Dodaj do ulubionych

Opłaty za prąd i wodę

17.10.12, 11:12
Wynajmuję mieszkanie. Gdzie mogę się dowiedzieć kiedy było ostatnio płacone za prąd i wodę?
Po jakim czasie neipłacenia ten prąd odcinają?
Tez bym chciała się dowiedzieć jak wyglądają opłaty z wodą.
Nie chcę mieszać w to właściciela mieszkania.
Dodam, że chodzi o Warszawę.
Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • beverly1985 Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:23
      Nie rozumiem, nie spytalaś wlasciciela wynajmując o oplaty?
      Woda zazwyczaj jest w czynszu. Jeśli chodzi o prad to podejrzewam, ze przyślą ci monit zanim go wyłączą.
      • matokk Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:34
        Chodzi mi o miejsce, gdzie moge zadzwonić i zapytać.
        • murwa.kac Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:40
          u dostawcy energii, a gdziezby indziej?
          z tym, ze nie jestem pewna czy tak samej ci sie uda cokolwiek dowiedziec, bo na bank takich informacji udzielaja wlascicielowi tylko badz osobom upowaznionym.
        • beverly1985 Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:48
          Nikt ci nie powie, jesli nie jesteś włascicielem mieszkania i nie na ciebie są rachunki. To tak jakbyś chciala zadzwonic i spytac o rachunki sasiada.
    • mondovi Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:36
      Wynajmowałam w zyciu kilka mieszkań i zawsze kwestie opłat za wodę/prąd były ustalane z właścicielem - różnie, ale zawsze. Ostatnio rachunki przychodziły do właściciela, który mi je przywoził i płaciłam razem z wynajmem, wcześniej rachunki przychodziły do mnie, ewentualne monity do właściciela. Poza tym, zawsze były spisane liczniki, gdy się wprowadzałam, żebym nie musiała płacić zaległości za poprzednich lokatorów + pokazywano mi rachunek zapłacony za ostatni okres rozliczeniowy przed wynajęciem. Woda rozliczna była różnie - to zależy, jak właściciel mieszkania zdecydował - w jednym mieszkaniu przychodziło rozliczenie co 3 miesiące, w innym było rozliczane w czynszu raz w roku razem z co. Dostawałam zwrot z nadpłaty, albo wyrównywałam niedopłatę. Tyle, że zawsze - było to w porozumieniu z właścicielem mieszkania.
      • matokk Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:41
        Ja to wszystko rozumiem. Ale chciałabym zadzwonić i zapytać czy jest płacone i w jakich kwotach. Poniewaz właścieciel nam nie przedstawił nigdy żadnych kwitów.
        Nie chce wnikać w to jak sie z nim umawiałam, chodzi o to,że chcę sprawdzic,ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa w Polsce. Czy jest jakieś jedno miejsce czy każda np. współdzielnia ma umowę z jakąś firmą.
        • iwles Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:44

za wodę - opłata do spółdzielni (spółdzielnia się rozlicza dalej), za prąd - rozliczanie bezpośrednio z firmą energetyczna, z którą właściciel mieszkania podpisał umowę.
          • robitussin Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:48
            iwles napisała:

>
            > za wodę - opłata do spółdzielni (spółdzielnia się rozlicza dalej)

Niekoniecznie.
        • robitussin Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:47
          matokk napisała:

> Ja to wszystko rozumiem. Ale chciałabym zadzwonić i zapytać czy jest płacone i
          > w jakich kwotach. Poniewaz właścieciel nam nie przedstawił nigdy żadnych kwitów

Więc jego poproś o faktury czy rachunki.

> Czy jest jakieś jedno miejsce czy każda np. współdzielnia ma umowę z jakąś firmą.

Prąd dostarcza dostawca energii, a tych jest w Polsce od groma. Wodę dostarcza jakiś lokalny PEWiK (nie wiem, jak to się w Warszawie nazywa) i albo płaci się mu bezpośrednio albo poprzez administrację. Jak jest u Ciebie - tego nikt Ci tu nie powie, bo skąd mamy to wiedzieć? smile
        • garibaldia Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:53
          matokk napisała:

> Ale chciałabym zadzwonić i zapytać czy jest płacone i
          > w jakich kwotach. Poniewaz właścieciel nam nie przedstawił nigdy żadnych kwitów

Jesli umówiłaś się z nim, że płacisz mu 1000zł za wynajem a on z tego opłaca koszty - to nie ma obowiązku ci nic pokazywać.
          Jesli umówilas się z nim, że płacisz mu 1000zł a oprócz tego za prąd i za wodę - to poproś, żeby ci następnym razem przyniósł pokazać te rachunki na prąd i wodę.
          I tyle.
          Gdyby mi ktoś komu wynajmuję mieszkanie wydzwaniał po instytucjach by mnie "sprawdzić" to bym się wkurzyła....
    • murwa.kac Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:41
      a woda w spoldzielni mieszkaniowej. i tez raczej Tobie info nie udziela.
    • robitussin Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:43
      matokk napisała:

> Wynajmuję mieszkanie. Gdzie mogę się dowiedzieć kiedy było ostatnio płacone za
      > prąd i wodę?

U dostawców energii i wody. Przy czym i tak nikt Ci żadnych informacji nie udzieli, jeśli nie jesteś właścicielem mieszkania lub nie masz podpisanej umowy na dostawę tych mediów.

> Po jakim czasie neipłacenia ten prąd odcinają?

Wszystko jest zapisane w umowie.

> Tez bym chciała się dowiedzieć jak wyglądają opłaty z wodą.
      > Nie chcę mieszać w to właściciela mieszkania.

A dlaczego, skoro to z nim się rozliczasz, a nie indywidualnie.
    • garibaldia Re: Opłaty za prąd i wodę 17.10.12, 11:47
      woda może być płacona w czynszu. ale nie musi. zapytaj sąsiadów jaki w bloku jest system rozliczenia opłat , albo zadzwoń do spółdzielni/administracji budynku.
      co do energii to możesz znaleźć licznik i jego numer, zadzwonić do zakładu energetycznego i po numerze licznika i adresu czegos się dowiedzieć. a który zakład energetyczny- zapewne ten sam co sąsiedzi mają.

lecz co do zasady, powinnaś uzgodnić z właścicielem mieszkania za co płacisz, spisac liczniki przy wprowadzaniu się, dopytać jak naliczane są opłaty za wodę, co z niedopłatami za poprzednie okresy gdy nie mieszkałaś, itd. bo wszystko zalezy od tego jak się umówiliście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka