Dodaj do ulubionych

Zastanawiałyście się nad fenomenem programów typu

27.12.12, 16:07
Zastanawiałyście się nad fenomenem programów typu Superniania, czy Perfekcyjnej Pani Domu? Zwłaszcza w Polsce, gdzie dom i rodzina to twierdza, a bałagan to tabu. Rozmawiacie ze znajomymi o swoich niegrzecznych dzieciach? Zapraszacie gości do niewylizanej chałupy? big_grin Nie, prawda? Z drugiej strony wystarczy, że na tym forum pojawi się rodzina z wyżej wymienionymi problemami i wątek na setki wpisów. Może tu jest pies pogrzebany. Ta oglądalność to ludzie, którzy chcą się podbudować. Ja tak nie mam.

"1,31 mln widzów oglądało średnio odcinki zakończonego właśnie sezonu „Perfekcyjnej Pani Domu” w TVN. Liderem pasma – z minimalną przewagą – był Polsat, nadający w poniedziałkowe wieczory filmy fabularne. TVN z 16,02 proc. publiczności pokonał za to TVP2 (11,42 proc.), gdzie można było zobaczyć program „Tomasz Lis na żywo” oraz filmy fabularne. Wpływy z reklam emitowanych podczas 12 odcinków PPD wyniosły 18,8 mln zł ­ (dane: Nielsen Audience Measurement, wirtualnemedia.pl)."

Więcej pod adresem www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1533549,3,fenomen-perfekcyjnej-pani-domu.read#ixzz2GGUuUyq8

Bardzo się mylę?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:17
      eeee....

> Rozmawiacie ze znajomymi o swoich niegrzecznych dzieciach?

taaaaak...

> Zapraszacie gości do niewylizanej chałupy?

tym bardziej taaaaaak...
      • kropkacom Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:20
        > taaaaak...

Tia...
        • dziennik-niecodziennik Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:22
          no co, tak smile ja mam porządek w głębokim poważaniu, czego przeboleć nie może moja mama - własnie taka perfekcjonistka do bólu. a dziecko - jak jest niegrzeczne to co tu ukrywac, normalna rzecz przeciez. nikt mi nie uwierzy jak bede mowic ze mam najgrzeczniejsze dziecko pod słońcem przeciez big_grin
          • kropkacom Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:25
            No, ok. big_grin
        • dzoaann Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:25
          no, ja mam jak dziennik. W domu mam srednio czysto, raczej wieczny balagan. Czesto ktos wpada nawet bez zapowiedzi. O dzieciach tez rozmawiam, z przyjaciolkami na przyklad bardzo czesto obgadujemy swoje dzieciaki i kazda sobie uleje, ponarzeka i juz lepiejsmile
          • kropkacom Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:30
            Uleje, ponarzeka, a potem na ematce przeczyta jaka bezradna wychowawczo wink
            • echtom Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 19:07
              Trzeba wiedzieć, z kim narzekać wink
    • barbibarbi Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:24
      Nie oglądam takich bzdetnych badziewi. Raz obejrzę sondażowo i mi styka, nie dam z siebie robić idioty. Wszystko to ustawki, i te domy i te nianie, i te pająki po kątach, bzdet, bzdet, bzdet. Jestem tylko zła, jak można na taką skalę serwować społeczeństwu takie ogłupiające badziewia?
      • barbibarbi Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:27
        A! i miałam na myśli te nianie nagrywane ukrytą kamerą, a nie supernianię, bo to inna kategoria.
      • kropkacom Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:27
        Widać społeczeństwo jednak ogląda. Tak, też jestem zaskoczona.
      • dziennik-niecodziennik Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:28
        tja
        to tak jak w tym rewelacxyjno-rewolucyjnym programie "Surowi rodzice". obejrzałam dwa odcinki i przepraszam, ale chyba NIKT nie wierzy ze to realne sytuacje sa. moze w Superniani jeszcze troche tak, bo dzieciaki potrafią dac popalic, a czasem wystarczy niewiele zeby sie to uspokoiło, ale w PPD nie wierze i tyle.
      • sumire Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:31
        społeczeństwo dostaje to, czego chce smile supernianie i pokrewne po prostu trafiają w gust publiczności, a ta publiczność przynajmniej w części, jak sądzę, czerpie z oglądania perwersyjną przyjemność z gatunku 'uff, inni mają gorzej'.
        • barbibarbi Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:37
          a ja myślę, że społeczeństwo to jednak nie sami idioci, jak to sobie wyobrażają producenci takich programów, i jak by sobie tego życzyli, bo dla idioty łatwiej zrobić tani program.
          • kropkacom Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 16:39
            Zaraz idioci... Jakby ktoś się naprawdę chciał uczyć czegoś z tych programów. wink
    • ga_ga_aga Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 17:25
      Fenomen oglądalności PPD cz Superniani jest taki sam jak duża sprzedaż poradników wszelkiej maści. Ogląda sie to ze zwykłej ludzkiej (babskiej? wink ciekawości i przy okazji - również bardzo po ludzku - trudno nie dokonać porównania: też tak mam, albo mnie to na szczęście nie dotyczy. Pokazywanie czyjegoś realnego domu jest bardzo atrakcyjne i dla oglądających i chyba też dla pokazującychsmile
      Myślę, że temat wychowania dzieci czy braku czasu i/lub umiejętności utrzymywania swojego domostwa w stanie "na błysk" nie jest tabu, wręcz odwrotnie raczej chętnie się o tym dyskutuje (oczywiście wstyd byłoby pokazywać światu swoje niewychowane dzieci lub zasyfiony dom, ale nie widzę wśród znajomych niechęci do dyskusji na te tematy).
      Dużą oglądalność miały czy jeszcze mają też chyba programy, gdzie do mieszkania wskakuje ekipa urządzająca lokal albo programy, w których tematem wiodącym jest gotowanie.
      Programy typu PPD, SN, meblowanie itp. to dla mnie i tak górna półka w stosunku do takiej nędzy jak trudne sprawy, pocztówki z wakacji itp. To są dopiero podkręcane pod potrzeby szerokiej widowni gnioty (wiem, bo ostatnio moje dzieci pod wpływem rówieśników zapałały wielką chęcią do oglądania tych gniotów, więc i ja sie temu bliżej musiałam przyjrzeć - po prostu dno, a swoją wierną publiczność pewnie też masad
    • edelstein Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 18:34
      Nie ogladam,nudza mnie,tv ogladam w czwartki,czasem w weekend i swieta.W domu mam czysto bo lubie.Dziecko mam grzeczne albo nie i nie widze powodu do klamania,ze jest perfekcyjne,bo nie jest.
    • asia_i_p Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 18:39
      Ależ oczywiście, że to się ogląda, żeby się pocieszyć. Czasem też coś podpatrzeć, ale to 5% siły przyciągania, a 95% patrzenie, że ktoś ma gorzej.

Rzeczywiście, zastanawia mnie, że ludzie dają się filmować, zwłaszcza w Superniani.
    • sanrio Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 21:56
      Ha! czuję się zobowiązana do odpowiedzi - teraz wszystko się wyjaśniło, nie oglądam Pani Domu, to dlatego nie potrafię sobie pozmywać sama garów!! I cholera, Superniani tez nie oglądamuncertain
    • tosterowa Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 22:08
      Zapraszam znajomych do niewysprzątanej chałupy i skarżę się na własne dziecko, Supernianię oglądałam regularnie nie myśląc wówczas nawet, że kiedykolwiek będę matką, PPD wprawdzie raczej nie oglądam, ale czasem zapuszczę inną tego typu bzdurę i mam na to inną teorię: ludzie to oglądają, bo to nie wymaga jakiegokolwiek myślenia, bo po całym dniu w robocie, później z dziećmi i po milionie innych obowiązków taki odmóżdżacz jest czasem bardzo przydatny.
      • andaba Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 22:15
        Mnie zastanawia fenomen programów takich jak Trudne sprawy - to jest tak bezdennie głupie, że nie da się oglądać. I ze wstydem przyznaję (w tym momencie skarżę się na niegrzeczne dziecko) że moje dzieci to oglądają - stąd znam poziom tego badziewia - obejrzałam jeden odcinek doprowadzając do stanu przyzwoitego szafę syna (tu przyznaję się do syfu w chałupie).
        A żadnej superniani, ani perfekcjonistki nie oglądałam, może nie mam tego programu?
    • wrednadziewucha Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 22:12
      Lubimy patrzeć, jak żyją inni, lubimy zaglądać do ich mieszkań. Brudy, sekrety, cudze problemy-wszystko skupione jak w soczewce. Czysty wojeryzm, oto tajemnica sukcesu tych programów, nic innego!
    • ma_dre Re: Zastanawiałyście się nad fenomenem programów 27.12.12, 22:38
      nie ogladam takich programow, zreszta jest wiele odcieni miedzy domem PPD a domem z lepiacymi sie podlogami... jestem gdzies pomiedzy wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka