czar_bajry 03.10.12, 18:25 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12595522,Monika_Kuszynska_na_billboardach_reklamuje_rajstopy_.html Mnie się bardzo podoba chociaż słyszałam też słowa krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:40 Super! Kobiety na wózkach też mają seksowne nogi i mają je prawo (tak samo jak i resztę ciała) odziewać w coś ładnego. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:37 Też mi się podoba. Kuszyńska wygląda tu na modelkę, która usiadła na wózku dla potrzeb reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczucia... 03.10.12, 18:51 I dla mnie to jest trochę nie tak- bo jednak też mam wrażenie, że ta reklama nie pokazuje prawdziwej niepełnosprawnej osoby...i to mnie drażni...bo niepełnosprawność musi być opakowana w pończochy, aby się sprzedała, aby mozna było ją pokazać? Nie wiem, byc może mam niesprawiedliwy osąd, ale mnie tutaj coś zgrzyta własnie w tym aspekcie... Odpowiedz Link Zgłoś
soczek_bez_gazu Re: ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczuci 03.10.12, 19:13 vesper_lynd_1 napisał(a): > > I dla mnie to jest trochę nie tak- bo jednak też mam wrażenie, że ta reklama ni > e pokazuje prawdziwej niepełnosprawnej osoby...i to mnie drażni...bo niepełnosp > rawność musi być opakowana w pończochy, aby się sprzedała, aby mozna było ją po > kazać? Ale oni nie sprzedają niepełnosprawności tylko rajstopy! Chyba nic dziwnego chyba że pokazują zgrabną laskę w w pończochach. Odnoszę wrażenie że niektórzy odczuwają dysonans bo zobaczyli w mediach osobę na wózku w czymś innym niż akcja społeczna/ apel fundacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczuci 03.10.12, 19:16 Nie zapominaj ze to jest tez reklama, kochaja wszystkie kobiety czyli KAZDA moze uzywac ich produktu, bez wzgledu na figure, niepelnosprawnosc itd. wbrew obecnym trendom tylko szczuplych i mlodych To jest tez mloda atrakcyjna kobieta, jest znana, zwroci uwage na siebie. Nie wiem czy sa osoby ktore doslownie odbiora, ze tylko tak wlasnie wyglada niepelnosprawnosc. Nie jest to kampania spoleczna. Pokazuje cos co u niej jest 'wadliwe' a jednoczesnie moze byc jej atutem, jest nadal kobieta. Mnie sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczuci 03.10.12, 22:09 Mnie się jednak podoba, że osobę niepełnosprawną pokazują jako atrakcyjną kobietę, nie ofiarę losu. Tu w końcu nie chodzi o zbieranie kasy na cel charytatywny Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczuci 03.10.12, 22:31 A mnie się właśnie dlatego podoba, niepełnosprawność nie musi być obnażona i ponura, można właśnie tak. Nikt nie zaprzeczy iż Monika jest niepełnosprawna, ale ona przełamała stereotypy, wróciła na scenę a teraz pokazuje iż na wózku można też wyglądać seksownie. Widziałam kiedyś program... gwiazdy od kuchni czy jakoś tak, którego bohaterką była właśnie Monika, występowała tam razem z partnerem i uderzyło mnie iż wózek im w niczym nie przeszkadza a na dodatek jest częściej noszona na rękach Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczuci 04.10.12, 21:02 Mnie ogólnie Monika irytuje nieziemsko, gdy tak nachalnie epatuje niepełnoprawnością, by za wszelką cenę wrócić na scenę. Żeby była dobrą wokalistką, uznałabym, że przełamuje stereotypy. A niestety jak dla mnie śpiewa bardzo średnio, na scenie zawsze była drętwa i nudna i kompletnie nie zauważam jej braku na rynku muzycznym. Mimo tego reklamę odebrałam pozytywnie. Jest ładna, zgrabna więc jak najbardziej na miejscu, jako modelka reklamującą rajstopy. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: ototo - i w sumie dlatego mam mieszane uczuci 05.10.12, 08:31 estelka1 napisała: > Mnie ogólnie Monika irytuje nieziemsko, gdy tak nachalnie epatuje niepełnoprawn > ością, by za wszelką cenę wrócić na scenę. Żeby była dobrą wokalistką, uznałaby > m, że przełamuje stereotypy. OJP! Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:40 Wielki bilboard wisi przy mojej pracy i od samego początku mnie zachwycił. Piękne seksowne nogi! Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:44 Ten billboard nastawia mnie bardzo pozytywnie do producenta tych rajstop. Poprzedni zresztą też. Więc jeśli o mnie chodzi, kampania trafiona. Kupiłabym ich rajstopy. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:44 A mnie ta kampania bardzo nie przypadła do gustu, ponieważ hasło brzmi mi w uszach jakby było przytykiem/krytyką tych kobiet, które akurat widzimy na plakacie. Wcześniej była, powiedzmy, nieźle puszysta, teraz jest niepełnosprawna. I całość dla mnie ma m/w taki przekaz "wszystkie kobiety, także te gorsze, brzydsze, mało seksowne mogą nosić te rajstopki". Oczywiście nie to było intencją twórców, ale ja to dokładnie tak odbieram Odpowiedz Link Zgłoś
vesper_lynd_1 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:49 Ale one nie są "gorsze, brzydsze, mało seksowne" i to jest najlepsze w tej reklamie- pogrywanie ze stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:32 A wiesz, ja nie widzę pogrywania. Raczej podlizanie się politycznej poprawności - dość nieudolne. Tu jest kobieta-przedmiot, majaca zaspokajać męskie zachcianki, co z tego, ze na wozku? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:42 Ja to widzę inaczej - świat jest głównie dla pięknych, młodych, zdrowych, bogatych i bezdzietnych. Na wizji, publicznie, w reklamie starzy, niepełnosprawni, chorzy nie mają dla siebie miejsca, chyba że w reklamie społecznej. Pamiętasz awanturę o Pawłowskiego, który śmiał się pokazywać na wizji w końcówce choroby? Otyła kobieta nie ma prawa czuć się seksownie. Niepełnosprawna ma założyć kalesony, żeby jej było wygodnie, a nie pończochy. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:55 Co do zasady to się oczywiscie zgadzam, ale oni tę panią wystroili, a zwlaszcza posadzili trochę niedorzecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 20:26 > Tu jest kobieta-przedmiot, majaca zaspokajać męskie zachcianki, co z tego, ze > na wozku? No to, zeby nie uprzedmiotawiać (?) kobiet proponuję, by rajty reklamowali faceci. Tylko nie za piękni, żeby nie było, że zachcianki zaspokajają czyjeś... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 21:17 blog o meskich rajstopach twarz zamazana, ale pan podobny do tego z rajstop podwiatr.blog.pl/category/moj-styl/ są rózne stylizacje Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 21:30 Pan nie miał być ładny, i chyba nie doprecyzowałam, że miał damskie rajty reklamować ;P Jak jest ładny i reklamuje męskie, to pan jest uprzedmiotowiony Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 21:36 e tam pan ładny i w rajtkach jest skompromitowany Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 23:13 fajny ten uprzedmiotowiony pan ino w tych rajtach śmiesznawo wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 23:06 bo jakby wstat to by sie nie zmiescil na opakowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:46 > Tu jest kobieta-przedmiot, majaca zaspokajać męskie zachcianki, co z tego, ze > na wozku? Chyba jestes nieco przeczulona. jak dla mnie, kobieta, ktora pragnie poczuc się seksownie, spełnia przede wszystkim swoją zachciankę I nie widzę w tym nic złego Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:34 Ale one nie są "gorsze, brzydsze, mało seksowne" i to jest najlepsze w tej rek > lamie- pogrywanie ze stereotypami. Dokładnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:50 I całość dla mnie ma m/w taki przekaz "wszystkie kobiet > y, także te gorsze, brzydsze, mało seksowne mogą nosić te rajstopki". No a nie mogą te brzydkie i gorsze(gorsze bo?)nosić ich rajstop? Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:53 Jest ładna zgrabna więc czemu nie. Chasło mi się trochę nie podoba tylko Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira spalili sprawę tym textem 03.10.12, 22:02 Mogą, ino nie jako ten gorszy sort. Chciałby mi się, żeby NIC nie sugerowało jakiegokolwiek rozróżnienia. Skoro ktoś się zdecydował aż poinformować publikę, że one też mogą, to musiały być dla tego kogoś grupą w jakiś sposób odstającą, i to w negatywnym sensie. Przypomnijcie sobie reklamę Dove, tak chwaloną swego czasu za pokazanie pań ze 2 numery szerszych niż to, co zwykle na bilboardach. Tam nie było tekstu w stylu "one też mogą/je też kochamy". Hasłem kampanii było "real beauty"- jakże inny wydźwięk! Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: spalili sprawę tym textem 05.10.12, 08:19 Skoro ktoś się zdecydował aż poinformować publikę, ż > e one też mogą, to musiały być dla tego kogoś grupą w jakiś sposób odstającą, i > to w negatywnym sensie. Strasznie komplikujesz.Ale ok teraz nawet one,te "gorsze" już wiedzą,że mogąFirma zezwala.Co za ulga. Pamiętam też oburzenie i zniesmaczenie co wrażliwszych ematek na reklamy Dove. A na marginesie oburza cię tez hasło wszystkie dzieci nasz są? Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:55 Hahahaha! I dałaś się złapać. Pomyślałaś przez sekundę, ze pokazują "gorsze"? To znaczy, że masz w głowie taki stereotyp, a ta kampania pokazuje, że można mieć to gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:34 Cechą stereotypu jest jego powszechność. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:06 Otóż mam w głowie stereotyp, który mówi, że na świecie nadal istnieje stereotyp że tusza jest powodem do wstydu. No i ma rację ten mój stereotyp, czy nie? Dokładnej się rozpisałam tłumacząc powyżej Gryzeldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:13 Akurat ten z dużą blondyną odebrałam czysto informacyjnie - że robią też większe rozmiary, a nie, że otyłe też, od biedy, w tych naszych rajtach, mogą być piękne. A ten z Moniką - przysięgam, zwróciłam uwagę na fajne rajstopy na zgrabnych nogach, a nie że ona też, mimo wózka, może się podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:26 Też mi zgrzyta, i ten napis odebrałam podobnie jak Ty. Nie podoba mi sie też, ze ta pani siedzi jakby nie umiala, jakby po raz pierwszy siadła na wozku (nie wiem nic o modelce). W pierwszej chwili zdawalo mi się, ze dobry pomysł - po uwazniejszym przyjrzeniu sie i przeczytaniu sloganu - jestem na nie. Gdyby ona byla ubrana mniej kabaretowo, moze byloby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 20:24 > A mnie ta kampania bardzo nie przypadła do gustu, A jakie przypadają Ci do gustu? Takie, w których widać tylko idealne, zdrowe, szczupłe 20-letnie wyfotoszopowane laski? > ponieważ hasło brzmi mi w uszach jakby było przytykiem/krytyką tych kobiet, któ > re akurat widzimy na plakacie. Wcześniej była, powiedzmy, nieźle puszysta, tera > z jest niepełnosprawna. I całość dla mnie ma m/w taki przekaz "wszystkie kobiet > y, także te gorsze, brzydsze, mało seksowne mogą nosić te rajstopki". > Oczywiście nie to było intencją twórców, ale ja to dokładnie tak odbieram Wydaje mi się, że trzeba mieć dużo złej woli, żeby to tak odbierać. Kiedy w istocie wiele innych firm pokazuje, że "kocha" tylko te idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:09 > A jakie przypadają Ci do gustu? Takie, w których widać tylko idealne, zdrowe, s > zczupłe 20-letnie wyfotoszopowane laski? Tylko to Ci przyszło do głowy??? Widać masz spory problem ze szczupłymi, 20-letnimi laskami. O co chodzi- napisałam odpowiadając Gryzeldzie, jak zajrzysz to zobaczysz w jakiej to jest odległości od tego, co napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:40 > Tylko to Ci przyszło do głowy??? Widać masz spory problem ze szczupłymi, 20-let > nimi laskami. Ja nie mam żadnego problemu ze szczupłymi 20-letnimi, ale dostrzegam, że nie tylko takie kobiety istnieją. Za to tylko albo głównie takie cokolwiek reklamują. Jeśli ktoś ma tu problem, to Ty, bo napisałam: "idealne, zdrowe, szczupłe 20-letnie wyfotoszopowane laski?", z czego Ty wyciągnęłaś tylko 2 elementy. Sugerujesz, że ze zdrowymi też mam jakiś problem? > O co chodzi- napisałam odpowiadając Gryzeldzie, jak zajrzysz to zobaczysz w jak > iej to jest odległości od tego, co napisałaś. Napisałaś odpowiedź na post założycielski, i ja do tego postu się odniosłam. Nie wiem,co pisałaś Gryzeldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 22:46 > Jeśli ktoś ma tu problem, to Ty, bo napisałam: "idealne, zdrowe, szczupłe 20-le > tnie wyfotoszopowane laski?", z czego Ty wyciągnęłaś tylko 2 elementy. Sugeruje > sz, że ze zdrowymi też mam jakiś problem? Teraz to już tylko, że z logiką. Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 23:10 Moim zdaniem problem jest jedynie ze slowem "wszystkie", bo w pewien sposob narzuca w domysle dokonczenie: "...nawet takie" (przynajmniej dla mnie to tak brzmi). Wystarczyloby haslo "Adrian kocha kobiety" - zmiana niewielka, sens zachowany, ale nie ma juz tego podtekstu. Poza tym oczywiscie pozytyw, przy czym to, ze kobiety niepelnosprawne tez bywaja seksowne, bylo dla mnie oczywiste. Znajoma tanczyla swego czasu na wozku i mialem okazje byc na roznych zawodach - i musze powiedziec, ze niektore panie robily naprawde ogromne wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Monika Kuszyńska 04.10.12, 01:03 No ale wlasnie tym slowem 'wszystkie' wychodzi na przeciw obecnym trendom, czyli byciu mlodym i koniecznie szczuplym czy chudym. Taka Basia w rozm 44 pomysli sobie o Adrian tez mnie kocha, nie tylko chude tylki w rozmiarze 34 Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 18:56 Trochę to przypomina kampanię firmy odzieżowej z małą modelką z ZD. Pewnie, że obliczone to na szum medialny, ale dzięki temu na billboardach i w katalogach zaczynają pojawiać się osoby, które dotychczas tam wstępu nie miały. I to cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:35 generalnie jestem na tak, ale za bardzo popłyneli z modelką To jest kobieta, która autentycznie jest niepełnosprawna i jest autentycznie atrakcyjna a posadzili ją jakoś kretyńsko, wygląda jak lalka, nienaturalnie, pozbawione jest to wdzięku, te nogi widać ze są nienaturalnie ułożone posadziliby ją normalnie i byłoby super Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 20:29 > a posadzili ją jakoś kretyńsko, wygląda jak lalka, nienaturalnie, pozbawione je > st to wdzięku, te nogi widać ze są nienaturalnie ułożone Mało widziała reklam rajstop/pończoch z "naturalnie" tudzież "jakoś normalnie" ułożonymi nogami. To reklama rajstop, więc chyba trzeba je jakoś pokazać - nogi i rajstopy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 20:55 tak, tylko osoba ktora chodzi moze zrobic z nogami bardzo wiele i bedzie to wygladało naturalnie a u kobiety na wózku juz nie, wiec nalezy ulozyc jej nogi tak, zeby wygladało ładnie, naturalnie i eksponowało rajstopy, na zdjęciu, które pokazałam tez dobrze byloby widac rajstopy, modelka ładnie i naturalnie przentuje sie na wózku, nie ma wrażenia komiczności Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 21:01 juz nie wspomne, ze na tym samy wózku jest róznej wielkości na reklamie ją tak pocienili, że wyglada jakby ten wózek był 3 razy wiekszy niż jest i może też przez to wygląda karykaturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
vivi.bon Re: Monika Kuszyńska 04.10.12, 00:34 > To jest kobieta, która autentycznie jest niepełnosprawna i jest autentycznie at > rakcyjna > a posadzili ją jakoś kretyńsko, wygląda jak lalka, nienaturalnie, pozbawione je > st to wdzięku, te nogi widać ze są nienaturalnie ułożone > posadziliby ją normalnie i byłoby super No pewnie, a jakby ją jeszcze posadzili "na Hawkinga", dodali turecki sweterek i umieścili przypis, że przy okazji proszą o zbieranie plastikowych nakrętek na nowy wózek, to już byłoby zupełnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:42 Nie podoba mi się hasło reklamowe - sugeruje, że niepełnosprawne kobiety mniej się nadają do kochania niż inne. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Monika Kuszyńska 03.10.12, 19:54 Heh. Wtopa na samym początku artykułu ; Zdaniem części internautów cała akcja jest świetna, bo łamie stereotyp reklamowania damskiej bielizny za pomocą wyłącznie młodych, szczupłych, zgrabnych kobiet rozumiem więc że p. Monika jest stara, gruba i niezgrabna ? Zdjęcie świetne, p. Monika ostatnio coraz częściej się pokazuje -i słusznie bo ma co pokazać i co powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Monika Kuszyńska 04.10.12, 00:53 Przedwczoraj zauważyłam ten billboard. Byłam pewna, że wzbudzi kontrowersje, ale mnie się mocno podoba. Producent trafił w niszę, komunikat wystosował pozytywny i niech mu się wiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Monika Kuszyńska 05.10.12, 07:36 Pomysł na te reklamy jest świetny. Najpierw ta apetyczna blondynka teraz kobitka na wózku. Wielki plus dla firmy za odwagę i dla pomysłodawcy! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Monika Kuszyńska 05.10.12, 07:54 Bardzo mi się podoba. Nie wiem z czego wynikają słowa krytyki. Dla mnie zgrabna kobieta na wózku, to po prostu zgrabna kobieta, a wózek to jest tylko dodatek. Mam w bardzo bliskim otoczeniu inwalidkę, która niemal wychowała się w naszym domu. Dla mnie to normalna osoba, po prostu ładna dziewczyna, która maluje się, chce wyglądać atrakcyjnie, tak jak każda inna dziewczyna w jej wieku. Jej inwalidztwo jest sprawą drugoplanową, na pewno bardzo utrudnia jej życie, ale poza tym jest normalną osobą. Poza tym ona dąży do tego, żeby traktować ją normalnie, ostatnio wyznała, że wiele ludzi sądzi, że jest upośledzona i to tylko dlatego, że nie ma nóg. I to ludzie właśnie powodują, że inwalidzi tak się czują, że są ludźmi drugiej kategorii, a nie to hasło, że "Adrian kocha wszystkie kobiety" (równie dobrze hasło mogłoby być napisane przy bilbordzie z "normalną" modelką, nikt by nie zwrócił na nie uwagi). Wielkie halo, bo Monika Kuszyńska reklamuje rajstopy. Jest przecież atrakcyjną, zgrabną kobietą, więc nie powinno to nikogo dziwić. To osoby krytykujące wg mnie są nietolerancyjne i więcej przykrości mogą sprawić takim osobom jak Monika niż hasło, które niby co niektórych tak oburzyło. Odpowiedz Link Zgłoś