Dodaj do ulubionych

Kiedy on wreszcie zacznie spac?!

29.09.12, 15:21
No wiem ze jak sie zachcialo niemowlaka na stare lata to nie powinno sie narzekac wink
Ale moze moglybyscie mnie oswiecic (brutalna szczerosc jak najbardziej pozadana) - kiedy Wasze dzieci (i te piersiowe i butelkowe) zaczely w miare przesypiac noce? Moze byc nawet z jedna-dwoma pobudkami. Dziecko mam w dzien cudowne ale w nocy... No nawet nie to ze sie budzi ale piszczy i tylko zatkanie mu ryjka piersia pomaga.
Czestotliwosc pobudek nie zalezy od tego czy spi ze mna/na dostawce/w innym pokoju/ile zje w ciagu dnia/czy zabkuje/byl szczepiony/ma wirusa. Nawet jak powinno byc gorzej to jest akurat lepiej.
Ja juz po prostu nie moge. I tyle. I chcialabym sie przygotowac - ile tak jeszcze... Kilka miesiecy? Rok? Dwa?
Moze ktos ma jakas cudowna recepte na niebudzenie? Aha, metoda na wyplakanie nie dla mnie, za mietka jestem, po 30 sekundach ryku i tak sie poddaje wink
Obserwuj wątek
    • empirical Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 15:33
      to chyba w duzej mierze zalezy od egzemplarza, jaki Ci sie trafi.
      • fajny-zuzia Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 15:54
        Moja corka ma 5 msc i przesypia cala noc.Klade ja okolo godziny 19,a budzi sie okolo 7-8 rano.
        Cale noce zaczela przesypiac w wieku 2 msc,z tym ze bylo karmienie o godzinie 23.
        Karmie ja butelka,moze to ma wplyw.
        Wiem,ze trudny to czas,ale napewno sytuacja sie poprawi.
    • z_lasu Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 15:54
      U nas 2,5 roku. Przez pierwsze pół roku spałam 2-4h na dobę (oczywiście nigdy w jednym kawałku, zazwyczaj w czterech). Od pół roku było ciut lepiej, następny przełom od 1,5 roku. Ale tak do 2,5 ani jednej nocy nie przespałam w jednym kawałku.
      • aqua48 Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 16:00
        Ja dopiero po roku od urodzenia zaczęłam spać dłużej i przy jednym i przy drugim dziecku. Próbowałaś smoczka w nocy? Albo ściągnięcia pokarmu i wyprowadzenia się do innego pokoju aby przespać nieprzerwanie choć jedną noc w tygodniu. Niech ojciec dziecka nakarmi, polula i ponosi na rękach, żebyś Ty mogła nabrać sił.
    • mia_siochi Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 16:04
      Zaczełam się normalnie wysypiać, jak olaliśmy wszelkie ciocie-dobre-rady i młody wylądował u nas w łóżku.
    • drzewachmuryziemia Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 16:21
      jak miał 3 mies zaczał przesypiac całe noce, ale potem jak miał 7 mu sie odwidziało i tak to trwa (ma ponad 2 lata)- czasem przesypia, czasem nie -bo zęby, bo katar, bo zły sen, bo skok rozwojowy, bo za duzo wrazen w dzienwink Tak więc, moze zaczac przesypiac, ale to nie znaczy, ze tak juz zostaniewink
    • 18lipcowa3 Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 16:51
      Karmiona piersią 19 miesiecy budziła się w nocy. Jako noworodek non stop, potem z czasem coraz rzadziej, do 2 razy na noc, potem juz chyba tylko raz.
      Spała ze mną więc nieprzespaną noc odkąd mam dziecko miałam jedną- pierwszą po porodzie z wrażenia, potem po prostu karmiłam na śpiąco. Super sprawa, mam zamiar to powtórzyć z nową córką.
      Jak odstawiłam przesypia całe noce, ale zdarza jej sie obudzic,płakać, smiać, wstac, przyjsc do nas itp.
      Od niemowalaka zeby przesypiał noce to tylko naiwny oczekuje.
    • sarling Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 17:07
      Chcesz brutalnych wyznań?
      Starszy zaczął przesypiać caełe noce w okolicach 4 r.ż.
      Młodszy niedługo kończy 3 lata i nadal budzi się 2-3 razy.
      Więc, opórcz wyjazdów poza dom bez dzieci, nie przespałam ani jednej nocy w całości od ponad 6 lat.
      • budyniowatowe Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 19:44
        sarling napisała:

> Chcesz brutalnych wyznań?
        > Starszy zaczął przesypiać caełe noce w okolicach 4 r.ż.
        > Młodszy niedługo kończy 3 lata i nadal budzi się 2-3 razy.
        > Więc, opórcz wyjazdów poza dom bez dzieci, nie przespałam ani jednej nocy w cał
        > ości od ponad 6 lat.

Bede jeszcze brutalniejsza smile

Mloda ma 7 lat i co noc przylazi do naszego lozka.
    • agang Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 17:35
      mój syn zaczął przesypiac całe noce jak skończył 3,5 roku
      no to Cie pocieszyłam smile
    • ola Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 17:40
      sztuka numer jeden - po drugich urodzinach
      sztuka nr. dwa dochodzi do 3 urodzin i dalej się budzi przynajmniej dwa razy.
      • ala_bama1 Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 17:46
        mając ok 20 -22miesięcy (nie pamiętam dokładnie) wcześniej to był armagedon. Wszystko mija, tylko kwestia kiedy...
    • marcelina_szpak Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 17:45
      Budzi się, owszem, czasem dwa-trzy razy w ciągu nocy, czasem więcej. Ale budzi się na moment, a ze śpi z nami, uspokojenie go zajmuje mniej czasu, niż mnie pełne rozbudzenie się. Od jego urodzenia nie przespałam może sześciu-siedmiu nocy (tzn. ze rano padałam na twarz, spalam dwie godziny albo coś kolo tego), zazwyczaj przez zęby. Ale zdaje sobie sprawę, ze egzemplarz egzemplarzowi nierówny; ja sama śpię dobrze i szybciutko zasypiam z powrotem, młody śpi z nami i karmie piersią. Nie wiem, co by było, gdyby któryś z tych warunków nie był spełniony. Jedno jest pewne - wspólne spanie i karmienie piersią okazały się u nas strzałem w dziesiątkę.
      I jeszcze jedno: zauważyłam, ze jakość drzemki w dzień i ogólny dobrostan młodego bardzo się przekładają na jego spanie w nocy. Jestem świadoma, ze wszystko może się jeszcze zmienić, ale póki co ciesze się i wysypiam na zapas (żeby tak było można...).
    • pszczolaasia Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:13
      blizniaki. 4 lata hakiem. nie sypiaja dobrze do dzis.....
    • mayaalex Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:15
      Dzieki dziewczyny smile
      Paradoksalnie, troche podnioslo mnie na duchu ze nie tylko moje to taki nocny zarlok. Spimy razem, karmie piersia wiec nie jest az tak zle bo bardzo szybko dostaje mleko i jest spokoj - ale ja niestety sie budze przy tym (on na szczescie nie) i karmienie na lezaco jest dla mnie niewygodne.
      Trudno, trzeba myslec o strategii dlugofalowej czyli moze rzeczywiscie niech raz na jakis czas spedzi noc z tata i odciagnietym mlekiem wink a ja wtedy stopery w uszy, drzwi zamkniete na klucz od srodka i niech chlopaki sobie poradza jakos wink
      Jesli nie ide rano do pracy (mam nieregularne godziny pracy, co pewnie tez troche zaburza rytm malemu) to jak sie budzi po prostu rzucam go malzowi i wracam do lozka na dwie godzinki - i wtedy jest luksus... Gorzej jak musze wstawac i biec do roboty.
      No ale ominely mnie kolki, przy zebach nie marudzi, w ogole caly czas dziecko jest zadowolone i bezproblemowe no to kiedys musi dac mi troche w kosc zeby nie bylo za dobrze wink
      • marcelina_szpak Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:45
        No właśnie smile Moj np. słabo je (poza mlekiem, of kors), co mnie frustruje, bo już tak mam wink W dodatku je zrywami: jeden dzień pochlania wszystko jakby mieli zaraz wprowadzić zakaz spożywania, a potem przez tydzień ledwo dziobie. Nie wszystko może być w promocji smile
    • klubgogo Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:22
      Problem do przeniesienia na Niemowlę.
      • mayaalex Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:52
        Ale nie chcialam na Niemowle. Bo nie chodzi mi o to, ktore niemowle teraz dobrze/kiepsko spi, tylko ILE takie niespanie trwa - a okazuje sie ze i kilka lat, wiec juz z niemowlecia zdazy wyrosnac. Poza tym matki niemowlat podejrzewam o sklonnosci do idealizowania, ma byc odpowiedz ematkowa wink
        • klubgogo Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 20:57
          To Małe dziecko masz od tego. Są tu jakieś moderatorki?
    • franczii Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:29
      Moje zaczely przesypiac cale noce po odstawieniu od piersi czyli okolo roku zycia (starszy mial mniej niz rok a mlodszy troche ponad). Z tym ze spaly caly czas ze mna a odstawienie to bylo wtedy kiedy wyczulam wlasciwy moment, kiedy juz nie potrzebne bylo jedzenie a samo ciumkanie.
      • franczii Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:32
        Z tym ze spaly caly cza
        > s ze mna

No i kiedy tak spaly ze mna po odstawieniu to i ja przesypialam cale noce. Potem przeniesione do swojego pokoju znowu sie zaczelo nocne wstawanie i jeszcze sie nie skonczylo. Ostatnio 4latek zaczal przesypiac noc bez sikania to 6latek zaczal sie budzic, chyba z powodu wrazen w pierwszej klasiesuspicious
    • inguszetia_2006 Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:40
      Witam,
      Spróbuj terapii tlenem;-D Moja córa zaczęła przesypiać całe noce, jak miała tydzień. Ostatnie karmienie o 24, potem następne nad ranem o 8,9. Okno zostawiałam na całą noc uchylone. Urodziła się w październiku, więc nie było już ciepluchno, zwłaszcza nocą. Dawałam jej czapę bawełnianą na głowę i wsadzałam do takiego ni to kocyka, ni śpiwora(już zapomniałam;-P), żeby się nie wykopywała w nocy. I spała, skubana spała. Do tej pory śpi przy otwartym oknie, a jak gderam, że jest za zimno na spanie przy otwartym oknie, to focha strzela i mówi, że się udusi. Aha, i długie spacery. Mnie nie trzeba było namawiać, moją norma były dwa wyjścia, takie po dwie godziny conajmniej. Kiedyś przyszli do mnie goście w godzinach drzemki mojej córki i się bardzo niepokoili, że ona ciągle na tarasie śpi w tym wózku i jak to możliwe, że już kolejna godzina mija, a ona nie wstaje;-D Jak ta metoda "tlenowa" nie podziała, to wymiękam. Albo małe głodne, albo taki typ marudny.
      Pzdr.
      Ing
      • mayaalex To dziala!!! 30.09.12, 09:42
        No, a przynajmniej zadzialalo dzis w nocy smile byly tylko dwie pobudki jedzeniowe, poza tym spal jak susel (do tej pory mielismy pobudki co godzine-dwie wiec postep jest niesamowity).Ja tez, przykryta po uszy i ubrana w zimowa pizame wink
        Dziekuje!!!
        • inguszetia_2006 Re: To dziala!!! 30.09.12, 10:42
          mayaalex napisała:
          Dziekuje!!!
          Witam,
          A proszę bardzo;-D Jak wam za zimno, to rozszczelniajcie tylko okno. Też powinno działać.
          Ale zasypiajcie przy uchylonym, niech się dzieciak zaciągnie porządnie;-P
          Pzdr.
          Ing

• xxe-lka Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:54
      Pierworodny zaczął sypiać jak człowiek około drugich urodzin
      wtedy to urodziła się córka, która przez pierwsze 6 miesięcy życia dawała pospać 1-2 pobudki w ciągu nocy, potem zaczęła się jazda i zaczęła sypiać jak człowiek także w okolicach drugich urodzin
      Te atrakcje są jednym z ważnych argumentów powstrzymujących mnie przed dalszym rozmnażaniem wink
    • grave_digger Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 18:59
      3 lata.
    • an_ni Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 19:43
      corka miala ok. 5-6 miesiecy, kiedy zaczela spala ciurkiem cca 7-8 godzin, czyli tyle ile ja potrzebuje do wyspania sie
      gdyby miala nie przespac jeszcze paru nocy wyskoczylabym oknem, bo wracalam do pracy i nie wyobrazalam sobie spac po 4-6 godzin z przerwami
      takie spanie z przerwami przez te pierwsze 5 m-cy doprowadzilo mnie do stanow depresyjnych i wyczerpania
      do tej pory kiedy mam wstac w nocy - np gdy corka jest chora i budzi sie w nocy, czuje po prostu bol fizyczny i wtedy nie jestem w stanie wyspac sie nawet po 10 godzinach snu
      nieprzerwany sen to dla mnie koniecznosc
      ja oduczalam jesc w nocy - jak tylko sama zaczela opusczac nocne zarelko i rownoczesnie zaczela miec rozszerzana diete, a to bylo ok 5 m-ca, nie dawalam w srodku piersi tylko picie, karmilam ost raz o 23 i kolejny o 7 rano, owszem zdarzalo sie ze dawalam piers w srodku nocy, ale ledwo ssala, doslownie par lykow tak byla zaspana, i finalnie gdy miala 6 m-cy nie budzila sie juz nigdy na jedzenie w nocy, owszem na picie, po smoczka , po cos tam innego tez, ale na jedzenie w nocy nie!
      gdyby nie oduczyla sie jesc w nocy dawalabym butle, ale tez przed spaniem a nie w nocy i na pewno wystarczyloby jej na te 8 godzin, bo jak miala 9 miesiecy zaczela dostawac butle i wowczas zaczela spac po 10 godzin ciurkiem
      jak slysze o roczniaku, dwulatku czy 3 latku jedzacych w nocy to ogarnia mnie autentyczne przerazenie!
      takze moja rada - dac butle, najlepiej kasze na noc i bedzie spac
      tyle ze nie wiem ile ma miesiecy?
      i nie dac sie nabrac na teksty ze niemowlak powyzej 6 mca zycia nie moze przespac nocy (?!) oraz ze musi jesc w nocy, szczegolnie taki butlowy, ktory w tym wieku juyz zapychany jest kasza, skoro piersiowy polroczniak moze nie jesc w nocy, w tym wieku dzieciaki jedza juz papki wiec syca sie za dnia spokojnie
    • kozica111 Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 19:54
      Ma dwa lata i dawno przesypia całe noce, zasypia koło 21 - wstaje o 5.30 na butlę i dalej śpi do 9.Nie pamiętam kiedy tak się "przestawił" ale chyba dawno skoro nie pamiętam.Do 3-4 msc życia budził się co 40 minut.To był hardcore.
    • mruwa9 Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 29.09.12, 21:00
      moje dzieci- 2 lata to byla cezura, po 2. urodzinach wyraznie poprawila sie jakosc snu.
    • hamerykanka Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 30.09.12, 04:42
      Moja od poczatku byla na butelce-z powodu choroby nie moglam karmic piersia. Ok 5 miesiaca pediatra zasugerowal zeby zaczal zageszczac mleko roznymi kaszkami. Mala przyjela to entuzjastycznie i zaczela sypiac dluzej a takze wytrzymywac dluzej miedzy karmieniami.
      Kiedy miala kolo roku od ok dwoch miesiecy budzila sie raz w nocy, zwykle ok 2 na butelke. Czesto nawet nei ssala duzo, tylko trzymala i zasypiala, a ryczala jak czlowiek usilowal ja polozyc spiaca do lozeczka, tak mogla i godzine i dwie. My oboje w ciagu dnia mielismy oczy na zapalki. W koncu lekarz powiedzial ze trzeba zastosowac jego metode; przetrzymac ryczace dziecko w nocy, a po tygodniu bedzie spac cala noc.
      Pierwsze dwie noce wyla jakby ja obdzierali ze skory, potem juz tylko okazjonalnie poplakiwala. Chyba w sumie 5 nocy to zajelo i rzeczywiscie, zaczela spac jak aniol cale noce. Potem jak juz troszke podrosla, zostawialam jej butelke z woda w lozeczku, mogla sie obsluzyc sama ak jej sie pic w nocy chcialo (mamy bardzo suche powietrze mimo nawilzania). Teraz mala ma 4 lata i dalej ma przy lozku kubki niekapki z woda smile
      • delecta Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 30.09.12, 07:47
        Pierwsze 6 godzin przespane non-stop w nocy - dobrze pamiętam, to było na 2 dni przed czwartymi urodzinami. Dziecko zostało poinformowane, że jak nie prześpi nocy, to nie wyjedzie w długą podróż autobusem. Więc zasnęło. Z zapakowanym plecaczkiem na plecach i innymi turystycznymi rekwizytami.
        Ale że podróże nie były codziennie, to problem ze spaniem się nie skończył tak szybko.
        Wszystko jednak da się pzeżyć i później wspomina z humorem.
    • paartycja Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 30.09.12, 09:01
      syn-na mm od 3 tygodnia życia,zaczął przesypiać całe noce w 3-4 m.ż.
      nie wybudzał się,nie wstawał,nie płakał nocami
      córka-na mm od 5 tygodnia życia,noce przesypia od ok. 1 roku ale ona sypia niespokojnie-często się budziła i wołała nas,popłakiwała-było to więc takie spanie-niespanie tongue_out teraz od ok. pół roku przesypia spokojnie-ma 5 lat.
      oboje od początku spali osobno-córka jedynie pierwsze 2 tygodnie z nami ale nie dało się.moje dzieci są z tych co najlepiej im w ciszy i własnym łóżku
    • swiecaca Re: Kiedy on wreszcie zacznie spac?! 30.09.12, 09:49
      ok. 2 miesięcy po urodzeniu zaczęły z grubsza przesypiać noc, tzn starsze dziecko z 1 pobudką na karmienie, młodsze z 2 pobudkami (do dziś lubi sobie więcej pojeść). karmione piersią. po skończeniu pół roku odstawiłam ich od nocnego karmienia i koło 8 miesięcy spały już od wieczora do rana bez pobudek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka