Dodaj do ulubionych

Czy najlepiej wziąć szczeniaka?

04.01.13, 22:38
Pisałam wcześniej, że myślimy o wzięciu suczki - sznaucerka miniaturowego.
Suczka ma już prawie 10 mies., do tej pory mieszkała z hodowcą, który najpierw chciał ja sprzedać, potem jednak z nim została (powody nie do końca jasne), ale w końcu stwierdził, ze mógłby ją ewentualnie sprzedać do "dobrego domu".

Zastanawiamy sie jeszcze nad decyzją, ale gdy rozmawiamy ze znajomymi, to wielu twierdzi, ze lepiej wziąć szczeniaka niz prawie rocznego psa, bo się bardziej przywiąże, przyzwyczai itp.

Czy tak rzeczywiście jest? Czy "starszy" piesek jest juz tak "zmanierowany", że nie nauczymy go niczego? Nie przywiąże się do nas?
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 22:45
      Osobiście jestem antyszczeniakowa (przywiązuję się do swoich kapci, skarpet etc. poza tym nie lubię uczyć szczylków małych czystości z gazetami w roli głównej...). W tej chwili mamy 4 psy - dwa własne (oba ze schroniska, jeden jako 4-latek, druga jako 1.5-roczna - zaburzeń więzi nie dostrzegam u żadnego, czystości nauczyły się błyskawicznie, zmanierowane nie są) i dwa tymczasowe (tu gorszy temat, bo to są największe psie nieszczęścia zbierane ze schronisk z całej Polski i socjalizacja trwa dłużej, ale np. po 5-miesięcznym pobycie u nas w listopadzie poszedł do nowego domu 10letni spaniel i nowa rodzina jest zachwycona: z warczącego, gryzącego, dominującego wszystko/ wszystkich gbura zrobił się anioł nie pies - kochający dzieci, milutki, rozwalający się "do góry kołami" przed właścicielami, siusiu/ kupa na spacerach, dogaduje się z resztą zwierzaków.... da się wychować i dorosłego psa).
      • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 22:48
        smile

Dzięki smile
    • ojasia Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 22:49
      W sumie nie wiem, jak to jest ze szczeniakami. Ja wziełam dorosłego psa-suke (miała wtedy jakieś 1,5 roku) ze schroniska. Wszystkiego nauczyła się w "mig" włącznie z załatwianiem potrzeb fizjologicznych na podwórku. A za to ominęła mnie młodzieńcza "ropierducha" szczenięca, np. gryzienie butów itd. Wyrośnięty pies od DOBREGO hodowcy, to moim zdaniem dobry pomysł. Tylko sprwdź najpierw hodowlę, bo oczywiście pies ma rodowód Związku Kynologicznego? I dowiedz się dlaczego hodowca postanowił jednak sprzedać psa.
    • carmensitas Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 22:55
      10 miesięczny pies to wg mnie nadal szczeniak.
      • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:05
        Facet powiedział, że ma niezarejestrowaną hodowlę - od niego brała psa koleżanka z pracy - piesek jest łagodny, śliczny, zdrowy, nie ma z nim problemów - myślałam, ze taka "rekomendacja" wystarczy.
        Czy brak rejestracji dyskwalifikuje pieska z tej hodowli?
        Co do powodów zostawienia pieska facet tłumaczył to tym, że kończy już z hodowlą sznaucerków i dwa ostatnie pieski oraz ich matka po prostu zostały z nim, ale ile w tym prawdy, to nie wiem..
        • lolinka2 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:13
          pseudohodowla, facet pewnie chciał sukę rozmnażać, ale coś nie wyszło, więc jednak sprzeda.

Nie popieraj pseudohodowli, proszę!!! To wygląda tak: drastyczne zdjęcia z pseudohodowli Każdy zakup utwierdza "hodowcę" w przekonaniu, że jest popyt na jego "towar", bo owszem - pies w takim miejscu jest towarem. Gdyby psy od tego pana były naprawdę rasowe, miałyby rodowody Polskiego Związku Kynologicznego. Skoro ich nie mają - nie spełniają wymagań stawianych rasie, są zatem "w typie rasy". Psa "w typie rasy" za 0 PLN i mnóóóóóóstwo wdzięczności możesz sobie wziąć ze schroniska - i to z dowolnego w kraju, bo i transport jest organizowany. Wejdź na forum dogomania.pl, znajdź podforum wybranej rasy, będą tam na pewno ogłoszenia adopcyjne.

Całego świata się nie zmieni, ale można zmienić cały świat jednego psa smile

Na zachętę: wklejam fotkę mojego cuda adopcyjnego ze schroniska w Celestynowie smile

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/734989_396082693808387_1717590581_n.jpg
          • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:39
            Twój pies jest ABSOLUTNIE przepiękny!!!
            • aneta-skarpeta Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 22:23
              jest boski i ma takie madre oczy
        • ojasia Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:15
          To jak chcesz, ale ja poszukałabym psa z zarejestrowanej hodowli, a poza tym sprzedaż szczeniąt z "dzikich hodowli" jest niezgodna z prawem.
    • sumire Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 22:59
      nie. zresztą 10-miesięczny psiak to właściwie jeszcze dzieciuch. nawet, jeśli dotychczasowy właściciel zdążył go rozpuścić jak dziadowski bat, szybko się dostosuje. tyle, że sznaucery to pieski raczej energiczne, na to trzeba brać poprawkę.
      psy - niezależnie od wieku, wiem, bo moi rodzice właśnie wychowują kolejnego adoptowanego zwierza - szybko się uczą i przywiązują, potrzebują tylko konsekwencji. jak dzieci wink
    • cherry.coke Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:04
      Nasz sie przywiazal wziety jako paroletni "staruch" smile Ale 10 miesiecy to jeszcze dziecko. Nic sie nie martw.
    • majenkir Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:07
      10-miesieczny pies to nadal szczeniak, tylko troche starszy wink.
      A znajomych nie sluchaj.
      • wioskowy_glupek Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:17
        Mój synek wink wzięty do adopcji jako ok 2 miesięczny szczeniak, także z nami od dziecka... Kompletnie się nie przywiązał, także nie ma reguły wink Dzisiaj ma już 15 lat a potrafi na mnie zębiska podnieść jak mu się coś nie podoba.

Za to błyskawicznie nauczył się higieny.
    • sheer.chance Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:15
      Bardziej bym sie bala, ze z pseudohodowli, niz ze 10-miesieczny.
      A jak sie zdecydujesz wziac, to spytaj czy juz miala cieczke, albo czy jest wykastrowana, bo mozesz akurat trafic na "trudny wiek".
      • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:24
        To ma byc sznaucerek miniaturowy - typ amerykański - nie jest ostrzyżony.
        Tak wygląda
        mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=96130dde0a&view=att&th=13c071549cf3889f&attid=0.4&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P9rXZ-awzYRDWd9g-PNu6iZ&sadet=1357338129412&sads=mY0IkFAnH4IqcHJnIdYyhcUSf-w
        Zabiłyście mi ćwieka tą pseudohodowlą - nie sądziłam, że taka hodowla to coś gorszego niz schronisko - chciałam po prostu zapewnić jakiemuś pieseczkowi dobry dom.
        • lolinka2 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:38
          nie otwiera się.

Oraz: nie wygląd (nie tylko) decyduje o rodowodzie, m.in. to, że pieski nie krzyżują się między sobą rodzinnie etc.
          Co do hodowli, chodzi o zapewniane psom warunki, wiek w momencie rozpoczęcia rozrodu, odstępy między miotami etc. etc.
          Masa rzeczy - zerknij tutaj:
          regulamin hodowli psów rasowych

oraz tutaj: sznaucer miniaturowy - opis rasy
          • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:54
            Nie umiem tak wkleić, by było widac - na moim kompie się otwiera. Przepraszam.

Rozumiem wszystkie kwestie związane z nietolerowaniem dzikich hodowlii, ale kurczę... ten piesek już zyje i też zasługuje na ciepły dom. Mam okropny dylemat sad

Dzięki za opis rasy - czytałam to juz wczesniej, ale dla mnie - laika - wiele z tych stwierdzeń jest nie do zweryfikowania w realu.
            A może znacie w okolicach Krakowa prawdziwą hodowlę sznaucerków miniaturowych?
            Nie umiem nic sensownego wygooglac, wyskakują mi jakieś stare wątki lub hodowle psów wystawowych, rodowodowych, a na tym mi nie zalezy.

• sheer.chance Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:58
              "prawdziwą hodowlę sznaucerków"
              "rodowodowych, a na tym mi nie zalezy"

szczeniaki z prawdziwej hodowli beda mialy rodowod
              • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:00
                rzeczywiscie - głupio napisałam, chodziło mi o to, ze mama ani tata nie muszą być utytułowani smile

• lolinka2 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:14
              załącznika z twojego maila nie odczytam, bo to nie jest fotka gdzieś w necie, tylko wyłącznie na twojej skrzynce smile
              • sheer.chance Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:18
                Liczylam, ze zobacze jak wyglada amerykanski typ sznaucera. Niby wiem, ze standardy ras sie roznia miedzy FCI a AKC, ale tez bardzo latwo mozna dac sie zwyczajnie oszukac. Nie wyglada jak powinien? A, bo to typ amerykanski.
                • hamerykanka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:29
                  Zdaje sie ze amerykanski jest wyzszy i krotszy niz europejski.
                  Ja sama tak mam z dobermanami, bo amerykanski wyglada nieco inaczej (bardziej smukly, dlugi kark jak u konia arabskiego), a europejski jest bardziej umiesniony. I moje dwie suki maja typ europejski co budzi zdziwienie i pytanie na spacerach.
                  • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:38
                    Dziewczyny, przyznaję szczerze, nie znam się - łatwo mnie oszukac - gdy dostałam zdjećia, w pierwszej chwili myślałam, ze to... yorki, bo sznaucery kojarzyły mi się zupełnie z innym wygladem.
                    Piesek z mojego zdjęcia jest podobny do tego z linku
                    www.psy.elk.pl/ogloszenia/14948,Sznaucer-Miniatura-czerno-serbrny!.htm
                    Jestem juz zupełnie skołowana sad
                    • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:43
                      Chodzi mi oczywiscie o ten długi włos i "czuprynkę", bo sznaucerek kojarzył mi sie z bródką i raczej wygolonym grzbietem i brzuchem - ale być moze to kwestia strzyzenia...
                    • sheer.chance Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:47
                      >przyznaję szczerze, nie znam się

tym sie nie przejmuj
                • majenkir Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 03:24
                  Facet po prostu kit wciska uncertain
                  Masz tu foto sznaucera amerykanskiego
                  https://www.westminsterkennelclub.org/2010/photos/breed/RN13232501.jpg
                  • aneta-skarpeta Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 22:35
                    znam ludzi którzy kupili bolder coliewink

miał wyglądać tak
                    https://bordercollie.host77.pl/galeria/a_border_collie_dog_2.jpg
                    tylko miał brzydsze umaszczenie- brzydsze w sensie rasowości-taki bardziej pobałaganiony był, ale jak na szczeniaka to wygladał tak jak bolder

urosł tak

https://www.rekord24.pl/b/psiaki-schronisko/dulux_kop120_1.JPG

tylko dwukolorowy

uroczy, ale koło bolder collie to on nie stał, raczej koło owczarka nizinnego= moze się hodowcy pomyliłosmile
        • sheer.chance Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:55
          Taka hodowla jest przede wszystkim nieuczciwa, ale bedzie sie dobrze miec dopoki beda ludzie placacy za szczeniaki w typie rasy.

Jak nie chcesz ze schroniska, to moze wez psa z jakiejs fundacji?

Link sie nie otwiera.

• imasumak Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:20
      Ale to jest nadal szczeniak! A przynajmniej odpada Ci nauka czystości i bezrozumne niszczenie wszystkiego dookoła przez psiaka wink
      • zuzamary Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:01
        Od zawsze mam psy - i to jednorazowo kilka.Zawsze jakiegoś owczarka niemieckiego - bo kocham! - i różne inne - bo się znajdą, bo rodzinka ma potrzebę.
        Najłatwiej brać malucha (do trzech miesięcy) - niezależnie od rasy.Starsze psiaki zawsze mogą przynieść spadek po przeżyciach, których nie znamy. Wtedy trzeba dużo więcej pracy. Moja trzyletnia wilczurka trafiła do nas jako półroczna sunia - maltretowany psiak. Obecnie jest super, ale to były dwa lata pracy! Warto, ale pod warunkiem, że dużo czasu się poświęci.
        Ps
        Partner, mąż , dzieci - też wymagają czasu...
        • imasumak Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 14:23
          zuzamary napisała:

Najłatwiej brać malucha (do trzech miesięcy) -

Żaden hodowca nie wyda szczeniaka przed ukończeniem 3 miesiąca.

Starsze psiaki zawsze mogą przynieść spadek po przeżyciach, których nie znamy.

Ale on bierze psa z hodowli. Wątpię, żeby pies był tam źle traktowany.
    • hamerykanka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 04.01.13, 23:47
      Starszy pies tez sie jak najbardziej przyzyczai.To nie jest problem.
      Natomiast moje zaniepokojenie budzi jego pochodznie: w takich pseudohodowlach domowych zwykle nie szukaja daleko reproduktorow , tylko kryja tym co jest pod reka, matke z synem, ojciec z corka. Zwyczajnie balabym sie problemow zdrowotnych, zarowno fizycznych jak i psychicznych; bo potem mozesz wydawac ciezkie pieniadze na weterynarza.
      Na Twoim miejscu albo poszukalabym sprawdzonej hodowli z papierami, albo dala dom jednemu z tych biedakow ze schroniska. I wierz mi, nawet dorosly pies ze schorniska odda ci cale swoje serce..
      • zuzamary Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:11
        Zgadzam się! Mam psy rasowe i kundlopodobne. Pies zawsze odda serce. Tylko - jak ma problem - nie zawsze odda serce tak, jakby chciał właściciel. Obawiam się właścicieli, którzy liczą na psa bezproblemowego!
    • lolinka2 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:23
      adopcje sznaucerów:
      na forum Dogomania
      strona adopcyjna sznaucery.eadopcje
      • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 00:33
        Matko Boska, niektóre zdjęcia są wstrząsające sad

• zebra12 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 07:32
      Ja bym szczeniaka nie brała. Wzięłam dorosłego psa a kilka razy miałam szczeniaki i gdybym miała znów kiedyś brać psa, to tylko dorosłego. Co do przywiązania się do właściciela to nie ma żadnej różnicy, a szczeniak sika, niszczy, skuczy, gryzie, ucieka ... Ja dziękuję.
      • roodolff Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 10:26
        Zgadzam się z tym co piszecie. Nic dodać nic ująć.
        Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego akurat sznaucer miniaturka?
    • sadosia75 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 10:36
      Nie ma znaczenia czy weźmiesz szczenię czy psa dorosłego czy w wieku pomiędzy szczenięciem a psem dorosłym.
      Znaczenie ma natomiast skąd weźmiesz psa.
      Czy z hodowli zarejestrowanej w związku kynologicznym ( nie mylić z nowopowstałymi tworami dla pseudochodowli ) czy z niezarejestrowanej hodowli,która a większości jest masową prdukcją szczeniąt, gdzie krzywdzi się psy i nie dba o ich zdrowie i życie czy może zdecydujesz się pomóc już żyjącemu psu,który z przyczyn róznych ( często jednak tragicznych ) stracił dom i czeka na swojego nowego człowieka.
      Polecam jedna tą ostatnią opcję. Adopcja psa ( i tu możesz sobie googlac do woli od dogomanii przez fundacje kończąc na ogłoszeniach ) jest nie tylko korzyścią dla rodziny bo zyskuje przyjaciela ale też dajesz szansę na życie pełne miłości, szczęscia psu.
      Wiek nie ma znaczenia. Znaczenie ma pochodzenie psa.
      • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 10:57
        Odradzacie mi wzięcie psa z "dzikiej" hodowli - po pierwsze dlatego, by nie napędzać kasy pseudohodowcom - ok, zrozumiały argument, po drugie, bo nie wiadomo, jakie cechy bedzie miał taki pies, czy nie będzie miał kłopotów zdrowotnych, psychicznych...
        Jednocześnie zachęcacie mnie do wzięcia psa ze schroniska, który jest "po przejściach" i juz często ma problemy ze zdrowiem, "zwichniętą" psychikę...
        Nie do końca chyba rozumiem, dlaczego w takim razie danie domu pieskowi z hodowli ma być gorszym wyjsciem jak przygarnięcie psa ze schroniska - dla mojej rodziny ryzyko wziecia psa z obydwu tych miejsc jest chyba równie wysokie?
        Wiem, ze to egoistyczny argument, ale chcę jasno postawic sprawę.
        • lucilla0 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:23
          Tylko za kase, ktora zaplacisz mozesz miec psa, ktory tak na prawde kolo sznaucera "nie lezal" i ledwo przypomina go wygladem, nie mowiac juz o charakterze. Pies z pseudo moze miec tez problemy socjalizacyjne (co u 10mies psa moze byc solidnym problemem), moze byc strachliwy, agresywny, moze nie lubic dzieci. Kupujac podrosnietego szczeniaka bralabym go z miejsca gdzie na pewno byl dobrze socjalizwany, wychowywany i dbano o jego rozwoj psychiczny. Lata temu kupilam taka podrosnieta suke z pseudo, pies sikal w domu (mimo ze mial 11mies), bal sie miasta, sprzetow domowych i sporo czasu nam zeszlo na pracy z nia.
          10mies pies jak najbardziej, ale z superpewnego miejsca.
          Nie liczac ze psuedohodowcy potrafia takie kity wciskac az ziemia jeczy pt. zakonczenie hodowli, 7 z miotu itd. a pozniej maja miejsce na kolejny miot sad
          Chcesz rasowego psa, kup go w sprawdzonej, legalnej hodowli. Nie napedzaj handlu w pseudohodowlach, ktore w wiekszosci przypadkow krzywdza zwierzaki. Nie rob tez sobie klopotu, bo na prawde szkoda pieniedzy i czasu.
          • lucilla0 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:25
            Dodam, ze nierzadko w hodowli mozna kupic psa niewystawowego czy podrosnietego, ogolnie mowiac tanszego. Trzeba tylko poszukac i chciec. Zakup psa to decyzja na lata, na prawde szkoda robic sobie problemy i powinna byc podejmowana rozwanie. Nie pije tu w zadnym wypadku do Ciebie. Nie kazdy musi sie znac na kupowaniu psa. Ja np. nie mam pojecia jak bezpiecznie kupic auto i zwykle zwracam sie z tym do doswiadczonych ludzi.
          • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:30
            Takie zdjęcie dostałam - może teraz się otworzy...
            I chyba rzeczywiscie ta sunia "nie leżała" koło sznaucera...

mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=96130dde0a&view=att&th=13c0a26e2a6b7867&attid=0.4&disp=inline&realattid=eefc8e1c7a721191_0.4&safe=1&zw
            • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:31
              A poda mi któraś z Was adres do hodowli w Małopolsce?

• lucilla0 Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:34
                Najlepiej zapytac na forum o sznaucerach, jest tam sporo pasjonatow rasy jak podejrzewam.
                www.forum.e-sznaucery.pl/
                Moze bedzie gdzies wymarzony szczeniak dla Ciebie a moze piesek do adopcji (czasem psy wracaja do hodowli, roznie jest w zyciu). Trzymam kciuki.
    • beliska Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:37
      Przy wyborze psa rasy dużej tylko szczeniak, bo wolę go sama układać. Nie chciałabym molosa rocznego. Dwa pierwsze lata wazne, by ułozyc wielkiego psa tak, jak mi pasuje. Natomiast jesli psina mała, spokojnie może być starszy psiak. Nawet dobrze, bo często małe cięzko choćby nauczyc czystości, a tak ma się już pieska znającego podstawy. Roczy czy starszy przywiąze się tak samo jak szczeniak, o to sie nie martw zupełnie. Teraz mam prawie roczną małą/u nas od szczenięcia/ i mimo, że niby to już dorosły pies-wg. kryteriów ok. 8miesieczny małej rasy to dojrzały pies, to nadal mam szczenię zwariowanesmile Nauczysz wszystkiego, czego będziesz chciała/zgodnie z predyspozycjami psa, trochę zaleznie od charakterku psiaka oczywiście/, to tylko kwestia chęci i czasu, odpowiednich metod, a nie wieku psa. 8miesięcy to młodziutki piesek, w glowce dopiero zaczyna się układać, choc mojej się poprzestawiało i jak wczesniej niczego nie zgryzła, teraz poluje na drobne zabawki córki i niszczybig_grin
      Skoro własciciel zostawił psa, to musiał byc powód i tego staralabym sie dowiedzieć. Dyskfalifikacja psa pod względem wystawowym, zdrowie, psycha, chęc zostawienia suki w celu krycia-powiekszenia hodowli itd. Przyczyna jakas musiała być, chciałabym ją znać.
      • kostruszka Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:48
        A czy zdjęcie sie otwiera?

Zadzwoniłam do hodowli w Kraku - jest szczeniaczek do odebrania, ale 2.500 zł - dużo... Wiem, że pies to wydatki, ale taka cena na wstępie jest dla mnie zaporowa sad

Suczka z innej hodowli też dobrze ponad dwa tys,

Pani powiedziała mi też, że mało osób teraz kryje pieski, więc jest mało szczeniąt - ma byc jakis miot w Czechach.

Chyba w ogóle zrezygnuję z wzięcia psa...
    • echtom Re: Czy najlepiej wziąć szczeniaka? 05.01.13, 11:51
      Wprawdzie nie miałam nigdy psa, ale coś tam wiem z doświadczeń znajomych psiarzy smile W tym przypadku nałożyły się dwa problemy. Pierwszy to wiek - myślę, że jedyną zaletą szczeniaczka jest to, że jest mały i rozkoszny, bo poza tym generuje same problemy, już tu opisane wink
      Druga sprawa to pochodzenie i to już nie jest takie proste. Osobiście jestem zwolenniczką brania zwierząt ze schronisk i DT (przy czym w idealnym świecie powinny istnieć tylko DT), choć zgadzam się z pewnymi oporami, że rasowe zwierzęta z legalnych hodowli też są ok. Na marginesie, rzeczywiście można kupić taniej takiego zwierzaka, jeżeli nie jest wystarczająco wzorcowy do wystawiania i dalszego rozrodu (znajoma prowadzi hodowlę devonów rexów i ma różne stawki za kocięta "do wystawiania" i "do kochania"). No i pozostaje problem hodowli nielegalnych - jasne, że trzeba zabraniać, jasne, że nie można wspierać - ale co zrobić z tymi zwierzakami, które już są? Utylizować? uncertain
      • majenkir Re: 05.01.13, 14:02
        echtom napisała:
        przy czym w idealnym świecie powinny istnieć tylko DT

W idealnym swiecie DT bylyby niepotrzebne....
        • verdana Re: 05.01.13, 14:51
          Z pseudohodowli - nigdy. Podobnie jak ze złej hodowli. Miałam suczkę z hodowli, rodowodową, włascicielka hodowli była iększą suką niż jej psy... sprzedała szczeniakom matkę, piesek miał chorobę sierocą.
          Szczeniak to większy kłopot, na pewno. Obsikane mieszkanie, pogryzione meble - ale za to nie ma nic słodszego ood szczeniaka (no, mo.że mały kotek). Za nic nie chciałabym stracić tego okresu, nawet kosztem kapci, butów i zeżartego tapczanu.
          • echtom Re: 05.01.13, 21:14
            > Z pseudohodowli - nigdy. Podobnie jak ze złej hodowli.

Ok, tylko czemu nikt nie odpowiada na moje końcowe pytanie?
            • kostruszka Re: 05.01.13, 21:54
              Echtom, no właśnie...

No cóż, dziewczyny mogą czuć satysfakcję - mnie przekonały, kupuję jednak sznaucerka z prawdziwej hodowli (w każdym razie chyba prawdziwej, bo jednak trudno się zorientować = w każdym razie piesek duuużo droższy od pierwszego).

Zastanawiam się jednak, co się stanie z tamtym pieskiem, mam nadzieję, ze nie trafi do lasu lub do rzeki...
              • sheer.chance Re: 05.01.13, 21:59
                nie obawiaj sie, pewnie kupi kto inny. A ty mozesz przeciez isc do goscia uzbrojona w nowa wiedze i zaproponowac wziecie psiaka za koszt dotychczasowego utrzymania. Nie daj sobie grac na emocjach. Zaloze sie, ze nie dostalabys tego psa, bo facet liczy ze go drozej sprzeda.
            • sheer.chance Re: 05.01.13, 21:56
              nikt nie sugerowal "utylizowania" i tego typu manipulacja jest doskonale zbedna.

Wystarczy, ze potencjalni kupujacy nie beda sie nabierac na kity wciskane przez pseudohodowcow i przestana placic grube pieniadze za kundelki. Super biznes przestanie sie oplacac, to sie skonczy. Dopoki znajda sie ludzie myslacy tak jak ty
              • phantomka Re: 05.01.13, 23:09
                Moja sznaucerka wygląda dokładnie tak, jak ten pies z Twojego zdjęcia. To, że sznaucer ma charakterystyczną brodę i łapy jest zasługą fryzjera, ja uwielbiam swoją niestrzyżonąsmile
                A nie jest psem z pseudohodowli, tylko rodowodowym. Na tle rodzeństwa wyróżniało ją właśnie to obfite owłosienie. Jak chce mieć sznaucera - to strzygę, jak chcę mieć pudelka - to zapuszczam, hehe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka