Dodaj do ulubionych

...a taki pies ???

27.12.12, 12:02
https://www.carlo-von-ayers-rock.de/fotos/harvey01.jpg

Szukam od jakiegos czasu psa dla dziecka. Juz tlumacze, nie jako zabawke, ale przyjaciela i towarzysza zabaw na lata... Mam do pogodzenia kilka warunkow, oczywiscie pies musi byc wierny, lagodny, inteligentny, posluszny, nie za duzy, tak aby mogl swobodnie podrozowac i moc mieszkac w mieszkaniu, lubiacy dzieci, solidnej budowy... no i chyba lepiej zeby byl puchaty wink

Znalazlam chyba rase idealna, szpic niemiecki sredni, widoczny powyzej.
No i teraz zapytuje. Ma ktos takiego psa? Mozecie mi polecic hodowle?
Aha, imie juz mam wink
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 12:04
      jesli w tym typie to zamast szpica polecam tybetanskiego spaniela. Niezwykle inteligentne sa. Nieprzecietnie wrecz
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 13:37
        ogladalam zdjecia spaniela tybetanskiego, widuje czasem te stworki na spacerze, milo wygladaja. Moze to plytkie co napisze, ale wole stojace uszka...

Wpadlam tez przypadkiem na inna rase : welsh corgi...

https://www4.i-services.net/images/membres/album/2009-08/img_1249919412_702.jpg

Chyab dalej bede sie zastanawiac... dla mnie pies to powazna sprawa, daje sobie jeszcze rok. Dzieci beda wieksze i warunki mieszkaniowe sie polepsza...

Czytalam, ze, tak jak piszesz ponizej, szczotkowanie raz na tydzien wystarczy. Mycie raz do 2 razy w roku. Da sie przezyc.
        • gabi683 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 10:21
          ma_dre napisała:

> https://www4.i-services.net/images/membres/album/2009-08/img_1249919412_702
> .jpg
          >
          Ulubiona rasa Królowej AngliismileCo do Szpica to rozumiem ze chcesz z niego zrobić pieska Boo ,bo szczotkowanie to masakra .Moim skromnym zdaniem ani jedno ani drugie nie nadaje się dla dzieci ale dla starszych ludzi tongue_out
          • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:19
            No rozgryzlas mnie!!! Robie sie coraz starsza wink
        • aneta-skarpeta Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:18
          znam jednego corgiego i jest tak samo słodki jak brzydki. co jest bardzo uroczesmile

jest bardzo spokojny, straszny pieszczoch, ale nie lubi zbytnio dziecięcego zaczepiania
        • aandzia43 Corgi nie lubią miętoszenia 30.12.12, 16:40
          Bystre, żwawe i współpracujące, ale nieszczególnie spolegliwe wobec dzieciaków i namolnych dorosłych. Wiedziona litością nad zwierzęciem dziecku bym takiego nie sprawiała.
    • dzoaann Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 12:37
      sliczny jest, ale zadam glupie pytanie- zdajesz sobie sprawe z tego ile czasu i pracy zabierze pielegnacja siersci? Ja mam sznaucera mini i roboty huk- wyczesywanie, mycie, wycieranie, kazdy powrot ze spaceru to 15 minut zabawy, gdy mokro na dworze. Moze znajdziesz jakies fora fanow tych pieskow i tam ci pomoga?
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 12:59
        Nie, nie zdaje sobie sprawy, ale chetnie sie naucze i mysle ze pielegnacja nie bedzie problemem.
        Forma podczytuje, fakt, ze najwiecej fanow tej rasy jest w Niemczech, a po niemiecku niestety znam tylko pare slow sad
        • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 12:59
          Fora oczywiscie mialo byc
    • ola Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 12:59
      kup sobie w komplecie dobry odkurzacz. Będziesz z nim spędzać więcej czasu, niz z psem wink
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 13:01
        dobry odkurzacz juz mam, jest w stanie oderwac klepki z parkietu wink
        • princesswhitewolf Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 13:17
          przesadzaja. Nie przejmuj sie tym co mowia madre. Mam 3 koty( jeden dlugowlosy) i mialam dlugowlosego Collie i bynajmniej nie zajmowam sie calymi godzinami wyczesywaniem czy odklaczanem domu. Raz na tydzien czeszesz psiaka i jest ok. Kota podobnie. Odkurzam tez raz na tydzien i jakos klaki nie fruwaja. Warto kupic oczyszczacz powietrza czy jak to tam sie to zowie po polsku bo to polyka wszystko co fruwa laczne z wlosami. Wlaczasz co 3-4 dni na godzinke
          • sabka22 Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:02
            Mam golden retrievera...wszyscy mnie straszyli co ja sobię na głowę biorę i teraz dziękuję że ich nie posłuchała...chcieliśmy psa z wszystkimi konsekwencjami jego posiadania...mój też włosy ma długie i wyczesuję furminatorem i po problemie smile

A ten piesek którego chcesz ma włosy czy sierść???
            • dzoaann Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:13
              a mnie nie chodzi o brud, czy klaki w mieszkaniu, tylko o wyglad psa po przyjsciu ze spaceru. Ja mojego nieraz musze po spacerze do wanny wrzucac, bo jest w blocie, wyczesywac trawe z siersci, rozczesywac klaki ze dwa razy w tygodniu co najmniej, bo inaczej sie koltunia. Moze to zalezy od struktury psiej siersci, czy wlosa. Moze to daltego, ze moj pies nieduzy, wiec czesto i podwozie cale usyfione, nie tylko lapy.
              Ja tez dlugo psa wybieralam, wyboru nie zaluje. Gdy zadawalam wtedy pytania na forach i dostawalam rozne zniechcajace odpowiedzi, to denerwowalo mnie to troche, ale w sumie jestem wdzieczna ludziom, bo wyjasnili mi wszystkie watpliwosci i pokazali tez minusy posiadania psa.
              A corgiego maja sasiedzismile slodki jest, inteligentny- ukochana rasa krolowej brytyjskiejsmile
              https://images.okazje.info.pl/p/inne/4786/th100/pluszak-looney-tunes-diabel-tasmanski-24-cm.jpg
            • dzoaann Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 16:20
              pamietam zdjecia twojego psiaka, ktore zamieszczalas na forum. Jego siersc sie nie umywa do futra tego szpica ze zdjecia. Nie wiem jaki ten szpic jest w pielegnacji, ale nie dziwi mnie twoja opinia, ze ze swoim masz malo roboty.
              Moj ma specyficzny wlos na lapach i brzuchu i po kazdym spacerze jest sporo wycierania i wyczesywania.
              https://zaginionepsy.pl/zdjecia/1455_1_1255008768.jpg
              moja wyglada podobnie, ten wlos na lapach ma duzo sklonnosc do koltunienia i trzeba o niego dbac.
            • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 16:57
              podobno siers ma latwa w utrzymaniu w czystosci bo jest prosta i sztywna
    • yenna_m Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:09
      a szpice aby nie są bardzo szczekliwe?
      szczekliwy pies to kłopot
      • ona3010 Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:20
        MIałąm kontakt 2x z szpicami miniaturowymi sa przesuper.
        Na spacer w deszcz czy śniego proponuję ubrać zwykłą kurtke taką z śliskim materiałem i po problemie.
        Nie toleruje u psów bucików, sukieneczek czy piżamek.... to są fanaberie właścicieli uncertain
        Nawet york to wciaż nadal pies.
        • yenna_m Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:32
          www.mojpupil.pl/rasy_psow/Szpic_miniaturowy_Pomeranian/290
          martwiłby mnie mały stopień posłuszeństwa
          bo to wskazuje, że tak jak u beagle'a będziesz musiała być bardzo konsekwentna i jakakolwiek niekonsekwencja może zburzyć szkolenie
          • yenna_m Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:33
            i jeszcze fakt, że pies ma tendencje do dominacji i agresji
            • yenna_m Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:36
              www.mojpupil.pl/rasy_psow/Szpic_sredni/487
              a sorry, rasa nie wyglada najgorzej smile
              nadal martwiłby mnie średni stopień dominacji (bo wymaga konsekwencji i jasnego ustawienia relacji w stadzie od samego początku)

gorzej, ze jest bardziej aktywny od beagle'a wink
              • majenkir Re: 27.12.12, 15:13
                Sorry Yenna, ale nie ufalabym tak bezkrytycznie wszystkiemu, co napisane w internecie.
                A ta strone redaguje ktos, kto dane rasy widzial chyba tylko na obrazku... wink.
                • rosapulchra-0 Re: 27.12.12, 18:29
                  Ja bym przede wszystkim nie ufała jennie.
          • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 16:56
            no widzisz, a ja czytalam, ze sa bardzo posluszne i nawet od szczekania mozna je oduczyc, tzn nauczyc szczekac tylko w sytuacji gdy ktos puka do drzwi... to pisala pani z wlasnego doswiadczenia. Co do konsekwencji, to mam bardzo posluszne dzieci, wiec chyba nie jest tak zle wink (choc jedno jest bardzo trudnym przypadkiem, swego rodzaju wyzwaniem).
            • yenna_m Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 12:49
              pytanie, na ile dzieci będą konsekwentne, bo z własnego doświadczenia powiem Ci, że nic tak rewelacyjnie nie rozwala szkolenia, jak wlasne dzieciaki (np uczące psa spania w łóżku czy akceptujące i popierające psie żebractwo wink )
          • gabi683 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 10:25
            yenna_m napisała:

> www.mojpupil.pl/rasy_psow/Szpic_miniaturowy_Pomeranian/290
            > martwiłby mnie mały stopień posłuszeństwa
            > bo to wskazuje, że tak jak u beagle'a będziesz musiała być bardzo konsekwentna
            > i jakakolwiek niekonsekwencja może zburzyć szkolenie
            >

Charakter i cechy
            Agresja: bywa agresywny
            Akceptacja innych zwierząt: towarzyski
            Stosunek do obcych: ostrożny, z dala
            Stosunek do innych zwierząt: zasadniczo dobry
            Stosunek do innych psów: bywa agresywny
            Wrażliwość na samotność: średnia
            Jak często szczeka: bardzo często
            Instynkt łowiecki: brak danych
            Łatwość transportu: łatwo
            Przebywanie z dziećmi: dobry ze starszymi dziećmi
            Liczba szczeniaków :
            Miesięczny koszt utrzymania: 70 zł
    • alba27 Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:19
      Zobacz sobie jeszcze owczarka szetlandzkiego, podobny do tego szpica i całkiem miłe ma usposobienie, przez pewien czas rozważałam jego zakup ale w końcu wybrałam inną rasę.
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 16:59
        ciut za duzy, chcialabym takiego, ktorego ewentualnie mozna nosic w torbie
    • nie-matka Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:27
      Za dużo wiary pokładasz w rasę psa i jego wrodzone umiejętności, a wybrana rasa tak naprawdę zagwarantuje Tobie jedynie wymarzony wygląd, a nie charakter. Nad charakterem, umiejętnościami, socjalizacją, etc. to przede wszystkim praca, najpierw hodowcy, a później już tylko właściciela/i. Ja bym nie liczyła, że jak kupimy owczarka niemieckiego, to będzie on drugim komisarzem alexem, a jak owczarka szkockiego to będziemy mieli lassie w domu. Oczywiście, ogólne zasady jak nie kupowanie kaukaza do mieszkania, jagdteriera na kanapę, czy mopsa do stróżowania wink warto stosować, ale tak po prawdzie to wymienione przez Ciebie cechy psa, spełni połowa ras hodowlanych smile. Więc ja bym się bardziej skupiła na wyglądzie (i związaną z tym pielęgnacją), później dobrą hodowlą, a na końcu poszukała fajnej psiej szkółki w okolicy, która nauczy podstaw porozumiewania się z psem (lub dobrej literatury na ten temat).
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 17:03
        najpierw stawiam na wyglad wink potem patrze czy dobrze znosi dzieci, potem czy jest inteligentny i posluszny... a reszty to moze dam rade go nauczyc... Interesuja mnie zwlaszcza cechy charaktery, wlasciwe dla danej rasy, oczywiscie nic nie gwarantuje ze trafie na wzorcowy "egzemplarz"... by pomoc losowi, wybiore suczke, ponoc naturalnie lagodniejsza.
        • gabi683 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 10:49
          ma_dre napisała:

> najpierw stawiam na wyglad wink potem patrze czy dobrze znosi dzieci, potem czy
          > jest inteligentny i posluszny... a reszty to moze dam rade go nauczyc... Intere
          > suja mnie zwlaszcza cechy charaktery, wlasciwe dla danej rasy, oczywiscie nic n
          > ie gwarantuje ze trafie na wzorcowy "egzemplarz"... by pomoc losowi, wybiore su
          > czke, ponoc naturalnie lagodniejsza.

Najpierw chyba powinnaś patrzeć na dzieci a w drugiej kolejności na wygląd psa .Pies za jakiś czas zrobi się stary i co w tedy nie będzie pasował do twojego ideału tongue_out
          • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:21
            jak pies zrobi sie stary, to dzieci zrobia sie starsze i w domu beda przelotem, a wtedy stara matka z radoscia zajmie sie starym pupilem wink
          • nie-matka Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:29
            Ale że co niby, odnośnie tych dzieci, że niby rotweiler pożera dzieci na śniadanie...? To czy pies będzie przyjazny dla dzieci to przede wszystkim sprawa socjalizacji i naszego wychowania pupila. Możesz ułożyć dobermana na najprzyjaźniejszego psa dla dzieci, a yorka wychować na wiecznie zestresowanego, warczącego na dzieci i podgryzającego za nogi terrorystę.

A co do wyglądu, to jak dla mnie, co z tego że dany samochód ma super osiągi, mało pali i jest przestronny skoro mi się zwyczajnie nie podoba...
            • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 14:23
              Na rottweilera mnie nikt nigdy nie namowi, wiem co te psy potrafia i osobiscie nie moglabym spac spokojnie majac w domu takie zwierze. Nie czuje sie na silach ani ja ani nikt z domownikow.

Najwredniejszemu yorkowi ciezko bedzie zagryzc dziecko uncertain

Co do wygladu, masz zupelna racje, dlatego pudelkow nie biore zupelnie pod uwage...
      • noname2002 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 09:27
        Za dużo wiary pokładasz w rasę psa i jego wrodzone umiejętności, a wybrana rasa
        > tak naprawdę zagwarantuje Tobie jedynie wymarzony wygląd, a nie charakter

Nie zgadzam sie, rasy psow wyhodowano w okreslonych celach uzytkowych i maja w zwiazku z tym okreslone cechy charakteru. Sama mam owczarka collie i tak jak w opisach rasy niesamowicie szybko sie uczy.
        • gabi683 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 10:50
          noname2002 napisała:

> Za dużo wiary pokładasz w rasę psa i jego wrodzone umiejętności, a wybrana ras
          > a
          > > tak naprawdę zagwarantuje Tobie jedynie wymarzony wygląd, a nie charakter
          >
          > Nie zgadzam sie, rasy psow wyhodowano w okreslonych celach uzytkowych i maja w
          > zwiazku z tym okreslone cechy charakteru. Sama mam owczarka collie i tak jak w
          > opisach rasy niesamowicie szybko sie uczy.

Dokładnie !
        • nie-matka Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:06
          Oczywiście, że ogólny zarys charakteru powinien być zgodny ze wzorcem i należy mu się przyjrzeć, a nie później narzekać, ze labek ma adhd, bo chce żeby mu rzucić piłkę więcej niż trzy razy (urodzony aporter), husky nie chce zadowolić się 10minutowym spacerkiem dookoła bloku (pies zaprzęgowy), czy że owczarek niemiecki jest jak wrzód na tyłku bo wiecznie coś chce i pod nogami się pałęta, zamiast sam zająć się sobą (rasa wyhodowana do ścisłej współpracy z człowiekiem). Ale już stwierdzenie, że Twój collie zgodnie ze wzorcem rasy szybko się uczy... no cóż szlajałam się trochę po różnych szkoleniach i stwierdzam, że psy niezależnie od rasy naprawdę szybko się uczą pod warunkiem, że mają w tym interes i ktoś potrafi pokazać im o co nam chodzi, niezależnie od rasy.

Dlatego też twierdzę, że cechy wymienione przez ma_dre spełni większość psów, bo żeby lubił dzieci to kwestia wychowania i socjalizacji, wierny będzie, jeżeli my będziemy dobrym właścicielem, inteligentny będzie jeżeli będziemy potrafili przekazać mu o co nam chodzi i będziemy w tym konsekwentni, łagodny to znów kwestia wychowania dobrego, itd.

I jeszcze taki przykład z mojego podwórka. Owczarek niemiecki wiadomo, że jest psem użytkowym wyhodowanym do współpracy z człowiekiem. W związku z tym wiemy, że będzie lgnął do człowieka i będzie najszczęśliwszy jak będzie mógł coś robić z tym człowiekiem (biegać za patykiem, szukać zguby czy nawet ćwiczyć zwykłe siad-stój-waruj). Ale już nikt nie zagwarantuje, że dany egzemplarz będzie łagodny do innych psów, będzie łatwy w układaniu (może się trafić twardy osobnik), lub będzie idealnym psem obronnym (możemy trafić na psa lękliwego).
      • aneta-skarpeta Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:25
        mom zdaniem charakterystyka psa jest bardzo wazna. wize po swoim

nasz jest jak z ksiazki, ma 2 lata i dopiero wychodzą jego wszystkie cechy rasy

jesli pies jest zywy, albo lubi spokoj, jest strozujący, albo agresywny to wiadomo, że wychowasz psa, ale pewne cechy zostaną

tak jak moj jest aktywnym psem strózującym, to nie wychowam go na kanapowca, ktory ma w odwloku to co sie dzieje w jego otoczeniu
    • aamarzena Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 14:40
      Miałam szpica wilczastego (to ten największy z niemieckich) i jeśli chodzi o pielęgnację, to wbrew pozorom nie jest źle smile Czesać wystarczy raz na tydzień, a jak zapomnisz to raz na dwa też będzie. Kąpiel 1 raz w roku. Sierść "wymienia" 2x do roku - jesienią i wiosną i wtedy najlepiej wziąć psa gdzieś na łąkę i porządnie wyczesać (zbiera się cała reklamówka sierści) - tak przez kilka dni, po okresie linienia te psy gubią niewiele włosów.
      Odkurza się o wiele lepiej takie długie włosy niż krótkie kłaczki (jak np. u ratlerka), które wbijają się w dywan. W okresie jesienno-zimowym pies faktycznie zbiera sierścią na brzuchu sporo wody, piasku itp - ja po spacerze wycierałam ręcznikiem psa. Jeśli to nie pomogło to brałam miskę z wodą i najpierw przednie łapy i klatka były myte, później tylne i brzuch.
      Szpice maja bardzo przyjemną w pielęgnacji sierść - nie plącze się, a brud łatwo zmyć/sczesać.
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 14:26
        ten szpic tez mi sie podoba diabelnie!
        • aamarzena Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 22:36
          bo piękny, piękny smile Jak wszystkie szpice zresztą. Pewnie też łatwiej będzie o szczeniaka, bo to najpopularniejsze ze szpiców niemieckich w Pl
          • anyx27 Re: ...a taki pies ??? 30.12.12, 14:13
            https://www.kuchniapupila.pl/files/1062482281/west_highland_white_terrier1.jpg
            https://4.bp.blogspot.com/-eyiKAwLjfyk/Toku-aXb1UI/AAAAAAAAAkQ/RTWFOjwBL-g/s1600/cavalier_king_charles_spaniel-13617.jpg

Poczytaj o West highland white terrier i Cavalier king charles spaniel.
    • tanebo Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 16:22
      Taki pies ma minusy: jest samobieżnym wzmacniaczem dzwonka u drzwi. No i trzeba uważać na orły.
    • hamerykanka Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 16:46
      Mialam z tymi szpicami do czynienia i moim zdaniem nie nadaja sie dla dzieci. Sa wrzaskliwe, co bedzie powodowac spiecia z sasiadami, maja maly prog bolu-czyli przy dziecku moze sie okazac ze beda sie odgryzac. Na pewno nie sa lagodne!
      Ta rasa nie spelnia twoich oczekiwac. Proponuje raczej King Charles Spaniel, jesli lubisz dlugowlose. Maja o wiele lepszy charakter.
      • gabi683 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:06
        hamerykanka napisała:

> Mialam z tymi szpicami do czynienia i moim zdaniem nie nadaja sie dla dzieci. S
        > a wrzaskliwe, co bedzie powodowac spiecia z sasiadami, maja maly prog bolu-czyl
        > i przy dziecku moze sie okazac ze beda sie odgryzac. Na pewno nie sa lagodne!
        > Ta rasa nie spelnia twoich oczekiwac. Proponuje raczej King Charles Spaniel, je
        > sli lubisz dlugowlose. Maja o wiele lepszy charakter.

Cudna ta rasa smile
    • sheer.chance Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 17:32
      solidnej budowy, ale zeby miescil sie w torbie?

Zreszta dobierz psa do charakteru dziecka, skoro to ma byc jego towarzysz. Jak dziecko jest zywiolowe i ma mnostwo niespozytej energii, to dogada sie np. z malym terierem. Jak jest halasliwe, to nie kupuj szetlanda, bo zrobisz z psa klebek nerwow, jak dziecko jest spokojne i lagodne, to cavalier bedzie super, itd...

A tak z ciekawosci, co to znaczy, ze pies ma byc "wierny"?

• ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 19:05
        sorry, fakt, ze to slowo nie najlepiej tu pasuje, po prostu nie lubie ras psow, ktore leza do kazdego, jak labradory czy goldeny (moze sie myle, ale z obserwacji wynika, ze sa przyjacielskie do kazdego zywego stworzenia), wole psy nieufne w stosunku do obcych, bardzo przywiazane do domownikow. Nie znioslabym psa,ktory lasi sie do wszystkich uncertain bo sama taka nie jestem wink
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 19:13
        no wiem ze to troche glupio brzmi, ale chodzi mi o psa solidniejszej budowy niz ratlerki, harciki czy chiuahua, ale na tyle duzego, by nie musial obawiac sie zywiolowosci mojego mlodszego syna, starszy jest delikatny i do rany przyloz, choc tez musze czuwac, by bawil sie z kotem a nie kotem... Jednoczesnie chcialabym takiego delikwenta moc przewiezc w torbie, na wypadek dalekich podrozy i wypadow turystycznych ...
        • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 19:14
          w wygodnej torbie do tego przeznaczonej, zaznaczam
          • sheer.chance Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 19:53
            A, to teraz rozumiemsmile

Niektore z cech z twojej listy zaleza bardziej od charakteru danego egzemplarza i od wychowania, niz od rasy (np. na przywiazanie do domownikow trzeba zapracowacsmile). Moze ktorys z pudli? Wiem, ze sie niektorym kiepsko kojarza, ale to naprawde fantastyczne psy. Lojalne, inteligentne, chetne do zabawy,nieszczegolnie chuchrowate, a i te mniejsze do torby sie zmieszczasmile

Aha i jeszcze rzucilo mi sie w oczy gdzies wyzej, ze chcesz suczke, bo lagodniejsza. To stereotyp bardzo krzywdzacy psich chlopakowsmile
            • nie-matka Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:36
              Niejeden szkoleniowiec już mi mówił, że pies (samiec) jest prostolinijny, jest tak lub tak, świat czarno-biały, nie ma odcieni szarości, czyli lubimy albo nie, a z suczkami, to jak z kobietami, może być tak albo tak, cała gama szarości, kombinują, sprawdzają. Dwa samce ustalając hierarchię dadzą sobie "po ryju" ustalą zasady współżycia i jest zachowany status quo, a suczki to wredoty, które mogą się bawić w wojenki podjazdowe wink.
              • majenkir Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 15:17
                nie-matka napisała:
                > Niejeden szkoleniowiec już mi mówił,(...)

Cos w tym jest. "Przerobilam" 7 psow (3 suki i 4 psy) i wszystkie takie wlasnie byly.
    • mama303 Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 18:11
      ładna psinka, nie wiem jak tam z charakterem.
      Ja to najbardziej lubię kundelki, takie najbardziej psie mi sie wydają smile
    • asia_i_p Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 18:35
      A czemu ma być puchaty?
      Nie przeraża cię codzienne wyczesywanie?

A łagodność nie wiem, czy nie jest przereklamowana. Kiedy w rodzinie pojawiały się kolejne dzieci, w sumie cieszyliśmy się, że jamniczka nie jest nadmiernie łagodna i że sprowokowana warczy albo delikatnie ostrzegawczo chwyta za rękę.
      • ma_dre Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 19:10
        E, ja ufam psu, jak go zaboli, to pewnie i klapnie, ale wole zeby nie rwal sie do ataku o byle co. Jako rodzic i tak bede czuwac by nikomu nie stala sie krzywda.
        • princesswhitewolf Tybetanski Spaniel 28.12.12, 09:50
          https://www.tibetskyspaniel.sk/fotogaleria/29.JPG
          • ma_dre Re: Tybetanski Spaniel 28.12.12, 11:25
            No fak, piekny! A dlaczego musi byc puchaty? Bo moje dziecko lubi siersc wink ja wole gladkowlose...
      • nie-matka Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 11:39
        Inaczej odbiera się ostrzegawcze warczenie jamnika, a inaczej kaukaza (który notabene raczej nie warczy i nie ostrzega) wink
        • yenna_m Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 12:55
          no i to błąd, bo akurat jamnik to bardzo ostry pies myśliwski

ludzie o tym zapominają i potem po osiedlach biegają agresywne parówki

jamnik długowłosy mojego teścia potrafił na polowaniu wleźć do nory dużo od niego większego i silniejszego borsuka i walczyć z nim ostro
          tak więc nie podniecałabym się łągodnościa jamników tongue_out

to psy wymagające, jak każdy niezalezny i ostry pies mysliwski, dobrego szkolenia i dobrego podejścia (oraz konsekwencji)
          • dzoaann Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 13:58
            heheh, mialam jamnika, najbardziej chrakterny z moich psow, niesamowicie wymagal konsekwencji...wiecznie nas wyprobowywalsmile
    • bombastycznie Re: ...a taki pies ??? 27.12.12, 19:55
      jestem za, ostatnio u weterynarza u jakiego praktykuje były takie pieski, przyszła Pani która prowadzi hodowlę tych właśnie, miała 4 szczeniaki do chipowania/szczepienia itd ale przyszła z całą zgrają czyli ze swoimi suczkami i reproduktorem, prześwietne są te psiaki, ciekawskie i bardzo towarzyskie i takie jakby z natury wesołe, ma się wrażenie że się uśmiechająwink, myślę że dla dziecka będą odpowiednie, ale wiadomo że i dziecko i pies muszą być nauczone współżycia bez targania za ogon czy gryzieniawink
    • kamelia04.08.2007 Re: ...a taki pies ??? 28.12.12, 21:12
      ja ci polece po francusku: cavalier king charles
    • landora Re: ...a taki pies ??? 30.12.12, 15:09
      Miałam kundelka w typie szpica, charakter miał zupełnie "szpicowy". Niezależny i uparty, ale szalenie łagodny w stosunku do domowników, członkowie rodziny mogli mu zrobić wszystko, włącznie z wyjęciem szynki z paszczy. Wierny, kochany, niesamowicie inteligentny pies. Uwielbiał się bawić, tarmosić, przytulajski jak kot. Dzieci nie lubił, bał się ich, ale być może dlatego, że to był pies "po przejściach". Futro łatwe do utrzymania, po spacerze psa się obracało do góry łapami i wycierało brzuch ścierką.
      Pies nie śmierdział w ogóle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka