie atmosfera gęstnieje. Mam wrażenie, że albo odwołają mi urlop, albo zwolnią jak tylko z niego wrócę. W sumie to juz nawet bym chciała żeby mnie zwolnili, chcę mieć to za sobą. Wtedy będę musiała znaleźć nową pracę i na pewno jakąś znajdę. Ale samodzielne zwolnienie się ani nie jest dla mnei zbyt korzystne, ani nie mam na nie odwagi. Męczy mnie i stresuje na maxa ta praca i cała ta sytuacja.

Musiałam się komus wygadać. Dzięki za wysłuchanie.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: zwolnią mnie 13.08.12, 10:12
      Spoko luz, ematka zawsze chętnie wysłucha. A potem dowali wink
      A tak serio - a możesz zacząć się rozglądać już teraz? Żeby w razie wylania z roboty mieć jako takie rozeznanie na rynku. Chyba, że masz i tak smile
      • peggy_su Re: zwolnią mnie 13.08.12, 10:20
        Jakies tam rozeznanie mam. Chodziłam na rozmowy jeszcze w zeszłym roku. Teraz w momencie gdy pracuję, nawet nie mam czasu szukać.
        • amonette Re: zwolnią mnie 13.08.12, 10:26
          Najlepiej jakby cię zwolnili w momencie, jak właśnie nagrasz sobie nową robotę wink. Trzymam kciuki za taki scenariusz.
          • peggy_su Re: zwolnią mnie 13.08.12, 10:31
            smile no tak byłoby najlepiej. Tylko wiadomo,nowa robota nie lezy i nie czeka. Trochę trzeba pochodzić na rozmowy, poszukać. W zeszłym roku poświęciłam na to spora cześć urlopu. Teraz niestety nie mam takiej mozliwości.

Jeśli firma zwolni mnie sama, to prawie na pewno zwolnią mnie z obowiązku pracy i będę miała 3 miesiące wypowiedzenia na szukanie. Jeśli sama się zwonię, na pewno nie będzie takiej opcji.
            • amonette Re: zwolnią mnie 13.08.12, 10:33
              Zarzucaj dyskretnie sondy, może akurat? W sierpniu już sporo osób po urlopie. Powodzenia smile
    • sokhna Re: zwolnią mnie 13.08.12, 10:36
      Trzymam kciuki i mowie Tobie warto, zebys juz teraz szukala i cos nagrala. Ja mialam bardzo podobna sytuacje, o odejsciu stamtad marzylam latami, a jakos albo brakowalo odwagi, albo wlasnie czasu na chodzenie na rozmowy. W koncu sie udalo i jeszcze im kolo d... narobilam. Mialam nagrana robote (z takim okey szefem, ze powiedzial, ze nawet te 3 miechy poczeka jakby mi tamci nie chcieli dac za porozumieniem stron od razu).
      Jak szlam do tego starego gn...a sie zwolnic to miala uszykowane 3 wersje wypowiedzenia: jedna za porozumieniem "natychmiast" (oczywiscie wiedzialam, ze nie przejdzie), druga za porozumieniem z 2 tygodniami wypowiedzenia (tu nie bylo pewne), a trzecia z normalnym przyslugujacym mi okresem wypowiedzenia jakby co.

Poszlam i powiedzialam. Mina kolesia bezcenna!!!!!! Dla tego momentu warto bylo sie tam meczyc tyle lat!!! Koles sie tysiac razy odgrazal, ze mnie zwolni, ale nie podejrzewal, ze ja biedna, zakompleksiona, zahukana istotka sama odejde!!! big_grin
      Tak wiec rzucilam mu na biurko pierwsze wypowiedzenie i oczywiscie powiedzial, ze nie ma mowy, no wiec rzucilam drugie i on juz zaczal cos krecic, ze tez nie itp... a ja mu na to: mozesz przyjac (bylismy na "ty") to wypowiedzenie, bedziesz mial wtedy 2 tyg na znalezienie kogos na zastepstwo i jak to szybko pojdzie, moge tej osobie jeszcze cos przekazac i pokazac a jesli nie chcesz moge isc na normalny okres wypowiedzenia, ale od jutra jestem na zwolnieniu do konca i tyle sie zobaczymy....

Ryjek mu sie tylko otworzyl i podpisal...
    • d.o.s.i.a Re: zwolnią mnie 13.08.12, 11:59
      Alez jestes w super sytuacji wink Szefostwo nie motywuje Cie odpowiednio do pracy i czekasz tylko na zwolnienie. To dlaczego po prostu nie wrzucisz na luz i nie przestaniesz sie stresowac? Podejdz do tego w ten sposob, poczekaj spokojnie na wypowiedzenie, w miedzczasie pracuj na spokojnie na luzie, obowiazki, ktore do Ciebie nie naleza lekko zlewaj tlumaczac sie brakiem czasu. Moze da to szefostwu do myslenia, ze sa pewne rzeczy, ktorych nie przeskoczysz i ze moze warto Ci troche pomoc?
    • a.va Re: zwolnią mnie 13.08.12, 19:13
      Coś ty, nie zwalniaj się sama, zawsze dużo korzystniejsze jest zwolnienie pracodawcy (np. jak masz kredyt, to ubezpieczenie nie obejmuje zwolnienia się samemu). Skoro i tak wiesz, że cię zwolnią, to możesz wyluzować i nastawić się, że od razu po powrocie z urlopu szukasz nowej pracy. A jeśli chcesz jednak trochę tu zostać i wiesz, że wystarczy poprawić wyniki, żeby cię nie zwolnili, to odmawiaj robienia tych dodatkowych rzeczy i skup się na wynikach, masz dobry argument - za to jestem potem rozliczana, więc to jest najważniejsze, sorry.
    • niebieska.oktawia Re: zwolnią mnie 13.08.12, 21:13
      hej, peggy, nie bedzie zle, nawet jesli teraz czujesz nieprzyjemny scisk w zoladku. trzymam mocno kciuki za mozliwe szybkie rozwiazanie tego stresu z potywnym skutkiem rzecz jasna smile
    • ida771 Re: zwolnią mnie 13.08.12, 23:56
      peggy jak Cię czytam to każde słowo jakby mojesmile
      może jesteśmy w tej samej firmiesmile
      • credaq Re: zwolnią mnie 14.08.12, 10:33
        Chyba każdy kiedyś choć raz pracował w takiej firmiesmile Jestem ten sam typ, boje się radykalnych zmian i wole czekac i patrzeć jak rozwinie się sytuacja niz podjąc decyzje sama. Jesli coś pobrzekują to raczej zwolnienie się szykuje choć może to byc ta słynna polska szkoła motywacjiwink Powodzenia!
      • peggy_su Re: zwolnią mnie 14.08.12, 11:09
        Hehe może, bo u nas kilkadziesiąt osób i chyba wiekszość straciła juz cierpliwość do tej firmy wink
    • peggy_su Re: zwolnią mnie 14.08.12, 11:11
      Dzięki dziewczyny za dobre słowo smile
      Narazie żyję tylko urlopem, i byle jakoś przetrwac te pare tygodni. A potem zobaczymy, może jakimś cudem siły mi wrócą, może innym cudem zajde wreszczie w ciążę wink a może w totka wygram smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka