Dodaj do ulubionych

pogrzeb a strój

23.11.12, 20:01
ogólnie wiadomo ze to czern jest kolorem żałoby, dzis zmarł moj chrzestny, w pon pogrzeb i moje pyt wypada isc w: czarne spodnie, fioletowa koszula na to czarne ponczo-cienkie, i w rzeczy samej płaszcz, płaczcz jest ciemny wiec luz, ale na stypie ta fioletowa koszula nie bedzie gryźc po oczach???? mam koszule czarne ale 3/4 rekam i pewnie bedzie mi zimno, chciałam kupic tuniczke czarna wełaniana, ale finansowo kiepsko, tymbardziej ze za wieniec dałam 140zł juzsadsad
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 20:03
      A to ciemny fiolet,jasny, jaskrawy?

Bo jak ciemny i matowy to uważam ze jak najbardziej pasuje.

Moje kondolencje.
      • arwena_11 Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 20:09
        Ja też mam problem ze strojem. We wtorek pogrzeb teścia. Ja pójdę w szarym golfie i czarnym swetrze na to. Nie mam tylko spodni i muszę kupić. Za to mam tylko brązowe buty, ale innych kupować nie bedę.
        • buzka25 Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 20:30
          dzieki, ciemny matowy fiolet,
          • zuwka Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 23:31
            Moim zdaniem ok.
    • dzoaann Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 20:14
      jesli to ciemny fiolet, nie dajacy po oczach, nie blyszczacy, to chyba ujdzie. Fiolet to chyba tez bywa kolorem zalobnym? Kojarzy mi sie z kolorem wstazek na kwiatach zalobnych...
      • mysz1978 Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 20:17
        tak - fiolet byl tez uwazany za kolor zalobny, wiec j/w - jesli nie jest jaskrawy czy jakis jasny to jak najbardziej
    • dziennik-niecodziennik Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 20:23
      nie musisz być koniecznie na czarno. za kolory żałobne uważane są tez ciemny brąz, ciemniejsze fiolety, bardzo ciemna zieleń, wiele odcieni szarości, raczej z gamy grafitów i stali niż popielu.
      koszulę to mozesz nawet białą włożyc, tez przejdzie.
    • czar_bajry Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 21:43
      Kolor fioletowy też jest żałobny, spokojnie możesz iść w fioletowej koszuli.
    • amber_policja Re: pogrzeb a strój 23.11.12, 23:46
      .... a może chociaż ci żal, że umarł....?
      czy kolor koszuli jednak najbardziej istotny?
      • memphis90 Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 09:46
        Swojego żalu nie musi chyba roztrząsać z jakąś obcą osobą na forum z nickiem "Amber_policja"?
    • memphis90 Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 09:44
      Ciemny, matowy fiolet pewnie ujdzie, szczególnie, jak będzie pod płaszczem. Choć lepsza byłaby czarna bluzka, szczególnie na stypę. Aczkolwiek nie rozumiem, jak można iść na pogrzeb bliskiej osoby w golfie i swetrze (a propos jednej z wypowiedzi powyżej). Dla mnie taka okazja wymaga elegancji.
      • akseinga Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 13:01
        Ja mam w pon. pogrzeb dziadka. Ja zakładam fioletowy płaszcz ( ciemny) , czarny szal, czarne kryjące rajstopy i czarne oficerki. Córkę 10 lat też nie ubieram całej na czarno raczej coś z ciemnych popileli, grafit, mąż akurat ma czarną kurtkę i on będzie "cały na czarno". IMO bardziej chodzi o skromną elegancję i stonowaną raczej ciemną kolorystykę , a nie o wszystko w czarnym kolorze. Mogłabym kupować w ostniej chwili czarny płasz, który byłby tylko na takie okazje ( czerni szczerze nie znoszę ) , ale żałobę mam w sercu.
    • klubgogo Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 13:52
      Pogrzeb to nie mus założenia czarnych ubrań, wystarczą raczej ciemne, stonowane barwy. Ja osobiście mam tylko 2 czarne tiszerty i miałabym z tym duży problem, bo noszę raczej jasne rzeczy. Musisz ubrac się tak, by strój nie rzucał się w oczy i nie był pstrokaty.
    • kunda77 Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 14:13
      ciemny stonowany fiolet może być jak najbardziej
      • buzka25 Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 17:48
        czy mam żal? tak, nosze go w sercu, najblizszy wujek, chrzestny, z ktorym zawsze miałam dobry kontakt, wogole syt w rodzinie nienajlepsza, moja babcia (mama wujka) od dzis w szpitalu, prawie umierajaca, mamy sie przygotowac na najgorsze, niestety, wszystko na raz sie walisad
    • gagunia Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 17:47
      Moim zdaniem wyapada przyjść we wszystkim, byle nie w krzykliwych pomarańczach, różach i innych seledynach.
      Ja byłam na pogrzebie babci w jasnej kurtce i miałam w nosie co kto powie. Był styczeń, od kilku tygodni siarczysty mróz, a ja musiałam dojechać znad morza do Wrocławia pociągiem. Cmentarz tez na wygwizdowiu, więc postanowiłam nie ryzykować własnym zdrowiem. Miałam do dyspozycji białą (no prawie białą, taka szara złamana biel), bardzo ciepłą kurtkę z kapturem albo elegancki, ciemnobrązowy płaszczyk-podfruwajkę. Wybrałam kurtkę.
      Pod spodem miałam spodnie, golf i żakiet w kolorze czarnym.
    • rebionek Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 18:02
      szaty liturgiczne podczas mszy za zmartłych są w kolorze fioletowy, czyli jak najbardziej może być.
      • kozica111 Re: pogrzeb a strój 24.11.12, 18:17
        Jak miałam z 10 lat, zmarła koleżanka ze szkoły, poszłam na pogrzeb w czerwonej ortalionowej kurtce - bo tylko taka zimowa miałam a był mróz.Pamiętam te szepty i spojrzenia....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka