Dodaj do ulubionych

oglądałyście MasterChefa?

10.09.12, 09:47
chcialam sobie obejrzec polska edycję MasterChefa, a tu zonk. W internecie nie mozna, bo za granica jestem.

Chciałam porównac z tym co jest we francuskiej, co każa gotowac, czego mozna sie nauczyć i jak sie sprawuja sedziowie. Mam tylko spostrzezenia z zajawek i ... wole styl francuski (jury jest milsze).

A najlepsza była Gesslerowa: witamy w pierwszej edycji MasterChef. Kurcze, a dekilnacje to zjadła?
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 10:17
      kamelia04.08.2007 napisała:
      > chcialam sobie obejrzec polska edycję MasterChefa, a tu zonk. W internecie nie
      > mozna, bo za granica jestem.
      > Chciałam porównac z tym co jest we francuskiej, co każa gotowac, czego mozna si
      > e nauczyć i jak sie sprawuja sedziowie. Mam tylko spostrzezenia z zajawek i ...
      > wole styl francuski (jury jest milsze).

Nie warto oglądać, bo to typowy reality show - nie ma najmniejszego znaczenia co i jak uczestnicy gotują, dopóki mają w rękawie jakąś chwytającą za serce historyjkę.

> A najlepsza była Gesslerowa: witamy w pierwszej edycji MasterChef. Kurcze, a de
      > kilnacje to zjadła?

O niej nawet mi nie wspominaj, bo sam jej widok wywołuje u mnie odruch wymiotny.
      • kamelia04.08.2007 Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 11:41
        no własnie nie ma tych łzawych historii u nas.

Ludzie sprawiaja wrażenie normalnych, z jakimis zainteresowaniami, czy tez z jakims życiem rodzinnym, albo z jakąś praca.
        Te zawody, jakie wykonuja, to nie jakis minisrty czy prezesy, ale pielegniarki (wygrała poprzednia edycje masterchefa), czy pomoc weterynaryjna, webmasterki, byly policjant, jakis rybak, prawniczka...

Z Geslerowa mam pogodny problem, drażni mniej jej styl baroku wymieszany z wulgarnoscia i ta celebryckosc, w zasadzie, to już nie wiadomo czy ona w ogóle umie gotowac.

Widac też, że były problemy ze skompletowaniem jury.... Co to za sędziowie, skoro mamy do czynienia z amatorkami
    • imasumak Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 11:52
      Na razie był etap eliminacji, każdy uczestnik prezentował swoje autorskie dania.
      A jury jest miłe, na zajawkach zawsze pokazują najostrzejsze zachowania.
      • kamelia04.08.2007 Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 13:22
        no własnie interesuje mnie co beda kazac gotowac z polskiej edycji, czy bea jakies pokazy, jakie zadania...

we francuskiej wersji niektóre zadania konkursowe były takie, że człowiek wymiekał. Przynosili potrawe np. wołowine po burgundzku i trzeba było przygotowac cos z tych samych składników, byle nie wołowine po burgundzku.
        Albo wywiexli ich do Włoch na targ, podzielili na 3 grupy, każdej dali 50€ i trzeba było w ciagu np. 1,5-2 godz. zrobic zakupy na tym targu i ugotowac.

ostatnio podzielili ich na 2 grupy, zawiexli do jaskini i kazali przygotowac obiad (przystawka, danie plus deser) dla grupy 25 chłopa.

I wszystko oczywiscie na czas.

Albo były zadania, trzeba było podac nazwy ciast, albo opisac czesci ciała woła (stek, ogon, filet itp), albo podac nazwy skorupiaków. Myk był taki, że po pierwsze na czas, a po drugie pierwsza pomyłka i do wiedzenia.

Bardzo dużo stawia sie na kreatywnośc, by powstało cos fajnego z przedziwnych składników, np. zrobic danie, w którym mają byc kalmary i wołowina...
        • imasumak Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 20:12
          Pierwsze dwa odcinki to był swojego rodzaju kasting - serwowali tam swoje dania, które oceniało jury, i jak było co najmniej 2xTAK, to dostawali fartuch i przechodzili do dalszego etapu.
          W 3 odcinku z tego co zauważyłam w zajawkach ma być siekanie cebuli na czas i coś tam chyba jeszcze będą gotować, bo M. Gessler coś próbuje. wink
    • havana28 Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 13:39
      Ja tak tylko informacyjnie - żeby oglądać zagraniczne programy, których nadawwca przez net ogranicza dostęp tylko od swojego kraju trzeba wykupić dostęp przez serwer proxy. Ja np. że by oglądać z Polski programy z Wielkiej Brytanii (BBC +iplayer i mnostwo innych kanałow) kupuję sobie dostep np tutaj
      www.proxysolutions.net/proxy-services/
      i mam dwie przegladarki- jedna skonfigurowana na polskie ip, druga - na serwer proxy
    • lola211 Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 18:12
      W ramach próby obejrzalam kawalek jakiegos odcinka, gdzie uczestniczka sie poryczała.I to był koniec, nie, dziekuje.Kolejny szoł nastawiony na spopularyzowanie głownie jury, grajacy na emocjach widza, sztuczny,podpicowany.Szkoda czasu.
    • klubgogo Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 18:29
      Zajrzałam z ciekawości do tego programu, mimo odruchu wymiotnego na Magdę G. Zwykły program do mas, który chyba z gotowaniem nie ma nic wspólnego. Opowiedz nam swoją wyciskającą łzy historię, a powiem Ci, czy masz smaczne danie.
      • imasumak Re: oglądałyście MasterChefa? 10.09.12, 20:16
        Nie demonizujcie tych historii, nie sądzę żeby miały one szczególny wpływ na wybory jury. Oni zresztą często przerywają uczestnikom te opowieści i zwracają im uwagę na upływający czas, który powinni poświęcić na zaserwowanie potrawy.
    • rosannamarianna Re: oglądałyście MasterChefa? 11.09.12, 00:42
      A najlepsza była Gesslerowa: witamy w pierwszej edycji MasterChef. Kurcze, a de
      > kilnacje to zjadła?

Nie, mówiła językiem potocznym : Witamy w pierwszej edycji - w domyśle : programu pod tytułem - MasterChef.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka