Dodaj do ulubionych

Maszynka do tarcia ziemniaków

14.11.12, 15:24
Posiada ktoś takową? bo poszukuję i jakoś nie mogę znaleźć. Uwielbiam placki ziemniaczane i kluchy szare, a jakoś trzeć nie ma komu. Kiedyś kupiłam i zepsułam, bo była chyba tylko do innych warzyw typu marchew.
Bedę wdzięczna za podpowiedzi i linki.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 15:29
      Mam maszynkę Zelmera do mięsa, ma przystawki do szatkowania warzyw i tarcia ziemniaków- bardzo polecam, super sprawa.
      • suazi1 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 21:05
        W samej maszynce do mielenia mięsa też wychodzi wink.
    • deelandra Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 15:29
      ja tam wrzucam do maszynki do mięsa, bo elektryczną mam i co się będę meczyć, placki wychodzą takie, jak zwykle, nie widzę różnicy między tartymi
      • aqua48 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 15:42
        Ja widzę różnicę w smaku między tartymi w maszynce, czy malakserze i ręcznie. Wolę jednak się pomęczyć raz na jakiś czas.
        • deelandra Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 15:47
          no, jak lubisz trzeć 4 kg ziemniaków, ja nie przepadam big_grin
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 22.05.18, 09:40
          Podpisuje się. Ja też czuję różnicę i niestety te tarte ręcznie są lepsze sad
      • nanuk24 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 02:29
        robie tak samo
    • viki711 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 15:50
      ja "trę" w sokowirówce wink, potem mieszam sok z miąższem
    • bri Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 15:54
      Ja miksuję w blenderze.
    • gwen_s Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 17:46
      allegro.pl/blender-braun-multiquick-5-mr-530-ca-sauce-i2762205764.html
      Używam rozdrabniacza, "starte" w 3min smile dzięki temu zaczęłam robić częściej placki ziemniaczane smile
      • najma78 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 17:59
        www.amazon.co.uk/Breville-VFP033-Intelligent-Food-Processor/dp/B005FWSY1A/ref=sr_1_55?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1352912194&sr=1-55
        uzywam tego czesto i swietnie spelnia swoje zadanie, a kluski szare tez uwielbiam i dzieci takze wiec sa dosc czesto.
        • atowlasnieja Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 08:09
          o właśnie czymś takim przerabiam ziemniaki na drobne! W zależności od humoru stosuję różne tarcze i czasem wychodzi zabawnie.
      • angela10086 gwen s 15.11.12, 11:20
        powiedz mi w ktorej czesci tresz te ziemniaki? posiadam identyczne urzadzenie i od kilku lat placze ze nie mam do tarcia ziemniakow a tu taka niespodzianka?
    • redheadfreaq Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 17:54
      allegro.pl/maszynka-do-tarcia-sera-ziemniakow-przykrecana-i2759691701.html Coś podobnego mam. Kilka minut i wszystko starte, bez końcówek, syfu w całej kuchni i pokaleczonych palców.
    • mruwa9 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 18:06
      Zdecydowanie- maszynka do miesa (np. zelmer diana) z przystawka-szatkownica.
      A jesli masz sokowirowke, to przepuscic ziemniaki przez sokowirowke, po czym zmieszac miazsz z sokiem, przyprawic i gotowe.
      Gdybym miala trzec recznie ziemniaki na placki, wolalabym nie jesc ich wcale.
    • barabelka Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 21:50
      www.freshexpress.moulinex.pl/
      ja się na to chyba skuszę, bo mniejsze i łatwiejsze w myciu niż wielkie malaksery.
    • ga-ti Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 14.11.12, 23:49
      Mam maszynkę elektryczną do mielenia mięsa i do niej przystawkę do szatkowania z 4 wkładami-tarkami, jedna z nich jest drobniutka do ziemniaków (do marchewki jest inna, do jarzyn i do ogórków na przykład). Ręcznie nie trę ziemniaków, bo bardzo nie lubię wink
      Moja babcia ma elektryczną tarkę do ziemniaków specjalnie i zakupiła ją kiedyś "od Ruskich" na bazarze, jest bardzo szybka, cicha, drobniutka i myje się ją błyskawicznie.
      • andaba Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 08:30
        Jw, maszynka do mięsa Zelmer z przystawkami.

Utrzeć ręcznie to sobie można jednego ziemniaka do zagęszczenia młodej kapusty, ale nie parę kilo na placki, czy gołąbki.
        • agni71 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 09:27
          andaba napisała:

>
          > Utrzeć ręcznie to sobie można jednego ziemniaka do zagęszczenia młodej kapusty,
          > ale nie parę kilo na placki, czy gołąbki.

tarte ziemniaki dodaje sie do gołąbków?
          • alhena Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 09:52
            Ja od lat uzywam maszynki do ziemniakow produkcji litewskiej, jest super. Jestem z podlasia, u nas są one bardzo popularne i dostepne na kazdym niemal ryneczku. Sa również na allegro, producent MIGIRIS.
            • cottonka Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 10:03
              Ja mam taki robot wieloczynnościowy MPM Kasia. Ma odpowiednią tarczę smile
    • beverly1985 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 15.11.12, 13:31
      Kazda naszynka/mikser nadaje się do ziemniaków:
      -> mozna trzec maszynka do mięsa
      -> mozna sokowirówką (wtedy musisz wymieszac sok i starte resztki)
      -> mój kolega umie takim zwyklym blenderem ręcznym
      -> moja mama trze malakserem
      -> ja mam braun multiquick

Jesli nie masz w domu zadnego robota i chcesz kupić to polecam ten multiquick Brauna, a jeslli cos masz to zbadaj jak mozna tego uzyc do ziemniaków.

Róznicy w smaku między startymi recznie a automatycznie ziemniakami nie odczuwam.
    • tomch150181 [...] 22.05.18, 09:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • werdipurke Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 22.05.18, 09:46
      ja mam zelmera maszynke do mięsa z dodatkoem do tarcia warzyw. mam juz 10 lat. sprawdza sie super i do ziemniakow i do wloszczyzny (ryba po grecku), wszelkie pasztety warzywne np z cukinii czy selera tez na niej trę. ma rozne grubosci chyba 5 tarek wymiennych z czego jedna jest do plastrow-mizeria i salatki z ogorkow na zime
    • usmiech144 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 22.05.18, 10:03
      Polecam Bosch mum albo thermomix. Zrobisz dzięki nim to i wiele więcej. Uwielbiam
    • tomch150181 Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 06.06.18, 07:54
      www.sklep-masarski.pl/wwwmigirislt-c-1.html
    • ania-z-lasu Re: Maszynka do tarcia ziemniaków 06.06.18, 07:59
      Niektóre roboty kuchenne posiadają tarełko do ziemniaków. Ja mam takiego. Zrobić placki ziemniaczane to kwestia 5 minut z obieraniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka