Dodaj do ulubionych

Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narodzenia

10.10.12, 11:16
Nawiązując do wątku o chrzcie gdzie wiele ematek deklaruje że nie chrzci swoich dzieci i nie żyje w wierze chrześcijańskiej to ja mam pytanie do was czy obchodzicie święta stricto katolickie typu Boże Narodzenie, Wielkanoc?
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:21
      Myślałam,że wątek zaczniemy w grudniu. Nawet nie mam grzańca, żeby w ręku z nim czytać to, co w wątku się pojawi. A bawi mnie jednakowoż co roku.
      • feel_good_inc Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:26
        upartamama napisała:
        > Myślałam,że wątek zaczniemy w grudniu. Nawet nie mam grzańca, żeby w ręku z nim
        > czytać to, co w wątku się pojawi. A bawi mnie jednakowoż co roku.

Zdaje się ktoś już we wrześniu zadał to pytanie, z okazji pierwszego usłyszenia kolędy czy innego lastkrismasa w markecie.
        Może by tak dla odmiany zapytać katoliczki, dlaczego obchodzą Saturnalia i używają pogańskiego symbolu choinki czy siana pod obrusem? wink
        • czarnaalineczka Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:50
          ja zadalam i ja wygralam big_grin
          ja bylam pierwsza
          ja ja ja tongue_out
        • yenna_m Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:23
          ja bym jeszcze zapytała, czemu świętują pogański pierwszy dzień wiosny big_grin
    • soha2 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:23
      to raczej katolicy obchodzą święto soi invictus
      ja takowe obchodzę w tym dniu, jest to starsze święto niż narodziny Jezusa, który nota bene urodził się gdzieś około marca
      ważne, bardzo ważne święto jest to, więc i z tego powodu wręczamy sobie prezenty, a jakże tongue_out
      • claudel6 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:55
        sol invictus - słońce niezwyciężone
    • izak31 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:24
      A co rozumiesz przez obchodzenie? bo w swiętach bn i w jest już niewiele elementów stricte chrześcijańskich, że nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na ten temat. Bo z bn to tylko pasterka jest dla mnie katolicka. bo ani strojenie drzewka, ani dzielenie się chlebem (wczesniejszy odpowiednik opłatka), ani obdarowywanie się prezentami to nie jest chrześcijański zwyczaj. Postu i tak nie przestrzegam bo wigilijne potrawy są dla mnie niejadalne.
      Kolejny wątek o bzdetach na kilkaset wpisów.
      Jako ateistka to na pasterkę nie chodzę, na kolacje z meżem robimy to co chcemy, opłatkiem się nie dzielimy a prezenty to czasami są a czasami nie ma. Choinkę ubieramy bo lubię.
      Tak w zasadzie to bardzo mało jest chrześcijaństwa w świętech bn i w.
      • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:29
        a z jakiej okazji dajecie sobie wtedy prezenty?
        • ma_dre Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:34
          z okazji srogiej zimy?
        • princesswhitewolf Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:35
          z okazji konca roku i kultu rodziny.
        • yenna_m Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:24
          no i dlatego, że choinka bez prezentów ch...owo wygląda wink
          • czarnaalineczka Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:45
            big_grin
        • soha2 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 14:36
          zwyięstwa światła nad ciemnością
          wy w sumie też, tylko oszukujecie się, że wtedy niby Jezus się urodził....no ale skoro lubicie się oszukiwać...
    • izak31 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:25
      A do pracy mogłabym iść jak i w pierwszy i drugi dzień swiat tylko kurcze nikt mnie nie wpuści tongue_out
    • koza_w_rajtuzach Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:28
      Ja!
      Przeszkadza Ci to?
      • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:31
        Tak przeszkadza bo to jest wybieranie tego co lepsze kosciół be a gwiazdka i cała ta szopka ok. To się nazywa hipokryzja jakbyś chciała wiedzieć.koza_w_rajtuzach napisała:

> Ja!
        > Przeszkadza Ci to?
        >
        • kropkacom Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:35
          Jaka hipokryzja? Co wiara ma do choinki i prezentów? Lu wolnego dnia. Niedziele tez sobie przywłaszczyłaś już? Czy nie?
        • izak31 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:35
          Jak ubierasz choinkę i w ogóle wierzyc,że chrystus urodził się 25 grudnia to uprawiasz taką samą hipokryzję jak koza. I nie denerwuj się dziewczynko tylko wracaj skąd przyszłas. Pamiętaj,ze ograniczony katolik w merytorycznej dyskusji z pierwszym lepszy ateistą nie wygra bo jest za głupi.

Ach, nauczyłam się pisac posty w stylu ematki....
          • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:38
            Mam prawo do wypowiedzenia swojego zdania koza pytała cy mi to przeszkadza napisałam prawde ze tak bo tak jest po prostu nie znosze takiej głupiej hipokryzji dziewczynko.
            • kropkacom Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:41
              Każdy ma jakieś tam swoje zdanie. pijak pod budką też ... Żaden powód do chluby.
              • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:43
                Zapytana odpowiedziałam.
            • izak31 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:42
              To czemu sama uprawiasz coś czego nie znosisz? bo sama uprawiasz glupią hipokryzję....nie widzisz? nie rozumiesz? za słaby intelekt aby to pojąć? Naprawdę nie widzisz,że utrwalasz wizerunek głupiego i ograniczonego katolika....

Albo jesteś trollem bo człowiek cokolwiek inteligentny by załapał,ze w swiętach bn w kościele coś smierdzi...
              • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:44
                Gdzie wyczytałaś ze jestem katolikiem?
                • izak31 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:48
                  bo taka głupota, brak tolerancji i hipokryzja to firmowe znaki katolików. a jesli nie jesteś to nie przyznawaj się bo przynosisz wstyd swojej wspólnocie religijnej.
                  • to_ja_tola Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 18:55
                    izak31 napisała:

> bo taka głupota, brak tolerancji i hipokryzja to firmowe znaki katolików. a j
                    > esli nie jesteś to nie przyznawaj się bo przynosisz wstyd swojej wspólnocie rel
                    > igijnej.

Mogła byś mnie nie obrażać?!
                    Dlaczego Qrwa jak człowiek przyzna się,zadeklaruje że jest katolikiem to tylko głupi,debil i w ogóle.Dlaczego tylko katolik?A inne religie to już takie super są?!Jakoś nie zauważyłam,żeby choć wyznawca innej religii został nazwany idiotą.
            • princesswhitewolf Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:44
              bo tak jest po prostu nie znosze takiej głupiej hipokryzji

nie czytasz calkiem sensownych wypowiedzi jakie dziewczyny ci napisaly i uparcie w kolko swoje. Swiat sie nie zaczal od chrzescijanstwa i zrozum, ze tradycje bozonarodzeniowe pochodza ze swiat POGANSKICH a chrzescijanstwo tylko je przejelo.
            • czarnaalineczka Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:55
              jak nie znosisz hipokryzji to przestan obchodzic poganskie swieta
        • ma_dre Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:36
          nie zaden kosciol tylko tradycja, niech najpierw kosciol odda co sam zagrabil pare wiekow temu, to wtedy pogadamy
        • princesswhitewolf Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:40
          W USA obchodzi sie i swieto bozego narodzenia i thanksgivings, halloween i hannukah i walentynki i dzien swietego patryka-
          czyli mieszanke swiat poganskich, chrzescijanskich, zydowskich i nikomu nie przyszlo do glowy ze sa hipokrytami. Zyjemy w 21 wieku w wielokulturowym spoleczenstwie gdzie tradycje sie mieszaja.

Trzeba rozroznic kwestie WIARY a kwestie TRADYCJI w jakiej ktos jest wychowany i nie ograniczac wszystkiego do WIARY
          • illmatar Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:22
            princesswhitewolf napisała:
            > Trzeba rozroznic kwestie WIARY a kwestie TRADYCJI w jakiej ktos jest wychowany
            > i nie ograniczac wszystkiego do WIARY

Dziewczyno, poleciałam po necie Twoim tropem i zaczynam mieć wrażenie, że własny ślad odnalazłam. Rany boskie, pozwolę sobie westchnąć!
        • koza_w_rajtuzach Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:40
          Żyję tak jak mi się podoba i jeśli sprawiam Ci przykrość tym, że świętuję wraz z rodziną męża (są katolikami, moi rodzice nie są i u nas w domu nie świętowało się), to oznacza, że nie masz większych problemów. Moje dzieci nawet święcą jajka, bo chcą, raz nawet z nimi poszłam, ale później postanowiliśmy z mężem, że jednak do teściów będziemy ich zawozić na tę okazję.
          A prezenty choinkowe to zdaje się nie jest wymysł katolików. Sama nigdy Wigilii w domu rodzinnym nie obchodziłam, ale prezenty pod choinką były wink. Moje dzieci nie gorsze od katolickich dzieci, więc Mikołaj do nich przychodzi. Skoro rodzina świętuje, to nie będziemy zachowywać się jak dziwacy, wynika to również z szacunku do ich religii.
      • drzewachmuryziemia Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:03
        to jest nas dwiewink tez obchodzę i nawet mam na biurku dwie ikonki ze swiętymiwink tak kulturowo sobie obchodzę, rodzinnie, a prezenty daję sobie z okazji narodzin dzieciątka Jezus-Boga, ktory stał sie czlowiekiem, taka wzruszająca opowiesc, jedna z wielu na tym swiecie, dla mnie szczególna, bo akurat w takim kregu kulturowym zostałam wychowana, z tym kojarzy mi sie moje dziecinstwo - wszystkich rytuałów nie chcę sie pozbywac, bo innymi za bardzo nie dysponuję...poza ty, fajnie spedzic czas z rodziną w uroczystej atmosferze, pomyslec sobie o tajemnicy zycia i smierci - to ze ktos jest niewierzący nie znaczy ze nie ma zycia duchowego i potrzeby sacrum
    • mnb0 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:29
      To juz sezon rozpoczety na TE pytania?

Znowu bede musiala tluc do zakutych lbow ze Gwiazdka czy Wielkanoc ma tyle wspolnego z katolicyzmem co, dajmy na to, Noc Kupaly czy topienie Marzanny.
      Otoz sa to pradawne slowianskie swieta, obchodzone w dniu przesilenia zimowego i na powitanie wiosny. Pelne sa symboliki zwiazanej z silami natury - dekorowanie domu wiecznie zielonymi galazkami, spryskiwanie woda (Smigus dyngus) i wiele, wiele innych. Zostaly przejete przez kosciol katolicki, bo ludzie nie chcieli porzucic swych dawnych tradycji.

Ja sie zawsze dziwie czemu katolicy obchodza te swieta tak jak obchodza czyli z ta cala poganska, tudziez komercyjna otoczka - choinka, prezentami, wielkanocnym zajaczkiem itp. Moim zdaniem zamiast choinki powinni stawiac wylacznie zlobek i isc do kosciola, w Wielkanoc natomiast - tylko isc do kosciola.
    • sarling Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:30
      Yeeeeees! Zdążyłaś przed helołinem.

Ale najlepsze, najlepsze z tego wszystkiego jest i ta tradycja, że zawsze, co roku znajdują się osoby, które szczerze dyskutują w tym wątku. Zawsze myślę, że to urocze, dzyń, dzyń, dzyń!
    • ma_dre Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:31
      Boze Narodzenie i Wielkanoc to sa akurat poganskie swieta wchloniete przez kosciol katolicki, ktory dal za wygrana, bo nie mogl zwalczyc ich obchodzenia, wiec je zaadoptowal, poczytaj sobie. Co choinka i jajka na twardo maja wspolnego z narodzinami czy smiercia Chrystusa, no powiedzze mi????

Nie jestem wprawdzie ateistka, jestem wierzaca w Boga, ale nie jestem juz katoliczka sensu stricte, zarowno ja jak i malzonek i dzieci moje (nie bylo slubu koscielnego, nie bylo chrztow, tak sobie zyjemy), nie przeszkadza mi to ubierac co roku choinke i jesc jajka gotowane w cebuli oraz obdarowywac prezentami najblizszych. Masz cos przeciw?
      • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:35
        Jeżeli tak lubisz obdarowywać rodzine prezentami to możesz np. zrobić to w lipcu a nie w grudniu
        • franczii Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:38
          A czemu nie moge w grudniu?
          • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:46
            Ja nie napisałam że nie możesz w grudniu ja tylko zapytałam dlaczego tego nie robisz np. w lipcu?
            • franczii Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:52
              Bo ja jako dziecko dostawalam prezenty w grudniu wiec dlaczego mam je dawac mojej rodzinie akurat w lipcu?
            • girasole01 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:57
              A jakby dawala w lipcu to by bylo ok, a w grudniu jest nie ok?
        • ma_dre Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:40
          W lipcu akurat tez to robie i w lutym i w maju i w czerwcu ... odwal sie od mojego kalendarza prezentow. A ty z JAKIEJ racji dajesz prezenty na Boze Narodzenie????? Wytlumacz mi to jakos racjonalnie bo cholera, ciezko mi zrozumiec.
          • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:47
            a czy ja napisałam ze daje?
        • princesswhitewolf Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:46
          . Święta na część Saturna – boga rolnictwa odbywały się w starożytnym Rzymie każdego roku od 17 do 23 grudnia. Był to czas zabawy i obdarowywania się podarkami. Dzieci dostawały terakotowe lalki, orzechy i astragal. Bogaci dawali znajomym drobne przedmioty ze srebra, wśród biedoty tradycyjnymi upominkami były świece i gliniane figurki zwane sigilaria. Przedstawiały one ludzkie postaci i były symboliczną pozostałością dawnego zwyczaju składania ofiar z ludzi dla Saturna.
          Saturnalia przypadały na okres czas przesilenia zimowego, a od najdawniejszych czasów dawanie sobie upominków wiązało się z obrzędami kultów płodności. Prezenty stanowiły wróżbę na dobry rok i miały zaklinać szczęście. W każdej kulturze i religii rytuał ten miał symboliczno – magiczny wymiar.

horoskop.wp.pl/kat,1015979,title,Tradycja-dawania-prezentow,wid,12950300,wiadomosc.html?ticaid=1f51b&_ticrsn=3
        • soha2 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 14:38
          wolę w grudiu tongue_out
          a ty dlaczego obchodzisz BŻ w grudniu a nie w marcu?
      • mondovi Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:36
        Dla ścisłości - nie Boże Narodzenie i Wielkanoc są pogańskimi świętami, lecz ich daty związane są z przesileniami, w które obchodzono przedchrystusowe święta.
        • ma_dre Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:43
          Nie tylko daty, ale cala otoczka, choinka, prezenty, dzielenie sie chlebem, potem jajka na twardo, po kawalku z kazdego jadla, kropienie woda... tylko ze do tego wszystkiego po wiekach calych praktykowania przez pogan kosciol dopisal swoja ideologie. Sprytne. Pomysl sama, w jakich warunkach Polska stala sie katolicka? Przeciez to byla czysto polityczna zagrywka.
          • mondovi Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:51
            Wiem smile Nawet pastuszkowie byli już wcześniej, ale wydaje mi się to normalne - w sensie politycznych planów - tak jak i Rzym adaptował święta i bogów podbitych.
    • princesswhitewolf Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:34
      święta stricto katolickie typu Boże Narodzenie,

masz na mysli swieta sztucznie ustanowione w IV wieku na miejscu swieta przesilenia zimowym?

Nie jestem katoliczka, a swieta obchodze w postaci wigilijnych potraw ( bezoplatkowej i bez biblijnej) bo jest to dla mnie swieto rodziny.
    • chipsi Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:36
      Obchodzę wszystkie katolickie święta, dziecko ochrzciłam i nawet do komunii wyślę. Święta traktuję jako tradycję a sakramenty z uwagi na wierzącego małżonka.
      Zdałam? smile
    • princess_yo_yo Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:37
      boze narodzenie to nie sa swieta stricte catolickie, jesli juz to chrzescijanskie, a katolicy to chyba mniejszosc wsrod chrzescijan? ale tu moge sie mylic. nie sa to tez swieta scisle religijne - maja takie korzenie ale u mnie celebruje sie je raczej bez nadmiernego aspektu religijnego rozumiem ze w pl jest pewnie inaczej ale chyba nie az tak bardzo?
    • mondovi Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:38
      a jeśli jem w ten dzień barszcz z uszkami, ale się nie modlę - to obchodzę, czy nie? Jestem hipokrytką, bo wyrwałam KK te uszka, a pomodlić się nie chciałam? big_grin
      • princesswhitewolf Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:47
        jak smiesz zabierac katolikom barszcz z uszkami!!!smile))
        • izak31 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:49
          Ja za to gotuje na mięsie wiec nie zabieram bo na wodzie to pomyje smile
          • illmatar Barszcz 10.10.12, 12:30
            Już miałam sobie darować czytanie tego śmiesznego wątku, ale się wciągnęłam. Co do barszczu, to pozwolę sobie zauważyć, nie masz racji. Z czysto zdrowotnego punktu widzenia. I przepisy istnieją na barszcz bezproteinowy, bardzo zadowalający kubki smakowe.
            Mogę podać, ale chyba wątek nie o tym?
            • izak31 Re: Barszcz 10.10.12, 12:43
              Ze swojego punktu widzenia mam racje bo oprócz jarzynowej to nie jadam zup nie ugotowanych na wywarze. Taki mam smak i tyle. Czysty barszcz gotuje na wywarze z miesa. Zabielonego barszczu nie uznaje bo to profanacja wink. Każdy ma inny gust. Tak wiec przepis mnie nie interesuje bo potrafię zadowolić moje kubki smakowe.
              • vvipp Re: Barszcz 10.10.12, 13:39
                Izak : bodajże od 1983 roku według obowiązujących przepisów kościelnych w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych.
                Spokojnie schabowego nawet możesz zjeść.
                Mój mąż katolik nie zabrania mnie ateistce ubierania choinki, gotowania uszek, dawania mu prezentów. Natomiast nie zmusza mnie do chodzenia z nim na pasterkę .
                Co za ludzie, co was ateiści obchodzą.
                Niech każdy żyje jak chce byle innym krzywdy nie robił.
                Nawet Terlikowski nie musi mnie żałować, bo mam to gdzieś.
                • izak31 Re: Barszcz 10.10.12, 13:48
                  A co ma post wigilijny do mnie? Mnie nie obchodzi czy mozna jesc czy nie. Wystarczy spojrzeć na moją sygnaturkę. Tutaj raczej jest poruszana kwestia smaku a czy postny czy nie. U mnie na wigilie jest ryba i pieczeń. Tak samo jako przystawki są podawane wedliny i pieczone mięsa.
                  • izak31 Re: Barszcz 10.10.12, 13:55
                    oooo dajesz radę z mężem - katolikem? Ja bym się nigdy na cos takiego nie poszła...Może to dziwne ale nie związałabym się z kimś kto ma inny swiatopogląd niż ja. Nie poszłabym na zaden kompromis, zadnego dostosowywania się do drugiej strony. Jesli Wam sie układa to gratuluje.
                    mój mąz na takie same poglądy jak ja wieć nie mamy konfliktów na tym tle. Za to miałam na poczatku konflikt z teściową...Na drugiej wizycie przyniosła mi krucyfiks bo "nie mam"...powiedzialam,ze nie potrzebuje i nie powiesze bo nie wierze w cos takiego. Ona na to,że to musi byc itp...wiec na jej oczach wrzuciłam to do smieci. Od tamtej pory mam spokój. dla niektorych to moze być sozkujące ale dla mnie to tylko kawałek zbednego drewienka.
                    • vvipp Re: Barszcz 10.10.12, 13:59
                      A gdyby Twoje dziecko stało się katolikiem, teoretycznie jest taka możliwość, chyba byłabyś bardziej tolerancyjna.
                      • izak31 Re: Barszcz 10.10.12, 14:04
                        Nie mam dzieci więc cięzko mi o tym się wypowiadac. Gdyby jednak zostało to musiałoby praktyki religijne załatwiac poza domem. A przede wsyzstkim samo się ochrzcić bo ani ja ani maż nie przylozylibysmy do tego ręki. Czyli musialoby tego dokonac w wieku nastoletnim. Poza tym naprawde musiałabym miec dziwne dziecko, które by zacżelo wierzyc po tym jak by mialo mówione,że równie dobrze może wierzyć w sierotkę marysię i 7 kranoludków bo to taka sama waga i wartość. Mam takie poglądy i przekonania i takie bym przekazała dziecku.
                        • mondovi Re: Barszcz 10.10.12, 14:11
                          Nie ta sama waga i nie ta sama wartość. Trochę inaczej to widzę. Mam też dziecko, nieochrzczone, chodzące na etykę, ale gdyby nagle zachciało mu się Kościoła i wiary, uznałabym, że jest mu to potrzebne po prostu, zupełnie by mi to nie przeszkadzało, nie zrobię antykrucjaty w domu. Póki co, dziecko małe, podziela moje poglądy, bo tak jest wychowane. Być może tak zostanie.
                          • izak31 Re: Barszcz 10.10.12, 14:15
                            Dla Ciebie może nie. Dla mnie jest to taka sama bajka jak o Czerwonym Kapturku. Zresztą to dotyczy każdej religii.
                            • mondovi Re: Barszcz 10.10.12, 14:30
                              Nie chodzi mi o to czy to bajka, czy nie. chodzi o przesłanie - wielu ludzi woli mysleć, że doczesność to chwila moment, potem niebo i wielu to przynosi ulgę, są tacy, którzy nie godzą się ze śmiercią ukochanej osoby i wierzą, że będą jeszcze razem, niektórzy wolą się wyspowiadać, niż przeprosić, pomaga im myśl, że cierpienie uszlachetnia i jest próbą, a potem będzie zadośćuczynienie. Dlatego do Czerwonego Kapturka nie porównuję, bo bez tej baśni człowiek się może obyć - ludzkość bez wiary - jak widać nie, skoro każda kultura stworzyła religię, spłycanie jej i porównywanie do wierzenia w krasnale - razi mnie.
                              • izak31 Re: Barszcz 10.10.12, 14:44
                                Każdy żyje jak chce i grunt aby nie narzucał swoich poglądów innym. dla mnie jest to rzecz totalnie zbędna i dobrze mi się zyje bez tego.
                        • franczii Re: Barszcz 10.10.12, 14:56
                          Dzieci nie musza wierzyc we wszystko to , co im dorosli mowia. Jestem tego doskonalym przykladem. Mnie wychowywano w wierze na religijna osobe a od lat nie wierze. Mialam swoje przemyslenia dotyczace wiary juz w wieku 6 lat a moze i wczesniej tyle ze nie pamietam. te z wieku 6 lat pamietam i nie pokrywaly sie zawsze z tym, co mi mama czy babcia wpajaly.
                          .
                        • to_ja_tola Re: Barszcz 10.10.12, 19:04
                          izak31 napisała:
                          jak by mialo mówione,że równie dobrze może wier
                          > zyć w sierotkę marysię i 7 kranoludków bo to taka sama waga i wartość.

ten argument "lubie" najbardziejuncertain
      • kawka74 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:46
        > nie? Jestem hipokrytką, bo wyrwałam KK te uszka,

<rotfl>
        Przede wszystkim jesteś sadystką big_grin
    • lady-z-gaga Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:41
      Ani Boże Narodzenie, ani Wielkanoc nie są świętami stricte katolickimi... trollu, prowokatorze, albo niedouczona katoliczko tongue_out
      • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:49
        z jakiej racji mnie obrażasz? Czy ja ciebie obraziłam w jakiś sposób?
      • sanciasancia Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 11.10.12, 01:59
        E, nie. Katolickie czyli powszechne. BN to chyba najpowszechniej obchodzone święta w Polsce.
    • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:42
      Oczywiście jematka sobie wszystko na własną modłe przetłumaczy.
      • ma_dre Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:47
        wanilka ciemnoto, 83 to rok urodzenia? jesli tak, to masz jeszcze pale lat zeby dojrzec i pare rzeczy zrozumiec, jesli to wiek, to... nic ci juz nie pomoze
        • vanillka83 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:51
          Dlaczego mnie atakujesz?
          • naomi19 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 21:56
            To zapewne ateistka i jest po prostu niemoralna, wstaje rano i obraża, takie życie.
    • kropkacom vanillka, a niedziele już tez przywłaszczyłaś? 10.10.12, 11:42
      vanillka, a niedziele już tez przywłaszczyłaś?
      • olena.s Re: vanillka, a niedziele już tez przywłaszczyłaś 10.10.12, 11:50
        O matko, nie podpowiadaj jej, bo zabierze hurtem jeszcze muzułmański piątek i żydowską sobotę jak się rozpędzi.
    • triss_merigold6 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 11:50
      Oczywiście, że obchodzę. Głównie po to, żeby wkurzać katolików. D
    • damajah Prawdziwa hipokryzja 10.10.12, 11:56
      To jest właśnie u niektórych Katolików którzy obchodzą BN skupiając się na kompletnie niechrześcijańskich aspektach. To są święta gdzie najpierw jest masa nerwów i kłótni, potem gdy wreszcie zmęczeni domownicy usiądą przy stole (często z innymi członkami rodziny których nie znoszą i z którymi są skłóceni, typu babcia ciocia kuzyn), najedzą się ile wlezie (a nie raz i napiją i to nie kompotu z suszu) a potem następuje najważnieszy punkt programu czyli prezenty.
      Spędzałam święta i wielkanocne i BN w otoczeniu katolików którzy byli niezmiernie zakłopotani modlitwą którą mój mąż rozpoczynał kolację, kompletnie nie byli zainteresowani czytaniem fragmentów Biblii, przypominaniem sobie jak Jezus przyszedł na świat. Nawet nie rozumieją że BN tak naprawdę to świętowanie urodzin Jezusa. Podobną hipokryzją jest np pierwsza komunia gdzie ludzie kompletnie zatracają religijny wymiar imprezy i najważniejsza jest wypasiona kiecka/garnitur, prezenty, impreza

To już więcej zrozumienia mam dla ateistów którzy obchodzą BN jako święto mikołaja czy rodziny i nie dorabiają do tego niby chrześcijańskiej otoczki tylko mówią szczerze że to dla nich święto rodzinne, zimowe - jak tam sobie wymyślą. Ale nie udają że jak pójdą w nowych kozakach na pasterkę pokazać się sąsiadom to są wielce wierzącymi i przykładnymi Chrześcijanami. Ja nie twierdzę że tak wszyscy robią, o nie, ale znam takich i mam takich w rodzinie i to są dopiero rasowi hipokryci!!!

Dla mnie nie ma znaczenia czy w grudniu, styczniu czy marcu - i tak dokładnej daty narodzin Jezusa nie znamy więc jest data umowna. Dla mnie są to urodziny Jezusa, dzień w którym sobie przypominamy jeszcze raz i świętujemy że przyszedł na świat. Cieszymy się z miłości Bożej. Czytamy Biblię i jemy uroczystą kolację. Prezenty dajemy sobie nawzajem ale bez szaleństw, dzieciom tłumaczymy że tak jak Jezus dał nam w prezencie zbawienie i jest ono całkowicie za darmo - dostajesz i bierzesz, nie płacisz, po prostu bierzesz. To też ma swoją symbolikę i jest ważne dla dzieci żeby zrozumieć że na zbawienie nie trzeba sobie zasłużyć. Choinka jest dla nas absolutnie świecką tradycją, mamy ją w domu dla zabawy, nastroju, wspólnego ubierania - dzieci doskonale wiedzą że nie ma nic wspólnego z wiarą, że nie jest to żaden religijny symbol, wiedzą że świeckie tradycje wzięły się z różnych starych zwyczajów i wierzeń, nie utożsamiają tego z własną wiarą. Po prostu chodzi o miły nastrój, jakieś uświetnienie tego wydarzenia ale też o to że pewne świeckie tradycje są dobre, rodzinne i kulturowe - czemu nie, byleby nie nadawać im niewłaściwego miejsca i nie zastępować tradycjami tego co jest istotą świąt - radości z tego że kiedyś Jezus przyszedł na ziemię i świętowania tego że dzięki temu dostaliśmy zbawienie w prezencie.
    • gato.domestico Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:21
      moje dziecko jest nieochrzczone...a swieta coz od wielu wielu lat to dla nas poprostu fajna tradycja...piekna- choinka, uroczysta kolacja bla bla bla...skladanie sobie zyczen
      a ze 24.12 a czego by nie smile
      wielkanoc? co zlego w malowaniu jajek , zajaczku itp....
    • mnb0 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:27
      > obchodzicie święta stricto katolickie typu Boże Narodzenie, Wielkanoc?
      Stricte-katolickim swietem to jest najwyzej dzien papieski. Tegoz swieta nie obchodze.

Ale moze zaczne, jak ateisci je zawlaszcza na Dzien Ateisty. big_grin
    • kawka74 Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:43
      Juuuuuuuuż?
      Chociaż z drugiej strony, to już prawie połowa października, mamy dwa miesiące na bicie piany smile
      Czy to będzie duży nietakt, jeśli przekopiuję swoje posty z wątków na ten sam temat z poprzednich pięciu lat? Nie chce mi się klepać tego samego, a atmosferę warto trochę podgrzać, żeby za szybko nie zdechło.
      • atoness Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 12:55
        Ja nie obchodzę! Wygrałam coś? Chociaż właściwie pytanie brzmiało która obchodzi. To może te obchodzące coś wygrały? A może chociaż jakiś tytuł honorowy mogłabym dostać?
    • croyance Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:11
      Tradycyjnie i z poczuciem obowiazku forumowego, jak w kazdym watku na podobny temat, przypominam rodzine mojego meza, wierzacych Zydow wychowanych w Anglii, ktorzy obchodza Swieta Bozego Narodzenia z prezentami i choinka.

Widzialam tez 'Christmas fair' w synagodze.
    • swiecaca Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:12
      ja stawiam choinkę a pod nia prezenty - BO TAK smile żadnych modlitw, pasterek, opłatków. Wielkanoc to dla mnie dodatkowy wolny dzień li i jedynie.
    • aagnes Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:19
      Ja ide z wizyta do rodziny albo jednej albo drugiej, traktujemy to jako swieto rodzinne, tradycyjne. Za to z dzika przyjemnoscia ubieram poganska choinke - piekniejszej nie nasza widzialam smile no i mnostwo prezentow, naprawde ogromne ilosci.
      Cz to dla Ciebie jakis problem?
    • yenna_m Re: Która z ateistek obchodzi świeta Bożego Narod 10.10.12, 13:22
      bardzo czekałam na ten wątek smile

i tak jest co roku, od 12 lat big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka