amonette 04.09.12, 11:00 Zauważyliście, że tzw patrioci najczęściej narzekają, co to się w "tym kraju" wyprawia... Nazwy z tej wielkiej miłości zapomnieli, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:03 Używam określenia "ten kraj" ale nie uważam się za patriotkę. System podatkowy oraz tzw. całokształt wyleczyły mnie całkowicie z jakichkolwiek przejawów patriotyzmu poza obowiązkowymi (płacenie podatków i przestrzeganie prawa). Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:12 Dla mnie patriotyzm jako koncepcja jest mało strawny, a narzekać lubię konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: "Ten kraj" 05.09.12, 06:55 amonette napisała: > Dla mnie patriotyzm jako koncepcja jest mało strawny Nie masz się czym chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:06 czepianie sie słówek. A jak niby powiedziec, żeby szanownej Ojczyzny brakiem szacunku w słowie nie urazic? A nie pamietasz słów piesni patriotycznej, spiewanej przez pewna partie polityczna, w czasie kampanii wyborczej? Było tak "ten kraj jest nasz i wasz nie damy bic sie w twarz". Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:11 Patriota powinien sobie poradzić z takim dylematem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:14 amonette napisała: > Patriota powinien sobie poradzić z takim dylematem. otóż to Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:15 Mam uczulenie na to sformułowanie. Kiedy je słyszę, olewam polityczną poprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:23 W "tym kraju" żyje żelazny elektorat partii PIS-opodobnych, czyli ludzie generalnie niezadowoleni z tego, jak im się życie układa, ale niekwapiących się do wprowadzenia zmian do tegoż życia. Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: "Ten kraj" 04.09.12, 15:04 bo otóż ten elektorat stanowi tą część społeczeństwa, która pielęgnuję historię i żyje wspomnieniami "tego kraju" pod kilkoma rozbiorami Polski z blokiem wschodnim ujmując. Gdyby ten elektorat miał wenę i wigor jak młoda demokracja możliwe, że ruszyli by doopska z emerytalnych łóżeczek i wycierając sztuczną szczękę z resztek 4dniowej świeżością pachnącej bułki wyszli naprawiać "ten kraj" ... ale nie mają sił, stoją w kolejkach półrocznych do lekarzy specjalistów. Nadzieja pokładana w młodą demokrację poszła się tak szybko czesać, jak szybko w tym kraju nawet nie zaczęli rządzić patrioci i chęć napchania kabzy "państwowym dobytkiem" tegoż kraju stała się mottem przewodnim ... Stąd staruszki dalej w kolejkach z ułańską wyobraźnią, a nauczeni do nieodrywania się od koryta za państwowe naprawiają "ten kraj" ... jak kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: "Ten kraj" 04.09.12, 15:27 Jassne, prawica na koryto ma alergię ze wstrząsem anafilaktycznym Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: "Ten kraj" 04.09.12, 17:18 a za to lewica i liberałowie jak nie mają ... chcę zobaczyć jedną posadę od 89` obsadzoną bez klucza partyjnego lub kumoetrstwa, która nie jest etatem babci klozetowej na mieskiej Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: "Ten kraj" 04.09.12, 18:07 Problemy z widzeniem czy perspektywą inną niż wspomniany klozet? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: "Ten kraj" 04.09.12, 11:44 Eee tam prawdziwi patrioci atakuja emigrantow,bo ci sie odwazyli powiedziec co sie w im Pl nie podoba,przy tym z zawzietoscia posluguja sie mondrosciom o ptaku i gniezdzie,ale w stosunlu tylko do w/w emigrantow. Ogolnie to nie wiadomo smiac sie czy plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Ten kraj" 04.09.12, 13:34 Płakać to należy nad jedną Polką co zaciska pośladki byle tylko być uznaną za Niemkę , a tu zonk.... Nawet słabo wykształcony żyjący z zasiłku u mamusi Niemiec - sąsiad wie, że ona Polka Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: "Ten kraj" 04.09.12, 14:51 Taak... bo w "tym kraju" to bylaby ona Polka pelna geba, pal szesc ZUSy, kulawe prawo, dziurawe drogi, skandaliczna opieke medyczna i smieszne zarobki. Nie bedzie Niemiec plul nam w twarz!! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: "Ten kraj" 04.09.12, 15:51 JK dobry na kazda okazje: Był Kraj, co wieki cierpień znał, Pieśń pismem blizn pisaną śpiewał, A ziemia żyzna mierzwą ciał Rodziła myśli jako drzewa. Aż powiał nad nią twardy wiatr I posiał w glebę plon zatruty. Wymarłym wielkim drzewom w ślad Skarlałe rodzą się kikuty. Kto chce - niech zowie - borem sad Przyciętych drzewek na rozstaju. Nie zmieni tym najprostszej z prawd: Nie ma już - drodzy - tego kraju. Jest tylko wiatr, bezwzględny wiatr, Co nagle w środku nocy budzi I, jak spod ziemi - puszcza w świat Zupełnie odmienionych ludzi. Był sobie kraj, był sobie kraj. Jeden - do góry wzniósłszy dłoń ślepymi strzela Norwidami, Lecz tak, by czasem Boże broń! Nie trafić kogoś i nie zranić. Wedetta robotniczych sag Wkłada sukienkę w czarny deseń, Choć przecież na rządowy raut Zajeżdża białym mercedesem! Inny bohater wielkich chwil Klasyków w służbę władzy wdraża I czci wallenrodyczny styl Z dwuznaczną miną - na dwóch twarzach. Purpurat gnie się zaś co sił To przed mundurem, to przed Bogiem, Choć już wśród wiernych zawisł był Raz biskup, co rozmawiał - z wrogiem! Był sobie kraj, był sobie kraj. W tle pożądliwie brzęczy rój Komentatorów i pisarzy, Co myśl ostatnią zmienią w gnój, Byle w tysiącach egzemplarzy. Bo tak dziś przecież musi być! Bo oni wiedzą, co się święci! Bo trzeba chronić wątłą nić! Prawdę przechowa się - w pamięci! Ginie niewysłowiona myśl, A pamięć ginie razem z ciałem. O tym, coś widział - mów i pisz! - Nic nie wiedziałem, zapomniałem. Więc znowu kiedyś tłumy widm Minione nam przypomną zdrady, Znowu rozważnym - kurz, jak wstyd Zakryje - puste - dno szuflady. Byliśmy z nimi i wśród nich, Lecz każdy się inaczej budzi. To dla nas oprawiony sztych... Nie ma już - drodzy - dawnych ludzi, A dla nich - drodzy - nie ma nas. Siedząc przy nawarzonym piwie Tez opowiedzą sobie baśń, żyć będą długo i szczęśliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: "Ten kraj" 04.09.12, 22:20 Nic nie wie,jak i tyno i standart podobny macie umyslowy i finansowy Odpowiedz Link Zgłoś