Dodaj do ulubionych

Weekend w Pradze

25.09.12, 22:23
Co warto zobaczyć? Nie tylko, jeśli chodzi o zabytki, ale też najbardziej malownicze miejsca czy fajne knajpki? Gdzie warto spać? Będę po raz pierwszy w Pradze, oczywiście naczytałam się już trochę, ale będę wdzięczna też za wasze rady.
Obserwuj wątek
    • mysia-mysia Re: Weekend w Pradze 25.09.12, 22:33
      ale ci zazdroszczę! praga jest piękna! koniecznie wybierz się na złotą uliczkę, jest częścią któregoś z muzeów
      jest dużo fajnych knajpek, nie polecam żadnej szczególnie; wiele oferuje "obiady dnia", zjeść należy wg mnie koniecznie nogę z kaczki z czerwoną kapustą, kapusta mniam!

spać to zależy ile chcesz wydać
      • a.va Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 00:10
        Jak najmniej smile Oczywiście w sensownych granicach, czyli nie pod mostem i nie na squocie, ale bez szaleństw.
        • arwena_11 Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 08:10
          poszukaj na gruponie. Mieli chyba ostatnio coś takiego. Ja poluję tam na coś fajnego w Wilnie.
        • sefora74 Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 08:12
          My byliśmy w marcu ze znajomymi, hotel na obrzeżach Pragi zarezerwowaliśmy na gruponie ok 360 zł za 3 noclegi (od pary). Było wspaniale, cieplutko hotel był na uboczu ale zaraz obok była kolejka i po 10 min byliśmy w centrum Pragi (praktycznie nie było potrzeby korzystania z samochodu). Klimat uliczek i knajpek jak to w Pradze niezapomniany i te pyszne piwo, ach zazdroszczę smile
          • iin-ess Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 08:18
            Dokładnie na zakupach grupowych jest sporo ofert noclegów w Pradze, ja też się czaję, tylko, że dopiero w feriesmile więc chętnie też poczytam co warto i gdziesmile
    • iwles przyklejone przez moderatora. Autor: beataj1 26.09.12, 08:24

Re: Weekend w Pradze

beataj1 26.09.12, 08:07

Uwielbiam Pragę i generalnie jestem czechofilem. Lubie ten naród za luz i w dupiemanie smile
      Co mogę polecić w Pradze ciekawe tematyczne muzea - np. Muzeum komunizmu, muzeum Alphonsa Muchy, Muzeum zabawek, Muzeum maszyn seksu i na koniec muzeum tortur (tu nie dotarliśmy).

Jeśli chodzi o knajpy - Mariusz Szczygieł który był moim wirtualnym ekspertem o Pradze polecał knajpy na Zizkovie, faktycznie bardzo fajna dzielnica - aż nie wiadomo do której knajpy wejść.
      Tu opis

Osobisty przewodnik Mariusza Szczygła

Pamiętam jak byliśmy w Pradze pierwszy raz. Byliśmy tam 4 dni i przez cztery dni cały czas bardzo intensywnie zwiedzaliśmy. I cały czas było jeszcze cos do zobaczenia. Z wyjazdu wróciliśmy umęczeni koszmarnie ale za to całkowicie zakochani w tym mieście.
    • mysia-mysia Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 13:49
      w samym centrum jest niedrogi a sympatyczny pensjonat/hostel

www.pensiontara.net/en/
    • bri Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 15:48
      Obejrzyj ogrody Senatu, jest tam niesamowita sztuczna skała, a poza tym jest cicho i spokojnie, tłumy tam nie docierają.
    • bmkofola Re: Weekend w Pradze 26.09.12, 21:44
      Hej,
      ja proponuję Petrin z wieżą widokową podobną do słynnej paryskiej wieży smile. Na wzgórze, na którym stoi wieża, można wjechać kolejką z krzywą podłogą korzystając z normalnego biletu komunikacji miejskiej. A potem schodzić w dół pięknym sadem z przepięknymi widokami na miasto.
      Kampa to kolejne moje ulubione miejsce. Na środku wyspy park z olbrzymim trawnikiem, gdzie wylegują się ( przy dobrej pogodzie) mieszkańcy i mniej konwencjonalni turyści.

Kolejne miejsce, trochę poza głównym szlakiem, to Vysehrad, dla tych którzy niekoniecznie chcą widzieć tę najbardziej zatłoczoną turystyczną część Pragi.

Letna tez warta polecenia. Można by tak jeszcze długo, oj długo. Jak na razie wymieniłam 3 wzgórza Pragi, na pewno zaliczysz Hradcany, tu polecam wejść do ogrodów królewskich od strony północnej.

Wspomniany wyżej Zizkov może być dobrym miejscem na znalezienie noclegu, jest tu mnóstwo małych hoteli i pensjonatów. Sprobuj znalezc cos na HRS.com . Knajpki na kazdym skrzyżowaniu co najmniej 4. Kiedys najbardziej znane to U vystreleneho voka i Planeta Zizkov. No i jak juz bedziesz na Zizkovie to do odwiedzenia zachęca kolejne wzgorze - Vitkov smile

A, no i nie można zapomniec o rzece, Veltava i jej nabrzeza są bardzo malownicze, polecam czesc za Manesem w strone Vytoni.
      Koniecznie trzeba się też tak powłóczyć bez celu i planu, pozaglądać w bramy, zakamarki, odnaleźć zaułki, uliczki i place poza głównymi szlakami turystycznym.
      Można też wynająć przewodnika smile
      Udanego pobytu

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka