Dodaj do ulubionych

jak się odpowietrza grzejniki?

14.10.12, 18:45
mam grzejnik, który nie grzeje sad jest ledwo ciepły

wymyśliłam więc, że należy odpowietrzyć; moi rodzice jak odpowietrzali to spuszczali całą wodę z grzejnika a później dopuszczali nowej do całego centralnego ogrzewania

a teraz czytam w necie, że trzeba odkręcić, poczekać aż syknie (znaczy, wylatuje powietrze) i może się przy tym ulać odrobina wody

odkręciłam lekko jakiś zawór; zaczęła ciurkiem lecieć woda ale syknięcia nie było; zakręciłam więc a grzejnik nadal zimny sad
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:00
      Może za słabe ciśnienie wody w grzejnikach masz? Dawno zaczęli grzać?
      No i czy ten grzejnik zawsze tak licho grzał?

Jak odpowietrzam, to syczy i tej wody spuszczam ciutek, bo ta na początku też jest trochę z powietrzem chyba.
      • mysia-mysia Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:09
        grzejemy sobie sami, kiedy chcemy, grzejnik podobno zawsze grzał licho ale nie wiem czy ktoś się zajmował tym wcześniej
        • mysia-mysia Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:11
          może faktycznie to ciśnienie? czy jak ciśnienie jest słabe to woda nie idzie pod górę?
        • aniuta75 Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:12
          Może być jeszcze jedna przyczyna. Ja wprawdzie nie w domku tylko w bloku, ale jeden grzejnik ma za długą ta rurkę dopływową i kiepsko grzeje i trzeba go częściej odpowietrzać.
    • baltycki Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:00
      Czy to jest grzejnik w pomieszczeniu polozonym najdalej od pieca?
      • mysia-mysia Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:06
        grzejnik na drugim piętrze, boiler (ogrzewanie gazowe) na pierwszym, niby pod górkę ale znów chyba nie tak daleko?

moi rodzice mieli dom parterowy ale piec był w piwnicy i grzało
        • baltycki Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 20:50
          mysia-mysia napisała:

> grzejnik na drugim piętrze, boiler (ogrzewanie gazowe) na pierwszym,
          > niby pod górkę ale znów chyba nie tak daleko?
          Goraca woda pod gorke ma z gorki wink)
          Przykrec lekko pozostale grzejniki.
    • gato.domestico Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:21
      na dole pod jest jeszcze jeden zawór...przy podlodze po tej str gdzie pokretlo gdzie regulujesz temp tyko na dole...musisz ten zawor sprawdzic
    • kk345 Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 19:44
      Zawór do odpowietrzania powinien byc na boku grzejnika, po przeciwnej stronie od pokrętła regulacji- z reguły jest w nim taka srubeczka, po jej przekręceniu powinno syczeć i moze kapać woda. To taki zaworek znalazłaś?
      • mysia-mysia Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 20:04
        tak, właśnie, po przeciwnej stronie od pokrętła temperatury, na górze
        tylko że nie syczało oraz dalej jest zimny sad
        • gato.domestico Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 21:36
          sprawdz ten o ktorym ci pisalam smile
          https://instalacjebudowlane.pl/obrazki/080905grz2.jpg

to ponizej termoregulatora
          • mysia-mysia Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 23:01
            mój grzejnik ma regulator na dole i jest "zarurowiony" z dwóch stron
            rura przed regularotem gorąca a dalej ledwo ciepłe
    • kubona Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 21:42
      odkręć ten mały zaworek z boku grzejnika i czekaj ze szmatką w pogotowiu. odpowietrzanie czasem trwa chwilę, a jak grzejnik mocno zapowietrzony to i czasu trzeba zanim woda się naleje ponownie.
      a doczytałam że woda ci leci. to podstaw sobie coś i czekaj aż zacznie lecieć ciepła ta woda. tylko jak masz ogrzewanie "swoje" to potem wody do instalacji musisz dopuścić, jeśli sie sama nie uzupełnia. rura doprowadzająca wodę do grzejnika jest ciepła?
      • mysia-mysia Re: jak się odpowietrza grzejniki? 14.10.12, 22:59
        kubona napisała:

> rura doprowadzająca wodę do grzejn
        > ika jest ciepła?

no widzisz, nie ma to jak ematka smile gorąca jest ta rura! więc to chyba namacalny dowód, że woda w instalacji bez problemu idzie pod górę
        • kk345 Re: jak się odpowietrza grzejniki? 15.10.12, 00:40
          To może termoregulator padł? Czy jego maksymalne odkręcenie robi jakąś różnicę?
          • ceide.fields sprawdź inaczej 15.10.12, 08:33
            Jeśli grzejnik masz odpowietrzony - syknięcie i wypływająca woda po odkręcenie zaworu odpowietrzającego - a dalej kiepsko grzeje lub w ogóle, to problem tkwi prawdopodobnie po stronie głowicy termostatycznej. Sprawdź czy przy włączonym grzaniu, jedna z rurek doprowadzających wodę do grzejnika jest ciepła. Jeśli obie są zimne, odkręć i zdejmij głowicę kluczem, a potem sprawdź czy igła wewnątrz nie zacina się. Jeśli się zacina, psiknij np wd40 i powinno działać.
            • mysia-mysia Re: sprawdź inaczej 15.10.12, 09:34
              Chyba nie będę się za to zabierać. Puszczę jeszcze trochę wody (sykniecia nie było) a jak nie pomoże to skontaktuję się z agencją. To wynajmowany domek i nawet gdybym umiała to nie powinnam tego robić sama.
              • mehil.dam Re: sprawdź inaczej 15.10.12, 14:17
                Ja jestem specem od niegrzania grzejników smile Mamy w bloku swoją własną instalację (nie, nie zbuntowaliśmy się, tylko nie ma centralnego u nas), która robiona była w zeszłym roku. Wiadomo, że przy nowej instalacji zawsze problemy, więc się przeszkoliłam.
                Często sprawdzam ciśnienie na piecu, u mnie ma być trochę mniej niż 2 bary, nie wiem jak w innych instalacjach. Jeśli jest za małe to dopuszczam wody do obiegu. Jako, że razem z tą wodą może dostać się powietrze należy później wszystkie grzejniki odpowietrzyć w kolejności jak są w obiegu. Już wyżej zostało napisane, że zaworek po drugiej stronie regulatora, ja mam taki specjalny kluczyk do tego (chyba był w komplecie do każdego grzejnika). Ogólnie instalację mam jak na taki metraż dość "długą" i nie mogę wszystkich grzejników mieć na maksa, więc metodą prób i błędów poustawiałam sobie grzejniki tak, żeby wszędzie było ciepło ( mnie mnie - łazienka 5, kuchnia i salon 3, sypialnia 4, pokój córy 5).
                • mysia-mysia Re: sprawdź inaczej 15.10.12, 14:49
                  Ale ktore grzejniki dokręcasz, te bliżej pieca, po to żeby wypchnąć wodę do pozostałych?
                  Muszę tego spróbować, aczkolwiek fakt że rurka doprowadzająca wodę jest gorąca sugerowalby inny problem
                  • mehil.dam Re: sprawdź inaczej 15.10.12, 19:02
                    Jakbym odkręciła wszystkie na max to ostatni w obiegu (ten w pokoju córki) byłby niestety zimny. W kuchni grzeje mi się dodatkowo przez gotowanie, piekarnik, zmywarkę po myciu, więc tam ustawiam na mało i jest ciepło. Jeśli nic nie pomogą takie kombinacje, to może pokrętło zepsute, zważywszy, za rurka zaraz obok gorąca. Zaryzykować w wymienić lub zagadać z jakimś hydraulikiem o konsultacje.
                    • garibaldia Re: sprawdź inaczej 15.10.12, 20:18
                      jeśli rurka doprowadzająca jest gorąca to jest jakaś blokada przy samym grzejniku, może pokrętło zepsute, albo jeśli to starszy typ kaloryferów to bolec blokujący za mocno wciśnięty i się zablokował tamując wymianę wody?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka